Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Vilkmergės“ ambasadorius pataria: kaip teisingai degustuoti

„Vilkmergės“ ambasadorius Laurynas Slapšys – alaus gurmanas, nepaliaujantis naujų skonių ir derinių ieškotojas, tiki, kad ir seniai pažįstamus dalykus galima atrasti iš naujo. Šiandien Laurynas pasidalins patarimais, kaip patiems surengti tikrą degustaciją: į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kokiomis degustavimo technikomis kliautis ir tikisi, kad taip padės jums sukurti nepamirštamą potyrį įžvelgiant naujus mėgstamo nealkoholinio alaus subtilumus ir vertinant skonio detales.
Laurynas Slapšys
Laurynas Slapšys / Beatos Zemskos nuotr.

Degustuojant svarbus ne tik nealkoholinio alaus pasirinkimas

Nors „Vilkmergės“ ambasadoriaus Lauryno dėmesio centre visada yra nealkoholinis alus, jis skatina į degustaciją įtraukti ir maistą. Atraskite, kas su kuo dera ir atvirkščiai. Tik bandydami ir ragaudami išmoksime derinti maistą ir pasirinktą nealkoholinį alų.

„Pagrindinė maisto derinimo rekomendacija – stengtis parinkti tokius derinius, kurie vienas kito neužgožtų. Ieškokite lygiaverčių maisto ir nealkoholinio alaus derinių.“ – pataria „Vilkmergės“ ambasadorius.

Pradėkime!

Nepamirškite reguliariai atgaivinti skonio receptorius

„Pasileidę į skonių kelionę, reguliariai atsigerkite vandens tam, kad galėtumėte kuo detaliau pajausti nealkoholinio alaus aromatą, struktūrą ir subtilias skonio natas“, – rekomenduoja Laurynas.

Ragaukite tik iš taurės

Netinkamai parinkta taurė degustacijai gali netinkamai atskleisti aromato ar skonio natas, taip atimant svarbią dalį potyrio.

Daugelis nealkoholinio alaus stilių turi būtent joms geriausiai tinkančią taurės formą, tačiau galima atrasti ir universalią taurę, kuri padės aromatams ir skoniui maksimaliai atsiskleisti.

Pagrindinė rekomendacija – pasirinkti plačios vidurinės dalies ir link kraštų siaurėjančią taurę. „Taip aromato molekulės turi pakankamai vietos pasiskirstyti taurėje ir atskleisti visas aromato natas. Nealkoholinio alaus aromatas turi itin daug įtakos ir jo skonio suvokimui“,– pasakoja „Vilkmergės“ ambasadorius.

Beatos Zemskos nuotr./Taurės
Beatos Zemskos nuotr./Taurės

Įvertinkite, kokias taures turite ir ar jos atitinka rekomendacijas. Vyno taurės taip pat puikiai gali padėti atskleisti ragaujamo nealkoholinio alaus aromatus ir skonius.

Galite pabandyti atlikti eksperimentą ir paragauti to paties nealkoholinio alaus iš skirtingų taurių. Taip tiksliausiai galėsite įvertinti, kokią didelę įtaką tinkamai parinkta taurė turi nealkoholinio alaus aromatui ir skoniui.

Tinkama temperatūra – itin svarbi

Atsižvelgdami į tai, ką pasirinkote ragauti – nepamirškite tinkamai atvėsinti nealkoholinį alų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad, pvz., populiariausias lager tipo nealkoholinis alus pateikiamas itin gerai atšaldytas – rekomenduojama lagerų pateikimo temperatūra yra nuo 6 iki 9°C. Priklausomai nuo pasirinktos talpos gali skirtis alaus atvėsinimo trukmė. „Pavyzdžiui, Vilkmergės Premium nealkoholinio alaus 0,41L (pusės kvortos) butelis iki rekomenduojamos 6°C temperatūros šaldytuve atvės per 4 valandas, o ledo vonelėje – per apytiksliai 2 valandas.“ – pasakoja Laurynas Slapšys.

Beatos Zemskos nuotr./„Vilkmergės“ nealkoholinis alus
Beatos Zemskos nuotr./„Vilkmergės“ nealkoholinis alus

Teisinga pylimo technika

„Vilkmergės“ ambasadoriaus Lauryno teigimu, norint teisingai įsipilti nealkoholinį alų ir mėgautis jo skoninėmis savybėmis, pilant taurę svarbu palenkti 45 laipsnių kampu. Pasiekus „pusiaukelę“, taurę atversti į vertikalią poziciją ir užbaigti pylimą. Tokiu būdu turėtų susiformuoti graži, dviejų pirštų storio puta.

„Naudojant tokią pylimo techniką galime pilnai kontroliuoti alų, suaktyvindami angliarūgštę. Taip turėsime ir ne per aukštą putą, ir tinkamai išreikštą nealkoholinio alaus skonį“, – teigia Laurynas.

Pradėkite degustaciją

Laurynas atkreipia dėmesį, kad alaus degustacija pirmiausia prasideda ne nuo ragavimo, bet įvertinimo akimis.

Apžiūrėkite savo pasirinkimą. Pakelkite taurę prieš šviesą, ką matote? Nealkoholinio alaus skaidrumas yra svarbus daugeliui rūšių, išskyrus nefiltruotus. O spalva pasako daug apie visas rūšis – išskirtiniausi alūs dažnai pasižymi ir įdomiomis spalvomis. Atkreipkite dėmesį į putą – ar ji tiršta, standi? Tokia ir turi būti alaus puta.

Beatos Zemskos nuotr./„Vilkmergės“ nealkoholinis alus
Beatos Zemskos nuotr./„Vilkmergės“ nealkoholinis alus

Sekantis žingsnis – įvertinkite aromatą. Prieš pirmąjį gurkšnį pasukame taurę kelis kartus ir giliai įkvepiame. Aromatas – dar vienas nealkoholinio alaus vartojimo potyris. Jis yra vienas svarbiausių elementų, suteikiančių nealkoholiniam alui išskirtinumo. Priklausomai nuo rūšies, vienur labiau juntamas salyklo ar apynių aromatas, kitur gali dominuoti patys įvairiausi aromatai. „O kokius aromatus užuodėte jūs?" – klausia „Vilkmergės“ ambasadorius?

Po šių dviejų žingsnių ateina laikas įvertinti skonį. Paragaujame.

Praėjus visą alaus vertinimo kelionę, finišo tiesiojoje jau laukia ragavimo etapas. Ši proceso dalis sinergiškai sujungia prieš tai vykusius vertinimo etapus.

Svarbu spėti užfiksuoti pirmuosius skonius: saldumą liežuvio pradžioje, rūgštumą liežuvio šonuose, kartumą pačiame liežuvio gale. Pirmąjį gurkšnį trumpai palaikykite burnoje, kad jis pasiektų visus skonio receptorius.

Nurijus gurkšnį, ateina metas poskoniui, kurį pajusite burnoje. Iškvėpkite per nosį. Vis naujai atsiskleisdamas, poskonis gali ne tik keistis – nenustebkite, jei jis smarkiai skirsis nuo pirmojo patyrimo – tuo nealkoholinis alus ir įdomus.

Derindami maistą su degustuojamu nealkoholiniu alumi ,pirmiausia paragaukite maisto, neskubėdami stenkitės pajausti tekstūrą, atsiskleidžiančias skonio natas ir tik paskui paragaukite nealkoholinio alaus. Ar jo skonio paletė tinkamai papildė ragaujamo maisto poskonius? Ar derinys buvo harmoningas? „Nebijokite kartu ragauti, atrodo, nesuderindamus dalykus, jūs galite likti maloniai nustebinti!”, – padrąsina Laurynas.

„Išragavę visus savo pasirinkimus, nepamirškite apibendrinti degustaciją, aprašyti arba verbalizuoti savo potyrius. Kas labiausiai patiko ir nepatiko? Gal kuriam nors nealkoholiniam alui trūko intensyvumo, o gal puta nebuvo standi ir tiršta? Žymėkitės savo pastebėjimus”, – pataria „Vilkmergės“ ambasadorius.

Beatos Zemskos nuotr./Laurynas Slapšys
Beatos Zemskos nuotr./Laurynas Slapšys

Treniruodami savo vertinimo gebėjimus ir lavindami skonio receptorius su kiekviena nauja degustacija atrasite ir pajusite vis daugiau detalių ir subtilybių, – tikina „Vilkmergės“ someljė.

Nenustokite mokytis ir atrasti naujus skonius! O jeigu reikia pagalbos arba patarimo – stebėkite „Vilkmergės“ nealkoholinio alaus naujienas – Laurynas dažnai organizuoja pramogines degustacijas Lietuvos baruose ir restoranuose. Tereikia pasisemti kantrybės ir sulaukti laiko, kol tai daryti ir vėl bus saugu, – optimistiškai nusiteikęs kalba „Vilkmergės“ ambasadorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius