Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Virtuvės abėcėlė: apie aštrias, aštresnes ir aštriausias garstyčias. Kada ką rinktis?

Garstyčios
Vida Press nuotr. / Garstyčios
Šaltinis: 15min
0
A A

Garstyčių pasta gaminama iš garstyčių grūdelių, kurie skirstomi pagal spalvą: geltoni, rudi ir juodi. Kuo grūdeliai tamsesni, tuo iš jų pagamintas padažas bus aitresnis. Tačiau gaminant garstyčias grūdeliai paprastai maišomi, tad mažuose stiklainiukuose esančio padažo spalva menkai ką išduoda. Tuomet gelbsti ant indelio esantis pavadinimas.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Geltonosios (amerikietiškos) garstyčios

Iš geltonųjų garstyčių grūdelių pagamintas, ciberžole paryškintas padažas išsiskiria gana švelniu skoniu. Tai pats populiariausias dešrainių, sumuštinių ir ant grotelių keptos mėsos, žuvies pagardas, kai norisi šiek tiek aštrumo.

Dižono garstyčios

Klasikinės prancūziškos garstyčios. Tradiciškai gaminamos maišant rudųjų garstyčių sėklas su neprinokusių vynuogių sultimis, bet dabar dažnai maišomos ir su baltuoju vynu. Nors Dižono garstyčios kilusios iš to paties pavadinimo regiono, jų pavadinimas nesaugomas, todėl jos gali būti pagamintos bet kur.

Paprastai iš taip pavadintų garstyčių galime tikėtis daugiasluoksnio, ryškaus skonio ir švelnios tekstūros. Jos rekomenduojamos marinatams ir įvairiems padažams, kai norisi ryškesnio, aštresnio skonio.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių garstyčios
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių garstyčios

Grūdėtosios garstyčios

Dar vadinamos kaimiškomis arba senoviškomis. Šiam gana švelnaus skonio pagardui gaminti naudojami sveiki garstyčių grūdeliai. Malonus grūdelių traškumas paįvairina padažų tekstūrą ir suteikia pikantiško skonio. Ypač tinka bulvių salotoms paskaninti.

Angliškos garstyčios

Gražios geltonos spalvos garstyčios panašios amerikiečių mėgstamas geltonas, bet yra sukurtos kur kas stipresnio skonio mėgėjams. Itin dera prie jautienos kepsnio ar dešrelių. Jei aštrumas ne jums, šios rūšies padažo geriau nesirinkite.

Vokiškos garstyčios

Šiek tiek aštru, šiek tiek saldu – taip apibūdinamas vokiškų garstyčių skonis. Jos panašios į Dižono, tačiau yra „karštesnės“. Geras pasirinkimas sumuštiniams ir, be abejo, įvairaus tipo dešrelėms pagardinti.

Vida Press nuotr./Dešrainis su garstyčiomis
Vida Press nuotr./Dešrainis su garstyčiomis

Kiniškos garstyčios

Ekstremaliai aštrios. Kaip sufleruoja pavadinimas, geriausiai tinka su rytietiškais patiekalais.

Garstyčios su medumi

Jose darniai dera saldumas ir aštrumas. Dažnai naudojamos sumuštiniams, salotoms ar vištienos kepsneliams pagardinti.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką