-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Virtuvės abėcėlė: ką verta žinoti apie skirtingų rūšių ir pavidalų cukrų?

Vienokio beriame maišydami meduolį, kitokiu švelniai nubaliname ištrauktą pyragą, dar kitokio prireiks gaminant purius morengus. Nors cukrus skiriasi kristalų dydžiu, spalva ir kvapu, iš esmės tai nėra pats sveikiausias produktas ir mėgautis juo reikia saikingai.
Įvairių rūšių cukrus
Įvairių rūšių cukrus / Vida Press nuotr.

Baltasis cukrus

Būtent jį paprastai įsivaizduojame išgirdę žodį „cukrus“. Balkšvi smulkūs kristalai gaunami iš cukrinių runkelių ar cukranendrių. Baltasis cukrus gana greitai tirpsta ir tinka visur, kur norisi saldumo: kompotams, kepiniams, uogienėms, taip pat marinatams virti ar padažams gaminti.

Gabalinis cukrus

Iš esmės – tai tas pats baltasis cukrus, tik suformuotas specialiose formelėse, prieš tai palaikius garuose. Lėtai tirpstantys cukraus gabaliukai dažniausiai naudojami kavai ar arbatai saldinti.

Vida Press nuotr./Kava ir cukrus
Vida Press nuotr./Kava ir cukrus

Miltelinis cukrus

Iki miltelių susmulkintas cukrus naudojamas visur, kur reikia greitai tirpstančio saldiklio: morenguose, glajuose, leduose; taip pat kepiniams papuošti. Namuose tokio cukraus galima pasigaminti sumalus baltąjį cukrų. Jei naudojate pirktinį, atkreipkite dėmesį į sudėtį: kad miltelinis cukrus nesušoktų į gabaliukus, į jį paprastai dedama sulipimą mažinančių medžiagų, pvz., krakmolo. Cukrus su krakmolu tiks kepiniams, bet gėrimams gaminti – ne.

Perlinis cukrus

Tai sutrupintą putplastį primenančios baltutėlės granulės. Populiarios skandinavų virtuvėje, kaip kepinių dekoravimo elementas. Granulės netirpsta net ir aukštoje temperatūroje, tad jei nenorite neįprasto traškumo, į kepinių tešlą jų geriau neberkite.

Uogienių cukrus

Šis cukrus specialiai sukurtas tirštoms uogienėms bei džemams, želei virti. Jo sudėtyje yra pektino – tirštinamosios medžiagos, esančios kai kurių augalų sudėtyje.

Vida Press nuotr./Džemui paruoštos slyvos ir cukrus
Vida Press nuotr./Džemui paruoštos slyvos ir cukrus

Cukraus kristalai

Iš cukraus tirpalo pagaminti stambūs saldūs gabaliukai. Skaidrūs kristalai paprastai naudojami gėrimams gardinti ir puošti ar desertams dekoruoti.

Rudasis cukrus

Klaidinga manyti, kad visas rudasis cukrus yra gaminamas iš cukranendrių ir yra pranašesnis nei baltasis. Paprastas rudasis cukrus – tai tas pats rafinuotas baltasis cukrus, į kurį pridėta šiek tiek melasos. Jis tinka gėrimams saldinti, pyragams ir sausainiams ar padažams gaminti.

„Demerara“ cukrus

Malonaus kvapo cukrus šviesiai rudais stambiais kristalais gaunamas iš tropikuose augančių cukranendrių. Mažai rafinuotu cukrumi galima saldinti kavą ar arbatą, dažniausiai juo barstomas kepinių viršus, norint sukurti saldžią traškią plutelę.

„Turbinado“ cukrus

Panašus į „Demerara“ cukrų, tačiau šiek tiek smulkesniais kristalais. Išsiskiria gana ryškiu melasos kvapu bei karamelės skoniu. Šio mažai rafinuoto cukraus pavadinimas kilęs nuo jo gamybos būdo – apdorojimo centrifugoje. Tinka saldinti gėrimams, kepiniams.

„Muscovado“ cukrus

Tamsus nerafinuotas cukranendrių cukrus. Drėgnas, lipnus, stiprų melasos kvapą turintis cukrus itin tinka meduoliams, keksams, marinatams, kepsnių padažams gaminti ar gėrimams gardinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius