Dabar populiaru
Publikuota: 2017 gegužės 15d. 10:58

Virtuvės abėcėlė: renkamės šviežias salotas. 10 receptų

Salotos
Vida Press nuotr. / Salotos

Kuo jau kuo, bet salotų pasirinkimu Lietuvoje tikrai negalime skųstis, ypač vasarą, kai jos ima žaliuoti daržuose. Kad nenusibostų, kiekvieną dieną galima rinktis vis kitą rūšį arba apsistoti prie savo mėgstamiausios. Štai keletas pasirinkimų ir derinių.

Lapinės salotos

Populiariausios, vienos pirmųjų po žiemos atsirandančių salotų. Švelnaus skonio salotos valgomos žalios, maišomos su kitų rūšių žalumynais. Populiaru jas maišyti su agurkais, ridikėliais, pomidorais ir užpilti majonezo ar grietinės padažu. Apšlakstytos aliejaus ir acto padažu, tinka šalia mėsos, žuvies patiekalų.

Vida Press nuotr./Salotos
Vida Press nuotr./Salotos

Salotinė trūkažolė/cikorija

Šios daržovės neretai vengiama dėl savito kartaus skonio. Kuo baltesni lapeliai, tuo kartumo mažiau, todėl dažnai jos auginamos tamsoje. Ruošiant salotas patariama nupjauti prie šaknies esantį pagrindą, nes jis itin kartus. Lapelių kartumą galima sumažinti pamirkius juos sūdytame vandenyje ar apšlaksčius citrinų sultimis. Trūkažolę galima valgyti šviežią arba galima troškinti. Dera su obuoliais, kriaušėmis, pelėsiniu sūriu, graikiniais riešutais, rūkyta lašiša ar kumpiu.

Vida Press nuotr./Cikorija
Vida Press nuotr./Cikorija

Ledinės (Iceberg) salotos

Šių gūžę susukančių salotų daug kas nevertina dėl jų trapumo. Tačiau iš tiesų – tai švelnios salotos, kurias tereikia tinkamai paruošti. Sumaišyti su kitų rūšių salotomis ledinių salotų lapeliai patiekalui suteikia malonaus traškumo. Jų lapeliai tinka sumuštiniams pagardinti ar pasitarnauja kaip traškus dubenėlis, pavyzdžiui, tuno, krevečių-avokado salotoms sudėti. Išbandykite šias salotas su vištiena, mėlynuoju svogūnu, pelėsiniu sūriu ir vyšniniais pomidorais, apšlakstytas aliejaus ir acto padažu su žolelėmis.

Vida Press nuotr./Iceberg salotos
Vida Press nuotr./Iceberg salotos

Romaninės

Gana švelnaus skonio romaninės salotos tinka ne tik sumuštiniams ar kaip salotų sudedamoji dalis, bet ir į sveikus kokteilius, kaip žaliasis pagrindas. Įdomu, kad šios salotos gali ištverti aukštą temperatūrą, todėl jas galima kepti orkaitėje ar apskrudinti ant grotelių, taip paryškinant natūralų skonį ir aromatą.

Vida Press nuotr./Romaninės salotos
Vida Press nuotr./Romaninės salotos

Sultenės

Lietuvoje dar palyginti mažai žinomos sultenės išsiskiria ryškiu skoniu su riešutų prieskoniu. Salotos gali būti maišomos su kitomis daržovėmis, avokadais, riešutais ar, apšlaksčius padažu, patiektos prie mėsos. Tinka dėti į sriubas, kiaušinių patiekalus, maišyti su ryžiais.

„Fotolia“ nuotr./Sultenės
„Fotolia“ nuotr./Sultenės

Sviestinio tipo salotos

Sviestinių salotų lapai tvirti, o skonis itin švelnus. Apšlakstytos paprastu padažu jos gali būti valgomos kaip salotos prie mėsos, o pridėjus daržovių, vištienos ar tuno – tapti pagrindiniu patiekalu. Jų švelnus skonis maloniai atsiskleidžia su ožkos ar mėlynųjų pelėsių sūriu.

Vida Press nuotr./Moteris ruošia salotas
Vida Press nuotr./Moteris ruošia salotas

Raudonlapės salotos

Jos ne tik traukia akį savo puošnumu, bet pasižymi tvirta tekstūra ir maloniu skoniu, su vos juntamu kartumu. Raudonlapės, kaip ir kitos salotos, dažnai maišomos su vaisiais ar sūriais. Dažnai naudojamos norint papuošti ir paryškinti patiekalus.

Vida Press nuotr./Įvairios salotos
Vida Press nuotr./Įvairios salotos

Gražgarstė (rukola)

Azijoje ir Pietų bei Centrinėje Europoje paplitęs augalas prieš keletą metų įsitvirtino ir Lietuvoje. Karpyti gražgarsčių lapeliai turi malonaus kartumo ir aitrumo bei vos juntamą riešutų prieskonį, o tai sudaro nepamainomą sąjungą su parmezano sūriu. Sūris, salotų lapeliai, šiek tiek balzaminio acto ir šlakelis aliejaus – ir salotos paruoštos. Gražgarsčių lapeliai paskanina makaronų patiekalus, picas, sumuštinius ar padažus, ypač tinka su kumpiu ar tunu. Gaminant šviežias salotas galima derinti su pipirnėmis, rėžiukais ar kopūstu. Gražgarsčių sėklos gali pakeisti garstyčias.

Vida Press nuotr./Gražgarstės
Vida Press nuotr./Gražgarstės

Špinatai

Gausiu geležies kiekiu garsėjantys špinatai sveikiausi švieži, termiškai neapdoroti. Sodrūs žali lapeliai maišomi į salotas, kuriose gerai dera su kiaušiniais, braškėmis, fetos sūriu. Smulkinti špinatai suteikia spalvingumo virtinukams, iš jų verdamos sriubos. Špinatais galima paįvairinti kiaušinienę, pyragų įdarus ar makaronų patiekalus. Šių daržovių lapai – populiari sveikuoliškų kokteilių dalis.

Vida Press nuotr./Špinatai
Vida Press nuotr./Špinatai
Receptai
Receptas: Viduržemio jūros salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.5 / 4
Kaip gaminti

1. Kruopas suberkite į dubenį, kuriame bus gaminamos salotos, užplikykite verdančiu sultiniu, gerai išmaišykite, uždenkitei ir palikite 5 min. brinkti.

2. Paruoškite užpilą: į citrinų sultis, visą laiką maišant, plona srovele supilkite aliejų, pagardinkite mėgstamais prieskoniais.

3. Į išbrinkusias kruopas įmaišykite du šaukštus užpilo. Sudėkite nuluptus ir stambiais gabalais supjaustytus avokadus, nuvarvintus pomidorus, supjaustytas alyvuoges, sūrio kubelius, suberkite kedrines pinijas.

4. Suplėšytus salotų lapus sumaišykite su likusiu užpilu, sudėkite į salotinę. Ant viršaus sukraukite kuskuso kauburį.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kuskusas: 225.00 g (kruopos)
Daržovių sultinys: 400.00 ml (tinka tirpus)
Avokadai: 2.00 vnt.
Džiovinti pomidorai: 100.00 g (konservuoti saulėje džiovinti)
Alyvuogės: 100.00 g (juodosios be kauliukų)
Fetos sūris: 225.00 g
Salotos: 130.00 g (lapai)
Kedrinės pinijos: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Špinatai su riešutų padažu
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Špinatus užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkiter palikite 5 min. Vandenį nupilkite, špinatus gerai nuvarvinkite.

2. Sultinį arba vandenį sumaišykite su miltais, sojų pieno milteliais, pabarstykite druska (jei sultinys nesūdytas), pagardinkite muskato riešutu ir pipirais. Maišykite, kol neliks gumuliukų, tada užvirinkite.

3. Kai skystis sutirštės, sudėkite paruoštus špinatus, suberkite riešutus, dar 1 min. pavirkite ir nukaiskite. Patiekite karštus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Špinatai: 300.00 g
Daržovių sultinys: 2.00 st. (1,5 arba vandens)
Miltai: 3.00 valg. š.
Sojų pieno milteliai: 2.00 valg. š.
Žemės riešutai: 2.00 valg. š. (kapoti pakepinti)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto riešuto)
Druska: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltųjų maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žaliosios salotos su permezano sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 21
Kaip gaminti

1. Rankomis suplėšykite icebergo salotas. Supjaustykite agurkus. Sudėkite į gilų indą.    

2. Pasiruoškite padažą. Aliejų, balzamiką išmaišykite kartu su druska ir pipirais. Išspauskite citrinos sultis ir pilkite į padažą. Galiausiai dėkite kelis šaukštus medaus (priklauso kokio saldumo norisi) ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Pilkite padažą ant salotų ir agurkų.    

3. Salotas dėkite į lėkštes. Ant viršaus ar lėkštės kraštuose dėkite avokado gabalėlius.    

4. Ant viršaus užberkite labai plonai pjaustyto permezano.    

5. Tinka valgyti kartu su tamsiu prancūzišku batonu.

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (icebergo - nedidelė gūžė)
Avokadai: 2.00 vnt. (2 - 3 mažieji avokadai)
Agurkai: 3.00 vnt.
Parmezano sūris: 20.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Medus: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sūrio ir kiaušinių salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 6
Kaip gaminti
  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
  2. Mėlynųjų pelėsių sūrį supjaustykite kubeliais, berkite ant salotų.
  3. Kiekvieną kiaušinį atsargiai, kad baltymas nesusimaišytų su tryniu, išleiskite į puodelius. Po vieną supilkite į verdantį ir šlakeliu acto parūgštintą vandenį ir virkite ne ilgiau nei 4 min., kad sutrauktų baltymą, o trynys liktų poskystis. Išgriebtus kiaušinius atvėsinkite, po vieną sudėkite ant salotų, gausiai užberkite šviežiai maltų pipirų.
  4. Elektriniu plakikliu iki vientisos masės suplakite smulkinto česnako skilteles, griežinėlį citrinos su žievele, garstyčias ir aliejų. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų.
Ingredientai
Salotos: 300.00 g (įvairios)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (griežinėlis - užpilui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 12
Kaip gaminti
  1. Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
  2. Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
  3. Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (jaunų lapelių)
Braškės: 200.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (jei braškės rūgštokos)
Varškė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žalioji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Salotos su agurkais ir šonine
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.4 / 13
Kaip gaminti
  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarią dėžutę ir valandą laikykite šaldytuve, kad būtų traškios. Šoninę supjaustykite juostelėmis ir be riebalų paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.
  2. Agurkus perpjauti išilgai, sėklas išskobkite, agurkus supjaustykite pusžiedžiais ir sumeskite į gilesnį dubenį. Česnakus nulupkite, sukapokite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
  3. Imbierus, česnakus sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis ir sojų padažu, užpilkite ant agurkų, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi ir pipirais. Valandą marinuokite.
  4. Į salotų dubenėlius dėkite plėšytų salotų lapelių, berkite gerai nuvarvintų agurkų, išdėliokite šoninės juosteles. Salotas pagardinkite kapotais žalumynais.
Ingredientai
Salotos: 2.00 sauja (švieži lapeliai)
Agurkai: 2.00 vnt. (ilgavaisiai)
Šoninė: rūkyta 400.00 g
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Krapai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Česnakai: 3.00 skiltelės (agurkams marinuoti)
Citrinos: 1.00 vnt. (agurkams marinuoti - pusės sulčių)
Aliejus: 4.00 valg. š. (agurkams marinuoti)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (agurkams marinuoti)
Imbieras: 10.00 g (Agurkams marinuoti - gabalėlis imbiero šaknies)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cezario salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 13
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį išvirkite taip, kad būtų minkštas – apie 2 min. 
  2. Salotų lapus nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir padėkite į šaldytuvą – išgaruos drėgmės likučiai, salotų lapai taps stangresni ir traškesni.
  3. Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, duoną supjaustykite kubeliais, paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, saikingai apšlakstykite aliejumi ir paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  4. Į plakti skirtą dubenį sumeskite nuluptą kiaušinį, ančiuvius, supilkite citrinos sultis, įmaišykite pipirus ir Vorčesterio padažą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, tada, pildamos plonyte srovele palengva įmaišykite aliejų.
  5. Lėkštę, į kurią dėsite salotas, galite patrinti česnako skiltele – valgant lydės pikantiškas kvapas, tada joje išdėliokite salotų lapus, suberkite duonos kubelius ir užtarkuokite ar sūrio drožtuku padrožkite sūrio.
  6. Salotas apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite.
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (romaninės)
Duona: 2.00 riekės (baltos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (užpilui)
Ančiuviai: (užpilui) 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - užpilui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų, juodųjų - užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salotos su pavasario žalumynais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 14
Kaip gaminti
  1. Salotų, špinatų ir kiaulpienių lapus švariai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jei reikia, suplėšykite smulkesniais gabalėliais.
  2. Avokadą nulupkite, pomidorus nuplaukite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  3. Sūrį ir nuluptą obuolį sutarakuokite šiaudeliais.
  4. Paruoškite padažą. Išspauskite citrinų sultis. Į jas supilkite aliejų, sukrėskite garstyčias ir medų, suberkite sutrintą česnaką, pasūdykite. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite. Jos puikiai tinka valgyti vienos, su skrebučiu ar trapučiu, su bulvėmis, taip pat kaip garnyras su kiaušinių, mėsos patiekalais.
Ingredientai
Špinatai: 1.00 sauja (šviežių)
Kiaulpienės: 1.00 sauja (jaunų lapelių)
Salotos: 1.00 sauja (mėgstamų žalialapių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (pagal skonį - padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 17
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žalių lapelių salotos su uogomis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.5 / 2
Kaip gaminti
  • Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapelius. Išspauskite citrinos sulčių, tinka ir baltojo vyno actas. Saikingai pabarstykite stambia druska. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, bet atsargiai, kad lapeliai liktų traškūs.
  • Patiekdami užmeskite avietes, gervuoges ir šilauoges. Uogas galite naudoti įvairias, netgi šaldytas. Tik iš anksto išimkite iš šaldiklio.
Ingredientai
Salotos: 50.00 g (sultenės, „frizės“, špinatų, gražgarstės, cikorijos lapelių)
Citrinos: 0.50 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Avietės: 8.00 vnt.
Šilauogės: 8.00 vnt.
Gervuogės: 4.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAUGIAU RECEPTŲ RASITE ČIA.

Temos: 2 Salotos Maistas
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką