-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvės gidas: kaip išsirinkti ir prižiūrėti nerūdijančio plieno indus

Indai, kuriuose yra ruošiamas maistas, turi įtakos ne tik paruošto patiekalo skoninėms savybėms, bet ir žmogaus sveikatai. Parduotuvėse dabar galime rasti įvairiausių spalvų bei formų indų.
Nerūdijančio plieno indai.
Nerūdijančio plieno indai. / Fotolia nuotr.

Nerūdijančio plieno indai dabar yra bene patys populiariausi. Tam yra kelios priežastys: akiai malonus lygus ir blizgantis paviršius, ilgaamžiškumas bei lengva priežiūra. Tokie indai yra tvirti, nerūdija, gerai išlaiko šilumą, juose, tinkamai prižiūrint, nesvyla maistas.

Prieš pirkdami nerūdijančio plieno indus, atkreipkite dėmesį į sienelių storį: jis turėtų būti ne mažesnis kaip 0,5 mm. Beje, turėkite omenyje ir tai, kad kuo storesnės sienelės, tuo indai bus brangesni, sunkesni, teks ilgiau laukti, kol juose užvirs vanduo – išnaudosite daugiau elektros ar dujų. Optimalus nerūdijančių indų sienelių storis: 0,6–1 mm.

Taip pat įvertinkite tai, kad nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio, todėl jie netinka šiam metalui alergiškiems žmonėms.

TAIP PAT SKAIKYTIKITE: Svarbiausi reikmenys, kurių nederėtų plauti indaplovėje

Priežiūra:

  • Prieš pirmą naudojimą kruopščiai išplaukite naujus indus šiltu vandeniu, švelniu indų plovikliu ir minkšta kempinėle. Nerekomenduojama nerūdijančio plieno indams naudoti abrazyvinių dalelių turinčių ploviklių – subraižyti indai praras savo funkcionalumą, juose gaminamas maistas ims svilti.
  • Ruošdami maistą stebėkite, kad ugnis (naudojant dujinę viryklę) neišsikištų už indo dugno kraštų.
  • Ruošdami maistą stenkitės taip reguliuoti karštį, kad pradžioje būtų vidutinė kaitra, o tik po to palaipsniui ją didinkite iki reikiamos temperatūros.
  • Verdant maistui be reikalo neatidarinėkite dangčio.
  • Neplaukite dar neatvėsusių (šiltų ar karštų) indų, palaukite, kol jie visiškai atvės. Dėl staigių temperatūros svyravimų nerūdijančio plieno indai gali pasidengti tamsiomis dėmėmis arba deformuotis.
  • Nepalikite purvinų ar pridegusių indų ilgam laikui. Taip pat rekomenduojama išplautus indus kruopščiai nusausinti švaria šluoste, nes priešingu atveju gali likti dėmių.
  • Nenaudokite nerūdijančio plieno indų mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje.
  • Ruošdami maistą nenaudokite metalinių šaukštų ar šakučių. Įsigykite specialiai šiems indams skirtų medinių ar silikoninių mentelių.
  • Stipriai pridegusį maistą padės pašalinti paprasta gudrybė: į nerūdijančio plieno puodą arba keptuvę įpilkite šilto vandens, įberkite šiek tiek druskos ir užvirinkite vandenį. Po to palikite vandenį visiškai atvėsti ir išplaukite pridegusį maistą įprastu būdu.
  • Ant nerūdijančio plieno indų nuo tam tikrų maisto produktų gali atsirasti spalvotų dėmių. Norėdami išvalyti šias dėmes, sudrėkinkite vatos gabaliuką citrinų rūgšties ir acto tirpale bei kruopščiai patrinkite dėmes.
  • Tam, kad ant indų neliktų spalvotų dėmių, maistą rekomenduojama sūdyti tik po to, kai puode užvirs vanduo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius