-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Visagalė soda: kada ji pravers valant namus ir kur geriau naudoti kitas priemones?

Šiais laikais efektyvių valymo priemonių sukurta kone kiekvienam paviršiui ir namų kampeliui. Tačiau yra nemažai žmonių, kurie, prireikus pasirinkti vieną švaros priemonę, rinktųsi geriamąją sodą! Ne veltui ir „Maximos“ projekto #palyginome herojė Raminta, lydima apsipirkimų kompanionės Livijos Gradauskienė, į pirkinių vežimėlį dėjosi dėžutę sodos. Ji tinka toli gražu ne tik „kriauklei pašveisti“, kaip prasitarė filmuko herojė. Kam gi dar?
Namų valymas su soda
Namų valymas su soda / Vida Press nuotr.

Paviršiams nuvalyti

  • Soda labai efektyviai valo kriaukles, vonias, keramines plyteles. Tiesiog užberkite jos ant drėgnos kempinės, o tada šveiskite paviršių. Nušveitę kruopščiai nuplaukite vandeniu ir palikite nudžiūti. Jei apnašos labai įsisenėjusios, galite pasigaminti sodos, smulkios druskos ir indų ploviklio mišinį, jis veiks dar efektyviau.
  • Sodos ir vandens mišiniu lengvai nuvalysite purvą nuo daugeliu dangų dengtų grindų, plytelių – tiesiog švelniai pašveiskite, o vėliau nubraukite sodos likučius drėgnu šepečiu ar šluoste.
Vida Press nuotr./Namų tvarkymas
Vida Press nuotr./Namų tvarkymas
  • Atsargiai: Nevalykite soda akmens paviršių – marmuro, kvarco ir kitų, nes ilgainiui ji juos pažeis, paviršiai susibraižys, taps neatsparūs aplinkos poveikiui. Taip pat verčiau nevalyti su soda medinių paviršių ir gaminių, nes ji gali būti pernelyg agresyvi. Negana to, ji gali pažeisti apsaugines medžiagas, kuriomis dengiami mediniai paviršiai.

Indams, rakandams, virtuvės įrenginiams šveisti

  • Jei ruošiatės rankomis plauti indus, verta prileisti kriauklę šilto vandens, įberti apie porą šaukštų sodos, šiek tiek skysto indų ploviklio ir sumerkti indus keliolikai minučių. Vėliau juos išplausite žymiai švariau ir lengviau.
  • Kava ir arbata puodeliuose palieka negražias tamsias dėmes ir dryžius, jas kuo puikiausiai pašalinsite indus nušveitę su soda.
Vida Press nuotr./Puodeliai
Vida Press nuotr./Puodeliai
  • Atsargiai: nors rasite ne vieną patarimą, esą soda gerai šveičia sidabrinius stalo įrankius ar žvakides, verčiau to nedarykite. Pirmus kartus pavyks, tačiau vėliau sidabro gaminiai gali imti juoduoti dar greičiau. Verčiau ieškoti specialių priemonių ar sidabro daiktų atnaujinimo specialistų.
  • Jei jūsų orkaitė neturi savaiminio išsivalymo funkcijos, taip pat pravers soda. Pavalykite drėgna ir soda pabarstyta kempinėle jos sieneles, dugną, galite palikti ir kelioms valandoms ar nakčiai, o tada patrinkite ir galiausiai kruopščiai nuskalaukite nešvarumų ir sodos likučius. Kiek daugiau darbo pareikalaus orkaitės grotelės. Išimkite jas, įdėkite į vonią ir apipurkškite actu, o tada tolygiai pabarstykite sodos milteliais. Merkite į karštą vandeny ir palikite 30 minučių. Nušveiskite, nuskalaukite ir nusausinkite.
  • Atsargiai: kaitlentėms valyti sodos verčiau nenaudoti, nes ji gali subraižyti paviršių, palikti baltus dryžius. Kaitlentei valyti protingiau rinktis specialias priemones.
  • Jei namuose turite mikrobangų krosnelę, puikiai žinote, jog nuo šildomo maisto ji greitai užsiteršia. Drėgna kempinėle, ant kurios užberta sodos, gerai išvalysite ir mikrobangų krosnelės vidų, ir išorę. Tik vėliau labai gerai pašalinkite sodos likučius nuvalydami drėgna švaria šluoste.

Tekstilės gaminiams valyti ir atšviežinti

  • Pašalinkite nemalonų kilimo kvapą – pabarstykite soda, palikite parai, o tada labai kruopščiai išsiurbkite.
  • Soda atšviežins ir lovos čiužinį. Užberkite ant jo sodos ir gerai ją paskirstykite per visą plotą, o tada palikite kelioms valandoms. Po to čiužinį gerai nusiurbkite. Šis patarimas gali praversti ir tada, jei ant lovos savo reikalus nutarė atlikti kažko įsižeidusi katė.

Kvapams naikinti

  • Jei šaldytuve justi nemalonus kvapas, dėkite į jį atidarytą dėžutę su soda. Po kurio laiko blogas kvapas dings.
  • Nemalonių kvapų labai greitai prisigeria virtuvinės kempinės ir šluostės. Verta jas pamirkyti tirpale, pagamintame iš 1 litro vandens ir 4 valg. šaukšt. sodos, o vėliau labai gerai perskalauti po tekančiu vandeniu. Kvapas išnyks. Tiesa, be galo ilgai kepinėlių ir šluosčių nenaudokite, dėl higienos sumetimų šiuos daikčiukus verta keisti pakankamai dažnai.
  • Virtuvėje turime ne po vieną pjaustymo lentelę, jos labai greitai prisigeria kvapų. Išbandykite tokią procedūrą: sudrėkinkite lentelę, užberkite sodos, o tada imkite ketvirtį citrinos ir ja labai gerai nušveiskite lentelės paviršių. Vėliau ją nuplaukite ir pastatykite džiūti.
  • Soda pabarsčius šiukšlių dėžės ar rūšiavimo konteinerių dugną, dings nemalonūs kvapai ir iš šių daiktų. Tas pats galioja ir nemaloniai dvelkiančiai indaplovei: pabarstykite jos vidų soda, o paskui išplaukite.
  • Jei pietų dėžutėje net ją išplovus užsiliko nemalonių kvapų, įdėkite į ją uždarą sodos dėžutę ir uždarykite. Soda sugers nemalonius kvapus.
  • Jei susipurvino ir nemaloniu kvapu dvelkia vonios užuolaida, nušveiskite ją soda, nuskalaukite švariu vandeniu ir pakabinkite išdžiūti.
Fotolia nuotr./Valymo priemonės.
Fotolia nuotr./Valymo priemonės.

Greitoji pagalba pridegus, užsikimšus, išliejus

  • Jei užsikimšo kriauklė, pirmiausiai pabandykite tokią procedūrą: berkite į nutekamąjį vamzdį sodos, užpilkite acto, o po keliolikos minučių – karšto vandens. Visai realu, jog tai ir suveiks!
  • Jei prideginote puodą ar keptuvę, nemalonu, bet tai nėra didelė bėda. Įpilkite į nukentėjusį indą vandens, įberkite sodos ir užvirkite, o tada nukelkite nuo viryklės ir leiskite kiek pastovėti. Degėsius iššveisite lengviau.
  • Jei netyčia ką nors išliejote ant kilimo kuo greičiau dar šviežią dėmę papurkškite vandeniu ir užberkite soda. Palaukite, kol išdžius ir nusiurbkite nešvarumų ir sodos likučius dulkių siurbliu.

Pirkėjai dairosi priemonių, draugiškų aplinkai ir odai

Akivaizdu, kad soda tinka daugybėje situacijų, tačiau kai kur ji gali ir pakenkti, tada verta dairytis kitų priemonių. Jų „Maximos“ prekybos tinkle gali išsirinkti ir tie, kam rūpi natūralumas, kuo mažesnis poveikis gamtai, taip pat vengiantys dirbtinių kvapų, kenčiantys nuo alergijų. O pastaraisiais metais itin padidėjo ekologiškų produktų paklausa.

Lietuviams aktualu, jog naudojami produktai būtų draugiški aplinkai ir jų pačių odai, nekeltų pavojaus vaikams.

„Ekologiškų švaros produktų pardavimai „Maximos“ tinkle auga rekordiniu tempu. Per devynis šių metų mėnesius jų žmonės nupirko trečdaliu daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, o ekologiškų skalbiamųjų priemonių pardavimai išaugo net 41 proc., – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė. – Tuo metu bendri buitinės chemijos prekių pardavimai augo kukliau, apie 6 proc. Tai rodo, kad lietuviams aktualu, jog naudojami produktai būtų draugiški aplinkai ir jų pačių odai, nekeltų pavojaus vaikams – būtent tokiomis savybėmis pasižymi ekologiška buitinė chemija. Nors didžiąją dalį ekologiškų buitinių prekių „Maximos“ asortimente sudaro iš užsienio atvežta produkcija, ekologišką buitinę chemiją gamina ir lietuviai. Šios srities lyderiai Lietuvoje, AB „Naujoji Ringuva“. Dauguma šio gamintojo „Balance“ prekės ženklo, sukurto dar 2008 metais, produktų yra pažymėti ES ekologiniu ženklu – gėle, kuris rodo, kad šis produktas yra geresnis ir saugesnis tiek žmogui, tiek gamtai.“

Maxima nuotr./Projekto #palyginome herojė Raminta ir Livija Gradauskienė
Maxima nuotr./Projekto #palyginome herojė Raminta ir Livija Gradauskienė

V.Drulienė pastebi, kad, lyginant atskirų prekių grupių pardavimus, daugiausia parduodama tų ekologiškų švaros prekių, kurias naudojant yra tiesioginis sąlytis su žmonių rankomis. Pavyzdžiui, didžiausią dalį sudaro indų ploviklių (15 proc.) ir namų ūkio valymo priemonių (16 proc.) pardavimai. Šių prekių ir pasirinkimas yra didžiausias: klientai gali rinktis iš kelių dešimčių skirtingų prekių. Tuo metu ekologiški oro gaivikliai, indaplovių plovikliai ir tualeto valikliai yra mažiausiai paklausūs, tiesa, jų ir pasiūla kukliausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius