Dabar populiaru
Publikuota: 2014 lapkričio 4d. 16:39

Vištiena – universaliai ruošiama mėsa

Ant grotelių kepta vištiena
Fotolia nuotr. / Ant grotelių kepta vištiena

Baltymų šaltiniu laikoma vištiena yra ir nebrangi, ir maistinga mėsa. Pasitelkę vaizduotę, ją galime paruošti daugybe skirtingų būdų, nepraleisdami virtuvėje visos popietės. Dietologai pastebi, jog vištienoje be odelės yra mažiau kalorijų nei kiaulienoje ar jautienoje. Liesą virtą ar lengvai troškintą vištieną rekomenduojama valgyti laikantis dienos bei aktyviai sportuojant. Kuo ypatinga šį mėsa, ir kaip sveikiausia ją ruošti?

Gerą, kokybišką vištieną labai tinka valgyti tiems, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais ar kuriuos kamuoja podagra, diabetas, artritas, opos.

Kadangi šioje mėsose gausu vitamino B6, jis teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina organizmą. Be to, vištiena padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, infarkto, insulto ir netgi peršalimo. 100 g vištienos turi tik 108 kcal.

Sveikatos specialistai pastebi, jog norintiems palaikyti sveikesnį gyvenimo būdą, patariama vengti riebaluose kepintos mėsos.

Keptos vištienos mėgėjams alternatyviai siūloma mėsą išsikepti ant grotelių, iešmelių ar paprasčiausiai orkaitėje.

Kaip išsirinkti geriausią?

Renkantis vištieną prekybos vietoje rekomenduojama pirkti kuo šviežesnę. Sena tiesa – geriau šviežia nei šaldyta.

Nors šaldyti produktai mus ypač gelbsti šaltuoju metu, kai visas vasaros gausybių ragas būna ištuštėjęs, tačiau, turint galimybę, reikia rinktis geriausią variantą.

Prieš pirkdami gerai apžiūrėkite savo pirkinį: šviežia vištiena yra gelsvos arba baltos spalvos. Vištienos odelė turi būti drėgna, be sausų plotelių. Jeigu perkate šaldytą produktą, įsitikinkite, kad mėsoje nėra rudų dėmių.

Kepant ant grotelių

Norintiems greitai bei gardžiai iškepti marinuotą vištienos filė, siūloma ją kepti ant grotelių. „Ant grotelių kepama mėsa ne taip sausėja. Norit išlaikyti mėsos minkštumą, galima vištieną marinuoti su jogurtu ar majonezu“, – pataria Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Halina Bovsevič.

Mėsą gardinant natūraliais prieskoniais, žolelėmis, šefė pataria ant grotelių patiesti suglamžytą kepimo popierių, o ant jo tolygiai paskirstyti kepimui paruoštą filė. Tokiu pačiu principu galima kepti, naudojant ir kepimui skirtą aliuminio foliją.

Grilio režimu

Šaltuoju metų laiku vištieną ant grotelių grilio režimu galite iškepti pačioje paprasčiausioje orkaitėje. Svarbiausia prieš kepant leisti griliui įšilti bent 5 minutes ir nepamiršti pasirūpinti kepimo skarda, dedama apačioje riebalams nutekėti.

Grilio groteles taip pat būtina ištepti aliejumi tam, kad nereiktų vargti ir gramdyti prie grotelių prikepusios mėsos. Likusi instrukcijos dalis – tinkamai pasirinkta temperatūra ir gerai apskaičiuotas kepimo laikas.

Norint mėsą gerai apkepti paviršiuje, o viduje išlaikyti sultingą, patariama iš pradžių rinktis aukštesnę temperatūrą (200 – 220 °C) ir vėliau ją sumažinti iki 180 °C. Tokiu režimu kepamas viščiukas paruošiamas per apytikriai 1 val.

Jei jūsų orkaitėje nėra integruoto grilio su ventiliacija režimo, šefė H.Bovsevič pataria viščiuką supjaustyti į smulkesnes dalis. Mėsa iškeps greičiau, ir nereikės pergyventi dėl galimo perkepimo.

Klasikiniu būdu orkaitėje

Kepant orkaitėje vištieną ne grilio režimu, patariama rinktis 165 – 180 °C temperatūrą. Tuomet vištiena išlieka minkšta ir sultinga, sumažėja rizika apdeginti plutelę ir/ar mėsą iškepti netolygiai.

Kepant mažesnius vištienos gabaliukus, kepimo laikas gali būti trumpesnis – apie 30 minučių. Tačiau kepant visą viščiuką, kepti patariama mažiausiai 45 min.

Iškeptos vištienos vidinė temperatūra – 78 – 83 °C. Jeigu neturite galimybės jos pamatuoti specialiai skirtu termometru, galima iškepimo lygį patikrinti mediniu iešmeliu. Įsmeigus jį į krūtinėlės (ar minkštimo) dalį, turi pasirodyti bespalvės sultys.

Jei vištą kepsite ne folijoje, o kepimo inde, jis turi būti pakankamai erdvus, kad višta nesiliestų prie sienelių. Kad višta būtų sultingesnė, apipilkite puse stiklinės sulčių ar vyno – višta bus skanesnė, gražesnės spalvos. Dėmesio: naudokite kuo mažiau druskos! Druska sausina mėsą, geriau ją pakeisti citrinų sultimis ar marinuoti glajuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Iš Oslo į Donbasą: kodėl Ukrainos kariuomenė išspyrė su radikalais susibičiuliavusį norvegą?

Interviu Aktualu

Buvusi Vyriausybės kanclerė M.Dargužaitė: „Jei įrašai ištrinami, tai atrodo, kad kažkas slepiama nuo visuomenės“

Gazas

F-1 etapas JAV: po penkerių metų pertraukos pergalę iškovojo Kimi Raikkonenas

Aktualu

Politologas: G.Nausėda ir V.Ušackas – labiau aristokratiški, S.Skvernelis – iš liaudies

Gyvenimas

Projekto „Pasimatuok jūrą“ įkūrėja J.Zinkevičiūtė: kodėl aklas karjeros siekimas prieštarauja moters prigimčiai

Gazas

„Fast Lap“ organizatoriai deda tašką: „Uždarome projektą“

Aktualu

P.Auštrevičius: už R.Šimašiaus dalyvavimą rinkimuose ne su partija balsavo 10 proc. Vilniaus liberalų

Vardai

Viešumo vengusi Monika Šalčiūtė – apie sunkią ligą, dėl kurios nenorėjo išeiti iš namų

Gyvenimas

Pusės savo svorio atsikratė pakeitusi vieną įprotį

Pasaulis kišenėje

Diuseldorfas: ilgiausias pasaulyje baras

Gyvenimas

Ypatinga Ievos istorija: Italijoje ištekėjusi už gruzino kuria laimę Kaune ir augina kitokią dukrą

Gazas

Įdomioji istorija: kuriuose Lietuvos miestuose tarpukariu vyko motociklų treko lenktynės

24sek

Geliantis Virginijaus Šeškaus klausimas: „Gal kitą kartą be lanko žaisime?“

N-18 Aktualu

Januliškio gyventojus sukrėtė beširdžių žiaurumas: kažkas nušovė du šeimos augintinius

24sek

„Žalgirį“ baudęs Tyleris Ennisas patyrė itin šiurpią traumą

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie pozavimą hipertikrovėje

Vardai

Apie oficialias skyrybas pranešęs Sigitas Martinavičius jau planuoja kitas vestuves – tuoksis Balyje

Aktualu

Lietuvos stačiatikiai nesiruošia net svarstyti atsiskyrimo nuo Maskvos patriarchato

Maistas

Vietnamiečių šeimos restoranas Vilniuje – padėka Lietuvai už šiltą priėmimą

Verslas

ECB įspėja ES šalis apie būtinybę prisitaikyti prie visuomenės senėjimo

Naujienos

Aktualu

Iš Oslo į Donbasą: kodėl Ukrainos kariuomenė išspyrė su radikalais susibičiuliavusį norvegą?

Interviu Aktualu

Buvusi Vyriausybės kanclerė M.Dargužaitė: „Jei įrašai ištrinami, tai atrodo, kad kažkas slepiama nuo visuomenės“

Gazas

F-1 etapas JAV: po penkerių metų pertraukos pergalę iškovojo Kimi Raikkonenas

Aktualu

Politologas: G.Nausėda ir V.Ušackas – labiau aristokratiški, S.Skvernelis – iš liaudies

Gyvenimas

Projekto „Pasimatuok jūrą“ įkūrėja J.Zinkevičiūtė: kodėl aklas karjeros siekimas prieštarauja moters prigimčiai

Gazas

„Fast Lap“ organizatoriai deda tašką: „Uždarome projektą“

Aktualu

P.Auštrevičius: už R.Šimašiaus dalyvavimą rinkimuose ne su partija balsavo 10 proc. Vilniaus liberalų

Vardai

Viešumo vengusi Monika Šalčiūtė – apie sunkią ligą, dėl kurios nenorėjo išeiti iš namų

Gyvenimas

Pusės savo svorio atsikratė pakeitusi vieną įprotį

Aktualu

Lietuvos stačiatikiai nesiruošia net svarstyti atsiskyrimo nuo Maskvos patriarchato

Maistas

Vietnamiečių šeimos restoranas Vilniuje – padėka Lietuvai už šiltą priėmimą

Verslas

ECB įspėja ES šalis apie būtinybę prisitaikyti prie visuomenės senėjimo

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

24sek

Kova po krepšiu nepatenkintas Ž.Urbonas: „Jei kare įremtų šautuvą, tai atsitvertų greitai“

Verslas

Žalsvai–pilkas interjeras: dizainerė parodė, ką galima padaryti už 26 tūkst. eurų

24sek

Mantas Kalnietis Prancūzijoje blizgėjo ne taiklumu, o perdavimais

Aktualu

Girtas „Peugeot“ vairuotojas nepraslydo pro Panevėžio pareigūnų akis

24sek

Po krepšiais dominavęs „Neptūnas“ patiesė ir „Juventus“

Pasaulis kišenėje

Europos Seišeliai: Sieso salos – be turistų ir su vienu gražiausių pasaulio paplūdimių

Interviu Aktualu

Prof. Alvydas Nikžentaitis apie Lietuvos ir Baltarusijos santykius: jie įšaldyti

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką