Dabar populiaru
Publikuota: 2020 liepos 12d. 10:00

Voveraičių sezonas: 20 idėjų, ką gaminti iš šių nekaprizingų grybų

Karališka kiaušinienė su voveraitėmis
Shutterstock nuotr. / Karališka kiaušinienė su voveraitėmis

Voveraitės – smagūs grybai, ryškiai šviečiantys ir miško paklotėje, ir nuo turgaus prekystalio. Dar viena gera savybė – juos lengva paruošti, jokių ilgų virimų, nupylimų ir panašių ceremonijų voveraitėms nereikia. Jei prisirinkote ar nuspirkote, štai jums visas receptų dvidešimtukas!

Receptai
Receptas: Omletas su voveraitėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 19
Kaip gaminti

1. Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite šaukšte sviesto. Kai svogūnai dailiai pagels, sumeskite kumpio juosteles ir dar kelias minutes pakepinkite, suverskite gerai nuvarvintas voveraites, supilkite grietinėlę, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. 

2. Kiaušinius išplakite su pienu, miltais, pipirais ir druska.

3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, supilkite kiaušinių plakinį, suberkite prieskonines žoleles ir iš abiejų pusių iškepkite. Karštą omletą dėkite į lėkštę, į vidurį pilkite voveraičių padažo ir perlenkite pusiau.

4. Tiekite apibarstytą kapotais čiobreliais. Valgykite su mėgstama skrudinta duona.

Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 100.00 ml
Voveraitės (pusė nedidelio indelio marinuotų) 1.00 vnt.
Mėgstami kapoti žalumynai (krapai, petražolės, bazilikai) 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 50.00 ml
Kumpis: 150.00 g (rūkyto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį šviežiai maltų)
Čiobreliai: 20.00 g (pagal skonį šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šviežių bulvių blynai su žalumynais ir voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 43
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite bulvių trintuve. Kartu įtarkuokite 1 svogūną.   
  2. Prieskonines žoleles (galite naudoti ir kitas Jūsų mėgstamas žoleles) susmulkinkite.
  3. Į tarkį įmuškite kiaušinius, sudėkite žalumynus (nepagailėkite, žalumynų turi būti daug), druską, pipirus, (galima įdėti kelis šaukštus miltų), viską išmaišykite. 
  4. Įkaitintoje keptuvėje, aliejuje, kepkite blynukus.   
  5. Kitoje keptuvėje, su trupučiu aliejaus, pakepinkite voveraites.
  6. Kai voveraitės išsitroškina, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir dar pakepkite.
  7. Pabarstykite druska, pipirais, pilkite grietinėlę.  

Skanaus!

Recepto autorė Vita Klišaitienė

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Salierai: 1.00 vnt. (ryšulėlis lapų)
Grybai: 500.00 g (0.5 l - voveraičių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karališka kiaušinienė su voveraitėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 62
Kaip gaminti
  1. Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepkite svieste, kol dailiai pagels ir suminkštės. 
  2. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite. Jeigu yra didesnių, jas perpjaukite per pusę.
  3. Grybus suberkite į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Kiaušinius įmuškite į plakimo dubenį, ten pat supilkite grietinėlę, įspauskite česnako skilteles, suberkite sukapotas petražoles, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
  4. Viską labai gerai išplakite šluotele arba elektriniu plakikliu.
  5. Kiaušinių plakinį pilkite į keptuvę ant voveraičių ir vis pamaišydama kepkite, kol kiaušiniai sukietės.
  6. Tuomet ant viršaus užberkite sūrio, palaukite, kol išsilydys, viską dar kartą gerai išmaišykite ir iš karto patiekite.
  7. Gardu valgyti su sviestu aptepta skrudintos itališkos duonos riekele.
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Grybai: 500.00 g (0.5 l - voveraičių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 1.00 st. (0,5 - tarkuoto, brandinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Skrebučiai su voveraitėmis ir mocarela
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.3 / 16
Kaip gaminti

1. Voveraites nuvalykite šepetėliu, nupjaukite galiukus. Didesnes voveraites perpjaukite į 2–4 dalis.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.

3. Svogūnus sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus. Sudėkite voveraites ir petražolių lapelius. Kepkite keletą minučių.

4. Duonos riekeles sudėkite į kepimo skardą. Ant duonos sudėkite voveraičių mišinį. Ant viršaus užberkite po šaukštą mocarelos.

5. Kepkite, kol sūris išsilydys ir gražiai parus.

6. Skrebučius tiekite karštus.

Ingredientai
Voveraitės: 2.00 sauja
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (ypač tyro)
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Mocarelos sūris: 8.00 valg. š. (tarkuoto)
Duona: 8.00 riekės (traškios skandinaviškos ruginės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Baravykų ir voveraičių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 15
Kaip gaminti

1. Užkaisti puodą su 1 l vandens, įdėti trečdalį morkos, trečdalį svogūno ir trečdalį saliero stiebo. Kai vanduo užvirs įberti druskos, pipirų ir persilado prieskonių, sumažinti kaitrą ir virti sultinį.

2. Likusias daržovių dalis supjaustyti labai smulkiais kubeliais.

4. Gilesnėje keptuvėjė įkaitinti alyvuogių aliejų ir suberti susmulkintas daržoves. Pakepinti 3-5 minutes (priklausomai nuo to, kokio kietumo daržoves mėgstate). Tada suberti norimo dydžio supjaustytas voveraites, išmaišyti ir dar viską pakepinti 3-5 minutes. Sudėti plonai riekelėmis supjasutytus 3 baravykus, išmaišyti ir pakepinti 3-5 minutes.

5. Ketvirtąjį baravyką supjaustyti išilgai per visą kotą ir galvą riekelėmis. Apvolioti jas miltuose ir apkepinti gerai įkatintoje keptuvėjė su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu persilado prieskonių. Apskrudusias riekelės išimti iš keptuvės ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.

6. Baltą duoną supjaustyti riekelėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei maltais juodaisiais pipirais. Riekeles apskrudinti ant grotelių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.

7. Ant apkepintų daržovių ir grybų mišinio užpilti pusę išvirusio sultinio, išmaišyti. Gautą sriubą išpilstyti į dubenėlius ir dar užpilti atskirai sultinio. Dekoruoti apskrudusiomis baravykų riekelėmis ir patiekti su skrudinta balta duona.

Ingredientai
Baravykai: 4.00 vnt.
Voveraitės: 4.00 sauja
Salierai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt. (didesnė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (baltasis)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (sriubai ir duonai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį sriubai ir duonai)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį sriubai ir duonai)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 žiupsnelis
Duona: 8.00 vnt. (baltos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Voveraičių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 63
Kaip gaminti
  1. Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes  smulkiai supjaustykite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu.
  2. Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite ir susmulkinkite.  Troškintuve ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus.
  3. Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kukurūzų miltais ir nuolat maišydama kepinkite apie 10 minučių.
  4. Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite apie 12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite su tryniu išplaktą grietinę. Sriubą tiekite pagardinusi kapotomis petražolėmis.
Ingredientai
Grybai: 350.00 g (voveraičių)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 6.00 vnt. (aliejuje saulėje džiovinti)
Sviestas: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kukurūzai: 1.00 valg. š. (miltų)
Vištienos sultinys: 800.00 ml
Grietinėlė: 100.00 ml
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Grietinė: 100.00 ml
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų sriuba su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 24
Kaip gaminti

1.Moliūgą perpjaukite pusiau ir šaukštu išvalykite sėklas. Puses supjaustykite riekėmis ir nulupkite. Minkštimą supjaustykite stambiais gabaliukais.

2.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūną ir moliūgo gabaliukus pakepinkite su šaukštu aliejaus, supilkite vermutą, sultinį, užvirinkite ir virkite ant vidutinės ugnies 20 minučių.

3.Išgriebtus moliūgus pertrinkite pro sietelį ir sukrėskite atgal į sriubą. Pagardinkite druska, pipirais ir išspaustomis apelsinų sultimis. Voveraites nuvalykite ir šiek tiek apkepinkite likusiame aliejuje ir svieste.

4.Pagardinkite pipirais ir druska. Sriubą išpilstykite į pašildytus dubenėlius. Užpilkite po šaukštą grietinėlės, įdėkite grybų, pabarstykite pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Moliūgai: 1500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vermutas: 2.00 valg. š. (baltas)
Daržovių sultinys: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt.
Grybai: 150.00 g (voveraitės)
Sviestas: 30.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių sriuba su voveraitėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 22
Kaip gaminti

1. Į verdantį daržovių sultinį sudėkite pjaustytas bulves, morkas ir virkite 10 minučių. Suberkite lęšius, paskaninkite pipirais, druska, mairūnais ir virkite dar 15–20 minučių.

2. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite ir elektriniu plaktuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės, statykite ant ugnies ir vėl užvirkite.

3. Sriubą pilkite į lėkštes, įdėkite po saujelę voveraičių, šaukštelį grietinės ir užbarstykite šviežių mairūnų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Grietinėlė: 20.00 ml
Grybai: 1.00 st. (virtos voveraitės)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (švieži pagal skonį)
Grietinė: 3.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daržovių - voveraičių sriuba su vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.6 / 14
Kaip gaminti

1. Svieste apkepkite vištienos gabaliukus. Juos apkepinti galima kartu su svogūnais, įbėrus druskos ir prieskonių.

2. Sudėkite voveraites, smulkintas bulves ir svieste apkeptas kitas daržoves.

3. Užpilkite vandeniu, pagardinkite prieskoniais, žalumynais ir druska. Virimo pabaigoje galima įdėti grietinės.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (krūtinėlė)
Moliūgai: 200.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Petražolės: 1.00 valg. š. (žalios)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (2 žiupsneliai maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 valg. š.
Grybai: 200.00 g (šaldytos voveraitės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališkas rizotas su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 23
Kaip gaminti

1. Voveraites išvirkite, nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys permatomi. Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi ir sugers visą svogūnų skystį.

3. Tada įpilkite kambario temperatūros sauso baltojo vyno. Kai ryžiai sugers vyną, po truputėlį pilkite karštą sultinį. Tik kiekvieną kartą įpylusi kiek sultinio, gerai išmaišykite, kad ryžiai neliptų prie dugno, ir palaukite, kol skystis susigers arba išgaruos. Tik tada pilkite kitą sultinio porciją. Taip „brinkinkite “ ryžius apie 15 min.

4. Kai ryžiai jau bus tirštos košės konsistencijos, suberkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite svieste apkeptus grybus, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą parmezaną.

Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (rizoto ryžių - „Arborio“, „Carnaroli“ arba „Vialone Nano“)
Vynas: 100.00 ml (sauso)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l (naminio)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grybai: 200.00 g (voveraičių)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintos smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos - voveraičių šventinis troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 19
Kaip gaminti

1. Troškiniui naudokite tradiciškai konservuotas voveraites - su druska, pipirais, lapeliais, truputėliu acto, bei kmynais.

2. Vištieną susmulkinkite, pabarstykite prieskoniais iš malūnėlio ir apkepinkite svieste kartu su svogūnais. Kai vištiena jau bus apkepusi, į keptuvę suverskite nuplautas voveraites ir trumpai patroškinkite.

3. Susmulkintą kubeliais cukiniją bei susmulkintus saliero stiebus irgi apkepinkite svieste. Vištienos - voveraičių masę sumaišykite su cukinijos - salierų mase, dar įberkite baltųjų pipirų, maltų lauro lapų, po žiupsnelį rozmarino ir baziliko, suverskite į stiklinį kepimo indą.

4. Bulves aptrinkite mišiniu, pagamintu iš šaukštelio druskos ir žalių krapų, kiekvienai padarykite po 6-7 įpjovas ir sudėkite ant masės viršaus.

5. Vištienos ar grybų sultinį ištirpinkite stiklinėje karšto vandens, sumaišykite su netiršta grietine ir supilkite į indą. Ant viršaus užbarstykite smulkintų krapų.

6. Kepkite orkaitėje apie valandą uždengtame inde. Išjungus dujinę viryklę, galima dar kepinį joje palaikyti, tuomet apskrunda bulvės.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Vištiena: 500.00 g (filė)
Konservuotos voveraitės 500.00 ml
Sviestas: 150.00 g
Grietinė: 100.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt. (pusė nedidelės)
Salierai: 2.00 vnt. (keli stiebai)
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Krapai: 1.00 arbat. š. (žalių)
"Chicken & Steak" prieskonių malūnelis 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis baltųjų)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Vištienos sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai (arba grybų sultinio))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šparaginių pupelių ir voveraičių troškinys
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 35
Kaip gaminti

1. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles. Sudėkite šparagines pupeles, voveraites ir maišydami apkepkite. Grietinėlę sumaišykite su lydytu sūreliu, garstyčiomis, tarkuotu fermentiniu sūriu (kelis šaukštus palikite apibarstyti). Paruoštu padažu apipilkite šparagines pupeles su voveraitėmis, paskaninkite pipirais, druska ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Uždenkite, kad neatvėstų.

2. Pasiruoškite skrebučius: nupjaustykite duonos pluteles, supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje.

3. Ant karšto troškinio suberkite skrebučius ir likusi fermentinį sūrį.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 300.00 g (200-300 g virtos voveraitės)
Šparaginės pupelės: 500.00 g (400–500 g virtos šparaginės pupelės (kelių spalvų))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebi)
Sūris: 50.00 g (kietas tarkuotas fermentinis)
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
tepamas sūrelis, 1 indelis (100–120 g) lydyto tepamojo sūrelio su žalumynais 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Duona: 4.00 riekės (balta duona)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Traškūs ryžių lakštai su voveraičių įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.5 / 6
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasiruoškite įdarą. Supjaustykite šiaudeliais morką ir svogūną ir apkepkite juos su apvirtomis voveraitėmis bei česnaku. Apkepę daržoves, įpilkite sojų, paskui teryaki padažo. 

2. Ryžių lakštą kelioms sekundėms pamerkite į šiltą vandenį, kad suminkštėtų. Stalo paviršių patepkite aliejumi, ant jo dėkite ryžių lakštą, ant lakšto – paruoštą įdarą. Lakštą suvyniokite kaip lietinį blyną.

 3. Išplakite kiaušinį. Suvyniotą ryžių lakštą su įdaru pamerkite į kiaušinio plakinį, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje, kol apskrus. Skanaus!

Ingredientai
Ryžiai: 30.00 g (12 lakštų - galima nusipirkit parduotuvėje)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Grybai: 200.00 g (šviežių voveraičių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (didelė)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š.
Padažas: teryaki 1.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 st. (kepti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (daržovėms apkepti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 100.00 g (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių ir voveraičių apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 35
Kaip gaminti

1.Į įkaitintą keptuvę dėkite nuvalytus grybus, apkepkite, sudėkite pjaustytą kumpį ir žiedais pjaustytus svogūnus. Viską lengvai apkepkite.

2.Išplakite kiaušinius, sumaišykite su pienu. Apkeptą grybų mišinį dėkite į skardą, išteptą sviestu, ant viršaus – virtas bulves, pjaustytas riekelėmis.

3.Viską užpilkite plakiniu, pagardinkite druska ir pipirais. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite 15–20 minučių.

4.Apkepą tiekite pabarstytą smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (virtos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kumpis: 100.00 g
Pienas: 200.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grybai: 300.00 g (voveraitės)
Sūris: 100.00 g (tarkuotas fermentinis)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja (šviežios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daugiaryžis su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, užpilkite šaltu vandeniu, palikite 10 minučių.
  2. Išgriebkite nuplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite. Didesnes voveraites pasmulkinkite.
  3. Prikaistuvyje išlydykite šaukštą sviesto, įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite vieną smulkintą svogūną, kepinkite, kol pagels. Suberkite voveraites, ugnį sumažinkite. Kaitinkite apie 8 minutes.
  4. Iš voveraičių išsiskyrusį skystį nupilkite – grybai bus traškūs. Netroškinkite jų ilgiau kaip 10 minučių, nes bus guminiai.
  5. Kitame puode įkaitinkite šaukštą aliejaus ir šaukštą sviesto (kol kaista, į indą su vedančiu vandeniu įmeskite sultinio kubelį). Suberkite likusius smulkintus svogūnus. Maišydami kepinkite apie porą minučių. Suberkite sausus ryžius, maišydama trumpai paskrudinkite.     
  6.   Svogūnus ir ryžius galite kepinti žemės riešutų aliejuje – įgaus pikantišką prieskonį.
  7. Įpilkite porą samtelių sultinio, samtelį sauso baltojo vyno, išmaišykite. Sumažinkite ugnį, kaitinkite, kol sugers skystis (dažnai nemaišykite, antraip ryžiai pakeis formą, sulips). Supilkite likusį sultinį bei vyną, kaitinkite, kol susigers į kruopas (ryžiai turi šiek tiek suminkštėti, bet likti traškus).
  8. Daugiaryžiui su voveraitėmis gaminti tiks grybų sultinys (valgis bus intensyvesnio grybų skonio).
  9. Kruopas atsargiai išmaišykite medine mentele, kad atsiskirtų viena nuo kitos. Sudėkite troškintas voveraites, atsargiai viską sumaišykite (jeigu grybai atvėsę, puodą su valgiu dar porą minučių palaikykite ant silpnos ugnies).
  10. Pagamintą daugiaryžį galima saikingai apšlakstyti nerafinuotu alyvuogių aliejumi arba lydytu sviestu.                 
  11. Negailėkite kvapių žolelių Į lėkštes sukrėstą daugiaryžį gausiai apibarstykite šviežiais mulkintais krapais, petražolėmis.   
Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g („Arborio“)
Vanduo: 450.00 ml (verdančio)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis ekologiško)
Vynas: 150.00 ml (sauso baltojo)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grybai: 1.00 vnt. (1 litras)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištiena su voveraičių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 28
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais, išvirkite pasūdytame vandenyje, nusunkite ir sutrinkite su sviestu. Suberkite kaparėlius ir išmaišykite.
  2. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, didesnes perpjaukite per pusę, 10 min. virkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite ir nuvarvinkite.
  3. Svieste pakepinkite smulkintą svogūną, voveraites, berkite pipirų ir druskos, sukrėskite grietinę ir viską išmaišykite.
  4. Vištos krūtinėles supjaustykite, įtrinkite aliejumi, pipirais, česnakais, druska, sojų padažu ir valandą marinuokite.
  5. Į kiekvieną vištienos gabalėlį krėskite košės, jį susukite voleliu, apjuoskite šonine, dėkite į kepimo indą ir kepkite apie 20 min. Suktinukus tiekite su voveraičių padažu.
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g
Šoninė: (4 juostelės rūkytos) 4.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį padažui ir vištienai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės - košei)
Sviestas: 3.00 valg. š. (1 - košei ir 2 padažui)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (košei)
Grybai: 200.00 g (voveraičių - padažui)
Grietinė: 200.00 g (mažą indelį - padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Su voveraitėmis troškintas triušis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 6
Kaip gaminti

1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.

3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.

4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.

5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.

Ingredientai
Triušiena: 1.00 vnt. (apie 1200 g)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Voveraitės: 300.00 g
Vynas: 1.00 st. (balto sauso)
Vanduo: 1.00 st.
Sviestas: 50.00 g
Petražolės: 1.00 sauja
Salierai: 5.00 vnt. (lapeliai)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karkos suktinis su voveraitėmis ir daržovėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.4 / 9
Kaip gaminti

1. Voveraites apvirkite su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais ir kmynais.

2. Karką nuskuskite ir nudirkite jai odą, išilgai neperpjaunant. Išrinkite mėsą, be riebalų ir sausgyslių. Mėsos gabalėlius lengvai pamuškite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

3. Paruoškite prieskonių mišinį iš šaukšto druskos, didelio žiupsnio lauro lapelių, nemenko žiupsnio penkių rūšių pipirų. Susmulkinkite po kelias šakeles žalių rozmarinų iš čiobrelių. Galima dar berti Provanso prieskonių.

4. Prieskonių mišinį išmaišykite su mėsa. Būtų gerai, kad ši mėsa pastovėtų su prieskoniais bent valandą.

5. Susmulkinkite moliūgą, porą, 1 salierą, 2 morkas, po nemažai petražolių ir krapų ir šį mišinį pakaitinkite garuose, kol apminkštės. Atvėsusias daržoves sumaišykite su smulkintomis voveraitėmis, mėsa ir kimškite masę į odą. Galus užsiūkite ir suvyniokite į marlę.

6. Virkite apie 1,5 val. vandenyje su druska, pipirais lapeliais, lapeliais, salieru, morkomis ir svogūnu. Kartu galite virti ir atlikusius kaulus. Iš jų išsiskiria lipni medžiaga, kuri reikalinga geram karkos sukibimui. Išimkite iš vandens ir paslėkite.

"Mano karka neblogai pjaustėsi, buvo pakankamai minkšta. Bet karkos mėsa vis tiek kietesnė už kitas. Kad būtų visai minkšta, dalį druskos galima pakeisti mėsą minkštinančia druska nors, sako, ji sveikatai ne itin gerai..."

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Karkos (nedidelės) 2.00 vnt.
Grybai: 500.00 g (virtų voveraičių)
Morkos: 3.00 vnt. (didesnės)
Moliūgai: 1.00 vnt. (gabaliukas)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Porai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis žalių)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (šakelė žalių)
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė žalių)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - penkių rūšių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (ryšulėlis žalių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pica su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 11
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite tešlą: mieles sumaišykite su žiupsneliu cukraus, užpilkite puse puodelio šilto vandens ir palikite pastovėti.

2. Puodelį miltų dubenyje sumaišykite su druska, tada supilkite mielių mišinį, likusius miltus, vandenį ir aliejų. Užminkykite minkštą tešlą, ją sudėkite į aliejumi pateptą dubenį ir palikite stovėti apie valandą, kad pakiltų.

3. Tada tešlą išminkykite, suformuokite norimo dydžio picos pagrindus ir iškočiokite.

4. Vištieną išvirkite garuose, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir suplėšykite šakute.

5. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pakepinkite svieste.

6. Kai voveraitės bus beveik paruoštos, sumeskite vištieną, supilkite grietinėlę ir troškinkite, iki plėšyta vištiena sugers visą skystį ir masė taps tiršta.

7. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su petražolėmis.

8. Ant paruoštos picos tešlos saikingai tepkite pomidorų pastos, krėskite vištienos ir voveraičių, ant viršaus – svogūnų, česnakų ir petražolių mišinio, galiausiai užberkite tarkuoto sūrio.

9. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20–30 min.

Ingredientai
Miltai: 625.00 g (Tešlai)
Mielės: 6.00 g (Tešlai; sausų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (Tešlai)
Grybai: 500.00 g (Įdarui; šviežių voveraičių)
Vištiena: 300.00 g (Įdarui; filė)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Įdarui)
Sūris: 200.00 g (Įdarui; tarkuoto brandinto)
Grietinėlė: 2.00 valg. š. (Įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (Įdarui)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (Įdarui)
Vanduo: 1.00 st. (Tešlai; šilto)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai ir įdarui; pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Tešlai; žiupsnelis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Įdarui pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karšti pyragėliai su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 32
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite ir iš jos išspauskite apskritimus (lyginį skaičių). Pusę apskritimų aptepkite kiaušinio plakiniu, o kitų viduryje išspauskite mažesnį apskritimą taip, kad uždėjus ant apteptų apskritimų išeitų krepšelis. Viršų taip pat aptepkite kiaušiniu.

2. Sudėkite krepšelius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių arba kol krepšeliai pakils ir gražiai parus.

3. Pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkintą svogūną ir apkepkite, kol suminkštės. Suberkite voveraites, sudėkite sūrelį, grietinėlę, pipirus, druską ir prieskonius. Troškinkite ant mažos ugnies 8–10 minučių. Baigdami troškinti įlašinkite kelis lašus citrinų sulčių.

4. Karštą įdarą supilstykite į krepšelius ir tiekite į stalą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepti)
Grybai: 400.00 g (įdarui virtos voveraitės)
Grietinėlė: 250.00 ml (įdarui riebi)
tepamas lydytas sūrelis su grybais įdarui 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkinti įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (įdarui citrinos sultys (keli lašai))
Karis: 4.00 g (įdarui pagal skonį, nebūtina)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Atradimai virtuvėje

Skanumėlis
Skanumėlis

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką