Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 3d. 13:00

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: airiškas tartas su lašiša

Airiškas tartas su lašiša
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Airiškas tartas su lašiša

Šio patiekalo kilmė prancūziška, bet jo dažnai galima paragauti Airijos pub‘uose. Ta proga – airiškas anekdotas.

Du vyrai sėdi vienas priešais kitą Murphy‘s pub‘e Londone. Vienas iš jų sako:

– Brolau, klausydamas tavęs aš pagalvojau, kad tu esi kilęs iš Airijos.

– Taip, aš iš Airijos, – išdidžiai atsako anas.

– Ir aš esu iš Airijos, – apsidžiaugia pirmasis. – Įdomu, iš kurios gi tu Airijos vietos?

– Iš Dublino, – oriai sako užkalbintasis.

– Geras! Aš irgi iš Dublino! Ir iš kurios gi tu vietos?

– Iš McLeary gatvės centrinėje miesto dalyje, – oriai atsako vaikinas.

– O dangau! Koks sutapimas! Ir aš esu iš tos pačios gatvės! Kurią mokyklą tu baigei?

– Kaip tai kurią? Be abejo, Šv. Marijos mokyklą, 1968 metų laida.

– Negali būti!!!, – garsiai džiaugiasi pirmasis airis. – Ir aš baigiau tą pačią mokyklą! Ir tais pačiais metais!!!

Tuo tarpu į pub‘ą užsuka naujas lankytojas. Atsisėda prie baro, barmenas prieina prie jo ir kraipydamas galvą panosėje murma:

– Laukia ilga ir sunki naktis...

– Kodėl?, – paklausia naujasis lankytojas.

– Dvyniai Branonnai jau prisigėrė...

Jei anekdotas ir nesukėlė šypsnio, tai receptas, kurį siūlau išbandyti, išties yra juokingai lengvas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas tartas su lašiša
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas tartas su lašiša

Ingredienatai (4-6 valgytojams):

tešlai:

  • 250 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • vandens;
  • druskos.

įdarui:

  • 5 kiaušiniai;
  • 250 g sūdytos arba rūkytos lašišos;
  • 200 g špinatų;
  • druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Miltus sudėkite į didelį dubenį. Sviestą sukapokite ir pirštais suminkykite su miltais į gumulėlius. Įdėkite druskos, įpilkite kelis šaukštus vandens ir minkykite, kol gausis vientisa tešla.

2. Tešlą plonai iškočiokite ir išklokite į kepimo formą su krašteliais. Dešimčiai minučių pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę.

3. Kol tarto pagrindas kepa, supjaustykite lašišą į kelių centimetrų gabalėlius.

4. Suplakite kiaušinius, grietinėlę, krapus ir druską. Dėdami druską turėkit galvoje, kad lašiša yra sūri.

5. Ištraukite iš orkaitės tarto pagrindą ir sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių. Išklokite kepinį lašiša ir špinatais. Užpilkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę maždaug pusvalandžiui, kol užpildas sutirštės.

6. Ištraukus iš orkaitės palaikykite tartą penkias minutes, kad šiek tiek atvėstų.

Valgomas ir karštas, ir šaltas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas tartas su lašiša
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas tartas su lašiša

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Tarp Ukrainos separatistų gretose kovojančių italų – ir banditas, ir politiko sūnus

15min tema Verslas

„Aliexpress“ apvagia biudžetą ir Lietuvos verslininkus – siuntos sieną kerta kiaurai

Deuce

Karjeros pergalė – K.Bertens nugalėjo S.Halep ir tapo Sinsinačio čempione

Gyvenimas

Juvelyrė J.Gusarovienė: pati sau esu didžiausia konkurentė

Sportas

Jose Mourinho svyla padai? „Manchester United“ sensacingai pralaimėjo

Maistas

Orkaitėje kepti pomidorai – ir greitam valgymui, ir keliems mėnesiams šaldiklyje

Gazas

Lietuvos institucijos svarsto, kaip pažaboti elektrines transporto priemones

Sportas

Stebuklinga alkūnė: įniršio kupinas S.Gaižauskas nokautu patiesė dar vieną tailandietį

Aktualu

Žiaurius eksperimentus su žirgais vykdžiusiam ūkininkui – tik įspėjimas

Aktualu

Seimo vicepirmininkas: sprendimą neteikti informacijos pasiūlė kai kurie parlamentarai 

Sportas

Vilniaus „Žalgirį“ paliko sporto direktorius Sergejus Slyva

Gyvenimas

Psichologas: užslopintas stresas gali sukelti ir širdies smūgį

Kultūra

„Sapiens“ autorius Y.N.Harari: „Nemokamos informacijos idėja yra labai pavojinga“

Sportas

Vilniaus meras apdovanojo geriausias „Velomaratono“ komandas

Aktualu

Kišimasis į rinkimus: JAV beda pirštu į Kiniją

Mokslas.IT

Rogozinas apkaltino „SpaceX“ dempingu

Aktualu

Afganistano prezidentas siūlo Talibanui trijų mėnesių paliaubas

Verslas

Rupijos kritimas Indijos ekonomikai – lazda su dviem galais

Sportas

Lietuvos paplūdimio tinklinio čempionatas vainikuotas dramatiškais finalais

Verslas

Nepaliesta laiko: parduodama Art deco stilių išlaikiusi vila

Naujienos

Aktualu

Tarp Ukrainos separatistų gretose kovojančių italų – ir banditas, ir politiko sūnus

15min tema Verslas

„Aliexpress“ apvagia biudžetą ir Lietuvos verslininkus – siuntos sieną kerta kiaurai

Aktualu

Turgelių gyventoja: mes meldėmės, o jie atėjo kaip šėtonai

Verslas

Prekybininkai: apribojus prekybos centrų darbo laiką, darbo neteks iki 5 tūkstančių žmonių

Pasaulis kišenėje

Poilsiautojų pilnos ir sodybos, ir upės

Aktualu

Austėja atsisveikino su dvejus metus širdies laukusiu tėčiu: „Vylėmės, kad tikrai sulauksime“

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine. Užtemimo medžioklė Amerikoje

Gyvenimas

V.Šapurovas: kiek santuokoje svarbus seksas ir kaip išsaugoti aistrą iki senatvės

Vardai

Justinas Jankevičius po 4 metų palieka „Kitokių pasikalbėjimų“ vedėjo kėdę

Kultūra

Justinas Žilinskas: Kas yra ir su kuo valgoma „fantasy“?

24sek

Prieš 2 mėnesius „Lietkabelį“ palikęs latvis sumanė atsisveikinti ir sulaukė pokštų

Verslas

Pasakiška galimybė: parduodama į jaukius namus paversta bažnyčia

Verslas

Prieš rugsėjį lietuviai užgulė Suvalkus – mokinius čia apiperka perpus pigiau

Vardai

Remigijus ir Rovena Žiogai pakrikštijo sūnų Rojų: ypatingą dieną ir patys tapo krikšto tėvais

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Aktualu

Aplaidumas: Didžiosios sinagogos liekanas tampo praeiviai – niekas nesaugo

Vardai

Garsios moterys pasidalijo savo grožio paslaptimis: ką naudoja, dėl ko gailisi ir kam neturi laiko?

Deuce

Karjeros pergalė – K.Bertens nugalėjo S.Halep ir tapo Sinsinačio čempione

Gyvenimas

Juvelyrė J.Gusarovienė: pati sau esu didžiausia konkurentė

Sportas

Jose Mourinho svyla padai? „Manchester United“ sensacingai pralaimėjo

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką