Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas

Airiai apie save sako, kad jie sugeba pajusti džiaugsmą net mažuose kasdieniuose dalykuose. Tam apibūdinti jie turi seną neišverčiamą gėlų žodį „craic“, tariamą krekas ir sakomą apibūdinant smagų laiką, gerą kompaniją ar malonų pokalbį. Kitaip tariant – patiriant linksmybes ypatingoje atmosferoje.
Vytaras Radzevičius ir jo keptas pyragas
Vytaras Radzevičius ir jo keptas pyragas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarpukariu Lietuvoje tokia būsena vadinta prancūzišku „esprit“. Dabar, patyrę geros nuotaikos pliūpsnį, dažniausiai sakome faina. Airiams tai visada bus krekas. Visame pasaulyje, nuo Niujorko iki Dublino.

Prisimenu pirmą susidūrimą su airišku kreku. 1994 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje Lietuvos rinktinė pateko į vieną atrankos grupę su Airija ir Šiaurės Airija. Toje pačioje grupėje buvo ir Latvija. Tūkstantinis airių sirgalių atskrido į Rygą – pažiūrėti rungtynių Latvijoje, traukiniu prasukti pro Sankt Peterburgą ir antrąsias rungtynes stebėti Vilniuje. Tai buvo kažkas tokio! Atsivežę bent kelias folkloro grupes, airiai nenustygo vietoje – linksminosi, šoko, dainavo. Vien būti šalia jų buvo linksma.

Užsakytame traukinyje iš Sankt Peterburgo į Vilnių Rusijos pasieniečiai tikrino viso airių ešelono pasus. Pamatę, kad tarp pareigūnų yra išvaizdi pasienietė, vienas airis užsidarė kupė. Pareigūnė ilgai beldėsi.

Kai airis atidarė duris, vagonas leipo juokais – airis stovėjo prieš pasienietę nuogut nuogutėlis, pasą įsikandęs dantyse. Kad ir kaip rusė mėgino būti rūsti, tačiau tikrindama pasą, ji nesulaikė šypsenos. Ir net jokių sankcijų nesiėmė. Krekas visagalis!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas

Airis niekada nėra ramus, išskyrus kai mušasi, – sako sena airių patarlė. Juokus airiai pateikia kaip rimtus dalykus, o rimtus dalykus – kaip juokus. Kažkuo mes, lietuviai, panašūs. Ir rabarbarai mums ne svetimi.

Ingredientai (6 valgytojams):

Pyragui:

  • 450 g šviežių nuluptų ir 2-3 cm ilgio gabalėliais supjaustytų rabarbarų;
  • 100 g cukraus;
  • 1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero;
  • 150 g miltų pyragams (savaime kylančių arba paprastų miltų, sumaišytų su kepimo milteliais);
  • 85 g kambario temperatūros sviesto;
  • 55 g rudojo cukraus;
  • 55 g migdolų riešutų.

Saldžiam kremui:

  • 600 g grietinėlės;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimas:

1. Sudėkite rabarbarus, cukrų, imbierą ir 3-4 šaukštus vandens į keptuvę. Pakaitinkite ant mažos ugnies, kad rabarbarai suminkštėtų, bet neištižtų. Supilkite masę į kepimo indą.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C karščio.

3. Supilkite miltus į dubenį, supjaustykite sviestą ir minkykite pirštais iki tešlos minkštumo ir trapumo.

4. Įdėkite cukrų bei riešutus ir sumaišykite. Užberkite masę ant rabarbarų.

5. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas

6. Pasigaminkite saldų kremą. Įkaitinkite grietinėlę prikaistuvyje iki vidutinio karščio, bet neužvirinkite. Kol grietinėlė šils, kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir vanile. Supilkite mišinį į karštą grietinėlę ir nuolat maišydami pakaitinkite, kol kremas sutirštės. Tik neužvirinkite!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kremas airiškam trupininiam pyragui
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kremas airiškam trupininiam pyragui

7. Pyragą pateikite karštą su atvėsintu arba šiltu saldžiu kremu.

Gero apetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius