Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: graikiški pėdsakai lietuvių namuose

Ir tai nėra joks detektyvas. Daugelis lietuvių namie neįtardami valgo tai, kas turi graikiškos kilmės vardą. Tai grikiai. Istorinė šių kruopų tėvynė yra Himalajų priekalnės, kur vietiniai vadino grikius juodaisiais ryžiais. Vėliau sukultūrintas augalas per Bizantiją pasiekė Europą. Lietuvoje, Lenkijoje, Baltarusijoje. Ukrainoje, Rusijoje prigijo slaviškos kilmės žodis гречка. Lietuviškai tiktų vertimas graikinės, bet būtent slaviškas žodis гречка lietuvių kalboje virto grikiais.
Grikiai su feta
Grikiai su feta / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prancūzai grikius vadina saracėnų kruopomis, anglai dėl išvaizdos panašumo – buko riešutėliais (buckwheat), gi patys graikai – turkų kruopomis.

Kaip ir daug kur pietų Europoje, Graikijoje vaišių stalas yra tarsi gyvas gausybės rago paveikslas. Patiekalų įvairovė ir pasirinkimas didelis ir nepersivalgyti kokioje kaimiškoje graikų tavernoje gali, turbūt, tik saiko ir valios virtuozai.

Keliaujant su lietuvių kompanija šioje mitų šalyje ne kartą susitarėm, kad valgydami užsisakom po mažiau arba net po vieną patiekalą dviem. Bet kažkaip gaudavosi taip, kad ant stalo nelieka laisvos vietos, o restorano šeimininkai maistą ir toliau neša bei pradeda lėkštes ir dubenis statyti dviem aukštais. O jei kas lieka nesuvalgyta, šeimininkė, kuri tavernoje yra visų vyrų bosas, juokais grūmoja kumščiu ir neša desertus. Prie stalo pasigirsta liūdnas atodūsis, bet akys nugali saiką. Negi neparagausi?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikiai su feta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Grįžęs iš Graikijos, kurį laiką Lietuvoje negalėjau valgyti graikiškų salotų. Panašiai, kaip grįžus į Lietuvą iš žvejybos Norvegijoje, kurį laiką neėmiau spiningo į rankas. Na, tiesiog, sunku buvo prisiversti po pašėlusio kibimo mojuoti kotu tarsi šulinyje bandytum ką nors šakėmis išgriebti. Tas pats ir su graikiškomis salotomis. Ne dėl to, kad jų Lietuvoje niekas nemokėtų pagaminti. Tiesiog daržovės kito skonio. Vien kai prisimeni sultingus pomidorus – galva svaigsta. O dar feta ir alyvuogės kokio skanumo!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikių su feta ruošimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikių su feta ruošimas

Lietuviai turi patarlę „Grikių košė pati save giria“. Tad šiandien siūlau pabandyti itin paprastą receptą improvizuojant graikiškų salotų ir grikių tema. Gaminau šį patiekalą „Adventur“ turizmo parodoje ir tarp ragaujančių buvo graikas. Sakė, kad skonis atitinka graikišką virtuvę.

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 1 stiklinė grikių kruopų;
  • 2 stiklinės vandens;
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 sauja vyšninių ar slyvinių pomidorų;
  • ½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • sauja šviežio baziliko;
  • 200 g fetos sūrio;
  • alyvuogių aliejaus kepimui;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį). Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikių su feta ruošimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikių su feta ruošimas

2. Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagardinkite pagal skonį pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.

Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikiai su feta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikiai su feta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius