Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: imbierinis alus

Vakarų pasaulyje imbieras dažniausiai naudotas gėrimams paskaninti. Iki pat Viktorijos epochos alus, ypač silpnas, su žolelėmis ar imbieru, buvo pagrindinis gėrimas atsigerti. Galbūt dėl to senuose nuotykiniuose romanuose imbierinis alus dažnai minimas. Mažas nesuprasdavau, kas tai per gėrimas.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas imbierinis alus
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas imbierinis alus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Imbieriniu alumi Naujajame Pasaulyje buvo prekiaujama vaistinėse, nes šis gėrimas laikytas naudingu sveikatai ir gerinančiu virškinimą. JAV gerai žinomas pats seniausias toks produktas – nuo 1866 metų gaminamas Vernors ginger ale. Šį imbierinį alų sukūrė Detroito vaistininkas Jamesas Vernoras. Ragavau jo Bairono įlankoje, Australijoje, – karštą dieną jis buvo toks skanus, vėsino gomurį ir maloniai dilgčiojo liežuvį, kad tada nutariau kada nors pasigaminti imbierinio alaus namie.

Nors tiksliau būtų sakyti „imbierinis elis“. O gal vis dėlto alus? Iš esmės tai tas pats gėrimas ir jį nesudėtinga pasigaminti namų sąlygomis. Tikrai gausite daug imbiero skonio. Tik turite atsiminti, kad fermentuojamas šis gėrimas gamina burbulus ir yra linkęs išsiveržti iš indo. Todėl kiekvieną dieną, kol alus fermentuojasi, reikėtų primažinti slėgį – atidaryti indą ir vėl jį uždaryti. Kitaip galite sulaukti nedidelio sprogimo ir nepageidautinos namų valymo prievolės.

Naudokite dviejų litrų užsukamą plastikinį butelį arba gerai uždaromą stiklinį indą.

2 litrams gėrimo reikės:

sirupui:

  • 1 puodelio cukraus;
  • 1/2 puodelio vandens;
  • 2 šaukštų trinto šviežio imbiero (galima dėti ir mažiau ar daugiau – priklauso nuo to, kokį imbiero stiprumą mėgstate).

alui:

  • 1/8 šaukštelio sausų mielių (naudojau paprastas, bet geriausiai tinka specialios vyno ar šampano mielės);
  • imbiero sirupo (kurį pasigaminsite);
  • 3 šaukštų citrinos sulčių;
  • 7 puodelių vandens.
  • Dar prireiks švaraus dviejų litrų plastikinio butelio ar sandaraus indo (naudojau užsukamą stiklainį) bei piltuvėlio.

Gaminimas:

1. Įpilkite į prikaistuvį puodelį vandens, sudėkite imbierą, cukrų ir kaitinkite maišydami, kol cukrus ištirps. Nukoškite mišinį ir leiskite sirupui atvėsti. Britai šį sirupą vadina džindžerete (gingerette).

2. Jeigu nenorite fermentuoti, galite naudoti šį sirupą gėrimui su ledukais, sodos ar grynu vandeniu pasigaminti.

3. O jei pasiryžote daryti imbierinį alų, per piltuvėlį supilkite į indą mieles, sirupą, citrinų sultis ir vandenį. Užsukę indą gerai sukratykite, kol mielės ištirps. Pastatykite indą kambario temperatūroje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Laikykite 1–3 dienas arba kol gėrimas pradės palengva putoti. Nepamirškite, kad nuolat reikia „išleisti garą“ atidarant indą.

4. Dabar jau galite dėti gėrimą į šaldytuvą – fermentacija sulėtės, bet butelį būtina atidaryti ir uždaryti kiekvieną dieną.

Suvartokite gėrimą per savaitę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Imbierinis alus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Imbierinis alus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius