Dabar populiaru
Publikuota: 2017 kovo 25d. 11:00

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: kiniški valgymo ypatumai

Vytaras Radzevičius ir jo ruoštos krevetės kiniškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vytaras Radzevičius ir jo ruoštos krevetės kiniškai

Kinų virtuvę pirmą kartą pažinau Vilniuje. Dabar net sunku prisiminti, kuris kinų restoranas sostinėje buvo pirmasis. Bet kai jie atsirado – išpopuliarėjo greitai. Susidarė ir tam tikri įspūdžiai bei stereotipai apie kinų virtuvę, kurie greitai išsisklaidė, kai pirmą kartą atsidūriau Kinijoje.

Valgo kinai kitaip. Mane net ištiko šioks toks kultūrinis šokas, kai pirmą kartą su kinais prisėdome prie stalo restorane Pekine. Ir nustebino ne maistas, o stalo etiketas. Visus lukštus, kaulus ir servetėles naujieji mūsų draugai metė tiesiog ant žemės. Tai gero tono požymis ir nieko nestebina. O jei kuriam valgytojui staiga prireikdavo padavėjos, ją pašaukdavo garsiu riksmu tarsi futbolo puolėjas šaukdamas prašytų kamuolio perdavimo per visą aikštę. Mūsiškis aptarnaujantis personalas po tokio šūksnio iškviestų apsaugą, o kinų padavėja bėga tekina prie kliento.

Dar keli pastebėjimai. Kinai visada užsako maisto keliais patiekalais daugiau nei yra žmonių prie stalo – kad visi tikrai pavalgytų. Patiekalai sukami ratu ir visų po truputį ragaujama. Kaip man aiškino kinai, po kultūrinės revoliucijos badmečių sotumas ir galimybė pavalgyti yra labai vertinamas dalykas, o neretai ir statuso požymis.

Kitas dalykas, kuris nustebino – ryžius ar lakštinius kinai valgo pabaigoje, jeigu dar jaučiasi alkani. Kaip jie patys sako – uždeda dangtį ant puodo. Ir beveik neteko matyti, kad ryžiai būtų valgomi kartu su pagrindiniais patiekalais.

Jei ant stalo dedama didelė žuvis – galva bus atsukta garbingiausiam valgytojui. Ypač vertinamos žuvies akys ir lūpos – jei kada atsidursite tokioje situacijoje, turėtumėt pradėti nuo šių gardumynų.

Jei ant stalo dedama didelė žuvis – galva bus atsukta garbingiausiam valgytojui. Ypač vertinamos žuvies akys ir lūpos – jei kada atsidursite tokioje situacijoje, turėtumėt pradėti nuo šių gardumynų. Vištienoje vertingiausia dalimi laikomos vištos kojų apatinė dalis su visais pirštais ir nagais – nes tai judriausia kūno dalis. O menkiausiai vertinama krūtinėlė – nes ji beveik nejuda.

Tačiau skonio įvairovės ir šviežumo iš kinų virtuvės neatimsi. Maistas patiekiamas ką tik pagamintas ir dažniausiai termiškai apdorojamas itin trumpai, tačiau aukštoje temperatūroje. Šviežumą apibūdinti gali ir šis pavyzdys – Šanchajaus patiekalas „girtos krevetės“. Prieš valgytoją statomas uždengtas dubuo su alkoholiu kvepiančiu skysčiu. Jį atidengus, skystyje esančios krevetės staiga atgyja ir pradeda duotis po visą akvatoriją – belieka ją pasigauti su lazdelėmis, išsilukštenti ir suvalgyti. Ko gero, šviežiausios krevetės, kokių teko valgyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai

O šiandien siūlau pasigaminti paprastesnį kinišką patiekalą su krevetėmis. Ilgai neužtruksite.

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 450 g nevirtų krevečių (gali būti šaldytos atitirpintos);
  • 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • 2 arbat. šaukšt. vandens;
  • 175 g cukrinių žirnių;
  • aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • keli šaukštai smulkintų svogūno laiškų;
  • 1 arbat. šaukšt. tarkuoto imbiero;
  • 1 arbat. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. chereso arba ryžių vyno;
  • kiaušinio baltymo.

Gaminimas:

1. Jei krevetės nelukštentos – išlukštenkite.

2. Krakmolą sumaišykite iki tyrės su vandeniu. Gautą masę sumaišykite su krevetėmis, kiaušinio baltymu ir žiupsneliu druskos.

3. Įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus apie minutę pakepinkite žirnių ankštis. Įdėkite cukrų ir truputį druskos. Pakepinkite vartydami dar minutę. Išgriebkite žirnius į lėkštę.

4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir minutę pakepinkite krevetes. Išgriebkite krevetes, sudėkite į keptuvę imbierą ir svogūnus (jei reikia, prieš tai įpilkite šiek tiek aliejaus) ir pakepinkite apie minutę

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai

5. Sudėkite atgal krevetes, supilkite sojos padažą ir cheresą, pusę minutės pakepkite ir patiekite kartu su žirniais. Esminis dalykas – keptuvė visą laiką turi būti gerai įkaitusi. O jei turite kinišką keptuvę wok – dar geriau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai

Gero apetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Palangos simbolis poilsiautojus vilioja ir per kaitrą, ir per liūtį

Aktualu

Kelią Vilnius–Pabradė užblokavo nuvirtęs vilkikas

15min iš Talino Sportas

Per 300 metrų Talino centre apgyvendinti „Real“ ir „Atletico“ galanda ginklus

Vardai

Natalijos Bunkės sūnus per Žolinę atšventė 7-ąjį gimtadienį: šventė pajūryje subūrė visą šeimą

24sek

Blokas paskutinę sekundę – jaunųjų lietuvių svajones sudaužė kroatai

Sportas

UEFA Supertaurė – pirmas „Real“ iššūkis be Cristiano Ronaldo

Pasaulis kišenėje

„Wizz Air“ dar nežino, kada Barselonoje užstrigęs lėktuvas pakils skrydžiui į Vilnių

Sportas

Prieš kelionę į Vilnių „Sevilla“ pardavė žaidėją už daugiau nei 26 mln. eurų

Vardai

Rūtos Elžbietos Mazurevičiūtės mergvakaris: „Tiek įspūdžių per pusę gyvenimo nebuvau patyrusi“

Aktualu

Šiurpūs skaičiai: Pensilvanijoje šimtai kunigų dešimtis metų lytiškai išnaudojo tūkstančius vaikų

Aktualu

Mažai žinomas Ukrainos atminties karas: kaip Maskva išnaudoja kaltinimus antisemitizmu?

Pivašiūnuose vyksta Žolinės atlaidai

Maistas

Restoranas „Oldman“ Palangoje – 100 metrų iki saulėlydžio: J.Basanavičius čia atrado ramybę

Aktualu

Genujos greitkelio viaduko katastrofa įvyko po daugelio perspėjimų

Gyvenimas

Stilius: 15 švarko ir džinsų derinių kiekvienai dienai

Aktualu

Išpuolį Londone prie parlamento rūmų įvykdęs vyras kaltinamas pasikėsinimu nužudyti

Vardai

Militos Daikerytės 21-asis gimtadienis: su artimiausiais ir svajonėmis apie diplomą

Aktualu

Premjeras žada stiprinti LRT signalą, kad jį matytų ir Lenkijos lietuviai

Aktualu

Į karo nualintą Sirijos Alepą pėsčiomis ėjusi lenkė pretenduoja gauti Nobelio premiją

Verslas

Palangos pramogų verslo senbuvis: tokią vasarą prisiminsime dar ilgai

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Palangos simbolis poilsiautojus vilioja ir per kaitrą, ir per liūtį

Aktualu

Kelią Vilnius–Pabradė užblokavo nuvirtęs vilkikas

15min iš Talino Sportas

Per 300 metrų Talino centre apgyvendinti „Real“ ir „Atletico“ galanda ginklus

Vardai

Natalijos Bunkės sūnus per Žolinę atšventė 7-ąjį gimtadienį: šventė pajūryje subūrė visą šeimą

24sek

Blokas paskutinę sekundę – jaunųjų lietuvių svajones sudaužė kroatai

Sportas

UEFA Supertaurė – pirmas „Real“ iššūkis be Cristiano Ronaldo

Pasaulis kišenėje

Barselonoje užstrigęs „WizzAir“ lėktuvas pagaliau pakilo skrydžiui į Vilnių

Sportas

Prieš kelionę į Vilnių „Sevilla“ pardavė žaidėją už daugiau nei 26 mln. eurų

Vardai

Rūtos Elžbietos Mazurevičiūtės mergvakaris: „Tiek įspūdžių per pusę gyvenimo nebuvau patyrusi“

Aktualu

Šiurpūs skaičiai: Pensilvanijoje šimtai kunigų dešimtis metų lytiškai išnaudojo tūkstančius vaikų

Aktualu

Mažai žinomas Ukrainos atminties karas: kaip Maskva išnaudoja kaltinimus antisemitizmu?

Pivašiūnuose vyksta Žolinės atlaidai

Maistas

Restoranas „Oldman“ Palangoje – 100 metrų iki saulėlydžio: J.Basanavičius čia atrado ramybę

Aktualu

Genujos greitkelio viaduko katastrofa įvyko po daugelio perspėjimų

Gyvenimas

Stilius: 15 švarko ir džinsų derinių kiekvienai dienai

Aktualu

Išpuolį Londone prie parlamento rūmų įvykdęs vyras kaltinamas pasikėsinimu nužudyti

Vardai

Militos Daikerytės 21-asis gimtadienis: su artimiausiais ir svajonėmis apie diplomą

Aktualu

Premjeras žada stiprinti LRT signalą, kad jį matytų ir Lenkijos lietuviai

Aktualu

Į karo nualintą Sirijos Alepą pėsčiomis ėjusi lenkė pretenduoja gauti Nobelio premiją

Verslas

Palangos pramogų verslo senbuvis: tokią vasarą prisiminsime dar ilgai

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką