-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: kolumbietiška arbata-kompotas „aromatica de frutas“

Pagrindinis karštas gėrimas Kolumbijoje, be abejo, yra kava. Keisčiausia, kad pagal lietuvišką supratimą rasti geros kavos Bogotoje nėra lengva. Kolumbiečiai juokauja, kad geriausią kavą jie eksportuoja, o patys geria, kas lieka. Todėl dažnai, net tris kartus pakartojus „negro negro negro“ (ispaniškai – juodos juodos juodos, sakai, tikėdamasis stiprios) gauni balzganą kavos gėrimą, kuriame lengvai įžiūri puodelio dugną. O jei dar nespėji pasakyti, kad be cukraus, tai pasaldinta bus kaip tariamas politiko rūpestis rinkėju.
Vytaras Radzevičius ir taurė „aromatica de frutas“
Vytaras Radzevičius ir taurė „aromatica de frutas“ / Autoriaus, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tada vienoje iš Bogotos kavinukių nusprendžiau paragauti arbatos. Vietoj arbatos man pasiūlė kažką, kas vadinasi „aromatica de frutas“. Ir tai buvo atradimas!

Mėgstu paprastumą. Šypsausi į ūsą, kai užsieniečiai žavisi lietuvišku desertu „agurkas su medumi“. „Kaip paprasta ir skanu!“, – sako jie. – „Ir kaip mes patys nesugalvojome!“. Aš atsidūriau panašioje padėtyje. Supratau tai, kai man atnešė „aromatica“. Tai šviežios mėtos lapeliai su įvairiais vaisiais, užpilti karštu vandeniu. Palaukus kelias minutes, stiklinė prisipildo visų įmanomų skonių ir sklinda nuostabus aromatas – nuo to kilęs ir pavadinimas.

Keli „aromatica de frutas“ variantai.

Į stiklinę ar puodelį dedame šviežių mėtų lapelių, obuolių skiltelių, vynuogių, supjaustytų braškių. Arba šviežių mėtų lapelių, obuolių skiltelių, aviečių ir/ar gervuogių, pusės pasifloro minkštimo. Arba prie mėtų ir obuolių skiltelių dėkite, ką sugalvosite, pabandykite įvairius derinius (apelsinai, mandarinai, kriaušės, ananasai ir t.t) ir sukurkite savą „aromatica de fruta“. Cukraus ar medaus dėkite arba nedėkite, kaip mėgstate. Man pasirodė pakankamai saldu ir be cukraus.

Sudėjus ingredientus, užpilkite karštu, bet neverdančiu vandeniu ir prieš geriant bei kabinant šaukšteliu, leiskite gėrimui kelias minutes pastovėti ir išsiskleisti skoniams.

Autoriaus nuotr. /Arbatos-kompoto „aromatica de frutas“ variantai
Autoriaus nuotr. /Arbatos-kompoto „aromatica de frutas“ variantai

Žvarbų rudenį šios arbatos ar kompoto gurkšnis jus sušildys ir palepins nuostabiais vasaros kvapais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius