Dabar populiaru
Publikuota: 2017 liepos 29d. 13:00

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: kukurūzų burbuolės iš Gvatemalos

Vytaras Radzevičius ir jo ruštos kukurūzų burbuolės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vytaras Radzevičius ir jo ruštos kukurūzų burbuolės

Kukurūzai kilę iš Pietų Amerikos. Kai Kristupas Kolumbas atrado Amerikas, ši augalinė kultūra greitai paplito pasaulyje ir dabar pagal pasėlių plotą užimą antrą vietą po kviečių. Lietuvoje kukurūzai auginami nuo XIX amžiaus. Kaip ir bulvės. Iš pradžių jie auginti kaip dekoratyvinis augalas. Sovietinės okupacijos metais po SSRS komunistų vadeivos Nikitos Chruščiovo vizito į JAV 1955 metais buvo išleista direktyva masiškai auginti kukurūzus, kur reikia ir kur nereikia. Taip kukurūzai Lietuvoje paplito kaip pašarinė kultūra.

Centrinėje Amerikoje kukurūzų patiekalai yra nacionalinių virtuvių pagrindas. Meksikoje ar Gvatemaloje kukurūzų miltų patiekalai yra labiausiai paplitę. Populiarios ir įvairiais būdais paruoštos kukurūzų burbuolės – virtos, keptos bei pagardintos įvairiais prieskoniais. Dažnai tiesiog gatvėje prekeivės siūlo virtų kukurūzų burbuolių, kurias nusipirkęs gauni ir mažą polietileno maišelį su pagardais – galbūt geriausias greitas maistas, kokį teko ragauti.

Tai „demokratiškas“ užkandis – kiekvienas gali pasigardinti kukurūzų burbuoles pagal savo skonį, sūriau ar aštriau. Galima patiekti ir kaip fondiu – dėkite ant stalo karštų burbuolių, pagardų ir užkandžiaukite kaip kas mėgsta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kukurūzų burbuolės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kukurūzų burbuolės

Ingredientai:

  • Kukurūzų burbuolių;
  • sviesto;
  • druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų;
  • čili miltelių;
  • šviežios smulkintos kalendros;
  • skiltelėmis supjaustytos žaliosios citrinos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio. Kukurūzų burbuoles įtrinkite sviestu, druska ir pipirais pagal skonį. Pašaukite 25 minutėm į orkaitę.

2. Apskrudusias kukurūzų burbuoles apibarstykite čili milteliais, kalendra, pavilgykite žaliosios citrinos sultimis.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kukurūzų burbuolės iš Gvatemalos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kukurūzų burbuolės iš Gvatemalos

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką