Dabar populiaru
Publikuota: 2017 vasario 18d. 11:30

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: rojus dubenyje

Vytaras Radzevičius ir jo ruošta vietnamietiška sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vytaras Radzevičius ir jo ruošta vietnamietiška sriuba

Vietname nuo ryto iki vakaro gali pamatyti gatvėse ant mažų kėdučių susėdusius vietnamiečius ir iš didelių dubenų šliurpiančius makaronų sriubą. Ji vadinama fo (phở). Labiausia paplitusi jautienos sultinio sriuba – tokia vadinama fo bo. Vietiniai ją valgo ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Vietnamiečiai net patarlę apie šią sriubą turi: „Ryžiai kaip žmona – geriausi namie, bet fo kaip meilužė – geriausia už namų durų slenksčio.“

Įvairiuose pasaulio virtuvių sąrašuose fo sriuba patenka į pirmus dešimtukus. Jos gerą skonį labiausiai lemia du dalykai – ypatingas stiprus nuoviras ir žuvies padažas (fish sauce). Dabar šio padažo nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje Lietuvos parduotuvėje. Skonis jo – keistas ir iš pirmo žvilgsnio net nelabai patiks. Nors teisingiau būtų sakyti – iš pirmo kvapo. Jis gaminamas ilgai fermentuojant žuvį ir Vietname jo rasi ant bet kurio valgomojo stalo.

Beje, ir žodis kečupas yra kilęs nuo žuvies padažo atmainos ir nieko bendro su pomidorais neturėjo. Indonezijoje malajai žuvies padažą vadino kecap (tariasi kei čap). Palaipsniui žodis Europos kolonistų dėka paplito pasaulyje ir virto žodžiu kečupas.

Žuvies padažas Europoje nėra egzotika ir žinomas senovės Romos laikais. Joks prabangus pobūvis anuomet neapsieidavo be padažo garum – o tai yra tas pats žuvies fermentacijos būdu gaminamas padažas. Mažos žuvys bei didesnių viduriai kartu su pakankamu kiekiu druskos būdavo metami į didelę atvirą talpyklą. Mišinys nokdavo saulėje, po to būdavo nukošiamas ir supilamas į amforas. Romėnai garum naudodavo ir kaip prieskonį, ir kaip konservantą, ir net kaip vaistą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška fo sriuba

Fo gamyba – ilgas procesas, bet skonis vertas laiko.

Vietnamiečiai apie sriubą fo taip pat sako, kad ji turi gydomųjų savybių, nes ilgai verdant kaulus į sultinį išsiskiria naudingos medžiagos. Gal tame irgi yra tiesos. Antai, amerikiečiai stiprų vištienos sultinį vadina „žydų aspirinu“.

Fo gamyba – ilgas procesas, bet skonis vertas laiko. Ne veltui Vietname ši sriuba dažnai vadinama rojumi dubenyje.

Vietnamietiška fo sriuba

Ingredientai (4 asmenims):

  • 1,5 kg mėsingų jautienos kaulų (Vietname labiausiai tinkamomis tam laikomos jaučio uodegos);
  • 1 nuluptas svogūnas;
  • 1 šviežias čili pipiras;
  • 5 griežinėliai imbiero;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 2 žvaigždutės anyžiaus;
  • 2-3 šaukštai žuvies padažo (fish sauce);
  • 4 litrai vandens;
  • 100 gramų išvirtų ir nusausintų ryžių makaronų;
  • 500 g plonai pjaustytos jautienos nugarinės;
  • puodelis smulkintos kalendros;
  • žiupsnis smulkintų svogūnlaiškių;
  • puodelis pupų daigų;
  • sauja šviežio baziliko;
  • 1 žalioji citrina (supjaustyta ketvirčiais).
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ingredientai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ingredientai

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, pašaukite jautienos kaulus ir kepkite apie valandą kol paruduos.

2. Sudėkite kaulus, svogūną, čili pipirą imbierą, druską, anyžių ir žuvies padažą į didelį puodą, užpilkite vandeniu, užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies 6-8 valandas. Jei neturite laiko, virkite kiek galite. Bet ilgiau virus sultinys geresnis.

3. Išvirkite makaronus, nusausinkite.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ruošimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ruošimas

4. Padalinkite makaronus į keturis dubenis. Užberkite žalumynus ir sudekite nugarinės gabalėlius. Užpilkite nukoštu verdančiu sultiniu. Per kelias minutes mėsa praras raudonumą. Įdėkite daigų, įspauskite citrinos, jei trūksta sūrumo – įsipikite žuvies padažo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška sriuba

Pagal tradicijas valgykite garsiai šliurpdami. Gero apetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Mažai žinomas Ukrainos atminties karas: kaip Maskva išnaudoja kaltinimus antisemitizmu?

15min iš Talino Sportas

Per 300 metrų Talino centre apgyvendinti „Real“ ir „Atletico“ galanda ginklus

Pasaulis kišenėje

„Wizz Air“ dar nežino, kada Barselonoje užstrigęs lėktuvas pakils skrydžiui į Vilnių

Vardai

Rūtos Elžbietos Mazurevičiūtės mergvakaris: „Tiek įspūdžių per pusę gyvenimo nebuvau patyrusi“

Aktualu

Šiurpūs skaičiai: Pensilvanijoje šimtai kunigų dešimtis metų lytiškai išnaudojo tūkstančius vaikų

Maistas

Restoranas „Oldman“ Palangoje – 100 metrų iki saulėlydžio: J.Basanavičius čia atrado ramybę

Aktualu

Genujos greitkelio viaduko katastrofa įvyko po daugelio perspėjimų

Tiesiogiai 24sek

Stebėkite krepšinio garsenybių sūnų akistatą ketvirtfinalyje: Lietuva – Kroatija

Gyvenimas

Stilius: 15 švarko ir džinsų derinių kiekvienai dienai

Aktualu

Patikrinus parašus Centro partijos kandidatė vis tiek negalės dalyvauti Seimo rinkimuose

Aktualu

Į karo nualintą Sirijos Alepą pėsčiomis ėjusi lenkė pretenduoja gauti Nobelio premiją

Pivašiūnuose vyksta Žolinės atlaidai

Pasaulis kišenėje

Įgyvendinkite svajonę: kaip tapti skaitmeniniu nomadu

Aktualu

Katalikybė Lietuvoje skaičiais: kiek Lietuvoje yra kunigų ir kiek bažnyčių?

Verslas

Palangos pramogų verslo senbuvis: tokią vasarą prisiminsime dar ilgai

Vardai

Militos Daikerytės 21-asis gimtadienis: su artimiausiais ir svajonėmis apie diplomą

Vardai

Kultinis animacinis serialas „Šeimos bičas“ turės kino versiją, planuojamas ir „Simpsonų“ tęsinys

Sportas

„Vyčio” naujokai – žaidę Brazilijos aukščiausioje lygoje ir Kolumbijos rinktinėje

Gyvenimas

Veltinio menininkė apie savo darbus: „Susikurtame rojuje gimsta lėlės-angelai“

Aktualu

Profsajungos palaiko valdžios siekį drausti prekybos centrų darbą sekmadieniais

Naujienos

Aktualu

Mažai žinomas Ukrainos atminties karas: kaip Maskva išnaudoja kaltinimus antisemitizmu?

15min iš Talino Sportas

Per 300 metrų Talino centre apgyvendinti „Real“ ir „Atletico“ galanda ginklus

Pasaulis kišenėje

„Wizz Air“ dar nežino, kada Barselonoje užstrigęs lėktuvas pakils skrydžiui į Vilnių

Vardai

Rūtos Elžbietos Mazurevičiūtės mergvakaris: „Tiek įspūdžių per pusę gyvenimo nebuvau patyrusi“

Aktualu

Šiurpūs skaičiai: Pensilvanijoje šimtai kunigų dešimtis metų lytiškai išnaudojo tūkstančius vaikų

Maistas

Restoranas „Oldman“ Palangoje – 100 metrų iki saulėlydžio: J.Basanavičius čia atrado ramybę

Aktualu

Genujos greitkelio viaduko katastrofa įvyko po daugelio perspėjimų

Tiesiogiai 24sek

Stebėkite krepšinio garsenybių sūnų akistatą ketvirtfinalyje: Lietuva – Kroatija

Gyvenimas

Stilius: 15 švarko ir džinsų derinių kiekvienai dienai

Aktualu

Patikrinus parašus Centro partijos kandidatė vis tiek negalės dalyvauti Seimo rinkimuose

Aktualu

Į karo nualintą Sirijos Alepą pėsčiomis ėjusi lenkė pretenduoja gauti Nobelio premiją

Pivašiūnuose vyksta Žolinės atlaidai

Pasaulis kišenėje

Įgyvendinkite svajonę: kaip tapti skaitmeniniu nomadu

Aktualu

Katalikybė Lietuvoje skaičiais: kiek Lietuvoje yra kunigų ir kiek bažnyčių?

Verslas

Palangos pramogų verslo senbuvis: tokią vasarą prisiminsime dar ilgai

Vardai

Militos Daikerytės 21-asis gimtadienis: su artimiausiais ir svajonėmis apie diplomą

Vardai

Kultinis animacinis serialas „Šeimos bičas“ turės kino versiją, planuojamas ir „Simpsonų“ tęsinys

Sportas

„Vyčio” naujokai – žaidę Brazilijos aukščiausioje lygoje ir Kolumbijos rinktinėje

Gyvenimas

Veltinio menininkė apie savo darbus: „Susikurtame rojuje gimsta lėlės-angelai“

Aktualu

Profsajungos palaiko valdžios siekį drausti prekybos centrų darbą sekmadieniais

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką