Dabar populiaru
Publikuota: 2019 vasario 9d. 13:00

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: šiaurės Malio patiekalas su jautiena ir ryžiais

Vytaras Radzevičius ir jo gamintas patiekalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vytaras Radzevičius ir jo gamintas patiekalas

Seniai seniai, 2006 metais, pirmą kartą atsidūriau Afrikoje. Iš pradžių buvo Marokas. Po to – Mauritanija. Ir galų gale – Malis. Kuo toliau nuo Europos, tuo valgis buvo mažiau įprastas. Kelionę baigėme Malio sostinėje Bamake, pas Viktoro Diawaros mamą Viktoriją. Stalas tada buvo nuklotas malietiškais valgiais, kurių daugelį ragavome pirmą kartą. Žuvis kapitonas (capitain sangha), padažas gumbo, aviena su prieskoniais (fakoye), košė to su skirtingais padažais.

Malio patiekalai įvairūs, būdingi atskiriems regionams ar etninėms grupėms. Viktorija pamokė pasigaminti Šiaurės Malio patiekalą labadžą. Tuaregai jį dar vadina alabadža. Patiekalas šiek tiek gali priminti plovą, bet tik sudėtimi – skonis yra visai kitoks.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jautienos ir ryžių patiekalas labadža
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jautienos ir ryžių patiekalas labadža

4 valgytojams reikės:

  • 1 kg jautienos su kaulais;
  • 100 g sviesto;
  • 2 smulkiai pjaustytų svogūno galvų;
  • 2-3 skiltelių smulkinto česnako;
  • smulkiai pjaustytų žalumynų;
  • juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirneliais;
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • lauro lapų;
  • 1 puodelio ryžių.

Gaminimas:

1. Mėsą su lauro lapais, pipirų žirneliais ir druska virkite vandenyje, kol mėsa pradės lengvai skirtis nuo kaulų.

2. Išgriebkite mėsą, atskirkite ją nuo kaulų ir sutrinkite. Sumaišykite su žalumynais, trintais juodaisiais pipirais. Ant sviesto pakepinkite svogūnus ir česnakus iki minkštumo ir sumaišykite su mėsa.

3. Sudėkite mėsą į puodą, užpilkite keliais puodeliais sultinio, užkaiskite. Kai mišinys užvirs, suberkite ryžius ir uždengę troškinkite ant mažos ugnies, kol ryžiai išvirs. Jei atrodys, kad ryžiams trūksta skysčio – įpilkite dar sultinio.

4. Ryžiams išvirus viską sumaišykite ir patiekite ant stalo.

Mėgstantys aštriau – įsidėkite aštresnių prieskonių, nes šis patiekalas labai švelnaus skonio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jautienos ir ryžių patiekalas labadža
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jautienos ir ryžių patiekalas labadža

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Mano namas

Gaminkite protingai

Sveikata

Gyvenimas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką