Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: šiaurietiški menkės kotletai

Įvairių receptų žuvies kotletai ar kukuliai gaminami visame pasaulyje. Gerai žinomi jie ir Skandinavijoje, Britanijoje, ir, be abejo, Lietuvoje.
Vytaras Radzevičius ir jo kepti menkės kotletai
Vytaras Radzevičius ir jo kepti menkės kotletai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Airijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Danijoje ar Švedijoje jie dažniausiai gaminami iš menkės ir vadinami „žuvies pyragėliais“ (angl. fish cakes) arba „žuvies kukuliais“ (dan. Fiskefrikadeller). XIX amžiaus anglų receptų knygose, pavyzdžiui, Isabellos Beeton „Namų valdymo knygoje“ („Book of Household Management“) rekomenduojama žuvies kotletus kepti tada, kai virtuvėje lieka žuvies.

Žuvies kotletai paįvairina žuvienos repertuarą. Pamenu, kaip sykį šešių džentelmenų būrelis iš Lietuvos žūklavome Norvegijoje, už poliarinio rato, į šiaurę nuo Tromsės. Išplaukdavome į fiordą nuo pat ryto, grįždavome pavakary ir gamindavome menkę įvairiais būdais. Baltyminio šoko savaitę paįvairinome ir menkės kotletais, kurie trumpam pakeitė padažų prie keptos menkės kaitaliojimą.

Beje, jei turite galimybę gauti gerų šviežių menkės kepenėlių, dėkite jas sluoksniais su lauro lapais, juodaisiais pipirais ir druska į stiklainį, įstatykite į puodą su vandeniu ir virkite apie 45 minutes. Turėsite burnoje tirpstantį menkės kepenėlių savose sultyse gardumyną.

Ingredientai (4-5 valgytojams):

  • 1 kg menkės filė;
  • 1 kiaušinio;
  • 2 šaukštų trintų džiūvėsėlių;
  • 2 šaukštų smulkintų krapų (arba petražolių, ką labiau mėgstate);
  • 1 smulkintos aitriosios paprikos;
  • 1 šaukšto majonezo arba grietinės;
  • juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šiaurietiški menkės kotletai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šiaurietiški menkės kotletai

3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius