Dabar populiaru
Publikuota: 2017 gegužės 27d. 10:03

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: turkiškai įdaryti ankštiniai pipirai

Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas

Toks panašus patiekalas klaidžioja visoje buvusioje Osmanų imperijoje. Turkai jį vadina „etli biber dolmasi“, vengrai – „toltott paprika“, bulgarai – „пълнени чушки“. Ir dar visi sakys, kad tai jų nacionalinis patiekalas. O jei pridėsime Senovės Graikiją, tai ir turkams ši patiekalas su žodžiu „dolmasi“, „dolma“ (suvyniotas) taip pat nepriklauso.

Azerbaidžanas net pašto ženklą su šiuo patiekalu išleido, kad niekam klausimu nekiltų. Jame yra ankštiniai pipirai arba paprikos, kaip vadiname buityje. Bet paprikos pasaulyje paplito Kolumbo laikais iš Amerikų. Tai tada visos teorijos griūna, o dolmą gali savintis tik tie, kurie įdarus vynioja į vynuogių lapus.

Bet maistas neturi sienų, ką ir bando įrodyti „Pasaulio puodai“.

Dažnas yra ragavęs tokio patiekalo. Ar tai būtų įdaryti ankštiniai pipirai, ar pagal įdaro skonį panašūs mūsų balandėliai. Įdomu pasirodė tai, kad į mėsos įdarą dedami pomidorai. Lietuvoje pomidorai kartais dedami į tą patį puodą su balandėliais. Tai suteikia skoniui švelnios rūgšties. Siūlau pabandyti!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prieskoninės žolelės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prieskoninės žolelės

Turkiškai įdaryti ankštiniai pipirai

Ingredientai (6 valgytojams):

  • 12 vidutinio dydžio ankštinių pipirų;
  • 3 šaukštų sviesto;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos.

Įdarui:

  • 500 g maltos mėsos;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • 2 svogūno galvų;
  • 2 pomidorai;
  • ¾ puodelio ryžių;
  • krapų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasidarykite įdarą. Ryžius nuplaukite, užpilkite tokiu pačiu kiekiu vandens ir uždengę pavirkite, kol vanduo susigers į ryžius (apie 10 minučių).

2. Susmulkinkite svogūnus pakepinkite juos ant sviesto, kol suminkštės ir pageltonuos.

3. Sudėkite į keptuvę su svogūnais maltą mėsą, susmulkintus krapus, nuluptus ir gan smulkiai supjaustytus pomidorus, druską ir pipirus pagal skonį. Maišydami pakepinkite apie 5 minutes ir atidėkite į šoną.

4. Ankštiniams pipirams nupjaukite viršūnes taip, kad po to nuopjovomis galima būtų uždengti pipirų viršų. Išimkite sėklas ir išplaukite vidų.

5. Prikimškite pipirus įdaru ir sustatykite juos šonu prie šono į puodą. Įpilkite porą stiklinių vandens, įdėkite sviestą ir druskos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Įdaryti ankštiniai pipirai puode
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Įdaryti ankštiniai pipirai puode

6. Uždenkite puodą ir virkite ant vidutinės ugnies apie 40–60 minučių, kol pipirai suminkštės.

7. Patiekite karštus, užpylę padažu iš puodo. Prieš šio patiekalo taip pat tinka natūralus jogurto padažas su česnakais ir salotos.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paruoštas įdarytas ankštinis pipiras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paruoštas įdarytas ankštinis pipiras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Sportas

Pabėgėlių gudrybės – savo tikslo siekė bandydami apgauti lietuvius sporto organizatorius

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Pasaulis kišenėje

Garsiausi Lietuvos koldūnai – legenda, telpanti į arbatos šaukštelį

Gyvenimas

Jos mus saugo. Kalėjimo prižiūrėtoja E.Martinkėnaitė: „Filmuose prižiūrėtojai vaizduojami per daug atsipūtę“

Aktualu

Rinkimų sezono pradžia Ukrainoje: Julijos Tymošenko sugrįžimas

Gazas

Vos P.Aršauskui atgavus vairuotojo pažymėjimą, pasipylė „Lamborghini“ pažeidimų vaizdai

Vardai

Vladas Kovaliovas tik po metų atšventė 50-metį: sveikino muzikantai ir mylimoji Indrė Launikonytė

Interviu Kultūra

Žmogaus ir Žemės nuovargis: pokalbis su Venecijoje Lietuvai atstovausiančios operos „Saulė ir jūra“ autorėmis

Vardai

Petras Gražulis pirmąkart pamatė dukrą: Birutė Navickaitė atsiprašymo taip ir neišgirdo

Mokslas.IT

Ši nuotrauka – ne klastotė. Tačiau kosmose iki šiol niekas nepasimetė. Kaip?

Gyvenimas

Paryžiuje už nuotakos sukurtą įvaizdį auksą laimėjusi vizažistė: „Tendencija – mažiau dirbtinumo“

24sek

„urBONUSas“: „Ryto“ šansai patiesti „Žalgirį“ ir labiausiai neįvertintas Lietuvos treneris

Gazas

Paskelbti duomenys: vidutinio greičio matuokliai užfiksavo beveik 90 tūkst. pažeidėjų

24sek

ESPN sprigtas J.Valančiūnui: prastesnis už D.Sabonį?

Verslas

Rado landą: sukūrė programą, kuri renka ir apdoroja duomenis, bet nepažeidžia privatumo

Aktualu

Nidos forumas. Lenkų filosofas Bogdanas Szlachta apie Europą kamuojančią migreną

Vardai

Eminemo ir Machine Gun Kelly kovoje triumfuoja jaunasis reperis: kas juoksis paskutinis?

Gyvenimas

A.Kuzmickaitė apie Londone pristatytą kolekciją: „Jaučiausi kaip karalienė“

Interviu Kultūra

Iškili rumunų poetė A.Blandiana: „Buvo lengviau priešintis režimui nei rašyti tai, ko jis reikalauja“

Aktualu

Seimo komitetas klausimą dėl atliekų deginimo jėgainių svarstė slaptai

Naujienos

Sportas

Pabėgėlių gudrybės – savo tikslo siekė bandydami apgauti lietuvius sporto organizatorius

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Pasaulis kišenėje

Garsiausi Lietuvos koldūnai – legenda, telpanti į arbatos šaukštelį

Gyvenimas

Jos mus saugo. Kalėjimo prižiūrėtoja E.Martinkėnaitė: „Filmuose prižiūrėtojai vaizduojami per daug atsipūtę“

Aktualu

Rinkimų sezono pradžia Ukrainoje: Julijos Tymošenko sugrįžimas

Gazas

Vos P.Aršauskui atgavus vairuotojo pažymėjimą, pasipylė „Lamborghini“ pažeidimų vaizdai

Vardai

Vladas Kovaliovas tik po metų atšventė 50-metį: sveikino muzikantai ir mylimoji Indrė Launikonytė

Interviu Kultūra

Žmogaus ir Žemės nuovargis: pokalbis su Venecijoje Lietuvai atstovausiančios operos „Saulė ir jūra“ autorėmis

Vardai

Petras Gražulis pirmąkart pamatė dukrą: Birutė Navickaitė atsiprašymo taip ir neišgirdo

Mokslas.IT

Ši nuotrauka – ne klastotė. Tačiau kosmose iki šiol niekas nepasimetė. Kaip?

Gyvenimas

Paryžiuje už nuotakos sukurtą įvaizdį auksą laimėjusi vizažistė: „Tendencija – mažiau dirbtinumo“

24sek

„urBONUSas“: „Ryto“ šansai patiesti „Žalgirį“ ir labiausiai neįvertintas Lietuvos treneris

Gazas

Paskelbti duomenys: vidutinio greičio matuokliai užfiksavo beveik 90 tūkst. pažeidėjų

24sek

ESPN sprigtas J.Valančiūnui: prastesnis už D.Sabonį?

Verslas

Rado landą: sukūrė programą, kuri renka ir apdoroja duomenis, bet nepažeidžia privatumo

Aktualu

Nidos forumas. Lenkų filosofas Bogdanas Szlachta apie Europą kamuojančią migreną

Vardai

Eminemo ir Machine Gun Kelly kovoje triumfuoja jaunasis reperis: kas juoksis paskutinis?

Gyvenimas

A.Kuzmickaitė apie Londone pristatytą kolekciją: „Jaučiausi kaip karalienė“

Interviu Kultūra

Iškili rumunų poetė A.Blandiana: „Buvo lengviau priešintis režimui nei rašyti tai, ko jis reikalauja“

Aktualu

Seimo komitetas klausimą dėl atliekų deginimo jėgainių svarstė slaptai

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką