Dabar populiaru
Publikuota: 2018 liepos 21d. 15:00

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: velsietiški pyragėliai

Vytaras Radzevičius ir jo kepti velsietiški pyragėliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vytaras Radzevičius ir jo kepti velsietiški pyragėliai

Ar žinote, kokį pasaulio miestą kartu įkūrė lietuviai ir velsiečiai? Ogi Sarmjentą (isp. Sarmiento) – miestą pietų Argentinoje, Čubuto provincijos pietvakariuose. Sakyčiau, pačiame Patagonijos viduryje.

Velsiečiai šias vietas pasiekė apie 1865 metus. Kaip ir lietuviai, vengdami caro valdžios persekiojimo po 1863 metų sukilimo. Tuometė Argentinos valdžia skatino europiečių imigraciją ir mielai nemokamai dalino žemes atvykėliams. Bet tos žemės buvo tolokai nuo civilizacijos ir jas reikėjo įsisavinti. O ir pasiekti jas buvo nelengva. Naujieji kolonistai jaučių traukiamais dviračiais vežimais įveikdavo sunkų kelią, o po to per didžiulius vargus įdirbdavo žemę.

Todėl dabar atvykus prie Sarmjento jus pasitiks Lietuvos trispalvė ir Velso drakono vėliava, o bareljefe pamatysite, kaip atrodė pirmieji miesto įkūrėjai. Lietuviai ir velsiečiai. Gal jie ir šiuo receptu dalijosi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velsietiški pyragėliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velsietiški pyragėliai

4-6 valgytojams reikės:

  • 225 g sijotų miltų, sumaišytų su arbatiniu šaukšteliu kepimo miltelių;
  • 110 g sviesto;
  • 1 kiaušinio;
  • saujos razinų
  • šlakelio pieno, jei tešla bus per sausa;
  • 85 g smulkaus cukraus.

Gaminimas:

1. Sviestą su miltais rankomis arba virtuviniu kombainu suminkykite, kad virstų trupiniais. Įdėkite cukrų, razinas ir tuomet kiaušinį. Viską gerai išmaišykite, kol susiformuos vientisas tešlos kamuolys. Jeigu reikia, įpilkite šlakelį pieno, kad tešla geriau suliptų.

2. Tešlą iškočiokite iki 5mm storio lakšto ir stikline arba pjaustykle išpjaukite 7,5 – 10 cm skersmens skritulius.

3. Velse juos kepa ant specialaus, taip vadinamo bakestone akmens arba storadugnės geležinės keptuvės. Bet man pavyko iškepti ir ant teflono keptuvės storu dugnu. Teflono keptuvės net netepiau sviestu. Bet įprastai velsiečiai stipriai įkaitintą kepimo paviršių patepa sviestu ir sudeda pyragėlius. Kiekvienai pusei reikia maždaug 2-3 minučių, kol pyragėlio paviršius taps karamelinės rudos spalvos. Jie labai lengvai sudega, todėl procesą reikia atidžiai stebėti.

4. Ištrauktus iš keptuvės pyragėlius iškart apibarstykite smulkiu cukrumi. Kai kas mėgsta juos atvėsinti, pjauti per pusę ir pertepus džemu vėl sulipdyti. Tai jau skonio reikalas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velsietiški pyragėliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velsietiški pyragėliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Lengvata periodikai: gerais norais grįstas siūlymas ar priešrinkiminė pakiša?

Aktualu

Seime vykusioje diskusijoje – raginimai atšaukti vaiko teises ginantį įstatymą

Aktualu

Lankstinukas pašto dėžutėje įžeidė LGL bendruomenę: LGBT žmonių atžvilgiu kurstoma neapykanta

Aktualu

Viktoras Pranckietis apie Seimą: man yra gėda

24sek

Prieš sentimentalų sugrįžimą – J.Valančiūno filosofija: „Toks gyvenimas“

Aktualu

„Karšta“ diena JK: ar vyriausybė patvirtins „Brexit“ susitarimo projektą?

Gazas

Vilniečiai neviltyje: Nesvyžiaus gatve važiuoti galima nebent tik su tanku

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

Smurto randai

24sek

Antanas Guoga moko „Žalgirį“: „Pirmoje vietoje visuomet turi būti Lietuvos rinktinė“

Vardai

Su aktoriumi Channingu Tatumu draugaujanti Jessie J prisipažino negalinti susilaukti vaikų

Mokslas.IT

Istorikai paviešino unikalų Izraelyje aptiktą Jėzaus veido atvaizdą

Interviu Sportas

Iš posto stumiamas Edgaras Jankauskas nekreipia dėmesio į už nugaros priimtą sprendimą

Verslas

Į Šiaulių banko klientus nusitaikė sukčiai

Vardai

Reperis Ironvytas parduoda savo sporto klubą: „Patys kalti, kad nemokėjome konkuruoti“

Pasaulis kišenėje

Marakešo Medinos gidas: Maroke gyvenančios lietuvės mėgstamiausi restoranai ir barai

24sek

„Įkrautas Jonas“: su J.Valančiūnu susijęs sprendimas, kuris atnešė „Raptors“ sėkmę

Mokėk kortele visur

Gazas

Kaune per 6 valandas iškrito pusė mėnesio normos kritulių: vėl skendo gatvės

Deuce

Netikėtas sprendimas – Agnieška Radwanska karjerą baigia vos 29-erių

Naujienos

Vardai

Palangos lenktynėse – variklių gausmui neabejingos garsenybės: tarp jų – Eglė ir Jonas Valančiūnai

Pasaulis kišenėje

Molėtų rajone tarp medžių iškelta rekordinio dydžio sapnų gaudyklė

Mokslas.IT

„Fallout“ serija – apokalipsės nuniokotas pasaulis

Vardai

Prieš mėnesį ištekėjusi Vasha jau parduoda vestuvinę suknelę: „Maniau, tikrai ją pasiliksiu“

Sportas

Iki pirmojo trejeto Europos čempionate kilusi I.Serapinaitė žemyn smuko per paskutinę rungtį

Verslas

Karščio banga į Palangą sutraukė minias poilsiautojų: šis savaitgalis – išskirtinis

Pasaulis kišenėje

Atostogos Peloponese – begėdiška puota pilvui ir akims

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 liepos 15 – 21 d.)

Gazas

Linksmoji „Aurum 1006 km lenktynių“ dalis: išrinkite gražiausius „pieno ūsus“

24sek

„Juventus“ trina rankomis savo gretose išsaugojęs K.Guščiką: „Jis buvo paklausus šią vasarą“

Aktualu

Savanoriais per popiežiaus vizitą pasisiūlė dvigubai daugiau žmonių nei reikia

Sportas

Grubiu žaidimu „sąskaitas suvedinėjusį“ varžovą A.Novikovas pasiūlė spirti lauk iš komandos

Aktualu

D.Trumpas užsipuolė jo pokalbį slapta įrašiusį buvusį advokatą

Verslas

Lietuvos ekonomika sovietinėse fotografijose: propaganda dangstė gėdą

Vardai

Oskarą Koršunovą į Avinjono festivalį atlydėjo mylimoji Alexandra Kremer: „Jis – genijus“

Aktualu

Parlamentarai daugiausia lėšų leidžia automobiliams: išlaidų lyderis – P.Gražulis

Gazas

Naujas Lietuvos rekordas: elektromobiliu 1000 km įveikti per 21 val. 33 min.

Gyvenimas

Dietologė: mėgstami vasaros patiekalai gali sugadinti virškinimo sistemą visam gyvenimui

Gyvenimas

Turkiją įsimylėjusi D.Dabulskytė į lėktuvą namo neįsėdo: kuo žavi ir kuo erzina turkų vyrai

Aktualu

Lietuva siunčia pagalbą degančioms kaimynėms – gaisrus gesina Švedijoje ir Latvijoje

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką