Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vytaro Radzevičiaus šventinio punšo receptas: užburs aromatu ir sušildys

Šventiniu laikotarpiu ant vaišių stalo norisi padėti ne tik gardžių patiekalų, bet ir nekasdienių gėrimų. Keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius kviečia paeksperimentuoti ir pasiruošti kvapnaus kalėdinio punšo. Šis nealkoholinis gėrimas patiks ir suaugusiems, ir vaikams, bet svarbiausia – jį nesunku paruošti, o po namus pasklidęs prieskonių aromatas leis pajusti artėjančias šventes.
Kalėdinis Vytaro Radzevičiaus punšas
Kalėdinis Vytaro Radzevičiaus punšas / „Rimi“ nuotr.

V.Radzevičius pasakoja, kad jo šeima jau gyvena artėjančių švenčių laukimu. „Šv.Kūčios ir Kalėdos – didžiausia mūsų šeimos šventė, kurios laukiame tiek mes su žmona, tiek mūsų vaikai ir anūkai. Per šventes turime tradiciją visi gaminti. Aš visada ruošiu iš kartos į kartą šeimoje jau perėjusį receptą – pupelių salotas, uošvienė gamina virtinius su grybais, o mano žmona kepa žuvį bei ruošia silkę pataluose. Tiesa, pastaraisiais metais stengiamės, kad švenčių stalas nebūtų pernelyg perkrautas ir prabangus. Norime grįžti prie paprastumo, senovinių patiekalų ir receptų“, – pasakoja V.Radzevičius.

Gamindamas jis daug dėmesio skiria ir prieskoniams: „Nuo vaikystės Kalėdos man labiausiai asocijuojasi su mandarinų ir įvairių prieskonių kvapais, užpildančiais visus namus. Todėl šventiniuose patiekaluose mėgstu naudoti gvazdikėlius, kardamoną, cinamoną ir kitus egzotiškus prieskonius, kurie patiekalams suteikia ne tik išskirtinį aromatą, bet ir pasakišką skonį.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir kalėdinis Salomėjos vyniotinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir kalėdinis Salomėjos vyniotinis

Visa naudingų savybių puokštė

Kaip sako prekybos tinklo "Rimi" pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė Edita Gavelienė, prieskoniai ne tik sužadina apetitą ir tinka įvairiems patiekalams bei gėrimams paskaninti, bet turi ir žmogaus organizmui naudingų savybių. Kai kurie egzotiniai prieskoniai gali padėti virškinimui, numalšinti skausmą ar uždegimą.

„Pirminė prieskonių paskirtis, be abejo, yra maisto gardinimo, tačiau jie nuo seno naudojami ir liaudies medicinoje. Daugybėje prieskonių yra randama naudingų eterinių aliejų, kurie pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu ar antiuždegiminiu poveikiu. Prieskonių kvapas padeda sužadinti mūsų apetitą bei paruošti virškinimo sistemą maisto virškinimui. Gvazdikėliai ir cinamonas yra išskirtiniai šio sezono prieskoniai. Juose ypač gausu eterinių aliejų, tad jais patartina ne tik maistą gardinti, bet ir tiesiog kambaryje pasidėti, kad naudingos medžiagos skleistų nuostabų aromatą“, – sako E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Kalėdiniai prieskoniai
Vida Press nuotr./Kalėdiniai prieskoniai

Tiesa, prieskoniais piktnaudžiauti nereikėtų. „Cinamonas, gvazdikėliai ar kiti prieskoniai turi būti vartojami nedideliais, saikingais kiekiais, kurie leistų paskaninti maistą, maloniais kvapais užpildytų mūsų aplinką, o kartu su jais gautume ir naudingų medžiagų“, – sako specialistė.

Kaip pasiruošti punšo?

Nors per šventes ant lietuvių vaišių stalo dažniau atsiduria tradicinis spanguolių kisielius ar vaisių kompotas, tačiau V.Radzevičius kviečia paįvairinti šventinių gėrimų sąrašą ir pasigaminti egzotišką, kvapniais prieskoniais pagardintą kalėdinį punšą.

Punšo ragavau įvairiuose pasaulio kraštuose, tačiau pagrindinės jo dalys beveik nesiskiria, tai – gvazdikėliai, cinamonas ir kardamonas.

„Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Keliaudamas punšo ragavau įvairiuose pasaulio kraštuose, tačiau pagrindinės jo dalys beveik niekur nesiskiria, tai – gvazdikėliai, cinamonas ir kardamonas“, – sako kulinaras.

V.Radzevičius rekomenduoja visus ingredientus pasiruošti iš anksto. Tuomet liks tik užkaisti puodą, supilti sultis, suberti prieskonius ir viską pakaitinti ant silpnos ugnies. „Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti net ir neturint kulinarinės patirties“, – eksperimentui virtuvėje kviečia keliautojas.

Kalėdinis punšas

Ingredientai (8 porcijoms):

  • 6 gvazdikėliai;
  • 1/2 šaukštelio kardamono sėklų;
  • 4 stiklinės obuolių sulčių;
  • 2 stiklinės apelsinų sulčių;
  • 2 stiklinės spanguolių sulčių;
  • 1 cinamono lazdelė.

Gaminimas:

Sumaišykite visus ingredientus ir virkite ant silpnos ugnies 30 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius