Dabar populiaru
Publikuota: 2019 gegužės 24d. 13:00

Žaliasis savaitgalio valgiaraštis: nuo salotų ir nesaldžių pyragų iki ledų

Savaitgalio valgiaraštis
Vida Press nuotr. / Savaitgalio valgiaraštis

Daržuose (ir turgavietėse bei parduotuvėse) visu gražumu žaliuoja įvairios salotos, špinatai, šiemet ypač džiugina ir dailūs smidrai, agurkai, o iš Italijos jau atkeliavo jaunutės cukinijos. Šį savaitgalį patiekalai tebūnie žalesni, nei įprasta, juk šios spalvos gėrybių tiek daug, reikia tuo naudotis!

Užkandžiai, salotos, padažai:

Receptai
Receptas: Žaliosios salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 7
Kaip gaminti

1. Iš aliejaus, citrinų sulčių, raudonėlių, garstyčių, smulkintų česnakų ir klevų sirupo užmaišykite marinatą.

2. Nuplautas, nusausintas ir plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir agurkus sudėkite į plokščią indą, užpilkite paruoštu marinatu ir bent valandą pamarinuokite. 

3. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Išimtas išdėliokite lėkštėse.

4. Ant salotų dėkite marinuotų cukinijų ir agurkų, nuluptų, skiltelėmis pjaustytų ir citrinų sultimis apšlakstytų avokadų, berkite nuvarvintų kaparių.

5. Galiausiai ant salotų išdėliokite kubeliais pjaustytą arba šakute trupintą fetos tipo sūrį.

6. Salotas apliekite paruoštu marinatu, kuriame laikėte cukinijas ir agurkus, ir užberkite smulkintų krapų.

Ingredientai
Salotos: 100.00 g (salotinių sultenių)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Avokadai: 1.00 vnt.
Kaparėliai: 30.00 g
Fetos sūris: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Krapai: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaminame namie: žaliasis pesto padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.1 / 19
Kaip gaminti
  1. Į virtuvinį kombainą arba į marmurinę grūstuvėlę sudėkite kedrines pinijas, bazilikus, česnaką, parmezaną, avies sūrį ir sutrinkite.
  2. Pagal skonį įberkite druskos ir lėtai maišydami pamažu pilkite alyvuogių aliejų, kol masė taps grietinės konsistencijos.
  3. Žaliasis pestas vadinamas klasikiniu. Jis puikiai tiks prie įvairių rūšių makaronų, minestronės (itališkos daržovienės), rizoto. Idealiai atskleidžia ir pabrėžia klasikinio itališko patiekalo su mocarela ir pomidorais skonį.

Plačiau skaitykite: Kulinarijos pamokėlė - gaminame pesto padažą

Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai

Ingredientai
Bazilikai: 60.00 g
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Sūris: 80.00 g (2 valg. š. trinto avies sūrio ir 3 valg. š. trinto parmezano)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Avinžirniai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 33
Kaip gaminti

1. Žirnius iš vakaro užpilkite 2 litrais vandens ir palikite stovėti per naktį. Ryte užvirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.

2. Sausoje įkaitusioje keptuvėje apkepkite džiūvėsėlius, kol lengvai paruduos. Išimkite ir atidėkite į šalį.

3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite pusę nurodyto aliejaus kiekio. Įkaitus aliejui su žiupsneliu druskos į keptuvę dėkite špinatų lapus (jei reikia, atskiromis porcijomis). Troškinkite kelias minutes, kol suminkštės. Išimkite ir padėkite atskirai.

4. Vėl įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite likusį aliejų. Įkaitusiame aliejuje iki auksinio geltonumo apkepkite smulkiai kapotą česnaką. Tada sudėkite kuminus, pipirus, raudonėlius ir išmaišykite. Viską kepkite dar 1–2 minutes. Supilkite actą ir išmaišykite. Suberkite džiūvėsėlius, įpilkite šiek tiek vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Į gautą masę sudėkite žirnius ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite špinatų lapus. Jei troškinys sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 5–10 minučių.

5. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Patiekite su balta duona, ant viršaus užbarstę saldžios paprikos miltelių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Špinatai: 600.00 g (lapai be kotų)
Džiūvėsiai: 75.00 g (malti)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malti)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (aštrių raudonųjų ir 1 žiupsnelis juodųjų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 2.00 l (virintas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salotos su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 22
Kaip gaminti

1. Šviežius smidrus išvirti (apie 15 min.), ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.

2. Ridikėlius supjaustyti skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplauti ir  nuvarvinti.

3. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėti į salotinę, pasūdyti, įberti pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišyti.

4. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilti ant salotų ir išmaišyti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių puseles.   

Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (t. y. švieži smidrai)
Agurkai: 1.00 vnt.
Ridikėliai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Gražgarstės: 50.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 arbat. š. (citrinų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 16
Kaip gaminti

1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.

3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.

4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Šparaginės pupelės: 200.00 g
Smidrai: 200.00 g (t. y. smidrai)
Žirniai: 200.00 g (žalieji žirneliai)
Cukinijos: 200.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. ("Dižono" - padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (0,5 skysto - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bazilikų padažas
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 4
Kaip gaminti
  1. Bazilikus nuplaukite, nusausinkite.
  2. Česnakų skilteles ir kedrines pinijas grūskite specialioje grūstuvėje, kol iš jų išsiskirs skystis.
  3. Pagal skonį įberkite rupios druskos ir sumeskite bazilikų lapelius.
  4. Galiausiai suberkite sūrius, pilkite alyvuogių aliejų, kad išeitų tirštas padažas. 
Ingredientai
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių lapelių)
Kedrinės pinijos: 60.00 g
Česnakai: 4.00 skiltelės
Parmezano sūris: 60.00 g
Sūris: 60.00 g (pekorino)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, rūpios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų salotos su ožkų sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 16
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite cukinijas plonomis juostelėmis. Dėkite į dubenį ir sumaišykite su kapotais svogūnais, alyvuogių aliejumi ir actu. Leiskite pastovėti 10–15 min.
  2. Vėliau dėkite kedro riešutus, druską, pipirus ir baziliką bei viską išmaišykite.
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (truputį kapoto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š.
Bazilikai: 20.00 g
Riešutai: 1.00 sauja (kedro - pagal skonį)
Ožkų pieno sūris: 2.00 riekės (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Traškios smidrų salotos su riešutais ir džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 4
Kaip gaminti

1. Sausoje keptuvėje pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti.

2. Nulauždami galiukus pašalinkite kietąsias sumedėjusias šparagų dalis, nuplaukite, nusausinkite, o tada tarka ar skustuku supjaustykite išilgai ilgomis plonomis drožlėmis.

3. Pagaminkite žalią padažą: smulkiai sukapokite baziliką, petražoles ir mėtą, sumaišykite su 6 šaukštais aliejaus, 6 šaukštais citrinos sulčių, įberkite po žiupsnį druskos ir pipirų.

4. Į lėkštę dėkite nuplautus ir nusausintus špinatus, gražgarstes, šparagų drožles, juostelėmis pjaustytus pomidorus. Užpilkite žolelių padažu ir užbaikite salotų ruošimą pabarstydami riešutais (ir, jei norite, sūriu).

Ingredientai
Smidrai: 8.00 vnt. (storesnių šviežių žaliųjų)
Špinatai: 100.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Džiovinti pomidorai: 40.00 g (aliejuje konservuotų)
Sūris: 1.00 valg. š. (bet kurio patinkančio tarkuoto ar trupinto kietesnio)
Riešutai: 3.00 valg. š. (pakepintų ir stambiai kapotų be odelės (tinka žemės, lazdynų riešutai, pistacijos, migdolai, anakardžiai))
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Mėtos: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelės)
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų ir sezamų užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 16
Kaip gaminti

1. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dėkite į iki 220°C įkaitintą orkaitę. Kas dešimt minučių griežinėlius apverskite ir patikrinkite, ar jie dar ne minkšti.

2. Griežinėliams suminkštėjus, traukite juos iš orkaitės, atvėsinkite ir supjaustykite stambiais kubeliais.

3. Susmulkinkite česnaką ir į maisto smulkintuvą dėkite cukinijas, smulkintą česnaką, sezamų pastą, pilkite citrinos sultis, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai sumalkite ir skanaukite su trapučiais, duonele ar daržovėmis.

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Tahini pasta: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Elegantiškieji smidrai su kiaušinių ir kaparėlių mišraine
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 1
Kaip gaminti

Verdu aš smidrus visai ne puode, o didelėje keptuvėje, taip užtikrinu, kad jie gražiai sugula. Į vandenį visada dedu druskos ir truputį citrinos sulčių. Kadangi baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, verdama juos aš visada įdedu ir truputį cukraus – nedaug, tik pusę arba visą šaukštą, priklausomai nuo jų kiekio. Smidrai paprastai verda apie 5–7 minutes, o norint sužinoti, ar jie jau išvirę, peiliu įdurti nepakaks, jų struktūra yra apgaulinga. Geriausia kilstelėti vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.

1. Smidrus nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje drauge su citrinos sultimis. Išvirus sumerkite juos į ledinį vandenį, kad išlaikytų žalią spalvą.

2. Raudonojo vyno actą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais svogūnais, stipriai maišant, palengva pilkite aliejų. Į padažą sudėkite 2/3 kapotų kiaušinių, kaparėlius ir pusę petražolių. Pagardinkite druska, pipirais.

3. Smidrus gerai nusausinkite ir sudėkite į lėkštę, skirta patiekti, apliekite padažu. Šitaip paruoštus smidrus galite palikt pasimarinuoti bent valandai arba juos galima patiekti iškart. Prieš patiekiant apiberkite likusiais kiaušiniais ir petražolėmis.

4. Prie šio gaivaus užkandžio labai tiks tiesiog paskrudinta kaimiška duona.

Ingredientai
Smidrai: 500.00 g (žaliųjų)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Šalotinis svogūnas: 1.00 valg. š. (kapotų; arba raudonųjų)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti, smulkiai kapoti)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meškinių česnakų pesto padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

Nuplautus ir labai gerai nusausintus meškinius česnakus ir petražoles (gali būti kartu su stiebeliais) sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su džiūvėsiais ir riešutais. Kelis kartus pulsuojančiu režimu pasukite, tada supilkite aliejų ir plakite, kol gausite norimą konsistenciją (man patinka, kai lieka smulkių grūdelių). Pabaigoje pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu medaus arba agavų sirupo.

Ingredientai
Meškiniai česnakai: 20.00 vnt. (lapelių)
Petražolės: 1.00 sauja
Džiūvėsiai: 30.00 g (šviežių baltos duonos)
Lazdynų riešutai: 50.00 g (lengvai paskrudintų, be odelių)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml (arba šalto spaudimo rapsų aliejaus)
Medus: 0.50 arbat. š. (arba agavų sirupo)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pusryčiams:

Receptai
Receptas: Pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 10
Kaip gaminti

Į tešlą verta įmaišyti ir šviežių prieskoninių žolelių, šiam receptui ypač tinka krapai. Tokių blynų tešlai visai nenaudoju kvietinių miltų, o ją tirštinu kelias šaukštais kukurūzų miltų.

Prie šių blynų dar paruošiu lengvą jogurinį padažą su česnakais ir krapais bei sezonines pomidorų salotas. Daržovių blynams, padažui ir salotoms naudoju vienintelį ir patį mėgstamiausią savo prieskonį - kokybiškus šviežiai maltus juoduosius Tellicherry pipirus, kurie dar labiau paryškina šviežių daržovių skonį. 

1. Pirma pasiruoškite cukiniją. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją, jei jos žievelė minkšta, nuskusti nereikės, beliks tik išimti peraugusias sėklas. Į sutarkuotas cukinijas įmaišykite kupiną šaukštelį druskos ir rankomis jas išminkykite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į rėtį ir vis pagniaužydami rankomis palikte virš indo apie 10 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau cukinijų sulčių.

2. Pasiruoškite blynų tešlą. Į nusunktas cukinijas įmuškite kelis kiaušinius, suberkite tarkuotą sūrį, smulkiai pjaustytus krapus, pusžiedžiais plonai supjaustytus svogūnus, kukurūzų miltus ir keliatą kartų pasukdami pipirų malūnėlį įberkite juodųjų pipirų. Kukurūzus nupjaustykite peiliu nuo burbuolės ir suberkite prie kitų ingredientų. Užmaišykite blynų tešlą bei iš karto juos kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.

 

3. Paruoškite padažą prie blynų. Į tirštą jogurtą įspauskite citrinų sulčių, įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Česnakus smulkiai sukapokite kartu su krapais ir įmaišykite į padažą.

4. Paruoškite pomidorų salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, o svogūnus pusžiedžiais, įberkite smulkintų bazilikų, druskos ir kokybiškų juodųjų pipirų. Salotas skaninkite tyru alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.

Šiltus daržovių blynus valgykite su padažu ir salotomis.

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (didelė; blynams)
Kukurūzai: 1.00 vnt. (burbuolė; blynams)
Raudonasis svogūnas: 3.00 vnt. (nedideli; 2 blynams ir 1 salotoms)
Krapai: 2.00 sauja (po saują blynams ir padažui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (blynams)
Kukurūzų miltai: 4.00 valg. š. (blynams)
Sūris: 2.00 valg. š. (tarkuoto kietojo; blynams)
Druska: 1.00 arbat. š. (kupino blynams ir dar po žiupsnį padažui ir salotoms)
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; blynams, salotoms ir padažui)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (2 padažui, 2 salotoms ir dar kepimui)
Jogurtas: 200.00 ml (tiršto graikiško; padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Pomidorai: 4.00 vnt. (salotoms)
Bazilikai: 1.00 sauja (salotoms)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ypač žalios ir skanios sultys su ananasais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.6 / 8
Kaip gaminti

1. Nulupkite ananasą ir laimą. Pašalinkite visus kietus kopūsto lapų kotelius, gyslas. Supjaustykite visus ingredientus gabaliukais.

2. Išspauskite sultis iš visų ingredientų lėtaeige sulčiaspaude. Atšaldykite ir gerkite prieš tai neprisivalgę, kaip sakoma, „ant tuščio skrandžio“.

Ingredientai
Ananasai: 300.00 g (prinokusio)
Agurkai: 250.00 g
Salierų stiebai: 2.00 vnt.
Lapiniai kopūstai (kale): 4.00 vnt. (lapai)
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kriaušių ir špinatų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
1.2 / 5
Kaip gaminti

Kriaušes supjaustykite, pašalinkite šerdį ir suplakite su špinatais. Norėdami kitokio skonio, vietoje jų taip pat galite naudoti bananus arba žaliąsias vynuoges.

Ingredientai
Kriaušės: 2.00 vnt.
Špinatai: 2.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mango ir rabarbarų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 4
Kaip gaminti

Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę, sutrinkite ir pagardinkite mėgstamais ingredientais – vaisiais, uogomis, žalėsiais ar įvairiomis sėklomis.

Ingredientai
Mangas: 0.50 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Rabarbarai: 1.00 vnt. (stiebas)
Špinatai: 1.00 sauja
Augalinis pienas: 0.50 puodelis (avižų ar kito mėgstamo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žaliasis pavasario kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.1 / 38
Kaip gaminti
  1. Špinatų ir kiaulpienių lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Kivį nulupkite ir supjaustykite į kelias dalis, saliero stiebą susmulkinkite, bananą sulaužykite gabalėliais.
  3. Viską sumeskite į elektrinį plakiklį, įpilkite vandens ir gerai išplakite.
Ingredientai
Bananai: 1.00 vnt.
Kiviai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Špinatai: 1.00 sauja
Kiaulpienės: 1.00 sauja (šviežių jaunų lapelių)
Vanduo: 100.00 ml (pagal poreikį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lietiniai su špinatais ir feta
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 17
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, aliejų, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).

2. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis. Svogūną susmulkinkite ir kartu su špinatais minutę kitą pakepinkite svieste. Sudėkite šakute sutrintą fetą, traiškytą česnaką, suberkite sausoje keptuvėje paskrudintus smulkintus riešutus ir atsargiai viską sumaišykite.

3. Krėskite įdaro ant lietinio, perlenkite jį pusiau arba sulankstykite vokeliu. Dėkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol įdaras sušils, o lietiniai gražiai apskrus. Tiekite puoštus citrinų griežinėliais ir šviežių krapų šakelėmis.

Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Pienas: 2.00 st. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (tešlai)
Špinatai: 150.00 g (įdarui)
Fetos sūris: 150.00 g (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (saujelė - įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 261
Kaip gaminti

1. Sutarkuokite cukinijas stambia trintuve. Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite svogūną, smulkiai sukapokite krapus.

2. Į tarkuotas cukinijas įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, svogūnus ir kapotus krapus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite didelį šaukštą tešlos, suformuokite blyną, kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Verskite labai atsargiai, kad blynai neiširtų. Tiekite karštus.

Kulinaro patarimas. Prie cukinijų blynų tinka grietinės ir česnakų padažas. Į stiklinę grietinės įspauskite skiltelę česnako, įmaišykite šaukštelį kapotų krapų, pagal skonį pasūdykite.

Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Miltai: 8.00 valg. š.
Krapai: 20.00 g (ryšulėlis)
Aliejus: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptai
Receptas: Minestronė su pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Bazilikus nuplaukite, nukratykite, nuskabykite lapelius. Česnakus nulupkite, stambiai sukapokite ir maišikliu gerai sutrinkite su bazilikais, kedrų riešutais bei aliejumi, kad pasidarytų tiršta masė. Jei pesto padažas atrodo kiek per tirštas, įpilkite dar aliejaus. Įmaišykite parmezaną, pasūdykite, paskaninkite pipirais ir citrinų sultimis.

2. Kopūstų lapus nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis. Cukiniją nuplaukite, morkas nuskuskite ir viską supjaustykite griežinėliais. Daržoves nuolat maišant pakepinkite aliejuje. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite sultinį, užvirinkite ir virkite 15 min. Įmaišykite makaronus ir virkite, kol makaronai suminkštės. Pupeles nusunkite, suberkite į sriubą ir pakaitinkite. Jei dar reikia, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išpilstykite į dubenėlius.

3. Kiekvieną porciją pagal skonį pagardinkite pesto padažu.

Plačiau skaitykite: Kulinarijos pamokėlė - gaminame pesto padažą

Ingredientai
Garbanotieji kopūstai 300.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Alyvų aliejus (ir 100 ml pesto padažui ) 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l
Makaronai vamzdeliai: 150.00 g („Ditali“ (trumpų storokų))
Konservuotos baltosios pupelės (maža skardinė) 400.00 g
Bazilikai: 20.00 g (pluoštas šviežių, pesto padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (pesto padažui)
Kedro riešutai (pesto padažui) 1.00 valg. š.
Sūris: 15.00 g (tarkuoto parmezano, pesto padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pesto padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pesto padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (truputis sulčių pesto padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta smidrų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 7
Kaip gaminti

1. Smidrus nuvalykite, kotelius supjaustykite, viršūnėles palikite sveikas.

2. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste, tada sumeskite smulkintus porus, smidrų kotelius ir pakepkite apie 5 min., iki jie suminkštės.

3. Sultinyje išvirkite smulkintas bulves, sukrėskite svogūnų troškinį, pagardinkite druska, pipirais, likus minutei iki virimo pabaigos, nukelkite puodą nuo ugnies, sumeskite smidrų viršūnėles ir viską suplakite elektriniu plakikliu.

4. Tiekite išpilsčiusi į dubenėlius su grietinėle ir sausoje keptuvėje skrudintu baltos duonos skrebučiu.

Ingredientai
Smidrai: 200.00 g
Vištienos sultinys: 500.00 ml (natūralaus)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (stiebas)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 150.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
5 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.4 / 9
Kaip gaminti
  1. Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
  2. Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis.  Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
  3. Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
  4. . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
  5. Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.

 

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (žalia, vidutinio dydžio)
Žirniai: 3.00 st. (3 saujos šviežių, gliaudytų)
Paprikos: 1.00 vnt. (0,5 žaliosios, saldžiosios)
Vanduo: 1500.00 ml
Sultinys: 2.00 valg. š. (2 kubeliai ekologiško)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 1.00 st. (nesaldintos kokosų)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kreminė špinatų ir grybų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 48
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus.
  2. Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių.
  3. Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta – sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
  4. Paskaninkite druska, pipirais, citrinos sultimis bei jogurtu.
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Pievagrybiai: 225.00 g (ar bet kokie kiti mėgstami grybai)
Porai: 2.00 vnt. (baltoji dalis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 2.00 puodelis (žalieji)
Špinatai: 225.00 g
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Jogurtas: 1.00 puodelis (¼ puodelio - liesas be priedų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Trinta bulvių sriuba su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 29
Kaip gaminti

1. Puode užverdame sultinį ir sudedame mažais kubeliais supjaustytas bulves ir cukiniją.

2. Verdame, kol daržovės suminkštėja.

3. Nukeliame puodą nuo ugnies ir sutriname elektriniu trintuvu iki norimo tirštumo.

4. Puodą statome atgal ant viryklės, supilame grietinėlę, smulkintus krapus ir, jei trūksta, beriame druskos.

5. Paverdame dar minutę ir išjungiame viryklę. Skanaus!

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Bulvės: 4.00 vnt.
Sultinys: 1.00 l
Grietinėlė: 100.00 ml
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Rimtieji patiekalai:

Receptai
Receptas: Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadų padažu ir vyšniniais pomidoriukais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
1.5 / 2
Kaip gaminti

1. Pirmiausia specialia pjaustykle paverčiam dvi cukinijas į kalną „makaronų“. Jei tokios pjaustyklės neturit – ne bėda, galima naudoti tarką, kuri pjausto ilgais šiaudeliais. Šiek tiek pabarstome druska ir išmaišome rankomis (druska padės išsiskirti sultims, kurias paskui nupilsim, kad makaronai nebūtų vandeningi).

2. Toliau gaminam padažą: susmulkinam avokadą su česnaku iki vienalytės masės (elektriniu trintuvu arba šakute). Įdedame druskos ir pipirų pagal skonį. Galima sumesti ir galiukus, likusius tarkuojant cukiniją.

 

Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avokadai: 1.00 vnt. (sunikęs)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Česnakai: 0.50 skiltelės (arba česnako granulių, arba džiovinto svogūno miltelių – tas svogūniškas skonis šiame padaže labai tinka, bet galima ir praleisti)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kaspinėliai su krevetėmis ir cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.5 / 4
Kaip gaminti

1. Įpilkite į puodą 1,5 litro vandens, užvirinkite, pasūdykite kokybiška stambia druska. Supilkite kaspinėlius ir virkite 1–2 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės.

2. Nupilkite vandenį, pasilikdami stiklinę virimo skysčio. Palikite pastą natūraliai atvėsti.

3. Supjaustykite cukinijas pailgais šiaudeliais. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, įmeskite česnako skiltelę, kai pagels, pašalinkite. Suberkite cukinijas ir kelias minutes pakaitinkite, šiek tiek palaistę pastos virimo vandeniu. Nugarinkite cukinijas desertiniu „marsala“ vynu ir atvėsinkite.

4. Smarkiai įkaitinkite kepsninę, įmeskite nelukštentas krevetes.

5. Sumaišykite kaspinėlius su cukinijomis, dar kartą pašlakstydami tyru alyvuogių aliejumi.

6. Patiekdami lėkštėje išdėliokite keptas krevetes, pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Ingredientai
Makaronai: 320.00 g („bronzinės“ kaspinėlių formos pastos)
Krevetės: 12.00 vnt. (nelukštentų)
Cukinijos: 3.00 vnt. (plonos)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vynas: 1.00 valg. š. (desertinio „marsala“ arba porto)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Lašišų kotletai su špinatų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.0 / 20
Kaip gaminti

1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, linų sėlenomis, žuvų prieskoniais, pipirais bei druska. Įlašinkite citrinų sulčių, gerai išmaišykite ir leiskite 20–30 minučių pastovėti, kad sėlenos ir džiūvėsėliai išbrinktų. Iš paruošto faršo formuokite didesnius kotletus ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, kol gražiai parus. Sudėkite kotletus į aliejumi pašlakstytą skardą ir kepkite orkaitėje dar 15 minučių.

2. Špinatus nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir susmulkinkite. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite ir apkepkite su sviestu, sudėkite špinatus ir maišydami kepkite kelias minutes, supilkite grietinėlę, suberkite pipirus, druską, žiupsnelį citrinų žievelių ir maišydami troškinkite, kol padažas pradės tirštėti. Tiekdami ant kotletų užpilkite padažo.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Faršas: 600.00 g (lašišų)
Linų sėmenys: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Žuvies prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - kotletams ir nutarkuotų žievelių - padažui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios - padažui)
Špinatai: 400.00 g (padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (2 -3 - padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 - 2 - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių „gnocchi“ su bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.0 / 2
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir sutrinkite. Iš bulvių košės, miltų, kiaušinio, druskos ir tirpinto sviesto užminkykite tešlą. Suformuokite storą ritinėlį, iš viršaus šiek tiek suplokite ir supjaustykite miltuotu peiliu maždaug 1,5 cm pločio griežinėliais. Sudėkite ant miltais pabarstytos lentelės, uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Per tą laiką paruoškite bazilikų padažą. Elektriniu grūstuvu sutrinkite bazilikų lapelius, įberkite žiupsnelį druskos, išspauskite česnaką, suberkite riešutus ir sūrį, dar kartą gerai sutrinkite. Kai mišinys pasidarys vientisas, plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.

3. Sudėkite gnocchi į verdantį pasūdyta vandenį, virkite 3–4 min. Trumpai apkepkite įkaitintoje orkaitėje, kad apskrustų. Sumaišykite su bazilikų padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 375.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sūris: 40.00 g (ir padažui 40 g stambiai tarkuoto parmezano)
Bazilikai: 50.00 g (Padažui; šviežių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (Padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (Padažui; arba smulkintų graikinių riešutų)
Druska: 1.00 arbat. š. (1/2 arbat. š. ir padažui pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Lazanija su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 12
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite špinatų ir rikotos įdarą. Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatus. Susmulkinkite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūnus, išspauskite česnaką, maišydama pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai suminkštės, sudėkite stambiai plėšytus špinatų lapus, uždenkite dangčiu ir leiskite trumpai pasitroškinti. Atvėsinkite špinatus ir sugrūskite elektriniu grūstuvu, įmaišykite rikotą, pasūdykite.

2. Keptuvėje labai trumpai pakepinkite miltus, įmaišykite sviestą, maišydama šluotele plona srovele supilkite pieną, įberkite žiupsnelį tarkuoto muskato, nuolat maišydama kaitinkite padažą, kol ims tirštėti, nukelkite nuo ugnies, pasūdykite.

3. Kepimo indo dugną padenkite plonu padažo sluoksniu, išdėliokite lazanijos lakštus, dėkite sluoksnį špinatų įdaro, sluoksnį makaronų lakštų, vėl sluoksnį padažo ir t. t. Ant viršaus turėtų būti lakštinių sluoksnis. Supilkite ant jo likusį padažą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į 200 ºC temperatūros orkaitę. Kepkite apie 30 min.

Ingredientai
Lazanijos lakštai: 500.00 g
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Špinatai: 300.00 g (Špinatų ir rikotos padažui; šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Špinatų ir rikotos padažui; 1/2 svogūno)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (Špinatų ir rikotos padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (Špinatų ir rikotos padažui)
Rikotos sūris: 300.00 g (Špinatų ir rikotos padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Bešamelio padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (Bešamelio padažui)
Pienas: 400.00 ml (Bešamelio padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Špinatų ir rikotos padažui ir bešamelio padažui; žiupsnelis)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Bešamelio padažui; žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daugiaryžis su špinatais
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 2
Kaip gaminti

1. Iš turimų šakniavaisių daržovių išsivirkite sultinį. Pagal skonį pasūdykite.

2. Gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje apie 10 minučių pakepinkite smulkintus svogūnus ir trintus česnakus. Suberkite ryžius ir maišydama kepinkite, kol jie įgaus aukso spalvą.

3. Supilkite vyną, išmaišykite ir kaitinkite, kol ryžiai sugers visą skystį (nepamirškite maišyti!). Kitoje keptuvėje karštuose riebaluose kiek patroškinkite smulkintus špinatus.

4. Į keptuvę su ryžiais įpilkite samtį daržovių sultinio ir kaitinkite, kol jis išgaruos. Vėl pilkite samtį sultinio ir vėl laukite, kol išgaruos. Taip darykite, kol ryžiai visiškai suminkštės.

5. Sudėkite troškintus špinatus ir išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais.

6. Tiekite su virtos paukštienos kubeliais arba parmezano drožlėmis apibarstytomis skrudinto prancūziškojo batono riekelėmis.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant laiko sultiniui išvirti).

Ingredientai
Rizoto ryžiai 300.00 g
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Vynas: 2.00 st. (baltojo sauso)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 1.00 l
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Makaronai su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 10
Kaip gaminti

1. Vadovaudamasi nurodymais ant pakuotės išvirkite makaronus, nukoškite.

2. Gerai nuplaukite, nuvarvinkite ir suplėšykite špinatus.

3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, išspauskite česnaką, sudėkite pomidorus, pakepkite 2–3 min., sudėkite špinatus, vis pamaišydama kepkite maždaug 5 min. Kai špinatai sukris, pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite kedrines pinijas.

5. Dėkite į lėkštę makaronų, ant jų – troškintų špinatų su pomidorais, ant viršaus užbarstykite skrudintų pinijų. Papuoškite šviežio baziliko šakele.

Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (kaspinėlių formos)
Špinatai: 200.00 g (šviežių)
Pomidorai: 9.00 vnt. (vyšninių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (šlakelis)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kedrinės pinijos: 80.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Apkepas su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 12
Kaip gaminti

1. Špinatus atitirpinkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite 80 g sviesto, tada suverskite špinatus. Kelias minutes patroškinusi, atvėsinkite.

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius iki vientisos masės išsukite su varške, druska, grietinėle ir žalumynais, o baltymus išplakite iki standžių putų ir palengva įmaišykite į ryžius.

4. Varškės ir ryžių masę atsargiai, kad nesukristų baltymai, sumaišykite. Pusę jos krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskleiskite špinatų ir svogūnų sluoksnį, suberkite tarkuotą mocarelą, tada sukrėskite likusią varškės masę.

5. Cukinijas nuplaukite, susmulkinkite, išdėliokite ant apkepo. Į tarpelius įspauskite vyšninių pomidoriukų.

6. Ant viršaus išdėliokite sviesto drožleles, suberkite sausoje keptuvėje skrudintus riešutus. Apkepą kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min.

Ingredientai
Varškė: 400.00 g (riebi)
Ryžiai: 2.00 st. (virti)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 150.00 ml
Špinatai: 400.00 g (šaldyti)
Pomidorai: 12.00 vnt. (vyšniniai)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Riešutai: 2.00 valg. š. (kedrų)
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mocarelos sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Nesaldūs kepiniai:

Receptai
Receptas: Kišas su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.6 / 23
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska, ant viršaus užtarkuokite šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol neliks sausų miltų. Tada viduryje padarykite duobutę, supilkite išplaktą kiaušinį ir mentele maišykite, kol tešla pradės lipti į vieną gumulą. Jį suspauskite, suvyniokite į plėvelę ir bent 30 min. palaikykite šaldytuve.

2. Atšalusią tešlą iškočiokite į 0,5 cm storio lakštą, perkelkite į apvalią kepimo formą, subadykite šakute ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 15 min.

3. Paruoškite įdarą: pagal nurodymus ant pakuotės apvirkite špinatus. Supilkite į sietelį ir palikite nuvarvėti. Salierus ir porus supjaustykite griežinėliais ir keptuvėje išlydytame svieste kepkite, kol suminkštės. Ataušinkite ir sumaišykite su špinatais.

4. Ant praaušusio pyrago pagrindo sutrupinkite varškės sūrį, sukrėskite špinatų masę, o ant viršaus suberkite tarkuotą fermentinį sūrį.

5. Kiaušinius išplakite su pienu, druska, pipirais, muskatų riešutais ir supilkite ant pyrago. 175°C karštumo orkaitėje kepkite 45 min.  

Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g (ir 2 valg. š. įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (ir 2 vnt. įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir įdarui taip pat)
Špinatai: 400.00 g (pakelis šaldytų, įdarui)
Pienas: 240.00 ml (įdarui)
Sūris: 150.00 g (fermentinio, įdarui)
Varškės sūris: 150.00 g (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (įdarui)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai, įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½ šaukštelio maltų, įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ šaukštelio maltų muskatų riešutų, įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Smidrų ir špinatų „Tortino“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 11
Kaip gaminti

1. Nuvalytus smidrus supjaustykite 2,5 cm ilgio gabalėliais, svogūnėlį smulkiai sukapokite, nuo špinatų nupjaustykite kietesnius kotelius.

2. Smidrus sumeskite į verdantį vandenį, 3 min. pavirkite, nukoškite, perliekite šaltu ir nuvarvinkite.

3. Keptuvėje išlydytame svieste trumpai pakepinkite svogūnus, sudėkite špinatus, įberkite čiobrelių. Troškinkite, kol špinatų lapai suglebs.

4. Masę sukrėskite į apkepo indą, ant viršaus paskleiskite apvirtus smidrus.

5. Kiaušinius išplakite su pienu, suberkite sūrį, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir supilkite ant paruoštų daržovių. Indą kelis kartus krestelėkite, kad kiaušinių plakinys tolygiai pasiskirstytų. Kepkite 200 °C orkaitėje 15 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Smidrai: 225.00 g
Špinatai: 2.00 sauja
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (dideli)
Laiškiniai svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkinto)
Pienas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bemielė pica su cukinijomis ir sūriais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 14
Kaip gaminti
  1. Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
  2. Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, įpilkite vandens). Palikite pusvalandį.
  3. Cukinijas ir mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Graikinius riešutus pasmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Šviežius krapus nuplaukite, nupurtykite vandens perteklių, susmulkinkite.
  4. Iš tešlos ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite ploną lakštą, įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite tarkuoto čederio. 
  5. Tolygiai išdėliokite cukinijų griežinėlius, tarpuose pabarstykite skrudintų riešutų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Ištraukusi ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkinto ožkų pieno sūrio, šaukite į karštą orkaitę dar 4–5 minutėms.
  6. Tiekite apibarsčiusi smulkintais šviežiais krapais.  

Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant tešlos brinkinimo laiko).

Ingredientai
Rūgpienis: (papločiui) 150.00 ml
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (50 nerafinuoto - papločiui ir įdarui)
Miltai: 400.00 g (kvietinių - papločiui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubraukto - papločiui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (papločiui)
Vanduo: 1.00 st. (šalto, virinto - papločiui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (padažas, pagal skonį - papločiui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė - įdarui)
Čederio sūris: 100.00 g (tarkuoto - įdarui)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (keli rutuliukai - įdarui)
Ožkų pieno sūris: 80.00 g (įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (įdarui)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių - įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų pyragas su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.0 / 29
Kaip gaminti
  1. Cukiniją nulupkite, perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklas ir sutarkuokite stambia trintuve.
  2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir išplakite iki vientisumo.
  3. Atskirai iki standumo išplakite baltymus. 
  4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite keptuvėje svieste. Atvėsinkite ir įmaišykite į cukinijų masę.
  5. Supilkite kiaušinių plakinį, suberkite smulkintą kumpį ir saulėje džiovintus pomidorus.
  6. Pasūdykite, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, žalumynų ir gerai išsukite – turite gauti bulvių plokštainio tirštumo tešlą.
  7. Atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, viršų aptepkite  grietine ir pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
  8. Kepkite 45–50 min. Tiekite gerai atvėsintą.
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nemaža)
Miltai: 2.00 st.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (trynių)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 50.00 g
Kumpis: 200.00 g (karštai rūkyto)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (keli saulėje džiovinti aliejuje)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Krapai: 2.00 valg. š. (kapotų)
Grietinėlė: 200.00 ml (indelis riebios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališkos focaccia duonelės su pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.3 / 3
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite pesto padažo. Žinoma, galite naudoti ir pirktinį, tačiau užtikriname, su naminiu bus skaniau. Sausoje keptuvėje iki auksinės spalvos pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti. Į elektrinį smulkintuvą dėkite nuplautus ir nusausintus bazilikus, berkite riešutus, sūrį, po žiupsnį druskos ir pipirų, kapotą česnako skiltelę, galiausiai supilkite aliejų. Sutrinkite viską iki žalios beveik vientisos masės – nieko tokio, jei pasitaikys vienas kitas stambesnis riešuto gabaliukas ar baziliko lapelis. Atidėkite pagamintą padažą į šalį – dabar ruošime tešlą.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir mieles.

3. Kitame dubenėlyje sumaišykite vandenį ir pieną, šį skystį bei alyvuogių aliejų pilkite į miltų mišinį, suberkite ir druską ir maišykite dideliu šaukštu. Jei turite virtuvės kombainą su tešlos minkymo funkcija, pasitelkite jį, jei ne, teks rankomis išminkyti gana skystą ir lipnią tešlą – jei tai vyksta labai sunkiai, rankas galite dar patepti alyvuogių aliejumi. Išminkius – po 8–10 min. – tešla turi išeiti vientisa, gana tąsi, tačiau nebetokia lipni.

3. Dėkite tešlą į aliejumi šiek tiek pateptą dubenį, pridenkite įvairiu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad pakiltų dvigubai – tau užtruks 1–1,5 val.

4. Virtuvės stalviršį gausiai pabarstykite miltais ir išverskite pakilusią tešlą, švelniai ją kiek paminkykite. Padalinkite tešlą į 8 vienodas dalis ir suformuokite gražius rutuliukus.

5. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi, pabarstykite miltais ir dėkite tešlos rutuliukus, palikdami vienodus tarpus. Jei norite plokštesnių ir traškesnių duonelių (panašesnių į paplotėlius), rutuliukus galite gerokai paploti pirštais, kad gautumėte plonus apkritimus

6. Dabar – meniškiausias etapas: ant būsimų duonelių tepsime pasigamintą pesto padažą. Tam galite naudoti mentelę, silikoninį teptuką, o galite tepti ir pirštais. Vienai duonelei užteks maždaug šaukštelio padažo (likusį galėsite sunaudoti skanindami makaronus).

7. Leiskite pateptoms duonelėms dar 30 min. pakilti. Šiam laikui einant į pabaigą, įjunkite orkaitę. Kai ji įkais iki 200 laipsnių, o duonelės bus pakilusios, dėkite skardą ir kepkite apie 12–15 min. – kol pakraštėliai taps rusvai auksiniai.

8. Leiskite atvėsti ir skanaukite duoneles vienas ar perteptas sūriu, gaminkite sumuštinius.

Į bandelių tešlą dar prieš minkymą galite įberti keletą susmulkintų juodųjų alyvuogių ar juostelėmis supjautytų aliejuje konservuotų džiovintų pomidorų.

Ingredientai
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Pienas: 250.00 ml (tešlai)
Vanduo: 100.00 ml (vasarošilčio; tešlai)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Druska: 0.50 arbat. š. (didžioji dalis tešlai ir dar žiupsnis padažui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (su kaupu; tešlai)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (40 ml tešlai ir 60 ml padažui)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; padažui)
Parmezano sūris: 50.00 g (smulkiai tarkuoto; padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Varškės-špinatų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 15
Kaip gaminti

1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną, kol pasidarys skaidrus. Tuomet sudėkite špinatų lapelius ir pakepinkite viską keletą minučių. Špinatų kiekis sumažės trigubai. Įberkite šiek tiek muskato riešuto. Palikite atvėsti.

2. Į dubenį suberkite varškę, tarkuotą kietą sūrį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite atvėsusius špinatus su svogūnais. Viską gerai permaišykite.

3. Bemielės tešlos lakštus šiek tiek pakočiokite. Vieną lakštą dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Sudėkite įdarą, ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą, kraštus gražiai užlankstykite, pyragą patepkite kiaušinio plakiniu, peiliu padarykite kelias įpjovas.

4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min. Pyragas turi gražiai paruduoti.

Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustyto kubeliais)
Sviestas: 2.00 valg. š. (kepimui)
Špinatai: 300.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Varškė: 400.00 g (birios)
Kietasis sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlos aptepimui)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Nesaldus pyragas su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 3
Kaip gaminti

Gaminame pagrindą:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.

2. Į karščiui atsparų dubenėlį sudėkite sviestą, aliejų, vandenį, druską. Ištirpdykite mikrobangų krosnelėje ar vandens vonelėje.

3. Į karštą skystį supilkite miltus. Išmaišykite šaukštu, kol tešla atšoks nuo indo šonų, panašiai kaip ruošiant plikytą tešlą. Vos pravėsusią tešlą išminkykite rankomis.

4. Tešlą sudėkite į kepimo skardą ir pirštais išlyginkite.

5. Dugną subadykite šakute. Įklokite foliją ir įberkite pupelių, kad kepdama tešla nesusitrauktų.

6. Kepkite apie 10 minučių. Tada išimkite foliją bei pupeles ir kepkite dar 5–7 minutes, kol tešla atrodys sausa.

Įdaro gaminimas:

1. Jei naudojate šviežius špinatus, juos smulkiai sukapokite. Jei naudojate šaldytus, juos atšildykite.

2. Varškės sūrelį sumaišykite su pienu, kiaušiniais. Įmaišykite likusius ingredientus.

Kepame:

1. Įdarą supilkite į iškepusį pagrindą ir kepkite, kol bus tvirtas ir švelniai paruduos – apie 15–20 minučių.

2. Tiekite šiltą, su žaliomis salotomis.

Ingredientai
Sviestas: 90.00 g (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Vanduo: 2.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 150.00 g (tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (tešlai; ir dar žiupsnis įdarui)
Špinatai: 200.00 g (įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Kreminis sūris: 75.00 g (tepamo, su žalumynais; įdarui)
Pienas: 0.25 st. (įdarui)
Sūris: 0.50 st. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Desertai:

Receptai
Receptas: Apverstas rabarbarų pyragas su migdolais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 8
Kaip gaminti

1. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Migdolus trumpai paskrudinkite 160 laipsnių orkaitėje ir stambiai sukapokite.

2. Kepimo formoje patieskite kepimo popierių, ant jo pabarstykite gabalėliais pjaustytą sviestą. Kepimo formą su sviestu trumpam pašaukite į įkaitusią orkaitę, kad sviestas ištirptų.

3. Į kepimo forma ant išsilydžiusio sviesto suberkite kapotus migdolus ir pjaustytus rabarbarus, juos apibarstykite 4 šaukštais cukraus.

4. Paruoškite pyragui tešlą. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus iki standumo išplakite su žiupsneliu druskos, o trynius gerai išsukite su likusiu cukrumi ir vanilės ekstraktu. Į išsuktus trynius suberkite migdolų miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užmaišykite tešlą. Galiausiai į paruoštą tešlą įmaišykite standžiai išplaktus baltymus.

 

5. Paruoštą tešlą užpilkite ant rabarbarų kepimo formoje. Pyragą pašaukite kepti į iki 180C laipsnių temperatūros įkaitusią orkaitę 30 minučių.

6. Iškepusį pyragą trumpam palikite, kad praauštų, atsekite kepimo formą ir apverskite taip, kad rabarbarai būtų viršuje. Palikite pyragą, kad visiškai atauštų, pjaustykite ir skanaukite.

 

Ingredientai
Rabarbarai: 500.00 g
Sviestas: 50.00 g
Migdolai: 50.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Migdolų miltai: 1.50 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Japoniškos arbatos „matcha“ desertas „panna cotta“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Želatinos lapelius pamerkite į šalto vandens dubenėlį ir palikite, kad jie suminkštėtų. Jei naudojate birią želatiną, miltelius užpilkite apie 1,5–2 šaukštais vandens ir palikite išbrinkti.

2. Į nedidelį puodą supilkite pieną ir grietinėlę, suberkite cukrų (kad būtų lengviau vėliau įmaišyti „matcha“ arbatą, galite nupilti maždaug 1/3 puodelio pieno ir jame išmaišyti arbatos miltelius). Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, o pienas nepradės virti. Nukelkite nuo ugnies.

3. Želatinos lapelius nuspauskite, kad nuvarvėtų vanduo, sudėkite į šiltą pieną ir maišykite, kol ištirps (taip pat ir su želatinos milteliais, jei išbrinkinti milteliai sunkiai tirpsta, galite šiek tiek pakaitinti masę, tačiau jokiais būdais neužvirinkite, antraip želatina gali nestingti). Pabaigoje įmaišykite „matcha“ miltelius (arba supilkite pieną, sumaišytą su arbata).

4. Mažus indelius arba puodelius, arba stiklinaites švelniai patepkite riebalais (arba išpurkškite cooking spray) ir supilkite paruoštą masę. Laikykite šaldytuve, kol visiškai sukietės.

5. Galite patiekti indeliuose, kuriuose „panna cotta“ stingo, arba išversti juos į serviravimo lėkštę. Patiekiant pabarstykite „matcha“ arbata arba valgomais rožių žiedlapiais.

Ingredientai
Želatina: 3.00 vnt. (lapeliai arba 1,5 šaukštelio želatinos milteliais)
Grietinėlė: 250.00 ml (36 proc. riebumo)
Pienas: 250.00 ml (riebaus arba pusriebio)
Cukrus: 1.50 valg. š.
Kokosų aliejus: 0.50 arbat. š. (formelėms patepti)
Matcha arbatos milteliai: 1.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Špinatais ir mėlynėmis nuspalvintas tortas „Žalioji mėlynė“
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 9
Kaip gaminti

1. Špinatų lapus suberkite į verdantį vandenį, nemažinant kaitros virkite apie 2 minutes, išgriebkite į kiaurasamtį ir perliekite kuo šaltesniu vandeniu, palikite pilnai atvėsti.

2. Atvėsusius lapelius sumalkite maisto smulkintuvu iki tyrės konsistencijos.

3. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius sudėkite į virtuvinio kombaino indą su S peiliais, ten pat supilkite špinatų tyrę ir malkite 30-60 sekundžių. Tuomet suberkite cukrų ir vėl kelias minutes malkite. Gautą žalią masę supilkite į gilų indą, suberkite miltus, supilkite romą ir kruopščiai išmaišykite. Ten pat sudėkite iki putų išplaktus baltymus.

4. Puodelyje sumaišykite sodą su grietine, luktelėkite kelias minutes, kol grietinė nugesins sodą ir supilkite į tešlą.

5. Gautą masę supilkite į torto kepimo formą, ją kepkite orkaitėje 180 C karštyje, kepimo režimu iš viršaus ir apačios, apie 45 minutes.

 

6. Iškepusį biskvitą atvėsinkite, nupjaukite viršaus nelygumus ir perpjaukite biskvitą pusiau. Nupjaustytus biskvito gabaliukus smulkiai sutrupinkite.

7. Grietinėlę iki standumo išplakite mikseriu. Kitame inde tuo pačiu instrumentu įsukite mėlynes į maskarponės sūrį, berkite miltelinį cukrų ir pusės citrinos sultis, vėl sukite, kol cukrus ištirps. Į kremą įmaišykite plaktą grietinėlę ir šaukštu maišykite, kol mėlyname kreme nebesimatys baltų gabaliukų.

8. Formuokite tortą. Ant pirmojo biskvito sukrėskite 1/3 kremo, išlyginkite, dėkite antrą lakštą, vėl 1/3 kremo ir likusiu kremu gausiai aptepkite šonus. Tuomet torto šonus apiberkite biskvito trupiniais.

9. Tortą bent 12-ai valandų statykite bręsti į šaldytuvą.

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 5.00 valg. š. (biskvitui)
Miltelinis cukrus: 5.00 valg. š. (kremui)
Miltai: 5.00 valg. š. („ekstra“ klasės; biskvitui)
Grietinė: 1.00 valg. š. (biskvitui)
Soda: 1.00 arbat. š. (biskvitui)
Romas: 20.00 ml (baltojo; biskvitui)
Špinatai: 150.00 g (jaunų; biskvitui)
Grietinėlė: 250.00 g (35-36 proc. riebumo; kremui)
Maskarponės sūris: 250.00 g (kremui)
Mėlynės: 1.00 st. (šviežių ar šaldytų; kremui)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys; kremui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaivinantis žaliųjų citrinų šerbetas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Ant karštos ugnies puode sumaišykite vandenį, cukrų, žaliosios citrinos sultis. Neperkaitinkite masės, o kai cukrus ištirps, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą. Taip pavirinkite 3 minutes ir palikite masę atvėsti.

2. Įtarkuokite paviršinę žievelės dalį ir išmaišę dėkite skystį šaldyti. Geriausia naudoti ledų gaminimo aparatą arba kas pusvalandį masę išplakti plaktuvu.

Ingredientai
Vanduo: 1.00 puodelis
Cukrus: 1.00 puodelis
Citrinos sultys: 1.00 puodelis (žaliosios citrinos)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aromatingas vynuogių desertas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 6
Kaip gaminti
  1. Šlakelyje šalto vandens išlydykite želatiną.
  2. Užvirinkite vynuogių sultis, suberkite vanilinį cukrų, pagardinkite citrinų sultimis ir išmaišykite su lydyta želatina.
  3. Pusę želė supilkite į keturias deserto taures ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (likusią laikykite šiltai).
  4. Vynuoges perpjaukite pusiau ir peiliu išėmusios sėklas išdėliokite ant sustingusios želė. Apliekite likusia želė ir pastatykite į šaldytuvą.
  5. Kai sustings, ant kiekvienos porcijos uždėkite vanilinių ledų rutulėlių, papuoškite vynmedžio lapais, grietinėle arba apibarstykite migdolo drožlėmis.
Ingredientai
Želatina: 3.00 arbat. š.
Sultys: 2.00 st. (šviesių vynuogių)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2-3 valg. š. sulčių)
Vynuogės: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Jogurto ledai su špinatais ir miško uogomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 14
Kaip gaminti
  • Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir suplakite, supilkite į seklų indą ir padėkite į šaldytuvą.  

Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“

Ingredientai
Sultys: 50.00 ml (apelsinų)
Špinatai: 20.00 g
Avietės: 2.00 st. (ir / arba kitos šaldytos uogos – mėlynės, gervuogės, žemuogės)
Jogurtas: 1.00 st. (riebus graikiškas)
Medus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Braškių ir kivių desertas su jogurto padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 26
Kaip gaminti

1. Braškes perpjaukite pusiau, jei uogos didelės – į keturias dalis. Kivius nulupkite ir supjaustykite.

2. Smulkiai sukapokite žoleles ir sumaišykite su medumi bei jogurtu. Jei medus sukietėjęs, įstatykite jį į karšto vandens vonelę. Medus suskystės, bet nepraras maistinių savybių.

3. Uogas ir kivius sudėkite į indą, užpilkite jogurto padažu ir atsargiai išmaišykite. Valandą laikykite šaltoje vietoje.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Braškės: 20.00 vnt.
Kiviai: 4.00 vnt.
Jogurtas: 200.00 ml (natūralus padažui)
Medus: 2.00 valg. š. (skystas padažui)
Mėtos: 5.00 g (keli lapeliai padažui)
Čiobreliai: 5.00 g (kelios šakelės padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėtinis agurkų desertas
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 8
Kaip gaminti

1. Vandenį, ištirpinus jame suskaldytą mėtinį saldainį, pusę minutės pavirkite su želiniu cukrumi.

2. Atvėsinkite ir pilkite sluoksnį želės, dėkite agurkų ir taip sluoksniuokite. Kameroje sušąla per pusvalandį. Galima dar įdėti citrinos.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė 

Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt.
Dansukker želė - cukrus "Multi" 40.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Mėtinis saldainiukas 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ledai su bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 11
Kaip gaminti

1. Bazilikų lapelius nuplaukite, nusausinkite, smulkiai sukapokite ir  sudėkite į grūsti skirtą indą.

2. Pistacijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, irgi sukapokite ir suberkite prie bazilikų lapelių.

3. Specialiu grūstuvėliu viską grūskite tol, kol suskystės (tai užtruks).

4. Maskarponę iki vientisos masės išsukite su sutirštintu pienu, sukrėskite per sietelį pertrintą bazilikų ir pistacijų masę (jeigu nepavyko gerai sutrinti ir masė per tiršta trinti per sietelį, krėskite ją tokią, kokia yra – ledai bus su gabaliukais).

5. Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.

6. Ledus krėskite į ledų konteinerį ar paprastą plastikinę dėžutę ir vis pamaišydama, kad ledai nesušoktų į ledo guzą, šaldykite šaldytuve apie 6 val.

7. Tiekite dailiais rutulėliais, sudėtais į išskobtas citrinų puseles.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Ingredientai
Citrinos: 2.00 vnt.
Maskarponės sūris: 250.00 g
Sutirštintas pienas: 4.00 valg. š. (saldinto)
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Pistacijos: 50.00 g (saujelė lukštentų)
Bazilikai: 40.00 g (saujelė šviežių lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Ekspertai pataria
Skanumėlis

Video

20:27
01:03
01:22

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką