TIESAI REIKIA TAVO PALAIKYMO PRISIDĖK
Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Žalumynai – ne tik patiekalams gardinti

„VitaFresh“ sistema produktų šviežumą išsaugo iki 3 kartų ilgiau
Projektų partnerio nuotr. / „VitaFresh“ sistema produktų šviežumą išsaugo iki 3 kartų ilgiau
Šaltinis: Partnerio turinys
Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, turinio kontrolė – partnerio rankose
0
A A

Pasakykite italui, kad jis daugiau niekada negalės skanauti baziliko, ir išvysite liūdniausią žmogų žemėje. Šis posakis gal kiek ir hiperbolizuotas, tačiau tiesa ta, kad be baziliko, kalendros, mėtos, čiobrelių, krapų bei kitų žalumynų daugelis patiekalų nebūtų tokie gardūs. Jų panaudojimas kulinarijoje labai įvairus – nuo maisto paskaninimo iki padažų, užtepėlių ar net aliejaus gamybos. Be to, žalumynai pasižymi ne tik geromis skonio, bet ir gydomosiomis savybėmis.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Neabejotina nauda organizmui

Užsakovo nuotr./mitybos specialistė Vaida Kurpienė
Projekto partnerio nuotr./Mitybos specialistė Vaida Kurpienė

„Žalumynuose gausu chlorofilo, kuris turi stiprių antioksidacinių savybių, gali padėti išvengti anemijos, sumažinti nesveiko maisto įtaką organizmui. Taip pat chlorofilas gali padėti pagerinti burnos kvapą bei išgyti žaizdoms, – sako sertifikuota mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja Vaida Kurpienė. – Įvairios žolelės pasižymi skirtingomis naudingosiomis savybėmis, todėl jų reikėtų vartoti ne tik vasaros sezonu, bet visus metus. Net jei ir neturite nuosavo daržo, ant palangės visada atsiras vietos bazilikų ar čiobrelių vazonėliui, o atsargomis žiemai galite nesunkiai pasirūpinti patys.“

Pasak mitybos specialistės, žalumynų nauda pastebėta jau labai seniai – ne veltui sunegalavus, rekomenduojama gerti įvairių žolelių arbatas, daryti jų kompresus ar kt. Žalumynai ne tik gydo, bet ir yra naudojami apsisaugoti nuo įvairių ligų ar sutrikimų. Anot V.Kurpienės, mitybos racione dėl skirtingų skonio bei naudingųjų savybių turėtų figūruoti įvairūs augalai.

Penki dažniausiai vartojami žalumynai ir jų nauda organizmui:

ŽALUMYNAI

JŲ NAUDA

Petražolės

  • Gausu mineralų (geležies, cinko, fluoro, kalio, fosforo) bei A, B ir E grupės bei C vitaminų.
  • Yra inulino – keturis kartus mažiau kaloringo angliavandenio, didinančio kalcio ir magnio įsisavinimą, skatinančio žarnyno mikrofloros augimą bei padedančio mažinti vėžio riziką.
  • Petražolė gali padėti normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl rekomenduojama sergantiems diabetu.
  • Šis žalumynas taip pat gali padėti mažinti aukštą kraujospūdį, gerinti regėjimą. Vartojama šlapimo išskyrimui skatinti, nuo prostatos uždegimo bei vidurių pūtimo.

Bazilikai

  • Bazilikų eteriniame aliejuje gausu bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų, todėl šis prieskonis vartojamas peršalus, mažinant karščiavimą.
  • Mažina kraujospūdį, padeda gydyti žaizdas, opas, egzemas, dezinfekuoja burnos ertmę, padeda išvengti dantų ėduonies, gelbsti kovojant su depresija ar nemiga.
  • Baziliku taip pat gydomas reumatas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai.

Krapai

  • Pasižymi tokių pačių mineralų ir vitaminų gausa kaip ir petražolės, tačiau papildomai turi vitamino P, kuris stiprina kraujagyslių bei kapiliarų sieneles ir mažina jų pralaidumą.
  • Krapai padeda šalinti šlakus, skatinti šlapimo išsiskyrimą, normalizuoti kraujospūdį, šalinti meteorizmą, gerinti virškinimą, juose gausu antioksidantų.
  • Krapai naudojami gydant tulžies akmenligę, hepatitą bei kelių opas.

Kalendra

  • Itin kvapnaus žalumyno eteriniame aliejuje yra net 11 aktyviųjų medžiagų, o lapuose ir sėklose – daugelis mineralų ir vitaminų.
  • Kalendra padeda gerinti širdies veiklą, normalizuoti virškinimą, mažinti trigliceridų kiekį kraujyje, cholesterolio lygį, skrandžio rūgštingumą.
  • Kalendros ekstraktas turi atpalaiduojančios, į insuliną panašios medžiagos.

Rozmarinas

  • Rozmarino ekstraktas padeda apsaugoti DNR nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, jame gausu antioksidantų bei vitamino E.
  • Pasižymi organizmą išvalančiu poveikiu, gerina apetitą ir virškinimą, stiprina organizmą, gerina kraujotaką, mažina reumatinius skausmus.
  • Rozmarinas naudojamas ir kosmetikos pramonėje, nes padeda stabdyti odos senėjimo procesą, lėtina raukšlių atsiradimą.

Žalumynų nauda – visus metus

Jeigu prieskoninių augalų neauginate vazonėliuose ar nuosavame darže, greičiausiai susiduriate su dažna problema – kaip išsaugoti jų šviežumą? Nuskinti ir šaldytuve laikomi žalumynai įprastai nuvysta per savaitę, o kai kurie – dar greičiau. Buities technikos gamintojo „Bosch“ technologinis sprendimas – „VitaFresh“ sistema – leis išvengti šios problemos ir produktų šviežumą išsaugos iki 3 kartų ilgiau, nei įprasti šaldytuvai. Specialiame stalčiuje palaikoma žalumynams, vaisiams bei daržovėms optimali 0 °C temperatūra bei drėgmė, kuri nuolat cirkuliuodama pailgina maisto produktų gyvavimo ciklą ir išsaugo apie 30 proc. daugiau vitamino C.

Projektų partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas
Projektų partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas

Tiems, kurie žalumynų teikiama nauda nori mėgautis ir žiemą, V.Kurpienė turi kelis patarimus – šaldyti arba džiovinti. Užšaldyti mėgstamas prieskonines žoleles, joms neprarandant gerųjų savybių, – paprasta. Susmulkintus ir ant skardos plonu sluoksniu paskleistus žalumynus dėkite į šaldiklį su greito šaldymo funkcija. „Bosch“ šaldikliai papildomai turi ir didelės talpos „BigBox“ stalčius, kurių aukštis viduje siekia 26 cm, tad nesunkiai sutalpinsite žalumynus, kurių pakaks iki kito sezono. Šie naujos kartos šaldikliai pasižymi ir kitomis patogiomis funkcijomis. Pavyzdžiui „LowFrost“ sistema, kuri 25 proc. sumažina šerkšną, atsirandantį ant produktų ir 15 proc. sumažina atitirpinimo laiką. Taip nusprendę vėsų rudens vakarą pasilepinti puodeliu šviežių mėtų arbatos išvengsite dažnai pasitaikančios problemos – šerkšnu apsitraukusių ir drėgnų žalumynų.

Pasak V.Kurpienės, džiovinti žalumynai taip pat puiki alternatyva šviežiems prieskoniams. Ant skardos bei kepimo popieriaus patieskite žoleles ir džiovinkite ne aukštesnėje nei 37 °C temperatūroje. „Bosch“ orkaitėse yra net 12 skirtingų kaitinimo būdų, tad pasirinkę norimą režimą, greitai ir paprastai išdžiovinsite prieskonines žoleles – neprireiks nė specialaus džiovinimo aparato.

Projektų partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas
Projektų partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas

3 idėjos – ką pagaminti iš žalumynų?

  • Bazilikų ir žaliųjų pipirų sėklų aliejus. Jums reikės: 200 g ypač tyro alyvuogių aliejaus, 3 v. š. žaliųjų pipirų sėklų, 25 baziliko lapelių. Žaliųjų pipirų sėklas sumalkite malūnėliu, baziliko lapelius susmulkinkite. Sumaišykite alyvuogių aliejų su bazilikais ir pipirais, gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir palikite pastovėti 2 valandas kambario temperatūroje, kad aliejus įsigertų pipirų ir baziliko skonio. Aliejų perkoškite per sietelį ir, supylę į indelius, užsukite bei laikykite šaldytuve. Suvartoti aliejų reikėtų per dvi savaites.
  • Sumuštinis su žolelių sviestu. Jums reikės: 35 g pilno grūdo bemielės duonos, 10 g sviesto, 10 g česnako, 2 g druskos, 1 g čiobrelių, 2 g baziliko, 1 g raudonėlio. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su žolelėmis, išspaustu česnaku ir druska, sutrinkite iki vienalytės masės. Sviestą tepkite ant duonos.
  • Špinatų užtepėlė. Jums reikės: 100 g špinatų, 100 g raugintų agurkų, poros skiltelių česnako, 1 a. š. medaus, 1 a. š. „Dižono“ garstyčių, 1 a. š. balzaminio acto. Visus ingredientus sudėkite į plaktuvą „SilentMixx“ arba sutrinkite rankiniu plaktuvu.

Skanaus!

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Sveika mityba
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką