Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žalumynai žiemai: kaip šaldyti, džiovinti ir kitaip įdomiai paruošti

Šviežių prieskonių sezonas – tikra šventė mėgstantiems jais gardinti maistą. Deja, mūsų klimatas žaluma leidžia pasidžiaugti vos keletą mėnesių. Taigi šiuo metu pravartu ne tik mėgautis žalumynų kvapais ir skoniais, bet ir pasiruošti jų žiemai. Toliau – geriausi būdai tai padaryti.
Prieskoninės žolelės
Prieskoninės žolelės / Vida Press nuotr.

Bazilikai

Džiovinimas. Nuskabytus, švarius ir sausus baziliko lapelius galima džiovinti orkaitėje ar specialiame džiovintuve, žemoje 30–40 laipsnių temperatūroje. Deja, džiūdami ploni šio augalo lapeliai netenka dalies aromato.

Šaldymas. Vienas patikimesnių būdų išlaikyti baziliko šviežumą. Pirmas baziliko šaldymo būdas – šaldyti sveikus lapelius, prieš tai juos atitinkamai paruošus. Nuskabytus lapelius pirmiausia patariama porą sekundžių palaikyti verdančiame vandenyje, tuomet staigiai atšaldyti vandenyje su ledais. Gerai nusausinti ir dėti į šaldiklį, kiekvieną sluoksnį perdengiant kepimo popieriumi. Sušalusius juos galima perkelti į mažiau vietos užimantį indelį.

Antrasis būdas – susmulkintą baziliką dėti į ledo formeles ir užpilti aliejumi ar vandeniu. Jei žalumynus kapojate virtuvės kombainu, skysčių galima įpilti smulkinant žoleles. Prireikus tereiks tokį kubelį įmesti į gaminamą patiekalą ir bazilikas atliks savo darbą.

Tinka šaldyti ir su žolelėmis sumaišytą ir į maistinę plėvelę susuktą sviestą. Prireikus galėsite atsipjauti kvapnų sviesto gabaliuką.

Kiti būdai. Pasigaminkite bazilikų pesto, sudėkite jį į sterilų stiklainį ir laikykite šaldytuve. Tinkamai paruoštas padažas laikysis ne vieną savaitę, o užšaldytas šaldiklyje – dar ilgiau.

Vida Press nuotr./Bazilikai
Vida Press nuotr./Bazilikai

Rozmarinai

Džiovinimas. Stori tvirti rozmarino lapeliai net ir džiovinti gerai išlaiko aromatą ir spalvą. Natūralus džiovinimas tamsioje gerai vėdinamoje vietoje, džiovinimas orkaitėje ar džiovintuve, net mikrobangėje – visi būdai tinka. Galite džiovinti nuskabytus lapelius ar nedideles šakeles.

Šaldymas. Smulkintus rozmarino lapelius galima šaldyti formelėse su aliejumi, sviestu ar vandeniu. Norint užsišaldyti sveikų šakelių, patariama jas sudėti ant kepimo popieriaus ir pora valandų palaikyti šaldiklyje. Sušalusius žalumynus perdėkite į sandarų maišelį ar plastikinį indelį.

Kiti būdai. Įdėkite šakelę rozmarino į buteliuką acto ar aliejaus – bus salotoms pašlakstyti, marinatams ar kepamai mėsai patepti. Arba pasigaminkite rozmarinu kvepiančios druskos – susmulkinkite rozmariną ir sumaišykite su kokybiška druska. Dar daugiau aromato tokiai druskai suteiks žiupsnis tarkuotos citrinos žievelės. Laikykite sandariame inde.

Vida Press nuotr./Rozmarinai
Vida Press nuotr./Rozmarinai

Mairūnai

Džiovinimas. Džiovintas mairūnas puikiai išlaiko aromatą. Sausus nuskabytus lapelius džiovinkite kaip ir visas žoleles: tamsioje vėdinamoje vietoje arba žemoje temperatūroje.

Šaldymas. Prieš šaldant mairūną reikia jį nuskabyti, nuplauti ir labai gerai nusausinti. Tinka šaldyti sandariuose maišeliuose, indeliuose. Smulkintą mairūną su trupučiu vandens galima užšaldyti ir ledo formelėse.

Kiti būdai. Gerai išdžiovintą mairūną sugrūskite iki miltelių. Turėsite stipraus „nematomo“ aromato patiekalams paskaninti.

Raudonėliai

Džiovinimas. Net ir išdžiūvęs raudonėlis lieka aromatingas. Jei šias žoleles džiovinsite kaip prieskonius, patogiau naudoti bus nuskabytus jų lapelius. Jei mėgstate arbatą, galima džiovinti raudonėlio šakeles su žiedais.

Šaldymas. Kaip ir kitas žoleles, tinka šaldyti sveikus raudonėlio lapelius arba susmulkintus, su vandeniu ar aliejumi. Šaldyti tinka tik švarūs, visiškai sausi lapeliai. Pirmiausia juos pašaldykite vienu sluoksniu išdėliotus ant kepimo popieriaus, vėliau perdėkite į sandarius maišelius.

Kiti būdai. Įmerkite pora šakelių į buteliuką su aliejumi ir turėsite nuostabaus aliejaus iškepusiai picai ar salotoms pašlakstyti.

123RF.com nuotr./Paprastasis raudonėlis
123RF.com nuotr./Paprastasis raudonėlis

Mėtos

Džiovinimas. Tinkamai išdžiovinti mėtų lapeliai gana gerai išlaiko spalvą ir kvapą. Tiesa, prieš beriant į maistą, džiovintus lapelius patariama patrinti tarp delnų – taip pažadinsite aromatą.

Šaldymas. Jei mėgstate vieną kitą mėtos lapelį įmesti į geriamą vandenį ar kokteilį, ledo kubeliuose užšaldykite sveikus lapelius: įdėkite į formelę vieną-du ir užpilkite vandeniu. Jei naudosite mėtas padažams ar marinatams, vandenyje ar aliejuje gali užšaldyti ir kapotas žoleles. Šaldant lapelius paprastai, patariama laikytis tos pačios instrukcijos, kaip ir su kitomis žolelėmis: pirmiausia 2–3 val. pašaldyti atskirai išdėliotus lapelius, paskui perkelti juos į sandarų maišelį.

Kiti būdai. Jei mėgstate mėtomis kvepiančius desertus ar gėrimus, pasigaminkite mėtinio cukraus. Nuskabykite keletą mėtos šakelių ir susmulkinkite lapelius virtuvės kombainu. Užpilkite juos stikline cukraus ir gerai sumaišykite. Laikykite sandariame inde vėsioje tamsioje vietoje. Tokį cukrų galima naudoti apie mėnesį.

Vida Press nuotr./Prieskoninės žolelės
Vida Press nuotr./Prieskoninės žolelės

Kalendros

Džiovinimas. Kalendra – džiovinimui neskirtas augalas. Šios žolelės paprastai naudojamos šviežios, salotoms pagardinti ar kaip baigiamasis patiekalų akcentas, o džiūdamos praranda ir spalvą, ir formą, ir aromatą.

Šaldymas. Tai vienas tinkamiausių būdų išlaikyti kalendros savybes, bet gležnų kalendrų netinka šaldyti taip pat, kaip tvirto rozmarino. Jei kalendrų stiebelius tiesiog sudėsite į maišelį ir įkišite į šaldiklį, rezultatas tiktai nenudžiugins. Šaldant kalendrų šakeles prieš tai jas patariama apvolioti aliejuje. Jis taps barjeru, saugančiu gležnus lapelius nuo šalčio.

Padažams numatytą kalendrą susmulkinkite ir užšaldykite ledo formelėse, sumaišytą su aliejumi.

Kiti būdai. Skintą kalendrą įmerkite į vandenį, užmaukite plastikiniu maišeliu ir padėkite į šaldytuvą. Taip ji išliks šviežia net keliolika dienų.

Petražolės

Džiovinimas. Džiovintos petražolės netenka dalies spalvos, bet išlieka gana kvapnios.

Šaldymas. Šaldytos petražolės puikiai jaučiasi ir išlieka aromatingos bei žalios. Šaldykite tradiciškai – kubeliuose su vandeniu ar aliejumi, sviestu arba paprasčiausiai – sukapotas ir sudėtas į sandarius maišelius.

Kiti būdai. Kapotus sausus petražolių lapelius susluoksniuokite su druska ir laikykite sandariame inde šaldytuve. Tiks paskaninti kepamą žuvį ar apibarstyti salotas.

Vida Press nuotr./Petražolės
Vida Press nuotr./Petražolės

Šalavijai

Džiovinimas. Jei norite gražios interjero detalės, tamsioje vėdinamoje vietoje sudžiovinkite keletą pakabintų šalavijo šakelių, bet maistui ir arbatai patogiau turėti džiovintų lapelių. Švarius lapelius džiovinkite, kaip ir kitas žoleles: vėdinamoje orkaitėje, palėpėje ar džiovintuve.

Šaldymas. Sukapokite šalaviją ir sudėję į formeles užpilkite vandeniu. Įmetus kubelį į sriubą ar troškinį pasklis galingas šio augalo aromatas. Galima užsišaldyti ir smulkintu šalaviju paskaninto sviesto – puikiai tiks kepamai mėsai paskaninti.

Kiti būdai. Jei mėgstate šalaviją, įdėkite jo šakelę į aliejų ar actą. Smulkintus lapelius galima sumaišyti su druska. Dar vienas būdas turėti šalavijo keletą mėnesių – džiovintus šalavijo lapelius užpilti skystu medumi. Toks medus tiks paskaninti arbatai ir kepiniams arba mėsos marinatams.

Fotolia nuotr./Šalavijas
Fotolia nuotr./Šalavijas

Čiobreliai

Džiovinimas. Vienas geresnių būdų ištisus metus turėti čiobrelių. Geriausia džiovinti nedideles čiobrelių šakeles. Į sriubą ar arbatinuką galėsite įmesti visą šakelę, o ruošdami prieskonius marinatui ar padažams lengvai nubrauksite lapelius nuo stiebelio.

Šaldymas. Šaldykite visas čiobrelių šakeles plastikiniuose maišeliuose arba nuskabytus lapelius ledo kubeliuose – šios žolelės gerai išsilaikys kaip šviežios.

Kiti būdai. Aliejuje, acte, meduje ar svieste – čiobrelis visur išlaikys savo malonų aromatą. Ir dailias formas.

Krapai

Džiovinimas. Teisingai išdžiovinti krapai išlaiko ne tik kvapnumą, bet ir dailią spalvą. Nuskabykite lapelius, išdėstykite vienu sluoksniu ant kepimo popieriaus ar džiovintuvo lentynoje ir džiovinkite žemoje temperatūroje.

Šaldymas. Geriausias ir paprasčiausias būdas per žiemą turėti šviežių krapų. Švarius lapus nuskabykite, susmulkinkite ir sudėkite į sandarius indelius ar maišelius.

Kiti būdai. Pasigaminkite krapais kvepiančio acto ar druskos – pravers gaminant salotas ar sūdant žuvies patiekalus.

Vida Press nuotr./Užšaldytos žolelės
Vida Press nuotr./Užšaldytos žolelės

Peletrūnai

Džiovinimas. Kad būtų paprasčiau, džiovinkite nedideles peletrūno šakeles. Tuomet išdžiūvusius lapelius nuskabykite nuo stiebelių – jie kieti ir vargu ar bus panaudojami gaminant.

Šaldymas. Smulkintą peletrūną tradiciškai šaldykite maišeliuose, ledo kubeliuose arba išbandykite naują metodą: peletrūno lapelius ir jaunų šakelių viršūnėles 10 sekundžių palaikykite verdančiame sūdytame vandenyje. Tuomet dėkite į vandenį su ledukais, ištraukite, rankomis nuspauskite vandens perteklių ir suspaustus žalumynų gumuliukus susukite į maistinę plėvelę. Kiškite į šaldiklį ir prireikus mėgaukitės gražios spalvos žolelėmis.

Kiti būdai. Neapsiriksite pasigaminę acto, aliejaus su peletrūnu arba pridėję jo į sviestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius