Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 3d. 09:00

Žiemos uoga spanguolė – ne tik desertams: nuo pagardų iki nesaldžių pyragų

Spanguolėmis ir riešutais įdaryti moliūgai
Vida Press nuotr. / Spanguolėmis ir riešutais įdaryti moliūgai

Jei reikėtų rinkti žiemiškiausią uogą, vargu, ar kas nukonkuruotų spanguolę. Ne veltui ir ant šventinio stalo puikuojasi nuostabios spalvos, pikantiškas iš jų ruoštas kisielius. Dar spanguolės aktyviai naudojamos saldžiuose kepiniuose, tačiau šįkart siūlome rimtųjų patiekalų dešimtuką, išbandykime, kaip spanguolės – šviežios ir džiovintos – dera su mėsa, daržovėmis ir kitais ingredientais.

Receptas: Silkė su džiovintomis spanguolėmis ir karamelizuotais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.4 / 24
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjaustykite plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnų žiedus. Kepkite juos tol, kol suminkštės, o tuomet paskaninkite druska, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite tol, kol svogūnai paruduos.

2. Nuplaukite ir nusausinkite džiovintas spanguoles bei sumaišykite jas su keptais svogūnais.

3. Silkę supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Į lėkštę dėkite silkės sluoksnį, o tada visiškai jį uždenkite paruoštais karamelizuotais svogūnais su spanguolėmis.

Ingredientai
Silkė: 500.00 g (filė)
Džiovintos spanguolės: 1.00 sauja
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kopūstų salotos su obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 4
Kaip gaminti

1. Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais ir dideliame dubenyje kiek užbėrę druskos švelniai pamaigykite, kad suminkštėtų.

2. Obuolį supjaustykite šiaudeliais ar plonomis riekelėmis ir kartu su riešutais, spanguolėmis bei kmynais berkite ant kopūstų.

3. Padažui pirmiausia sumaišykite alyvuogių aliejų ir jogurtą. Tada pilkite citrinų sultis, actą ir garstyčias, maišykite iki vientisos konsistencijos ir pagardinkite druska bei pipirais. Pilkite padažą ant kopūstų ir tuojau pat patiekite.

Ingredientai
Kopūstai: 0.50 vnt. (nedidelio)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis tvirtas)
Džiovintos spanguolės: 1.00 sauja (arba juodųjų serbentų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus, labai tinka graikiškas; padažui)
Vyno actas: 1.00 valg. š. (baltojo; padažui)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono; padažui)
Druska: 0.50 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragas su kopūstais ir spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.0 / 8
Kaip gaminti
  1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
  2. Jos rutulį suvyniokite į foliją. Valandai laiko dėti į šaldytuvą.
  3. Iš tešlos iškočiokite skritulį aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar 30 min. dėkite į šaldytuvą.
  4. Kopūstą susmulkinkite ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinkite aliejuje.
  5. Pagardinkite druska, cukrumi, krapais uždenkite ir troškinkite tol, kol suminkštės.
  6. Atšalusia tešla apspauskite kepimo indą ir šonus.Tolygiai paskirstyti įdarą apibarstykite tarkuotu sūriu ir uogomis.
  7. Kiaušinius sumaišykite su grietine ir užpilkite ant viršaus.
  8. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa L.

Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 130.00 g (arba kepinių margarino)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 1.00 vnt. (0,5)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Spanguolės: 1.00 st.
Grietinė: 150.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Skrebučiai su ožkų sūriu ir spanguolių džemu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.8 / 5
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių keptuvo su ventiliatoriumi režimu. Sudėkite duoną ant grotelių ir skrudinkite 4–5 minutes. Apverskite ir ant paskrudusios pusės tepkite spanguolių džemą, dėkite po griežinėlį sūrio, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Vėl šaukite į orkaitę ir kepkite 5–8 minutes arba kol ims lydytis sūris. Ant kiekvienos riekelės dėkite kelias gražgarstes ir pašlakstykite balzaminiu actu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Duona: 8.00 riekės (sumuštinių)
Džemas: 4.00 arbat. š. (spanguolių arba raudonųjų serbentų)
Ožkų pieno sūris: 200.00 g
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sumuštinis su spanguolių džemu
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite vidutinio dydžio riekutėmis, iš abiejų pusių paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

2. Varškę ir rikotą iki vientisos masės išsukite su grietinėle ir medumi, įmaišykite nutarkuotas citrinų žieveles, suberkite cinamoną.

3. Ant atvėsintų duonos riekelių saikingai tepkite sviesto, tada gausiai rikotos ir varškės masės. Ant viršaus dėkite po šaukštelį bruknių džemo.

4. Užkandėlę išdėliokite ant medinio padėkliuko, šalia dėkite šviežių čiobrelių šakelių.

Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškasis batonas arba mėgstama itališkoji minkšta duona)
Rikotos sūris: 100.00 g
Džemas: 1.00 vnt. (stiklainėlis spanguolių)
Varškė: 100.00 g (riebios)
Medus: 1.00 arbat. š. (jei mėgstate saldžiau, dėkite daugiau)
Grietinėlė: 1.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotų citrinos žievelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šviežių šakelių papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos suktinukai su špinatais ir džiovintomis spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 36
Kaip gaminti
  1. Vištiena pamuškite, kad taptų panaši į plonus kepsnelius. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir gautu marinatu užpilkite mėsą, palikite marinuotis (galite per naktį).
  2. Špinatus trumpai pakaitinkite verdančiame pasūdytame vandenyje (~2min.), gerai nuvarvinkite. Ant kiekvieno kepsnelio dėkite špinatų ir džiovintų spanguolių, susukite į suktinuką ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~20 min.
  3. Prie šių suktinukų labai tinka balzaminio acto padažas:
  4. 100ml balzaminio acto sumaišykite su 100g cukraus ir viską pavirkite kol padažas ims tirštėti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Laura Kanevičiūtė

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (šafrano)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (sauja džiovintų)
Špinatai: 2.00 sauja (šaldyti, bet tinka ir švieži)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sultingas vištienos kepsnys su spanguolių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 29
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlę apšlakstykite citrinų sultimis, įtrinkite kajeno paprikos, 2 česnako skiltelių bei druskos mišiniu ir 10–15 min. palikite pastovėti.
  2. Apibarstykite vištieną sezamų sėklomis, dėkite į kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 minučių.
  3. Kol vištiena keps, paruoškite spanguolių padažą. Trintuvu sutrinkite spanguoles, įdėkite smulkiai kapotą ar sutrintą česnaką, sukrėskite medų, krienus ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
  4. Beje, tokį spanguolių mišinį vartojo jau mūsų senoliai kaip priemonę imunitetui stiprinti ir saugotis nuo peršalimo ligų. Liaudies medicinoje patariama kasdien suvartoti po 2–3 šaukštus šio mišinio. 

 

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 6.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno paprikos miltelių (gali būti ir kitokios aitrios paprikos))
Sezamo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 200.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Krienai: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karamelizuotų svogūnų ir spanguolių pagardas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.5 / 11
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite, perpjaukite per pusę, supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Česnakus nulupkite, sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite sviestą, suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus, česnako skiltelę, čiobrelius, trumpai vermute pamirkytas spanguoles.

2. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 10 min., kol svogūnai suminkštės. Tada suberkite cukrų, supilkite balzaminį actą ir vermutą.

3. Pagardą vis pamaišydama troškinkite ant mažos ugnies apie 20 min., kol skystis išgaruos. Nukėlusi nuo ugnies įmaišykite skrudintus kapotus riešutus ir gerai atvėsinkite šaldytuve. Skanu tiekti su paukštienos ar žvėrienos paštetu aptepta traškia itališkos duonos riekele.

 

Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 5.00 vnt. (nedideli)
Spanguolės: 20.00 g (džiovintos)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Balzaminis actas: 3.00 valg. š.
Riešutai: 2.00 valg. š. (kapoti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 3.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vermutas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Obuolių ir spanguolių padažas
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 12
Kaip gaminti

2 l padažo.

1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, sutarkuokite imbiero šaknį.

2. Į puodą storu dugnu sudėkite pjaustytus obuolius, svogūnų griežinėlius, suberkite cukrų ir pipirus, supilkite actą, nuolat maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus.

3. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Suberkite spanguoles ir pavirkite dar 10 min., tik nelaukite, kol spanguolių žievelė ims trūkinėti.

5. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje. Tiekite atšaldytą.

Kulinaro patarimas. Šis padažas ypač tinka prie karšto ir šalto kiaulienos kepsnio, keptos paukštienos, įvairių rūšių sūrio.

Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g
Spanguolės: 500.00 g
Svogūnai: 450.00 g
Imbieras: 50.00 g (šaknies)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 500.00 g
Actas: 250.00 ml (obuolių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Spanguolių actas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 14
Kaip gaminti
  1. Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes.
  2. Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų.
  3. Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.
  4. Palikite uždarytus butelius mažiausiai dviems savaitėms.
Ingredientai
Actas: 1.00 l (baltojo vyno)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rauginti kopūstai su spanguolėmis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 57
Kaip gaminti
  1. Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
  2. Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
  3. Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
  4. Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
  5. Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
  6. Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą  ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Spanguolės: 100.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (2-3)
Obuoliai: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Patikrinta 15min Aktualu

Tiesa ar melas? Saulius Skvernelis: „Ministro pirmininko atlyginimas dėl mokesčių reformos nesikeis nė vienu euru“

Aktualu

Diskusija: lietuviai neišmano ekonomikos, nemėgsta verslininkų, bet patys norėtų jais tapti

Sportas

Žingsnis pirmyn ar atgal? Be pinigų likusią A lygą po savo sparnu glaus LFF

Verslas

Jaunus medikus nuvylusi A.Pabedinskienė jaučiasi įžeista: mokiau pagal pateiktas temas

Aktualu

Premjeras prezidentei įvardijo kandidatus į ministrus

24sek

Prasta diagnozė „Ryto“ žaidėjui: po dėjimo į krepšį laukia pusmetis be krepšinio

Verslas

Vyriausybė ruošia tėvams pusės algos dydžio dovaną, bet džiaugiasi ne visi

Vardai

Filmavimo metu susižalojo Mios sūnus – prireikė medikų pagalbos

Mokslas.IT

Rusijoje demonstruotas „pažangus robotas“ pasirodė esąs žmogus su roboto kostiumu

Verslas

Seime ruoštasi Astravo atominės įjungimui: tarėsi dėl „fake news“ 

Gyvenimas

Psichoterapeutė G.Subačiūtė: „Sergant depresija svarbu nelikti vienam“

Sportas

Rūta Meilutytė nuskynė pasaulio čempionato sidabrą

Gyvenimas

Vėžio rūšis, kuria galima užsikrėsti: A.Unikauskas patvirtina arba paneigia mitus apie vėžį

Sportas

Medalis po medalio: Danas Rapšys išplėšė pasaulio čempionato sidabrą

Sportas

Rusai įsitikinę – dalyvaus kitose olimpinėse žaidynėse

Gazas

Kelininkai įspėja: naktį eismo sąlygas blogins plikledis

Aktualu

Aštuonios ES šalys pareiškė palaikančios sutartį dėl Irano branduolinės programos

Gazas

Elonas Muskas atskleidė daugiau detalių apie „Tesla“ pikapą: viena įkrova – 805 km

Aktualu

Kauno policija prašo atsiliepti asmenis, mačiusius, kaip troleibusas partrenkė mažametę

Aktualu

JT vadovas: svarbiausi klimato derybų klausimai lieka neišspręsti 

Naujienos

Aktualu

Vairuotojo su beveik 4 promilėmis nuotykiai Vilniuje baigėsi smūgiu į tvorą

Pasaulis kišenėje

Išrinkti geriausi pasaulio paplūdimiai: nugalėtojas – Europoje

Kultūra

Sausio pradžioje Vilniaus Lukiškių aikštėje greičiausiai išvysime „Laisvės kalvelę“

24sek

JAV krepšinio rinktinė pateko į pasaulio čempionatą

Aktualu

Prie mokytojų streiko prisijungė Vilniaus licėjus

Aktualu

Vienus vagis masina tik auksas, o kiti žiemą nespjauna ir į vejapjovę

Gyvenimas

14 požymių, rodančių, kad jūsų siela yra pavargusi

Aktualu

Kariuomenės leitenantas Varėnos rajone nesuvaldė BMW: po smūgio į medį lūžo keleivės nosis

Verslas

Britų „Inchcape“ ir „Modus Group“ susitarė dėl „Krasta Auto“ pirkimo-pardavimo

Aktualu

Per savaitę NATO naikintuvai keturis kartus lydėjo Rusijos karinius lėktuvus

Aktualu

Donaldo Trumpo lėktuvu George'o H.W.Busho karstas bus atskraidintas į Vašingtoną

Vardai

Martynas Kavaliauskas: „Už viską, ką turiu šiandien, esu dėkingas žmonai Rusnei“

24sek

Linksmo kapitono užduotį vykdęs R.Seibutis nekvestionavo D.Sabonio triumfo

Gazas

B.Vanagas: Dakaro ralio automobiliai įstrigo dėl laivo variklio gedimo

24sek

Po pergalės Dainius Adomaitis sveikino D.Sabonį ir auklėjo žurnalistus

Aktualu

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje: kai kurios šalys svarsto siųsti papildomas pajėgas į Juodąją jūrą

Aktualu

Kupiškio rajone pavogtas prabangus BMW, nuostolis – 20 tūkst. eurų

Aktualu

Orai.lt: laukia permaininga savaitė

Verslas

„Irdaivai“ nepavyko prisiteisti 130 tūkst. eurų iš sostinės savivaldybės

Laisvalaikis

Pora, Taimso aikštėje pametusi sužadėtuvių žiedą, jį atgaus

Vardai

Ypatingos

05:50
03:17

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką