Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugpjūčio 21d. 13:00

Žinomo kulinaro idėjos priešpiečių dėžutei: 3 skanių ir maistingų sumuštinių receptai

Sotus suvožtinis
Gamintojo nuotr. / Sotus suvožtinis

Netrukus prasidėsiantis rugsėjis primena apie grįžimą į kasdienę rutiną, kurios neišvengiama dalis – maisto planavimas. Pietūs į darbą ar priešpiečių dėžutė mažiesiems rytais sukelia nemažai rūpesčių. Tačiau populiarėjanti tendencija gaminti maistą namuose grąžina ir priešpiečių dėžutės klasiką – sumuštinius – ant pjedestalo. Kokius juos pasirinkti, kaip gaminti, pakuoti, pataria kulinaras ir knygos apie pietų dėžutes autorius Paulius Strasevičius.

Jaunoji Y karta – tai maisto mylėtojų karta, kuri ne tik išbando naujus skonius restoranuose, bet ir kur kas dažniau gamina namuose. Anot „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekės ženklą, pranešime cituojamo P.Strasevičiaus, tik gamindami patys galime būti tikri, kad mūsų pietų dėžutėje – maistingi ir kokybiški ingredientai.

„Lietuvoje ši tendencija pamažu skinasi kelią, kai kitose pasaulio šalyse ji įsišaknijusi jau kurį laiką. Štai norvegai nuo seno nešasi į mokyklą ar darbą pietums paketus, kurie vadinasi „matpakke“: tai dažniausiai vieno sluoksnio sumuštiniai, sudėti vienas ant kito ir perskirti maistiniu popieriumi. Ši nacionalinė tradicija norvegams svarbi todėl, kad suteikia galimybę sunaudoti likusius nesuvalgytų pietų patiekalus, sumaišyti ir suderinti maisto produktus, kuriuos randa savo šaldytuve ir spintelėse, ir taip sukurti skanų patiekalą. Tai ne tik sveikesnė, bet ir ekonomiškesnė pietų alternatyva“, – teigė specialistas.

Ievos Jonelytės Arlauskienės nuotr./Paulius Strasevičius
Ievos Jonelytės Arlauskienės nuotr./Paulius Strasevičius

Pagrindinis sumuštinių pietums ingredientas – duona, o pastaraisiais metais įvairūs gamintojau pasiūlė daugybę naujovių, viena jų, vadinamosios porcijinės duonelės.

Kodėl sumuštinis – geras pasirinkimas?

P.Strasevičius teigia, kad kadaise apie sumuštinius galvojome kaip apie nuobodų pasirinkimą. Tačiau šiandien situacija pasikeitė – sumuštinių kultūra auga ir klesti, o mes iš naujo atrandame šią visų laikų priešpiečių klasiką. Argumentų, kodėl rinktis sumuštinį, galėtų būti ne vienas:

  1. Sumuštinyje galime sutalpinti visą sveikos mitybos piramidę – nuo grūdinių kultūrų, daržovių iki baltymų ir nedidelio kiekio riebalų.
  2. Sumuštinio nebūtina šildyti, jam nereikia papildomų lėkščių ar indelių, valgymo įrankių.
  3. Jį kaskart galima sukurti vis kitokį – saldų, sūrų, su skirtingais priedais, todėl sumuštiniai greitai nepabos.
  4. Sumuštinį pasigaminti visai nesudėtinga, todėl tai gali padaryti kiekvienas.
  5. Tai nebrangus patiekalas.
  6. Sumuštinį galite valgyti, kad ir kur bebūtumėte – mašinoje, parke ant suoliuko ar pakeliui į susitikimą.
  7. Sumuštinį patogu supakuoti ir transportuoti.
  8. Sumuštiniams pagaminti galite lengvai sunaudoti maisto likučius – tai labai patogu ir tausoja gamtą.
Gamintojo nuotr. /Vėrinukai mažiesiems
Gamintojo nuotr. /Vėrinukai mažiesiems

Kaip konstruoti ir pakuoti?

Net ir gardžiausias sumuštinis, atėjus pietų metui, nebebus toks gardus, jeigu nežinosime svarbiausių jo gaminimo ypatybių. Štai keletas „Gardėsio“ atstovų patarimų, ką daryti, kad duona neprisigertų drėgmės ir sumuštinis išlaikytų savo skonines savybes:

  • Jeigu paruoštą sumuštinį galėsite suvalgyti vėliau negu po 3–4 valandų, rinkitės tvirtesnę duoną – pilno grūdo, ruginę. Ši duona prasčiau sugeria drėgmę, todėl ilgiau išliks tvirta.
  • Jeigu renkatės šviesią duoną, galite ją truputį paskrudinti – išgarinsite dalį drėgmės.
  • Jokiu būdu drėgnų padažų netepkite tiesiai ant duonos. Verčiau pirmiausiai ant duonos dėkite sausus kumpio ar sūrio gabalėlius arba storą salotos lapą, prieš tai gerai jį nusausinę.
  • Vanduo neprasiskverbia pro riebalus, todėl duonos riekeles galite patepti plonu sluoksniu sviesto.
  • Drėgniausius ingredientus, pavyzdžiui, padažus, įdėkite į sumuštinį tik prieš pat valgant.

Sumuštinio pakavimui naudokite orą praleidžiantį pergamentinį arba vaško popierių. Jeigu pakuojate karštą sumuštinį, būkite tikri, kad jis visiškai atvėsęs, kitaip pakuotėje kaupsis drėgmė.

Kulinaro P.Strasevičiaus pietų sumuštinių idėjos:

Sotus suvožtinis pietums darbe

Kai pietums norite kaip reikiant pasisotinti, išmėginkite vegetarišką suvožtinį, kurio visi ingredientai greitai iškepami orkaitėje. Sotūs pietūs vos per 25 minutes!

Ingredientai (2 asm.):

  • 2 porcijinės duonelės;
  • 2 Portobelo grybai arba sauja prievagrybių;
  • 200 g halloumi sūrio;
  • 0,5 paprikos;
  • didelė sauja mėgstamų salotų ar žolelių;
  • 2–3 batatai (saldžiosios bulvės);
  • žiupsnelis druskos;
  • pipirų pagal skonį;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • mėgstamų padažų (pavyzdžiui, pesto ir pomidorų).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

2. Skardą, padengtą kepimo popieriumi, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Sudėliokite pjaustytą sūrį, grybus, papriką, lazdelėmis pjaustytus batatus. Daržoves apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje, kol sūris (apie 15 min.) ir daržovės (apie 20 min) apskrus.

3. Gamindami sumuštinį, ant duonos riekelės dėliokite salotas, sūrį ir daržoves, tada užverskite antra riekele.

4. Padažus susipakuokite atskirai ir užsidėkite juos ant duonos prieš pat valgydami. Batatus pateikite šalia su mėgstamu padažu.

Gamintojo nuotr. /Sotus suvožtinis
Gamintojo nuotr. /Sotus suvožtinis

Skrudintos duonos sumuštinis

Kartais būna dienų, kai žinome, kad ramiai papietauti tiesiog nebus laiko. Tokiais atvejais geriau pasiruošti patogų sumuštinį, kurį bus galima suvalgyti bet kur. Tokiomis dienomis išbandykite skrudintos šviesios duonos sumuštinį su kumpiu ir sūriu, pagardintą keptomis daržovėmis.

Ingredientai (2 asm.):

  • 4 riekės batono arba forminės duonos;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 100 g riebesnės varškės užtepėlės;
  • 100 g kumpio;
  • 100 g sūrio;
  • 1/3 cukinijos;
  • nedidelis batatas (saldžioji bulvė);
  • 1/2 nedidelio mėlynojo svogūno;
  • žiupsnelis druskos;
  • pipirų pagal skonį;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • patiekimui: 100 g humuso ir 100 g mėgstamų daržovių, pjaustytų lazdelėmis.

Gaminimas:

1. Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje ant šaukšto lydyto sviesto.

2. Cukiniją ir batatus supjaustykite ir pakepkite keptuvėje, apibarstę druska ir pipirais bei pašlakstę aliejumi, kol šie suminkštės.

3. Ant atvėsusių duonos riekių tepkite varškės užtepėlę ir dėliokite visus ingredientus. Suvožtinį lengvai suspauskite ir suvyniokite į sviestinį popierių.

4. Patiekite su humusu ir šviežių daržovių lazdelėmis.

Gamintojo nuotr. /Sumuštinis skubantiems
Gamintojo nuotr. /Sumuštinis skubantiems

Žaisminga priešpiečių dėžutė vaikams

Tėvams nuolat kyla dilemų – kaip paruošti maistingus pietus, kurie būtų lengvai pagaminami, tačiau skanūs ir patrauklūs vaikams. Puiki ir nesudėtinga sumuštinių pateikimo forma – vėrinukai. Jie atrodo daug žaismingiau, be to, juos paprasta pagaminti iš įprastinės forminės šviesios duonos, kuri dažniausiai yra vaikų mylimiausia.

Ingredientai (2 vėrinukams):

  • 2–3 riekės šviesios forminės duonos;
  • 2 riekelės kumpio ir sūrio;
  • keli griežinėliai agurko;
  • 1 valg. šaukšto riešutų sviesto;
  • 1 valg. šaukšto naminės uogienės.
  • medinių pagaliukų gamybai bei mėgstamo padažo ir morkų lazdelių patiekimui.

Gaminimas:

1. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais.

2. Sūrųjį vėrinuką dėliokite sluoksniuodami kubelius ir sūrį, kumpį bei agurką (šis turėtų būti tarp sūrio ir kumpio, taip apsaugant duoną nuo drėgmės).

3. Saldųjį vėrinuką sluoksniuokite pirmiausiai tepdami ant duonos riešutų sviestą, o tik per vidurį – uogienę.

4. Vėrinukus pateikite su mėgstamu vaikų padažu (pavyzdžiui, humuso su burokėliais) ir morkų lazdelėmis.

Gamintojo nuotr. /Vėrinukai mažiesiems
Gamintojo nuotr. /Vėrinukai mažiesiems

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką