-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žinovo patarimai apie arbatą: kaip išsirinkti, tinkamai paruošti ir laikyti

Arbata skani ir naudinga tada, kai jai pasirinktos kokybiškos arbatžolės, laikytasi ruošimo taisyklių, kurias ne visi žino. Specialistas atskleidžia, į ką verta atkreipti dėmesį renkantis arbatą ir ją ruošiant. Tačiau kartu pripažįsta, kad arbatą geriausia rinktis bandymų ir klaidų metodu, kadangi kiekvieno mūsų skonis ir poreikiai skirtingi.
Arbata
Arbata / Vida Press nuotr.

Renkantis arbatą reikia būti atidiems, pirmiausia, pasirenkant arbatos rūšį. Pranešime spaudai cituojamo „Skonio ir kvapo akademijos“ lektoriaus ir arbatos žinovo Andriaus Žilinsko teigimu, pilnas arbatos lapelis (kurį lengviausia pamatyti arbatžolėms jau išbrinkus) rodo, kad arbata buvo gaminama tradiciniais metodais. Tokių lapelių skonių bei aromatų paletė visada yra platesnė ir įdomesnė nei smulkintų, dulkių ar fannings (mažytės arbatlapių atplaišos, liekančios surinkus didesnius arbatos lapelius) tipo arbatžolių, kurias galime rasti įprastiniame arbatos pakelyje.

Pirkite arbatą dideliuose, piramidės formos maišeliuose, kuriuose akivaizdžiai yra vietos vandeniu užpiltiems arbatlapiams išsiskleisti

Arbatlapiams būtina palikti vietos brinkti ir skleistis. Tam įprastinis maišelis netiks, todėl paprastai į tokius kokybiškos arbatos nepakuojamos.

„Geriausia arbatą pirkti birią, tuomet galėsite apžiūrėti ir arbatlapius. Na, o jei ieškote patogumo – pirkite arbatą dideliuose, piramidės formos maišeliuose, kuriuose akivaizdžiai yra vietos vandeniu užpiltiems arbatlapiams išsiskleisti“, – pataria A.Žilinskas.

„Skonio ir kvapo akademijos“ archyvo nuotr. /Arbata maišeliuose
„Skonio ir kvapo akademijos“ archyvo nuotr. /Arbata maišeliuose

Svarbu tinkamai laikyti

Renkantis arbatą vienas iš svarbių kriterijų yra malonus kvapas. Gera arbata neturėtų atsiduoti pelėsiu ar kitu akivaizdžiai nemaloniu kvapu.

Norint išsirinkti kokybišką, kvapnią arbatą, kuri atitiktų jūsų skonį, rekomenduojama kalbėtis su profesionaliais konsultantais, arbatos specialistais. „Nevenkite pasinaudoti jų patirtimi ir žiniomis, paklausinėkite, papasakokite, ką mėgstate – jie padės jums išsirinkti tokią arbatą, kokia patiktų būtent jums“, – sako A.Žilinskas.

Norint, kad arbatos skonis ir kokybė nepakistų, svarbu žinoti, kur ją laikyti namuose. Tinkamai laikoma arbata liks šviežia ir skani keletą metų, o tinkamai laikoma puero arbata apskritai įgauna vis didesnę vertę, ji gali būti laikoma ištisus dešimtmečius.

„Skonio ir kvapo akademijos“ archyvo nuotr. /Arbatos ragavimas
„Skonio ir kvapo akademijos“ archyvo nuotr. /Arbatos ragavimas

A.Žilinsko teigimu, arbatą geriausia pirkti kuo šviežesnę, laikyti neskaidriame, sandariame inde. Taip ją apsaugosite nuo drėgmės, pelėsio, arbata bus apsaugota nuo saulės spindulių, kurie taip pat gali pakeisti arbatos spalvą ir skonines, chemines savybes.

Jei arbata laikoma popieriniame maišelyje, svarbu nepamiršti kiekvieną kartą jo tinkamai uždaryti ar užrišti, nelaikyti šalia aštriai kvepiančių prieskonių ar šaldytuve su kitais stipraus kvapo maisto produktais. Kitu atveju arbata gali prisigerti svetimų kvapų. Patariama ją laikyti sausoje, tamsioje vietoje.

Daro klaidą ruošdami žaliąją arbatą

„Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu rinkos tyrimų bendrovė „Sprinter tyrimai“ atliko visuomenės nuomonės ir Lietuvos gyventojų arbatos vartojimo įpročių tyrimą. Surinkti duomenys parodė, kad lietuviai arbatą geria gan dažnai – 2–3 puodelius per dieną išgeria 60 proc. apklaustųjų. Lietuvoje mėgstamiausios yra juodoji ir žalioji arbatos, o pagrindinis pasirinkimo kriterijus – skonis.

„Skonio ir kvapo akademijos“ archyvo nuotr. /Arbatžolės
„Skonio ir kvapo akademijos“ archyvo nuotr. /Arbatžolės

Todėl svarbu žinoti, jog arbatos skonis taip pat labai priklauso nuo tinkamo užplikymo. Tyrimo duomenimis, daugelis respondentų ruošia žalią arbatą ją užplikant verdančiu vandeniu, tačiau toks paruošimas iš tiesų nėra teisingas.

„Kai kurie žmonės nemėgsta žaliosios arbatos, nes ši jiems atrodo karti. Tačiau, plikant ją tinkamos temperatūros vandeniu, žalioji arbata kur kas švelnesnė, net salstelėjusi. Ji tampa daug įdomesnė – kartumas neužgožia subtilesnių skonio niuansų“, – teigia A.Žilinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius