Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Žolinės valgiaraštis: vasariškai gaivus

Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis
Tinklaraščio "Duonos ir žaidimų" nuotr. / Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis
Šaltinis: 15min
0
A A

Žolinė praneša, kad vasara, deja, keliauja į pabaigą, tačiau skubėti jos išlydėti tikrai neverta – verčiau iki soties pasimėgauti vasariškų akimirkų, emocijų ir gardžių patiekalų gausa. Skanaus!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!
Receptai
Receptas: Kepsneliai su šalavijais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
2.5 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (nugarinės arba sprandinės)
Kumpis: 4.00 riekės (riekės vytinto)
Šalavijai: 10.00 g (4 didesni šalavijų lapeliai)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Pesto padažas: 4.00 valg. š. (su saulėje džiovintais pomidorais)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (Marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Marinatui 60 ml citrinos sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Marinatui grūdėtųjų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (Marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (Marinatui)
Vištienos sultinys: 80.00 ml (Marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Marinatui; pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (Marinatui; šviežiai maltų pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite marinatą: česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, vištienos sultiniu, garstyčiomis, kapotais čiobreliais.

2. Mėsą supjaustykite į keturias dalis, kiek pamuškite, apibarstykite druska ir pipirais. Apšlakstykite paruoštu marinatu ir valandai palikite, kad pasimarinuotų. Tada gerai nuvarvinkite.

3. Šalavijų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pakepinkite keptuvėje svieste.

4. Ant kiekvieno mėsos kepsnelio tepkite pesto padažo, klokite kumpio juostelę, įsmeikite po skrudintą šalavijų lapelį.

5. Kepsnelius dėkite ant grotelių, šalia išdėliokite pomidorų ir svogūnų puseles. Kepkite, kol apskrus.

Tiekite su laukiniais ryžiais.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Receptai
Receptas: Tešloje keptos petražolių šaknys
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Petražolės: 600.00 g (storesnių šaknų)
Miltai: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alus: 200.00 ml (šviesiojo)
Sūris: 40.00 g (tarkuoto fermentinio)
Prieskoniai “Vegetos” tipo 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti

1. Petražoles nulupkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis ir truputį apvirkite pasūdytame vandenyje. 

2. Iš miltų, alaus, kiaušinio trynio ir prieskonių sumaišyti tešlą, sudėkite standžiai išplaktus baltymus, uždenkite ir palikite pusvalandžiui, kad išbrinktų.

3. Petražolių juosteles pavilgykite tešloje ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Kai apkeps viena pusė, apverskite ir pabarstykite sūriu.

4. Patiekite su aštriu pomidorų padažu.

Receptai
Receptas: Pikantiškas žalumynų užpilas salotoms
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tyro)
Medus: 1.00 valg. š. (kupinas)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Žalumynai (saujelė mėgstamų) 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Pasirinktų žalumynų mišinį (gali būti, bazilikai, špinatai, raudonėliai, šalavijai, čiobreliai, agurklės lapai, rozmarinai, dilgėlės, kiaulpienės ir pan.) sugrūskite, sumalkite elektrine trintuve arba labai smulkiai sukapokite peiliu. Sutrinkite česnaką.

2. Ant paruoštų žalumynų užpilkite išspaustas citrinos sultis, aliejų, sukrėskite medų, įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite.

3. Jei padažas per rūgštus, įkrėskite dar medaus. Jei per saldus, dar truputį pasūdykite. Jei mėgstate aitresnį skonį, galite dėti daugiau česnako.

Receptas: Burokėliai su feta ir mėtomis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.3 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (maži)
Bulvės: 2.00 vnt. (nedidelės geltonos)
Sūris: 200.00 g (feta tipo)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų pagal skonį)
Saulėgrąžos: 50.00 g (sėklų)
Mėtos: 10.00 g (šviežių lapelių)
Petražolės: 10.00 g (šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Burokėlius ir bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.

2. Burokėlių ir bulvių griežinėlius pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

3. Fetos tipo sūrį sutrupinkite šakute ir užberkite ant burokėlių ir bulvių griežinėlių.

4. Paruoškite padažą: citrinų sultis sumaišykite su aliejumi ir apšlakstykite jomis salotas.

5. Mėtų ir petražolių lapelius smulkiai sukapokite, suberkite ant viršaus.

6. Saulėgrąžas susmulkinkite, irgi užberkite ant salotų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Receptai
Receptas: Žalumynų sviestas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūroje atšildyto)
Raudonėliai: 10.00 g (lapelių)
Petražolės: 10.00 g (šviežių)
Krapai: 10.00 g (šviežių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. šviežių sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrininiai pipirai 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sviestą  palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.

2. Sumaišykite su keliais šaukšteliais gerai susmulkintų žalumynų.

3. Pagal skonį įberkite druskos, citrininių pipirų, įspauskite skiltelę česnako ir įvarvinkite citrinų sulčių. Išmaišykite.

4. Sviestą susukite į maistinę plėvelę, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Receptai
Receptas: Gustavo kepta žuvis su sviestu ir žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.8 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 1.00 vnt. (mėgstama - sterkas, karpis, upėtakis ir pan.)
Sviestas: 200.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Stambiais gabalais supjaustykite žuvį. Įtrinkite juos druska, juodaisiais pipirais. Susmulkinkite žalumynus.

2. Dėkite žuvį į foliją, gausiai apibarstykite smulkintais žalumynais, įdėkite 30–50 g sviesto ir taip suvyniokite, kad kepant sviestas neišbėgtų.

3. Kepkite ant grotelių lauke arba orkaitėje 15–20 minučių. Šis patiekalas idealiai dera su traškiu batonu.  

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pristatymo akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pristatymo akimirka

Receptas Audriaus Rakausko - Gustavo

 

 

 

 

 

Receptai
Receptas: Žalumynų salotos su varškės kremu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Obuoliai: 3.00 vnt. (dideli, žali)
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Tepamas sūris „Philadelphia“ (padažui) 300.00 g
Jogurtas: 5.00 valg. š. (natūralus jogurtas - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių čiobrelių - padažui)
Kaip gaminti

1. Obuolius nuplaukite, nusausinkite ir išskobusi sėklalizdžius supjaustykite griežinėliais.

2. Salierus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.

3. Obuolius ir salierus plastikiniame inde sumaišykite su žiupsniu druskos ir citrinų sultimis, išdėliokite į gilesnius stiklinius indelius. 

4. Paruoškite užpilą: sūrelį gerai sumaišykite su jogurtu, lydytu medumi, citrinų sultimis ir prieskoniais – turi išeiti kremo tirštumo masė. Jei užpilas per daug tirštas, praskieskite jogurtu, jei skystas – įdėkite sūrelio.

Receptai
Receptas: Morkos su rozmarinais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.7 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 1.00 kg
Graikiniai riešutai: 1.00 st.
Rozmarinai: 20.00 g (kelios šakelės šviežių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite, stambiai supjaustykite, išdėliokite karščiui atspariame inde, apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, riešutais ir rozmarinų šakelėmis.

2. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol morkos suminkštės, bet neištiš.

Receptai
Receptas: Veganiška trinta keptų pomidorų sriuba su aromatinėmis žolelėmis ir kokosų aliejumi
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.3 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 1300.00 g (apie 10 vidutinio dydžio gerai prinokusių pomidorų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 2.00 valg. š. (kapoti, švieži)
Kokosų aliejus 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (nedidelės skiltelės)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (kapoti, švieži)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.

2. Pomidorų odelę šiek tiek įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Tuomet perpjaukite juos pusiau, sudėkite į gilų kepimo indą (ar skardą), apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir kapotais bazilikais (pasilikite 1 šaukštą bazilikų tolimesnei gamybai).

3. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą. Po maždaug 30 minučių pomidorus apverskite ant kito šono. Keptus pomidorus ir išsiskyrusias jų sultis supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.

4. Puode įkaitinkite kokosų aliejų ir jame apkepkite kapotus česnakus, kol jie taps aukso spalvos.

5. Supilkite trintus pomidorus, sudėkite pusę likusių žolelių ir pakaitinkite, kol užvirs. Paskaninkite druska ir pipirais. Nuimkite nuo ugnies, sudėkite likusias aromatines žoleles ir skubiai patiekite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Receptai
Receptas: Škotiškos pusryčių bandelės „scones“ su sūriu, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 140.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 6.00 g (1/2 arbat. š.)
Druska: 5.00 g
Sviestas: 35.00 g (šaltas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 didelės arba 3 mažesnės smulkiai sukapotos skiltelės)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (į tešlą ir viršui pabarstyti)
Bazilikai: 5.00 g (1/2 arbat. š. džiovintų)
Juodieji pipirai: 3.00 g (1/4 arbat. š. maltų)
Sūris: 90.00 g (tarkuotas fermentinis)
Pasukos: 70.00 ml (šaltos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Pienas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.

2. Paruoškite tešlą. Iš pradžių į dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberkite kubeliais supjaustytą labai šaltą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai ir neliks sausų miltų.

3. Suberkite į dubenį smulkiai kapotą česnaką, džiovintus raudonėlius, bazilikus, juoduosius pipirus ir tarkuotą fermentinį sūrį. Viską gerai sumaišykite.

4. Į dubenį supilkite pasukas ir išmaišykite masę. Išmaišę, lengvai paminkykite tešlą rankomis – ji turi būti minkšta, tačiau ne pernelyg lipni. Jeigu matote, kad masė per sausa, įpilkite dar šiek tiek pasukų. Pilkite po šaukštą, kol gausite reikiamą konsistenciją. Neperminkykite tešlos, nes iškeptos pusryčių bandelės nebus purios ir kietos. Iš išminkytos tešlos suformuokite apvalų minkštą rutulį.

5. Švarų lygų paviršių lengvai pabarstykite miltais. Perkelkite išminkytos tešlos rutulį ant šio paviršiaus. Iškočiokite tešlą į 2–2,5 cm počio apskritimą. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bandelės neiškils ir nebus purios.

6. Pasiruoškite metalinę apvalią sausainių formelę. Beje,  galite naudoti ir stiklinę ar puodelį, tačiau kepant scones, labai svarbus jų išpjovimas iš iškočiotos tešlos: geriausia tai daryti aštria formele. Išpjaudami bandelę iš tešlos, nesukiokite formelės – tiesiog išspauskite vienu tiksliu judesiu.

7. Išpjautas bandeles perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų maždaug 5 cm tarpus. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu pienu ir aptepkite šiuo plakiniu visų bandelių viršų. Apibarstykite džiovintais raudonėliais.

8. Skardą su paruoštomis bandelėmis dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 minučių, kol bandelės įgaus aukso atspalvį. Iškepus, išimkite ant grotelių ir palaukite kelias minutes. Tuomet dar šiltas tiekite į pusryčių stalą. Valgykite su sviestu, kumpiu, daržovėmis ar tiesiog be jokių priedų su puodeliu arbatos.

Bandeles kepė, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: pusryčių bandelės „scones“ (Škotija)

Receptai
Receptas: Folijoje kepta lašiša su citrina ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 52
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (1,5 kg)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Rozmarinai: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 20.00 g (pusė galvutės)
Česnakai: 8.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

 1. Lašišos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite nemažą gabalą folijos, kad žuvį būtų galima suvynioti labai tvirtai ir sandariai. Apibarstykite lašišą druska, baltaisiais ir juodaisiais pipirais ir stambiai supjaustytais rozmarinais. Toliau filė apdėkite plonais griežinėliais supjaustyta citrina, svogūnu ir suberkite susmulkintas česnako skilteles.

2. Į foliją su lašiša įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, viską sandariai suvyniokite ir apie 15 min. kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies sulčių.

3. Serviruokite naudodami žuviai skirtą mentelę. Garnyrui galite patiekti mėgstamų daržovių.

Receptai
Receptas: Pikantiška žalumynų užtepėlė
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mėtos: 3.00 g (kelios šakelės)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja
Paprikos: 2.00 vnt. (po puse raudonos ir geltonos)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pesto padažas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 2.00 arbat. š. (tarkuoto)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, sumeskite į plakimo indą.
  2. Žoleles nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite lapelius, plonąją kotelio dalį palikite.
  3. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, sumeskite į indą su prieskoninėmis žolelėmis ir paprika.
  4. Saldžiąsias paprikas išvalykite ir šiek tiek pasmulkinkite.
  5. Į indą su prieskoniais ir daržovėmis supilkite aliejų, citrinų sultis, sumeskite orkaitėje arba sausoje keptuvėje skrudintas pinijas, sukrėskite pestą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  6. Galiausiai masę pagal skonį pasūdykite, įmaišykite parmezaną. Pagardą sukrėskite į švarų stiklainį ir prieš tiekdama atvėsinkite šaldytuve.
  7. Skanu valgyti su sviestu aptepta ruginės duonos riekele.
Receptai
Receptas: Omletas su mėtomis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (fermentinis)
Mėtos: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir išplakite iki putų. Suberkite smulkintas mėtas. Pagardinkite druska ir pipirais.

2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, pakaitinkite, kol suputos, tada supilkite plaktus kiaušinius, tolygiai paskirstykite judindami keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies 3–4 minutes.

3. Per tą laiką sutarkuokite sūrį ir pabarstykite omletą. Kepkite dar 2–3 minutes, kol sūris išsilydys. Kilstelėję vieną keptuvės kraštą perlenkite omletą pusiau ir leiskite jam nuslysti į lėkštę. Padalykite pusiau ir dalį perdėkite į antrą lėkštę.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Šviežių daržovių salotos su čiobreliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 50.00 g
Gražgarstės: 1.00 sauja (lapelių)
Sultenės: (lapelių) 1.00 sauja
Alyvuogės: 1.00 vnt. (mažas indelis juodųjų su kauliukais)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona saldžioji)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Paprikas supjaustykite juostelėmis, kiaušinius supjaustykite į keturias dalis, salotų lapelius nuplaukite ir nusausinkite, ridikėlius po kelis kartus įpjaukite įstrižai, neįpjaukite iki galo.

2. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvų aliejų, citrinų sultis ir čiobrelius, pasūdykite, paskaninkite pipirais. Visas sudedamąsias salotų dalis išdėliokite į salotines ir apšlakstykite užpilu. Prie salotų puikiai tinka šviežia bandelė.

Čiobreliai taip pat labai stipraus aromato ir turėtų būti saikingai vartojami, jie labai tinka tik su tokiais pat aromatingais prieskoniais – mairūnais, rozmarinais arba laurų lapais. Šios žolelės puikiai tinka į kepsnius, sriubas, grybų patiekalus, pikantiškas salotas, troškinius, ryžius.

Receptai
Receptas: Kalakutienos suktinukas su rozmarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 16
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kalakutiena: 230.00 g (filė)
Kaštainiai: (konservuoti) 50.00 g
Sviestas: 50.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (šlakelis)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Mėsą perpjaukite į du vienodo dydžio kepsnius, pabarstykite druska ir pipirais, patepkite aliejumi ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

2. Kaštainius sudėkite į dubenį ir sutrinkite šakute, kartu sutrinkite sviestą, rozmarinus, nuluptą ir kubeliais supjaustytą obuolį.

3. Paruoštu įdaru patepkite abu mėsos gabalėlius, susukite ir suriškite siūlu. Palikite šaldytuve dar pusvalandį.

4. Suktinukus apvoliokite kiaušinio plakinyje ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje apie 10 min.

Rozmarinų skonis šiek tiek kartokas, labai stiprus ir aromatingas, todėl jų vartojama saikingai. Rozmarinais tinka gardinti ėrieną, kepsnius, paukštieną, žuvį, žvėrieną, bulves, ankštinių daržovių patiekalus, aštrius padažus, grybus, cukinijas, baklažanus.

 

Receptai
Receptas: Traškūs šalavijai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šalavijai: 100.00 g (sauja)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kukurūzų krakmolas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 st. (augalinio tinkančio gruzdinimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Iš kiaušinio ir kukurūzų krakmolo užmaišykite tešlą, pasūdykite, įberkite pipirų.

2. Šalavijų lapelius kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Nedideliame puode įkaitinkite maždaug pusę litro aliejaus. Šalavijų lapelius panardinkite į tešlą ir meskite į puodą su aliejumi.

3. Kepkite, kol gražiai parus. Tinka valgyti su saldžiu sojų padažu (teriyaki).

Šalavijų skonis pikantiškas, kartokas, dėl to jų reikėtų vartoti saikingai. Jais tinka skaninti žuvis, kiaulieną, itališkus patiekalus, ėrieną, paukštieną, miltinius patiekalus, ryžius ir pomidorus.

Receptai
Receptas: Keptos nototenijos su žolelėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Nototenijos: filė 8.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g (minkštas)
Petražolės: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 25.00 g (8 laiškai)
Kaip gaminti

1. Filė pabarstykite druska ir pipirais. Sukapokite petražoles ir sumaišykite su sviestu. Ant 4 žuvies gabalėlių dėkite po šaukštelį paruoštos masės, po pusę griežinėlio citrinos, uždenkite likusiais filė gabalėliais ir keliose vietose suriškite svogūnų laiškais.

2. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su gabalėliu sviesto iš abiejų pusių po 5 minutes.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Receptai
Receptas: Lašišos ryšulėliai su žolelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (filė (maždaug po 185 g))
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintos)
Kalendros: 2.00 valg. š. (smulkintos)
Mėtos: 2.00 valg. š. (smulkintos)
Laiškiniai česnakai: smulkinti 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190–200 laipsnių. Kepimo popierių padalykite į 4 didelius kvadratus, ant jų suberkite kalendras, mėtas, laiškinius česnakus ir petražoles. Ant kiekvieno kvadrato dėkite gabalėlį lašišos, suberkite likusias žoleles, smulkintus česnakus, uždėkite kelis griežinėlius citrinos.

2. Apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais. Lašišą suvyniokite į kepimo popierių, aklinai užlankstykite kraštus. Šaukite į orkaitę ir kepkite 10–12 minučių. Tiekite su žaliosiomis salotomis ir virtomis bulvėmis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Sūdyta prieskoninių žolelių ir daržovių tyrė
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Krapai: 400.00 g
Morkos: 400.00 g
Pomidorai: 400.00 g
Svogūnai: 400.00 g
Druska: 200.00 g
Salierai: 1.00 vnt. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Visas daržoves ir žalumynus nuplaukite, sumalkite, sumeskite į dubenį, pagardinkite druska.
  2. Po valandos, kai išsiskirs sultys ir mišinys įgaus skonio, sudėkite į mažus stiklainius ir uždarykite (nereikia sandariai). Laikykite šaldytuve.

Toks mišinys tinka sriuboms, padažams, mėsos ir žuvų patiekalams gardinti.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Pomidorų ir mėtų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Svogūnai: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l (1,2 l)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Mėtas nuplaukite, susmulkinkite. Apibarstykite ruduoju cukrumi, šiek tiek patrinkite mediniu šaukštu, kad išsiskirtų sulčių.
  2. Pomidorus kryžmai įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, juos supjaustykite ketvirčiais. Sudėkite į plakimo indą ir sutrinkite.
  3. Puode įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Sudėkite česnakus ir maišydami kepinkite dar 3 minutes. Sukrėskite pomidorų tyrę, supilkite sultinį, išmaišykite. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 minučių. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
  4. Į atvėsusią sriubą įmaišykite trintas mėtas. Porą valandų palaikykite šaldytuve. Tiekite su batono skrebučiais.
Receptai
Receptas: Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
4.8 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 140.00 g (torto pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1 1/2 šaukštelio - torto pagrindui)
Cukrus: 190.00 g (70 g torto pagrindui, 80 g ramunėlių putėsiams ir 40 g juodųjų serbentų putėsiams)
Sviestas: 40.00 g (torto pagrindui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 didelis - torto pagrindui ir 3 tryniai ramunėlių putėsiams)
Jogurtas: 120.00 ml (torto pagrindui)
Vanduo: 120.00 ml (70 ml ramunėlių arbatai ir 50 ml putėsiams)
Ramunėlės: šaukštas arbatai ir 4 šaukštai ramunėlių putėsiams 5.00 valg. š.
Medus: 2.00 arbat. š. (ramunėlių arbatai)
Želatina: 4.00 arbat. š. (2 šaukšteliai ramunėlių putėsiams ir 2 šaukšteliai juodųjų serbentų putėsiams)
Grietinėlė: 420.00 ml (riebi plakamoji - 250 ml ramunėlių putėsiams ir 170 ml juodųjų serbentų putėsiams)
Serbentai: 250.00 g (juodieji - juodųjų serbentų putėsiams)
Kaip gaminti

Torto pagrindo gaminimas:

  1. Į dubenį išsijokite miltus su kepimo milteliais. Suberkite cukrų, išmaišykite. Ištirpinkite ir atvėsinkite sviestą.
  2. .Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinį, sviestą ir jogurtą. Gautą masę supilkite į sausus ingredientus ir maišykite, kol gausis vientisą tešlą.
  3. 20-22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepkite sviestu. Supilkite tešlą, išlyginkite viršų ir pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Ar torto pagrindas iškepė, patikrinkite mediniu smeigtuku: įsmeigtą į pagrindo vidurį turėtumei ištraukti neaplipusį tešla.
  4. .Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Iš kepimo formos išimti nereikia.

Ramunėlių arbata:

  1. Nedideliame puode arba arbatinuke užvirkite vandenį.Suberkite ramunėles, supilkite medų, uždenkite ir palikite pritraukti 15 minučių. Tuomet arbatą nukoškite į puodelį.

Ramunėlių putėsių gaminimas:

  1. Įį nedidelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir ramunėles. Uždenkite ir leiskite užvirti.
  2.  Skysčiui užvirus, puodą atidenkite, ugnį sumažinkite ir virkite tol, kol skystis ims tirštėti ir burbuliuoti – virsti sirupu. Jei turi maisto gamybai naudojamą termometrą, virkite, kol skystis pasieks 114 laipsnių temperatūrą.
  3. Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palikite išbrinkti. Tuomet ištirpinkite garų vonelėje.
  4. .Iki purumo išplakite grietinėlę.
  5. Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių trynius, kol pabals.
  6. Sirupui sutirštėjus, puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite kelioms minutėms atvėsti. Tuomet per sietelį po truputėlį pilkite į trynius ir nuolat plakite. Labai svarbu, kad sirupas nebūtų per karštas, antraip sutrauks trynius.
  7. Supilkite tirpintą želatiną toliau plakdami, kol putėsiai sutirštės ir jų padvigubės.
  8. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite grietinėlę.

Juodųjų serbentų putėsių gaminimas:

  1. Nuplautus ir nusausintus serbentus sutrinkite. Sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir ant vidutinės ugnies virkite, kol cukrus ištirps.
  2. Grietinėlę išplakite iki purumo.
  3. Keliuose šaukštuose vandens išbrinkintą želatiną sudėkite į serbentus ir, maišydamos šaukštu, ištirpinkite.
  4. Palikite juodųjų serbentų masę atvėsti iki kambario temperatūros. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę.

Torto gamyba:

  1. Torto pagrindą subadykite šakute ir po truputėlį apipilkite arbata. Palaukite, kol ją sugers. Pagrindas turi būti drėgnas, tačiau ne skęsti arbatoje, tad visos arbatos gali ir neprireikti.
  2. Supilkite ramunėlių putėsius, išlyginkite viršų. Torto formą pastatykite į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek sustingtų.
  3. Ramunėlių putėsiams lengvai sustingus, supilkite juodųjų serbentų putėsius. Išlyginkite viršų ir palikite šaldytuve nakčiai.
  4. Tortą patiekite atvėsintą. Lengviau supjaustysite peilį pamirkiusios į karštą vandenį.

Patarimas. Labai svarbu tortą šaldytuve laikyti per naktį.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Receptas: Avinžirnių miltų ir žalumynų lietiniai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 22
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g (10 valg. š. - miltų)
Pienas: 10.00 valg. š. (10 - 12 - lieso)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (nerafinuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 10.00 vnt. (po kelias šakeles - šviežių čiobrelių, krapų, petražolių ar kitokių šviežių prieskoninių žolelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, susmulkinkite ir sumaišykite.
  2. Į plakimo indą suberkite miltus, supilkite pieną, aliejų, viską suplakite (jei tešla pernelyg skysta, įberkite dar miltų, jei per tiršta – įpilkite kelis šaukštus pieno).
  3. Įmaišykite smulkintas žoleles, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
  4. Į keptuvę įlašinkite kelis lašus aliejaus. Kai įkais, įpilkite porą nedidelių samtelių tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Kepkite kelias minutes. Medine mentele lietinį atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Taip iškepkite lietinius iš likusios tešlos.
  5. Tiekite sulankstytus skarelėmis su šviežiomis salotomis, agurkais ar pomidorais.

 

Receptas: Kuskuso salotos su petražolėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kuskusas: 100.00 g
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt. (1 didelis ir 2 vyšniniai)
Petražolės: 1.00 sauja (kapotų garbanotų)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pagal pakuotės instrukciją paruoškite kuskusą.
  2. Pomidorą ir agurką supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Dubenyje sumaišykite kruopas su daržovėmis, įberkite pipirų ir pasūdykite.
  4. Išdėliokite į salotines, pabarstykite petražolėmis, puoškite pjaustytais vyšniniais pomidorais.
  5. Prieš valgant apšlakstykite alyvų aliejumi.
Receptai
Receptas: Virtinukai su rikota ir šalavijų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 trynių - tešlai ir 1 trynio - įdarui)
Vanduo: 1.00 st. (ketvirtadalis šilto - tešlai)
Miltai: 180.00 g (tešlai)
Druska: 3.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui ir padažui)
Rikotos sūris: 150.00 g (įdarui)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto - įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Sviestas: 80.00 g (padažui)
Grietinėlė: 3.00 valg. š. (riebios - padažui)
Šalavijai: 1.00 g (6 - 8 vnt. lapelių - padažui)
Kaip gaminti
  1. Platesniame dubenyje pusę nurodyto kiekio miltų sumaišykite su druska, viduryje padarykite duobutę.
  2. Į ją sukrėskite kiaušinių trynius, pamaišykite mediniu šaukštu, supilkite šiltą vandenį. Sukite, kol gausite lipnią masę.
  3. Suberkite likusius miltus, suminkykite tešlą (jei limpa prie rankų, įberkite dar miltų). Padėkite į šaldytuvą.
  4. Rikotą gerai ištrinkite su kiaušinio tryniu, tarkuotu parmezanu, muskatais, druska.
  5.   Iš atvėsusios tešlos iškočiokite ploną lakštą, perpjaukite į dvi lygias dalis. Vieną lakštą peiliu nežymiai suraižykite kvadratais.
  6. Į kiekvieno vidurį dėkite po kupiną šaukštelį sūrių įdaro. Užklokite kitu tešlos lakštu.
  7. Aplink kiekvieną sūrių kauburėlį pirštu abu tešlos lakštus suspauskite.
  8. Banguotu pjaustymo ratuku gaminį supjaustykite kvadratais.
  9. Sumeskite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 10 min. Smulkintą sviestą sudėkite į prikaistuvį, maišydama kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol švelniai paruduos.
  10. Nukaiskite, po minutės perkoškite per tankų sietelį ir supilkite į švarų prikaistuvį.
  11. Statykite ant silpnos ugnies, supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintus šalavijus, pasūdykite, maišydama minutę pakaitinkite.
  12. Gautu padažu apliekite karštus virtinukus.
  13. Apibarstykite sausoje keptuvėje skrudintais graikiniais riešutais.
Receptai
Receptas: Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 29
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Moliūgai: 1.00 kg
Raudonėliai: 10.00 g (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite moliūgą postambiais gabalėliais ir pabarstykite cukrumi bei palikite kuriam laikui, kad išsiskirtų sultys.
  2. Susmulkinkite kopūstus, pertrinkite juos su druska ir sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
  3. Į paruoštą indą dėkite kopūstus, o ant viršaus moliūgus. Prislėkite paruoštus kokiu nors sunkiu daiktu ir palikite kelioms paroms šiltoje vietoje.
  4. Po kelių dienų galite ragauti ir sudėti į stiklainius. Laikykite šaltoje ir vėsioje vietoje.
Receptai
Receptas: Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelių arba šlaunelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 12.00 skiltelės (12 - 16)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (džiovintų arba 3 - 4 šakelės šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Vynas: 2.00 valg. š. (2 - 3 balto)
Kaip gaminti
  1. Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
  2. Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
  3. Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
  4. Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
  5. Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
  6. Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
  7. Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  8. Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.

Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Receptai
Receptas: Bandelės su žalumynų įdaru
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kopūstai: 400.00 g (pekininis)
Sojų varškės sūris: 200.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š. (žemės riešutų)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 20.00 g (pusė raudonos aitriosios paprikos)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Austrių padažas: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, baltieji)
Kaip gaminti
  1. Smulkiai kapotas česnako skilteles ir išvalytas kapotas aitriąsias paprikas pakepinkite žemės riešutų aliejuje, sumeskite stambiai supjaustytą kopūstą.
  2. Kai jis suminkštės, supilkite sojų ir austrių padažus, suberkite cukrų ir pipirus.
  3. Viską pagal skonį pasūdykite, įmaišykite tarkuotą sojų sūrį.  

BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.

Receptai
Receptas: Pikantiška užkandėlė su čiobreliais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Sūris: 200.00 g (gorgonzolos)
Čiobreliai: 1.00 vnt. (nemažas ryšulėlis)
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š. (saujelė)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (neaštrių)
Grietinė: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais.
  3. Grietinę iki vientisumo išplakite su traiškyta česnako skiltele, garstyčiomis, druska ir tryniais.
  4. Tešlą supjaustykite kvadratėliais ir klokite juos į riebalais pateptas karščiui atsparias formeles.
  5. Ant viršaus tepkite grietinės padažo, išdėliokite cukinijų griežinėlius.
  6. Čiobrelių šakeles sukapokite, užberkite ant cukinijų.
  7. Ant viršaus patrupinkite gorgonzolos, berkite sausoje keptuvėje trumpai paskrudintų pinijų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
Receptai
Receptas: Kruopų ir žalumynų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (stiklinė)
Pipirai: 1.00 vnt. (mažas indelis mažų pipiriukų arba daigintų garstyčių grūdų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį salotoms ir užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių - užpilui)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas - užpilui)
Ridikėliai: 4.00 vnt. (keletas)
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
  3. Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
  4. Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
  5. Fetą sutrinkite šakute.
  6. Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
  7. Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų. 
Receptas: Naminis braškių limonadas su citrinomis ir mėtomis
7 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Vanduo: 1250.00 ml (500 - cukraus sirupui ir 750 - gėrimui)
Sultys: 250.00 ml (šviežiai spaustų)
Braškės: 250.00 g (250 - 300 - šviežių)
Ledo kubeliai: 1.00 sauja
Mėtos: 2.00 g (šviežių lapelių)
Kaip gaminti
  1. Iš pradžių iš cukraus ir vandens pasiruoškite sirupą. Supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį vandenį, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus ištips ir sirupas užvirs.
  2. Išjunkite ugnį ir palikite, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite į sandariai užsidarantį butelį ar indelį, atšaldykite šaldytuve.
  3. Braškes maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Jei norite pašalinti sėklytes, pertrinkite per smulkų sietelį.
  4. Cukraus sirupui atšalus, dideliame inde sumaišykite sirupą, šviežiai spaustas citrinos sultis, vandenį, trintas braškes ir ledo kubelius.
  5. Gerai išmaišykite.
  6. Perpilkite limonadą į ąsotį, įmeskite kelias per pusę perpjautas šviežias braškes ir papuoškite mėtų lapeliais.
  7. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

 

Receptai
Receptas: Salotos su karštai rūkyta vištiena ir kietojo sūrio bei petražolių dribsniais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt. (žali rūgštūs - salotoms)
Avokadai: 2.00 vnt. (salotoms)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (salotoms)
Gražgarstės: 1.00 sauja ((rucola) lapeliai, 16 vnt. - salotoms)
Špinatai: 1.00 sauja (16 vnt. lapelių - salotoms)
Vištiena: 400.00 g (karštai rūkytos vištienos šlaunelių mėsa - salotoms)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (padažui)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (laimas - padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtos - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml (padažui)
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintų lapelių - pabarstukams)
Sūris: 2.00 valg. š. (kietojo - pabarstukams)
Kaip gaminti

Gaminame salotas: 

  1. Obuolius supjaustykite plonais šiaudeliais kartu su odele, išimkite avokado kauliuką ir padalinkite jį į 4 dalis, viską sudėkite į lėkštę.
  2. Ant viršaus sudėkite plėšytą karštai rūkytą šlaunelių mėsą, paskui sudėkite plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir užpilkite paruoštu padažu.
  3. Salotas pabarstykite gražgarsčių lapeliais, špinatais, smulkintomis petražolėmis bei  sūriu.  

Gaminame padažą:

  1. Išspauskite citrinų ir apelsinų bei žaliųjų citrinų sultis, į jas sudėkite medų ir plakite šluotele, lėtai pildami aliejų, kol sutirštės.
  2. Tuomet įberkite garstyčias ir gražiai jas išmaišykite.

Recepto autorius: virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas.

Receptai
Receptas: Jautienos kepsnys su rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.0 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Aliejus: 2.00 valg. š.
Jautiena: 1500.00 g (1,5–1,8 kg jautienos sprandinės)
Druska: 2.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Morkos: 2.00 vnt. (didelių)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 60.00 g
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (kelios šakelės šviežių rozmarinų arba šaukštelis džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
  2. Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
  4. Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
  5. Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
  6. Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
  7. Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
  8. Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką