Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žuvies ir daržovių derinys: 12 puikių receptų rudeniui

Žuvies lietuviai galėtų valgyti daugiau, pastebi mitybos specialistai. Gausiau ir įvairesnių daržovių dėtis į lėkštę taip pat daugeliui nepamaišytų. Taigi, jei lėkštėje atsidurs ir žuvis, ir daržovės, bus tiesiog idealu. O kad nepritrūktų fantazijos, atrinkome 12 receptų, kurie idealiai subalansuoti rudeniui. Skanaus!
Žuvies ir daržovių troškinys
Žuvies ir daržovių troškinys / Vida Press nuotr.
Žuvies troškinys
Receptas: Žuvies ir šviežių daržovių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 30
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (jūrinės žuvys (idealiai tinka menkė ar jūros lydeka), išdarinėtos, nuskustais žvynais ir be galvų, tačiau su oda ir kaulais;)
Morkos: 3.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Bulvės: 10.00 vnt.
Daržovių sultinys: 500.00 ml (tinka ir paruoštas iš ekologiško sultinio kubelio)
Grietinėlė: 100.00 ml
Krapai: 5.00 vnt. (šakelės)
Petražolės: 5.00 vnt. (šakelės)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Sviestas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplauname ir gana stambiai skersai supjaustome – iš viso turime gauti 12-14 gabaliukų.

2. Porą ir morkas supjaustome 0,5 cm griežinėliais, bulves kiek storesnėmis riekėmis. Žoleles ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustome ir atidedame į šoną.

3. Puode storu dugnu ar troškintuve ištirpdome sviestą ir aliejų, vos tik sviestas išsilydo, dedame porus ir pakepiname, kad suminkštėtų – maišome ir stebime, kad nepradėtų ruduoti.

4. Vos tik porai suminkštėjo, trumpam nuimame puodą nuo ugnies ir susluoksniuojame visą patiekalą: ant porų tolygiai paskirstant dedame sluoksnį morkų, ant morkų – žuvį (idealu, jei tilptų vienu sluoksniu).

5. Puodą grąžiname ant ugnies ir palengva užpilame karštu jau paruoštu sultiniu, taip, kad jis apsemtų žuvį, įberiame po žiupsnį druskos ir juodųjų pipirų.

6. Ant žuvies viršaus lygiu sluoksniu suberiame bulves (jos neturi mirkti sultinyje – virs garuose). Nemaišome!

7. Ant vidutinės ugnies uždengtame puode patiekalą verdame apie 20 min. – kol bulvės ant viršaus bus išvirusios.

8. Vos tik bulvės išvirė, supilame ant viso patiekalo grietinėlę ir pabarstome pasiruoštais žalumynais. Nukeliame ant ugnies ir paliekame pastovėti 5-7 min.

Skanaus!

Suskleisti
Kepta lašiša su daržovėmis
Receptas: Lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 74
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g
Špinatai: 1.00 sauja
Morkos: 2.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 sauja (vyšninių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, žiedais pjaustytą mėlynąjį svogūną, juostelėmis pjaustytas morkas, apelsino riekeles ir ant viršaus – lašišos filė gabalėlį oda į apačią.

2. Pagardinkite kepimui paruoštą patiekalą druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę.

3. Iš šonų dar sudėliokite po eilutę pjaustytų cukinijų, uždėkite kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.

Suskleisti
Lašiša bolivinių balandų apvalkale
Receptas: Lašiša su bolivinių balandų apvalkalu ir glazūruotomis morkomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (ryšulėliai nuskustų ir perpjautų išilgai pusiau)
Apelsinų sultys: 60.00 ml (šviežiai spaustų)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Medus: 1.50 valg. š. (skysto; 1 šaukštas morkoms ir 0,5 šaukšto lašišai)
Lašiša: 800.00 g (4x200 g filė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Salotos: 2.00 sauja (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 240°C.

2. Į didelę kepimo skardą suguldykite morkas. Mažame dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, 1 šaukštą medaus ir įberkite du gerus žiupsnius druskos, įberkite pipirų. Viską sumaišykite, apliekite morkas skardoje, uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 10 min.

3. Lašišos kepsnelius nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite trupučiu druskos, tada patepkite likusiu 1/2 šaukšto medaus. Bolivines balandas suberkite į gilią lėkštę ir apvoliokite lašišos kepsnelius, gerai paspausdami, kad kruopos priliptų iš visų pusių.

4. Po 10 minučių kepimo ištraukite skardą iš orkaitės, ant morkų sudėkite lašišos kepsnelius, aplipdytus bolivinėmis balandomis, pabarstykite lašišą rūkyta paprika, pašlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę (be folijos) dar 7–9 minutėms, arba kol žuvis bus iškepusi. Patiekite su žalumynais arba salotomis.

*Tam, kad turėtumėte 3/4 stiklinės (125 g) virtų bolivinių balandų (kynva), prireiks 1/4 stiklinės (50 g) nevirtų kruopų.

Suskleisti
Žuvis su brokoliais
Receptas: Žuvis su brokoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 89
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (mėgstamos filė)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (raudona)
Sviestas: 100.00 g (ožkų pieno)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Austrių padažas: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Riešutai: 1.00 g (maltų)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus, austrių padažą.
  2. Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.
  3. Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
  4. Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų. Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais.
  5. Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.
  6. Galiausiai į brokolius įmaišykite ožkų pieno sviestą ir patiekite kaip garnyrą prie žuvies.  

 

Suskleisti
Kepta lašiša su daržovėmis
Receptas: Kepta lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 161
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šviežios šakelės)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis, supjaustykite porcijomis ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. 

2. Paprikas, morkas, svogūnus nuvalykite ir supjaustykite stambokais gabiukais. Cukiniją perpjaukite pusiau ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, česnakus sugrūskite.

3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pirmiausia pakepinkite česnakus ir svogūnus, paskui sudėkite likusias daržoves, laurų lapelius ir dar kelias minutes pakepinkite.

4. Apkeptas daržoves sudėkite ant žuvies, prismaigstykite čiobrelių šakelių ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Tiek laiko visiškai užtenka, kad lašiša iškeptų, bet būtų išsaugotas natūralus jos skonis.

Suskleisti
Žuvies karis
Receptas: Žuvies karis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.9 / 33
Receptas
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (filė be odos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinžolė: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelė šaknis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 3.00 valg. š. (žaliosios kario pastos)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 3.00 valg. š. (3 valg. š. - sulčių ir žiupsnelis nutarkuotų žievelių)
Sultinys: 200.00 ml
Kokosų pienas: 300.00 ml
Kalendros: 5.00 g (ryšulėlis)
Kaip gaminti
  1. Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, aitriąją papriką ir sumaigytą citrinžolę pakepkite aliejuje.
  2. Kario pastą sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi, viską sukrėskite į keptuvę su svogūnais ir pakaitinkite.
  3. Žuvies filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ir apkepkite iš abiejų pusių.
  4. Gražiai išdėliokite keptuvėje vienu sluoksniu.
  5. Supilkite kokosų pieną ir sultinį, įberkite druskos, žaliųjų citrinų žievelių ir troškinkite ant nedidelės kaitros. Nemaišykite, kad žuvis nesubyrėtų.
  6. Galiausiai suberkite smulkiai supjaustytas kalendras.
Suskleisti
Žuvis paruošta graikiškai
Receptas: Žuvis, paruošta graikiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 95
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1500.00 g (mėgstama)
Pomidorai: 300.00 g
Česnakai: 30.00 g
Citrinos: 100.00 g
Alyvuogės: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
  2. Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite, pridėkite susmulkintų česnakų, petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos ir sumaišykite.
  3. Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Kepkite 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
Suskleisti
Daržovių troškinys su lašišomis
Receptas: Daržovių troškinys su lašišomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
rūkyta šoninė 3.00 riekės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 200.00 g (vyšniniai)
Daržovių sultinys: 400.00 ml
Pienas: 200.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Lašiša: 700.00 g (filė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja (smulkinti)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Česnakai: 1.00 valg. š. (smulkinti laiškiniai)
Kaip gaminti

1.Lašišų filė pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Palikite 15–20 minučių, kad pasimarinuotų. Žuvį apvoliokite miltuose ir apkepinkite alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių.

2.Apkeptą lašišų filė išimkite iš keptuvės ir padėkite šiltai. Keptuvėje apkepinkite mažus šoninės gabaliukus, kol pasidarys traškūs. Spirgus iš keptuvės išimkite ir atidėkite. Keptuvėje likusiuose taukuose pakepinkite pjaustytą salierą, smulkintą svogūną, kol taps skaidrūs.

3.Sudėkite luptas ir pjaustytas bulves, morkas bei šparagines pupeles. Retkarčiais pamaišydami 5 minutes troškinkite ant mažos ugnies. Supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinę ugnį troškinkite apie 10 minučių, kol daržovės bus beveik minkštos. Tada supilkite pieną, sudėkite pusiau perpjautus pomidorus, krapus ir pipirus.

4.Ant viršaus uždėkite keptą lašišų filė ir ant mažos ugnies troškinkite dar 5–8 minutes. Pagardinkite druska, pipirais. Tiekite apibarsčius traškiais spirgais ir smulkintais laiškiniais česnakais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Cukinijų, žuvies ir krevečių troškinys
Receptas: Cukinijų, žuvies ir krevečių troškinys
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 28
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Pievagrybiai: 300.00 g (250–300 g)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės (3-4)
Pomidorai: 400.00 g (300–400 g konservuoti be odelių)
Žuvis: 300.00 g (filė)
Miltai: 3.00 valg. š.
Krevetės: 150.00 g (8 didelių ar 16 mažų krevečių (galima ir šaldytų))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ir 1 aitrusis pipiras (jei mėgstate aštriau))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir apvoliokite miltuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite žuvies gabaliukus.

2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir apkepkite pjaustytus svogūnus, česnakus, sudėkite smulkintus pievagrybius, griežinėliais pjaustytas cukinijas ir maišydami kelias minutes kepkite.

3. Supilkite konservuotus pomidorus, įpilkite šlakelį acto, pagardinkite druska, cukrumi, prieskoniais, įmeskite aitrųjį pipirą ir ant mažos ugnies troškinkite apie 10 minučių.

4. Į keptuvę su daržovėmis sudėkite žuvies gabaliukus, krevetes ir troškinkite dar 8–10 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Žuvies apkepas su ryžiais ir daržovėmis
Receptas: Žuvies apkepas su ryžiais ir daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 33
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 700.00 g (jūros lydekos filė)
Ryžiai: 300.00 g
Kukurūzai: 200.00 g (konservuoti)
Žirniai: 200.00 g (konservuoti)
Morkos: 2.00 vnt.
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį; malti)
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žuvį ištrinkite žuvies prieskoniais, druska. Supjaustykite kiekvieną į tris dalis ir apvoliojusi miltuose, truputį apkepkite keptuvėje.

2. Morkas supjaustykite kubeliais, šparagines pupeles šiaudeliais. Ryžius išvirkite.

3. Į kepimo skardą sudėkite apkeptą žuvį, ant jos - virtus ryžius, o ant viršaus suberkite daržoves ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 min.

4. Baigdama kepti, uždėkite ant viršaus majonezo, užberkite tarkuoto sūrio ir dar pakepkite, kol sūris išsilydys.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Žuvis su daržovėmis
Receptas: Žuvis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (pangasijų arba menkių filė)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite porcijos dydžio gabalais, sudėkite į dubenį, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Nuplautas morkas nuskuskite ir supjaustykite arba sutarkuokite stambiais šiaudeliais. Cukiniją irgi supjaustykite šiaudeliais, tada daržoves sumaišykite.

3. Imkite tiek kepimo popieriaus lakštų, kiek turite žuvų gabalų. Ant kiekvieno ties viduriu dėkite po žiupsnį tarkuotų morkų, tiek pat cukinijų, ant viršaus užberkite sezamų sėklų ir druskos.

4. Ant daržovių dėkite po maltais pipirais pagardintą ir saikingai pasūdytą žuvies gabalą. Iš kepimo popieriaus suformuokite rulonėlį, galus suriškite. Dėkite į skardą ir apie 20 minučių kepkite 180 ºC karštumo orkaitėje.

5. Tiekite su šviežiomis daržovėmis ir biriai virtais ryžiais.

Suskleisti
vilkžuvė
Receptas: Vilkžuvės su imbierais ir cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 800.00 g (4 vilkžuvių filė (tinka ir kitokia) gabaliukai po 200 g)
Cukinijos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Imbieras: 20.00 g (gabalėlis šviežio)
Medus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Rozmarinai: 20.00 g (šviežių)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (keli kalendrų grūdeliai)
Kaip gaminti

1. Žuvų gabaliukus (šaldytų atšildyti nereikia) pasūdykite, pabarstykite pipirais.

2. Cukinijas supjaustykite griežinėliais. Imbierus smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, šaukštu citrinų sulčių ir žiupsneliu maltų kalendrų. Cukinijas su imbierų mišiniu porą minučių patroškinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Baigdama troškinti atskieskite sultiniu.

3. Atkirpkite maždaug 50 cm kepimo plėvelės. Vieną jos galą užriškite, maišelyje paskleiskite cukinijų griežinėlius, ant jų išdėliokite žuvų gabaliukus. Tada užriškite ir kitą plėvelės galą.

4. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepkite iki 175`C įkaitintoje orkaitėje.

5. Į keptuvėje likusį skystį suberkite ciberžolių miltelius, miltus ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite likusiomis citrinų sultimis.

6. Iškepusią žuvį ištraukite iš orkaitės, plėvelę perpjaukite išilgai, žuvį ir cukinijų griežinėlius išdėliokite į lėkštes, apšlakstykite padažu ir papuoškite rozmarinų šakelėmis.

7. Prie tokios žuvies labiausiai tinka bulvių košė.

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius