Dabar populiaru

Receptai pagal ingredientą „Alyvuogės“

Argentinietiški mėsos pyragėliai empanados

Argentinietiški mėsos pyragėliai empanados 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Argentinoje ir kitose ispaniškai kalbančiose šalyse šie pyragėliai su mėsa vadinami „empanados de carne“. Įdarai gali skirtis, tad apibendrintai juos galime vadinti tiesiog „empanada“. Iš pirmo žvilgsnio jie primena kibinus, bet ir tešlos, ir įdaro skonis yra visai kitoks. Technologija paprasta – iškočiojamas miltų tešlos paplotėlis, į kurį dedamas įdaras, perlenkiama per pusę, sulipinami kraštai ir kepama orkaitėje.

 

Troškinta menkė su pomidorais

Troškinta menkė su pomidorais 4 asm.

Labai paprastas, greitas ir gardus žuvies patiekalas. Menkė jame puikiai dera su pomidorais.

 

Nesaldus pyragas su svogūnais, ančiuviais ir alyvuogėmis

Nesaldus pyragas su svogūnais, ančiuviais ir alyvuogėmis 6 asm.

Siūlome išsikepti ir ragauti prancūziškos kilmės nesaldaus pyrago. Jis puikiai derės su įvairiomis užtepėlėmis, paštetais, nors, žinoma, bus skanus valgyti ir pats vienas!

Makaronų salotos su keptais pomidorais

Makaronų salotos su keptais pomidorais 4 asm.

Lengvas patiekalas, kurį siūlome pasiruošti, tiks ir savaitgalio vakarienei, ir įsidėti pietums būsimai darbo dienai.

Jautienos troškinys „picadillo“ pagal Ernestą Hemingway'ų

Jautienos troškinys „picadillo“ pagal Ernestą Hemingway'ų 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Picadillo“ vardas kilo nuo ispaniško žodžio „picar“, kas pagal šio patiekalo gamybos būdą tiksliausiai būtų versti „smulkiai kapoti“. Gyvendamas Kuboje, Finca Vigia name, savo svečius „picadillo“ mėgo vaišinti amerikiečių rašytojas Ernestas Hemingway.

Keptas pomidorų, fetos ir alyvuogių užkandis

Keptas pomidorų, fetos ir alyvuogių užkandis 4 asm.

Šis nesudėtingas, bet šarmingas patiekalas akimirksniu nukels prie Viduržemio jūros. Be pomidorų jums reikės fetos, alyvuogių ir dar kelių paprastų ingredientų.

Itališkai įdaryti baklažanai

Itališkai įdaryti baklažanai 2 asm.

Daugelis tautų ruošia įdarytus baklažanus, lietuviai taip pat. Visgi, Vidurio Rytų šalys ir Italija itin puikiai ištobulino šių receptų variacijas. Romoje baklažanai dažniausiai įdaromi mocarela sūriu, o Italijos pietuose – malta mėsa.

Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“

Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“ 2 asm.

Dangira Šimašiutė (“Prancūzijos virtuvė”): Panzanella yra itališkos pasenusios duonos salotos iš Toskanos regiono. Iš esmės šioms salotoms reikia tik vakarykštės duonos, pomidorų, baziliko ir alyvuogių aliejaus. Dažnai šios salotos būna ruošiamos dar išvakarėse, tad duona jau būna permirkusi pomidorų sulčių ir aliejaus mišinyje, bet man labiau patinka, kada apskrudę duonos gabaliukai tik lengvai sugeria aromatingą padažą ir lieka dar traškūs.

Kuskuso salotos su feta

Kuskuso salotos su feta 2 asm.

Paprastos, lengvos, greitai paruošiamos salotos, kurios tiks, kai šiek tiek tingisi ilgai suktis prie puodų. 

 

Vištienos „cacciatore“, arba vištiena pomidorų padaže

Vištienos „cacciatore“, arba vištiena pomidorų padaže 6 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Šeimos pietums reikia šeimyniškų patiekalų – daug nereikalaujančių ir labai neįpareigojančių. Tokių, kurie tiktų ir gurmanams, ir prie ūkiško maisto pratusiems šeimos nariams. Vištienos „cacciatore“, arba tiesiog itališkai troškinta vištiena pomidorų padaže yra vienas iš tokių patiekalų, kurie labai tinka šeimos susiėjimams, visai tokiems kaip Italijoje.

Daržovių salotos su mocarelos sūriu

Daržovių salotos su mocarelos sūriu 2 asm.

Šių spalvingų salotų receptą pristato subalansuotą maistą gaminančios bei tiekiančios kompanijos „Kūno kultūra“ virtuvės šefas Ignas Štuka.

„Gribiche“ padažas prie kiaušinių

„Gribiche“ padažas prie kiaušinių 4 asm.

Strelkabelka.ltPadažas su traškiom alyvuogėm (kurias galima valgyt atskirai, nes oi kaip gerai) itin tinka ne tik prie daržovių, bet ir prie žuvies ar vištos. Mėgstu derint su sūdyta lašiša, kokiomis nors daržovėmis ir kiaušiniais. Man kažkodėl asocijuojasi su savaitgalio pusryčiais.

 

Troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis užkandis

Troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis užkandis 4 asm.

Troškintos morkos yra itin universalus patiekalas – tai gali būti ir garnyras, šiltos salotos, užkandis arba savarankiškas patiekalas. Jei morkas troškinsite kartu su kitomis daržovėmis, pagaminsite klasikinį garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau jei įdėsite alyvuogių – mėgausitės gurmanišku užkandžiu.

Greita duona su alyvuogėmis ir rozmarinais

Greita duona su alyvuogėmis ir rozmarinais 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Jei turite 45 minutes laisvo laiko, spėsite išsikepti šios į pitą panašios Viduržemio jūros regiono duonos. Arba pyrago.

Troškintas jūrinis ešerys su špinatais

Troškintas jūrinis ešerys su špinatais 2 asm.

Žuvis itin naudinga mūsų sveikatai, tačiau ją svarbu išsirinkti šviežią ir kokybišką, pasigaminti sveiką garnyrą, vengti riebių padažų ir žuvį gardinti labiausiai tam tinkamais prieskoniais: juodaisiais ir baltaisiais pipirais, saldžiąja paprika, bazilikais, kalendra, čiobreliais, petražolėmis ar įvairiais mišiniais su citrina

Nesaldus prancūziškas alyvuogių pyragas

Nesaldus prancūziškas alyvuogių pyragas 6 asm.

Pyragas gali būti ne tik saldus, bet ir sodrus, pikantiškas, tiksiantis kaip originalus užkandis. 

Vištiena su vynuogėmis ir alyvuogėmis

Vištiena su vynuogėmis ir alyvuogėmis 6 asm.

Ne visi džiaugsmo suteikiantys patiekalai itin kaloringi, puikus pavyzdys – šis valgis, kuriame dera vištiena, vynuogės ir alyvuogės.

Gurmaniškas sviestas su šalavijais ir alyvuogėmis

Gurmaniškas sviestas su šalavijais ir alyvuogėmis 4 asm.

Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.
Speltos arba perlinių kruopų salotos

Speltos arba perlinių kruopų salotos 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Spelta labai greitai nuramdo alkio jausmą. Užvalgei saują speltos su alyvuogių aliejumi – ir į kovą. Kūnas lengvas. Jėgos – kiek reikia. Štai kodėl „insalata“ iš speltos subalansuota moterims, bet labai tinka vyrams.

Nesaldus pyragas su feta, pomidorais ir alyvuogėmis

Nesaldus pyragas su feta, pomidorais ir alyvuogėmis 10 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Nesaldus pyragas, turbūt, yra viena paprasčiausių ir efektingiausių užkandžio formų. Paprastai juos paruošti nesudėtinga ir neužtrunka daug laiko. Tokius pyragus labai lengva transportuoti, kai ruošiamės į gamtą ar norime ką nors nusinešti pas draugus. Jie visada papuošia net patį įmantriausią vaišių stalą ir, svarbiausia, visiems patinka. Na, gerai, būkime relistais, – beveik visiems.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką