Šią sriubą paruošite iš paprastų ingredientų, labai greitai ir be aukštojo kulinarinio pilotažo. Juk to ir reikia darbo dienos vakarą, kai po darbų dar norisi pabūti gryname ore, o grįžus namo vakaras belieka itin trumpas. Išbandykite!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Ši labai aromatinga tailandietiška sriuba su kokosų pienu ir raudonąja kario pasta jums bent akimirką padės pasijusti tarsi atostogose po palmėmis.
Avokadų dažnai griebiamės kaip užkandžio, neretai juos naudojame ir ruošdami desertus, o dabar pats metas paragauti gardžios, šaltos jų sriubos, gardintos kokosų pienu. Nustebsite!
Prancūzai turi ypatingą Velykų receptą, kurį ruošia su ėriuko kojomis – „le gigot d‘agneau Pascal“. Nors pavadinimas gali atrodyti sudėtingas, receptas gana paprastas. Mėsa pagardinama česnakais ir žolelėmis, kurios kartu su sviestu įtrinamos į mėsą. Šiuo receptu dalinasi virtuvės šefas Gian Luca Demarco.
Lęšių patiekalai jokia retenybė mūsų virtuvėse, baklažanus taip pat nemažai tautiečių mėgsta, gal tik kartais sutrinka, ką naujo iš jų pagaminus. Tokią savaitę, kai drebia šlapdriba, itin tinka išsivirti lęšių ir baklažanų troškinį, kurį pagardins česnakai, raudonėliai ir pomidorai, o gaivių natų suteiks jogurtas arba grietinė. Šį receptą savo naujausioje knygoje „Simple“ siūlo šefas Yotamas Ottolenghi.
Šiai sriubai prireiks raudonųjų lęšių, kurie prieš verdant nėra mirkomi. Štai kodėl gardžią sriubą paruošite vos per pusvalandį.
Moliūgas – vienas populiariausių trintų sriubų ingredientų. Ši daržovė dominuoja ir klasikinių, ir gurmaniškų sriubų receptuose. Aukso viduriukas, kuris patiks visiems –moliūgų sriuba su lęšiais.
Puiki veganiška sriuba, kuri sušildys ir pasodins vėsų rudens vakarą.
Patisono gamybos laikas – itin įvairus. Jei nusprendėte jį virti, tai užtruks apie pusvalandį, garuose šią daržovę pagaminsite vos per 15 minučių, o orkaitėje kepsite iki valandos.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Ši moliūgų sriuba – su vienu ne visai įprastu ingredientu: riešutų sviestu. Tačiau sriubai tikrai netiks riešutų sviestas su cukrumi, kurį paprastai dievina vaikai. Šiam patiekalui jums reikės natūralaus žemės riešutų sviesto be jokių priedų, be druskos ir be cukraus. Patariu tokio sviesto ieškoti sveiko maisto parduotuvėse.
Apie rizotą greičiausiai esate ne tik girdėję, bet ir jo valgę, gal net paruošto savoje virtuvėje. O ką, jei tradiciškai naudojamus krakmolingus ryžius pakeistume grikiais? Patikėkite, patiekalas bus puikus, ypač, jei skaninsite jį miško grybais – tinka ir švieži, ir šaldyti, – o pavadinti jį teisingiausia bus „grizotu“!
Kai kalorijų kiekį norisi kiek sumažinti, tačiau valgyti lygiai taip pat skaniai, pravers receptas, kuriame puikiai dera sveikuoliškos kruopos, pomidorų salsvumas, sūri feta, o viską vainikuoja mėtos.
Soti, kvapni ir aromatinga sriuba, tiksianti ir veganams, nes ją verdant nenaudojami jokie gyvūninės kilmės produktai.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šios skaisčiai žalios dilgėlių sriubos receptas – iš tikros virtuvės žvaigždės Clauso Meyerio repertuaro. Jei nesate mėginę gaminti patiekalų su dilgėlėmis, galite pradėti nuo šio nesudėtingo recepto.
Kad nedilgintų, dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu. Galite įmerkti į verdančio vandens puodą ir palaikyti 30 s, tada iškart išgriebti ir merkti į ledinį vandenį: taip augalai išlaikys skaisčią žalią spalvą. Net jei dar jas šiek tiek pavirsite, dilgėlės išliks skaisčiai žalios! Tačiau nevirkite dilgėlių ilgiau nei 2-3 minutes, tiek visai pakaks, kad jos suminkštėtų, o ir išlaikytų naudingas medžiagas.
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Aš su malonumu gaminu tiesiog daržovių kuskusą, o jei jums labai reikia mėsos, šį troškinį galima labai greitai paversti daržovių ir vištienos patiekalu. Tik tokiu atveju patarčiau rinktis vištieną su kaulu ir oda.
Vištienos gabaliukus labai gerai apkepkite puode įkaitintame aliejuje, išimkite, atidėkite į šalį, o tada jau kaitinkite pomidorų pastą, prieskonius ir sekite tolesnę recepto eigą. Tik truputį sumažinkite daržovių kiekį, nes šis patiekalas net ir ruošiamas be mėsos pamaitins pusę giminės. O štai prieskonių kiekį išlaikykite tokį pat!
Dangira Šimašiutė (tinklaraštis „Duok druskos“): Pasimėgaukime tiršta ir sočia grybų sriuba.
Miško žvėrys: Kartais tikrai norisi šiltos tirštos garuojančios sriubos dubenėlio. O šįkart įprastą žuvienę pagardinome įvairiausiomis jūros gėrybėmis, pridėjome lydyto sūrelio – ir rezultatas pranoko visus lūkesčius.
Šiuose bulviniuose piršteliuose dera skirtingos tekstūros bei skoniai: piršteliai traškūs išorėje, minkšti ir purūs viduje. Švelnų bulvių saldumą papildo pikantiškas grietinėlės ir garstyčių padažas, o špinatai patiekalui suteikia kiek daugiau spalvų ir naujų skonių.