Dabar populiaru
15min ŽIŪRĖK

Receptai pagal ingredientą „Duona“

Keptas pomidorų, fetos ir alyvuogių užkandis

Keptas pomidorų, fetos ir alyvuogių užkandis 4 asm.

Šis nesudėtingas, bet šarmingas patiekalas akimirksniu nukels prie Viduržemio jūros. Be pomidorų jums reikės fetos, alyvuogių ir dar kelių paprastų ingredientų.

Kepta „suplyšusi“ duona su sūriu, obuoliais ir medumi

Kepta „suplyšusi“ duona su sūriu, obuoliais ir medumi 6 asm.

Seniai žinoma, kad skaniausiems užkandžiams dažnai tereikia vos kelių produktų, o jų paruošimas – itin paprastas. Jokia išimtis ir ši „suplyšusi“ duona!

Sveikas desertas su duona

Sveikas desertas su duona 2 asm.

Mėgstantiems pavalgyti saldžiau vaikams B. Nicholson siūlo priešpiečiams patiekti sveikuolišką desertą, kurio pagrindinis ingredientas išties netradicinis: ruginė duona, papildyta skaldytais rugių grūdais.

Meksikietiški pusryčių skrebučiai su avokadais

Meksikietiški pusryčių skrebučiai su avokadais 3 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šis receptas su avokadais – iš Meksikos. Nedaug trunka šiuos skrebučius padaryti. O po to yra laiko ilgai pusryčiauti ir taukšti niekus prie kavos.

Itališki pusryčių skrebučiai su pomidorų tyre

Itališki pusryčių skrebučiai su pomidorų tyre 3 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Vėlyvas vasaros laisvadienio rytas. Tingulys. Jokio noro suktis virtuvėje. Būtum vienas, tai ir nevalgytum. Gal net ir nesikeltum, kaip paauglystėje, iki vidudienio. Bet užuodi, kad dukra Augustė kažką gamina nuo ankstyvo ryto čiauškančiam anūkui. Kvapas sužadina apetitą. Ir netrukus visa šeima sėdi prie pusryčių stalo.

Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“

Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“ 2 asm.

Dangira Šimašiutė (“Prancūzijos virtuvė”): Panzanella yra itališkos pasenusios duonos salotos iš Toskanos regiono. Iš esmės šioms salotoms reikia tik vakarykštės duonos, pomidorų, baziliko ir alyvuogių aliejaus. Dažnai šios salotos būna ruošiamos dar išvakarėse, tad duona jau būna permirkusi pomidorų sulčių ir aliejaus mišinyje, bet man labiau patinka, kada apskrudę duonos gabaliukai tik lengvai sugeria aromatingą padažą ir lieka dar traškūs.

Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais

Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais 6 asm.

Miško žvėrysUogas galima tiesiog valgyti arba gaminti begalę įvairiausių pyragų, desertų, čatnių, pagardų, padažų, uogienių, sulčių ir net ruošti su jomis marinuotas silkes. Silkė su spanguolėmis, bruknėmis, juodaisiais serbentais jau išbandyta, kokiu gaiviu skonių deriniu dar galėčiau nustebinti artimuosius? Taip kilo idėja apie silkę su mėlynėmis/šilauogėmis ir čiobreliais.

Sumuštinukai su mocarela ir pomidorais

Sumuštinukai su mocarela ir pomidorais 4 asm.

Paprastai paruošiami, tačiau skoniu nustebinsiantys sumuštiniai idealiai tiks pusryčiams. 

 

Veganiškas „tuno“ salotų sumuštinis

Veganiškas „tuno“ salotų sumuštinis 4 asm.

„Vegan Pipiras“: Avinžirniai turi labai daug maistingųjų medžiagų, vertingų mūsų organizmui. Iš jų dažniausiai gaminamas humusas, kepsneliai, tačiau jie puikiai tinka ir panorus pasiruošti „tuno“ salotų sumuštinį. Šiam sumuštiniui nereikia daugybės produktų, o skonis net labai geras!

Naminiai ir tikrai žuviški žuvies piršteliai

Naminiai ir tikrai žuviški žuvies piršteliai 4 asm.

Žuvies piršteliai – nuostabus produktas. Ypač jei namuose kažką reikia įkalbėti valgyti daugiau žuvies. Žinoma, jei juose žuvies daugiau nei kitų priedų.

Makaronai su nduja dešros ir lapinių kopūstų padažu

Makaronai su nduja dešros ir lapinių kopūstų padažu 4 asm.

Jei domitės sveikos mitybos principais ir net jų laikotės, apie lapinius kopūstus (kale) jums nereikia pasakoti. Tačiau apie itališką pikantišką dešrą (kartais vadinamą ir mėsos kremu) ndują galėjote girdėti tik probėgšmais. Laimė, įsigyti Lietuvoje jos jau nesunku, tačiau ką su ja veikti, žino ne visi. Taigi, siūlome receptą, kuriame puikiai dera makaronai, lapiniai kopūstai ir pikantiškoji dešra iš Italijos.

Naminiai rauginti burokėliai

Naminiai rauginti burokėliai 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai)Šie rauginti burokėliai man išėjo tokio tobulo skonio, kad mes juos sutriauškėme bene per dvi dienas! Burokėlių raugas stovi šaldytuve, ir jį panaudojau ne vien Kūčių barščiams, bet ir tradicinei burokėlių sriubai. Sako, kad to raugo reikėtų kasdien po kelis gurkšnius išgerti, mat jis puikiai veikia virškinimo sistemą, o be to, jo skonis – tobulas!

Porų ir lapinių kopūstų sriuba

Porų ir lapinių kopūstų sriuba 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Porai – viena iš tų tobulųjų daržovių, kuriuos pakepinus su sviestu ar aliejumi, pasklinda neapsakomai gardus aromatas ir spalva tampa skaisčiai žalia. Tik, deja, pavirus kurį laiką, viskas papilkėja, ir nors skonis ir aromatas išlieka, spalvos nelieka nė kvapo... Štai todėl verta į maistingą žiemos sriubą su porais ir bulvėmis pačioje virimo pabaigoje įmesti lapinių kopūstų (kale), kurių apstu šaltuoju metų sezonu.

 

Tiršta sriuba iš Toskanos „ribollita“

Tiršta sriuba iš Toskanos „ribollita“ 6 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): „Ribollita“ skamba lyg koks iš Verdi operos „išlipęs“ personažas, bet iš tiesų yra daržovių sriuba, tirštinta šviesia duona. Savo linksmą vardą ji gavo todėl, kad paprasta daržovių sriuba tradiciškai būdavo patiekiama pašildyta – „re-bouilli“ – drauge su duonos likučiais. Sriuba yra labai tiršta, o pastovėjusi ji man labiau primena košę nei sriubą, bet aš visgi lenkiuosi jos skoniui.

Šveicariška sūrio sriuba

Šveicariška sūrio sriuba 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Įdomus traukos centras Šveicarijoje yra Raichenbacho krioklys. Jis gal ir būtų likęs eiliniu gamtos objektu, bet vietovę išgarsino Artūro Konano Doilio apsakymas „Paskutinė Šerloko Holmso byla“. Anot apsakymo, prie šio krioklio įvyko Šerloko Holmso ir profesoriaus Moriarčio dvikova. Gėrio ir blogio susirėmimas įvyko 1891 metų kovo 4 dieną ir minėdami šią datą krioklį kasmet užplūsta Šerloko Holmso gerbėjai. Spėju, kad jie tada paragauja ir šios šveicariškos sūrio sriubos.

Vegetariškas lęšių mėsainis

Vegetariškas lęšių mėsainis 6 asm.

Vegetariški mėsainiai – puikus pasirinkimas tiems, kas atsisakė mėsos. Skoniu jie nė kiek nenusileidžia įprastiems, o improvizacijų atveria gal net daugiau. Beje, su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai.

Skrebučiai su voveraitėmis ir mocarela

Skrebučiai su voveraitėmis ir mocarela 4 asm.

Miško žvėrys: Puikus, originalus užkandis, jei turite bent porą saujų šviežių voveraičių.

Kazlėkų „bruschetta“ su karštai rūkyta lašiša

Kazlėkų „bruschetta“ su karštai rūkyta lašiša 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: „Bruschetta“! Tai toks itališkas „finger food“ variantas, kuris savaime šaukiasi lietuviško grybo. Tereikia įjungti fantaziją. Ir mes tai padarėme prieš tai pasiklausę Čiurlionio „Miške“, o paskui „Jūros“. Beje, nepamirškite lietuviškųjų gražgarsčių – rūgštynių! Jos suteiks gaivos ir temperamento.

Brusketa su kepintais pomidoriukais, rikotos sūriu ir balzamiko padažu

Brusketa su kepintais pomidoriukais, rikotos sūriu ir balzamiko padažu 2 asm.

Genialumas slypi paprastume – šis posakis idealiai tinka šiam lengvam, vasariškam užkandžiui. 

Vegetariškos Cezario salotos

Vegetariškos Cezario salotos 2 asm.

Cezario salotos gali būti ir vegetariškos, išbandykite ir įsitikinkite. 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką