Dabar populiaru

Receptai pagal ingredientą „Duona“

Veganiškas „tuno“ salotų sumuštinis

Veganiškas „tuno“ salotų sumuštinis 4 asm.

„Vegan Pipiras“: Avinžirniai turi labai daug maistingųjų medžiagų, vertingų mūsų organizmui. Iš jų dažniausiai gaminamas humusas, kepsneliai, tačiau jie puikiai tinka ir panorus pasiruošti „tuno“ salotų sumuštinį. Šiam sumuštiniui nereikia daugybės produktų, o skonis net labai geras!

Naminiai ir tikrai žuviški žuvies piršteliai

Naminiai ir tikrai žuviški žuvies piršteliai 4 asm.

Žuvies piršteliai – nuostabus produktas. Ypač jei namuose kažką reikia įkalbėti valgyti daugiau žuvies. Žinoma, jei juose žuvies daugiau nei kitų priedų.

Makaronai su nduja dešros ir lapinių kopūstų padažu

Makaronai su nduja dešros ir lapinių kopūstų padažu 4 asm.

Jei domitės sveikos mitybos principais ir net jų laikotės, apie lapinius kopūstus (kale) jums nereikia pasakoti. Tačiau apie itališką pikantišką dešrą (kartais vadinamą ir mėsos kremu) ndują galėjote girdėti tik probėgšmais. Laimė, įsigyti Lietuvoje jos jau nesunku, tačiau ką su ja veikti, žino ne visi. Taigi, siūlome receptą, kuriame puikiai dera makaronai, lapiniai kopūstai ir pikantiškoji dešra iš Italijos.

Naminiai rauginti burokėliai

Naminiai rauginti burokėliai 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai)Šie rauginti burokėliai man išėjo tokio tobulo skonio, kad mes juos sutriauškėme bene per dvi dienas! Burokėlių raugas stovi šaldytuve, ir jį panaudojau ne vien Kūčių barščiams, bet ir tradicinei burokėlių sriubai. Sako, kad to raugo reikėtų kasdien po kelis gurkšnius išgerti, mat jis puikiai veikia virškinimo sistemą, o be to, jo skonis – tobulas!

Porų ir lapinių kopūstų sriuba

Porų ir lapinių kopūstų sriuba 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Porai – viena iš tų tobulųjų daržovių, kuriuos pakepinus su sviestu ar aliejumi, pasklinda neapsakomai gardus aromatas ir spalva tampa skaisčiai žalia. Tik, deja, pavirus kurį laiką, viskas papilkėja, ir nors skonis ir aromatas išlieka, spalvos nelieka nė kvapo... Štai todėl verta į maistingą žiemos sriubą su porais ir bulvėmis pačioje virimo pabaigoje įmesti lapinių kopūstų (kale), kurių apstu šaltuoju metų sezonu.

 

Tiršta sriuba iš Toskanos „ribollita“

Tiršta sriuba iš Toskanos „ribollita“ 6 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): „Ribollita“ skamba lyg koks iš Verdi operos „išlipęs“ personažas, bet iš tiesų yra daržovių sriuba, tirštinta šviesia duona. Savo linksmą vardą ji gavo todėl, kad paprasta daržovių sriuba tradiciškai būdavo patiekiama pašildyta – „re-bouilli“ – drauge su duonos likučiais. Sriuba yra labai tiršta, o pastovėjusi ji man labiau primena košę nei sriubą, bet aš visgi lenkiuosi jos skoniui.

Šveicariška sūrio sriuba

Šveicariška sūrio sriuba 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Įdomus traukos centras Šveicarijoje yra Raichenbacho krioklys. Jis gal ir būtų likęs eiliniu gamtos objektu, bet vietovę išgarsino Artūro Konano Doilio apsakymas „Paskutinė Šerloko Holmso byla“. Anot apsakymo, prie šio krioklio įvyko Šerloko Holmso ir profesoriaus Moriarčio dvikova. Gėrio ir blogio susirėmimas įvyko 1891 metų kovo 4 dieną ir minėdami šią datą krioklį kasmet užplūsta Šerloko Holmso gerbėjai. Spėju, kad jie tada paragauja ir šios šveicariškos sūrio sriubos.

Vegetariškas lęšių mėsainis

Vegetariškas lęšių mėsainis 6 asm.

Vegetariški mėsainiai – puikus pasirinkimas tiems, kas atsisakė mėsos. Skoniu jie nė kiek nenusileidžia įprastiems, o improvizacijų atveria gal net daugiau. Beje, su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai.

Skrebučiai su voveraitėmis ir mocarela

Skrebučiai su voveraitėmis ir mocarela 4 asm.

Miško žvėrys: Puikus, originalus užkandis, jei turite bent porą saujų šviežių voveraičių.

Kazlėkų „bruschetta“ su karštai rūkyta lašiša

Kazlėkų „bruschetta“ su karštai rūkyta lašiša 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: „Bruschetta“! Tai toks itališkas „finger food“ variantas, kuris savaime šaukiasi lietuviško grybo. Tereikia įjungti fantaziją. Ir mes tai padarėme prieš tai pasiklausę Čiurlionio „Miške“, o paskui „Jūros“. Beje, nepamirškite lietuviškųjų gražgarsčių – rūgštynių! Jos suteiks gaivos ir temperamento.

Brusketa su kepintais pomidoriukais, rikotos sūriu ir balzamiko padažu

Brusketa su kepintais pomidoriukais, rikotos sūriu ir balzamiko padažu 2 asm.

Genialumas slypi paprastume – šis posakis idealiai tinka šiam lengvam, vasariškam užkandžiui. 

Vegetariškos Cezario salotos

Vegetariškos Cezario salotos 2 asm.

Cezario salotos gali būti ir vegetariškos, išbandykite ir įsitikinkite. 

Kreminė raudonųjų lęšių ir brokolių sriuba

Kreminė raudonųjų lęšių ir brokolių sriuba 4 asm.

Raudonieji lęšiai – lengviausiai paruošiama ankštinė kultūra, o brokoliams už jų maistingąsias savybes pagyrų nebus per daug. Šis duetas susitinka puikioje kreminėje sriuboje, kurią galima valgyti ir karštą (kai vėsu ir lyja), ir kambario temperatūros (kai karšta ir pietums pakanka sriubos).

Sultingi mėsainiai

Sultingi mėsainiai 8 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Gyva ugnis – bene seniausias maisto ruošimo būdas, žinomas žmonijai. Atėjus vasarai iš dažno kiemo vakarais sklinda gardus dūmo aromatas, o sulaukę šiltojo metų sezono, visi tik ir skuba iki soties prisimėgauti grilio džiaugsmais.

Skrebučiai su vyšniniais pomidorais ir naminiu sūriu

Skrebučiai su vyšniniais pomidorais ir naminiu sūriu 4 asm.

Strelkabelka.lt: Šis receptas yra iš Davido Lebovitzo knygos „Mano Paryžiaus virtuvė“. Labai paprastas, tik reikia šiokio tokio planavimo iš anksto. Ir dar gero jogurto, kuris gali būti karvės, avies ar ožkos pieno. Pastarieji – dėl įdomesnio skonio. Bet taip pat jie būna dar ir begėdiškai brangūs. 

Itališkos salotos su kreivabudėmis

Itališkos salotos su kreivabudėmis 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Kreivabudės puikiai tinka vietoje baltos mėsos arba žuvies, šie grybai turtingi baltymų, reguliuoja kraujospūdį, negąsdina kalorijomis, o svarbiausiai – skoniu ir sotumu primena mėsą. Šis receptas gali tapti vieno patiekalo pietų variantu.

Avokadas ant skrebučio

Avokadas ant skrebučio 2 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Prisimenu, kaip staiga šis užkandis išpopuliarėjo ir staiga visos sveikesnio maisto ar „brunchą“ tiekiančios kavinės pradėjo tepti kreminį avokadą ant duonos riekės. Ir jie buvo teisūs, nes tai greita, atrodo puikiai, gerai perkama, o, svarbiausia, yra be proto skanu!
Karštas jūros užkandis: „pipirinės“ midijos Neapolio būdu

Karštas jūros užkandis: „pipirinės“ midijos Neapolio būdu 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Midijas norisi išvirti, pagardinti grietinėle, sausu vynu, parmezanu, puokšte egzotiškų prieskonių? Visai tai galima padaryti. Tik nepamirškite: kuo daugiau panaudosite ingredientų ir pagardų, tuo mažiau jausite gaivaus jūros aromato ir skonio. Gerai paruoštos midijos bus lengvai sūrios. Taip ir turėtų būti.

Bruschetta su brokoliais ir „pecorino romano“ sūriu

Bruschetta su brokoliais ir „pecorino romano“ sūriu 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Nekepkite brusketos orkaitėje, nes bus sausainis, o ne brusketa. Jos paviršius turi sugerti padažą, būti saikingai drėgnas. Išbandykite ne tik „ciabattą“.

Vaisinis pyragas

Vaisinis pyragas 4 asm.

Supjaustykite vaisius gabalėliais ir dubenyje sumaišykite su konjaku ar sultimis. Palikite 1 val. Stačiakampę 2 litrų talpos duonos kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite duonos trupiniais. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Išsukite sviestą ir...
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką