Šiuo nuostabaus torto, kuris papuoš šventinį stalą bet kokia proga, receptu dalinasi profesionalus konditeris ir TV laidos vedėjas Ali Gadžijevas. Išbandykite!
Tradiciniai amerikietiški pusryčiai dažniausiai turi 3 ingredientus – skrebutį, šoninę ir keptą kiaušinį, šalia patiekiant žymiojo klevų sirupo. Būtent sūrus šoninės skonis ir traškus sviestinis skrebutis puikiai dera su klevų sirupu ir sukuria tobulą saldaus ir sūraus skonių kombinaciją.
Manoma, kad šis klasikinis pusryčių patiekalas buvo sukurtas Niujorke dar XIX a. pabaigoje. Tačiau panašūs kiaušinių patiekalai, kurių pagrindas yra kiaušinis ant skrebučio, gyvuoja jau daugelį metų.
Auksinis trynis, gulintis puriame kiaušinių baltymų patale – tai tobulas derinys, pasižymintis šilkiniu, sodriu skoniu bei lengva it oras tekstūra. Kiaušiniai „debesyje“ yra kepami orkaitėje ant skardos, todėl jų nesunkiai pagaminsite nemažą kiekį vienu metu.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Dietologai tikrai labai nepyktų, jei tokiu gardėsiu pasilepintumėte laiks nuo laiko, nes riebalų čia – minimumas, o ir cukraus nedaug. Smaližiai gali keksą pagardinti kokiu šokolado ar karamelės glajumi, tačiau man saldumo pakako.
Ir kaip smagu atsikelti bus net niūriausią rytą, kai žinosite, kad po pusryčių dar galėsit pasimėgauti riekele drėgno, minkšto, rudeniu kvepčiančio kekso...
Prancūzišką kišą paprastai sudaro 3 sluoksniai: tešlos pagrindas, įvairūs priedai bei ant viršaus pilamas kiaušinių plakinys. Šį kartą – kepinys, laužantis tradicijas. Išbandykite!
Jei cukinijų kalnas namuose niekaip nemažėja, trūksta minčių, ką iš jų gaminti, į pagalbą skuba virtuvės šefas ir vienas iš TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjų italas Gian Luca Demarco. Jis siūlo iškepti cukinijų kišą, kuris puikiai tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Gal nepagalvojote, bet feta puikiai tinka kepti, ji pati viena gali tapti nuostabiu užkandžiu tiems, kas mėgsta sūrų derinti su saldžiu. Ypač jei tokią keptą fetą pateiksite su kvapniu šviežiu medumi, o tą medų dar pagardinsite... pipirais!
Avokadas – kreminis, itin švelnaus skonio, kupinas gerųjų riebalų. Štai kodėl jis puikiai tinka sodriems desertams su šokoladu ruošti.
Jei norite išbandyti kokį nors kiek neįprastą receptą, siūlome suderinti bulves ir obuolius viename kepinyje. Gal patiks?
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šį keksą su cukinijomis kepu jau ne vienerius metus, todėl net pati nustebau, kad jo recepto vis dar neturiu tinklaraštyje. Jis iš jaukių kasdienių pyragų serijos, drėgnas, minkštas ir kvepiantis citrinomis. Jei norite, kad būtų šventiškesnis, galite aplieti citrinų ir cukraus glajumi, bet pyrago skonis ir be jo – puikus. Šis receptas iš tų, prie kurių, žinau, tikrai sugrįšiu dar ne kartą, ypač vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, kai mano virtuvė tiesiog lūžta nuo pačios užsiaugintų cukinijų.
Savaitgalio rytą turime laiko pasiruošti įdomesnius pusryčius nei skubos pilną darbo dieną. Dabar, kai pats pomidorų ir lapinių kopūstų (žinomų ir kaip kale) sezonas, metas išbandyti gardų ir visavertį patiekalą, kuriuo maloniai nustebinsite ir savo pusryčių kompanionus.
Šis kepinys puikiai tik ir pusryčiams, jei tik liks koks gabalėlis iš vakar. O tokia galimybė nėra tokia jau didelė, nes taip skanu, jog nelieka greit, ypač, jei ir valgytojų prie stalo gausiau.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Įsibėgėjant rudeniui, mielinių bandelių su uogomis kepimas tampa maloniu ritualu. Mintimis ir skoniais norisi dar nepaleisti vasaros, tad atidarau vasarą užšaldytų uogų dėžutes ir kepu bandeles su mėlynėmis arba juodaisiais serbentais.
Žodis „keksas“ sufleruoja, jog kalba sukasi apie desertinį kepinį, kuriuo malonu lepintis, tarkime, po pietų ar prie popietės arbatos. Tačiau niekas pernelyg aršiai jūsų nebars, jei riekelę šio kepinio suvalgysite ryte pusryčiams ar, žymiai geriau, po jų: datulių prisodrintas kepinys suteiks energijos ir garantuos gerą nuotaiką visai dienai.
Šis pyragas nepareikalaus ypatingų šefo įgūdžių, o pradžiugins bet kokia proga.
Apkepas – puikus patiekalas, kai laiko vakarienei ruošti yra nedaug, o norisi ko nors skanaus, naminio. Varškės apkepas – visada geras pasirinkimas, tačiau rudenį praturtintas obuoliais jis tampa dar ir puikiu sezoniniu skanėstu.
Šiuose blyneliuose nėra kvietinių miltų, tad jie šiek tiek kitokie, nei įprasti: avižiniai dribsniai jiems suteikia įdomią tekstūrą, ruginiai miltai – papildomo skonio, o obuoliai – rūgštelės ir drėgnumo.
Nuostabiai kvepiantys, drėgni ir purūs keksiukai, paskaninti dviejų spalvų serbentais – būtina išsikepti!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Žali gali būti ne tik garnyrai, o ir patys pagrindiniai patiekalai – vegetariški „kepsneliai“, kurių pagrindinis ingredientas yra brokoliai. Visiškai nereikia jaudintis dėl brokolių spalvos, mat patamsėti jie niekaip nespės dėl to, kad vargiai spės ir iškepti. Tačiau jei jus neramina mintis, kad brokolius šiuose kepsneliuose valgysite beveik žalius ir labai traškius, galite juos trumpai apvirti (tik saugokite jų žalią spalvą!).