Dabar populiaru

Duona - visi receptai

Sveikas desertas su duona

Sveikas desertas su duona 2 asm.

Mėgstantiems pavalgyti saldžiau vaikams B. Nicholson siūlo priešpiečiams patiekti sveikuolišką desertą, kurio pagrindinis ingredientas išties netradicinis: ruginė duona, papildyta skaldytais rugių grūdais.

Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“

Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“ 2 asm.

Dangira Šimašiutė (“Prancūzijos virtuvė”): Panzanella yra itališkos pasenusios duonos salotos iš Toskanos regiono. Iš esmės šioms salotoms reikia tik vakarykštės duonos, pomidorų, baziliko ir alyvuogių aliejaus. Dažnai šios salotos būna ruošiamos dar išvakarėse, tad duona jau būna permirkusi pomidorų sulčių ir aliejaus mišinyje, bet man labiau patinka, kada apskrudę duonos gabaliukai tik lengvai sugeria aromatingą padažą ir lieka dar traškūs.

Grikių ir chia sėklų duona be glitimo

Grikių ir chia sėklų duona be glitimo 6 asm.

Skalsi ir skani duona, kuri tiks ir patiks ir tiek, kas netoleruoja glitimo, ir mėgstantiems naujus skonius. Receptas iš tinklaraščio Soulfood.lt

 

Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis

Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šios duonios kilmė – itališka. Panaši ji į fokačiją (it. – focaccia): plokščia, tarsi picos pagrindas, pagardinta Viduržemio jūros regiono prieskoniais. Tinka prie visko – ir kaip užkandis prie vyno, ir prie salotų ir valgyti ją dar šiltą be nieko tiesiog skanu.

Itališka fokačija su trijų rūšių pagardais

Itališka fokačija su trijų rūšių pagardais 6 asm.

Kaip kepama nuo senovės Romos laikų kepama itališka fokačija (focaccia), laidoje „Gardu Gardu“ pademonstravo šefas italas Gian Luca Demarco. Dabar šios duonos galite išsikepti ir jūs.

Tiršta sriuba iš Toskanos „ribollita“

Tiršta sriuba iš Toskanos „ribollita“ 6 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): „Ribollita“ skamba lyg koks iš Verdi operos „išlipęs“ personažas, bet iš tiesų yra daržovių sriuba, tirštinta šviesia duona. Savo linksmą vardą ji gavo todėl, kad paprasta daržovių sriuba tradiciškai būdavo patiekiama pašildyta – „re-bouilli“ – drauge su duonos likučiais. Sriuba yra labai tiršta, o pastovėjusi ji man labiau primena košę nei sriubą, bet aš visgi lenkiuosi jos skoniui.

Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų

Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šios duonos tešlos nereikia minkyti, juolab kildinti ar brandinti, pakanka visus ingredientus užmerkti iš vakaro vandenyje ir išbrinkinti. Rytojaus dieną juos sumaišyti su virtomis bolivinių balandų kruopomis ir pašauti į orkaitę.

Greita duona su alyvuogėmis ir rozmarinais

Greita duona su alyvuogėmis ir rozmarinais 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Jei turite 45 minutes laisvo laiko, spėsite išsikepti šios į pitą panašios Viduržemio jūros regiono duonos. Arba pyrago.

Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas

Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kartais net nesusimąstome, iš kokių neįprastų ingredientų galime kepti pyragus! Štai šis receptas neįprastas tuo, kad vietoje riebalų jame naudojamas tirštas graikiškas jogurtas, suteikiantis kepiniui drėgnumo ir lengvumo. O didžioji dalis miltų pakeičiama... virtomis bolivinių balandų kruopomis!

 

Apelsinų duona iš Karibų

Apelsinų duona iš Karibų 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Žodį apelsinai „nusišovėme“ iš olandų kalbos – matyt, kažkada į Lietuvą juos atgabendavo olandų pirkliai. Netikite? Tokia žodžio sandara: „apelsinas“ kilęs iš olandiško appelsien, o šis savo ruožtu sudarytas iš appel – „obuolys“ ir sien (Sina – „Kinija“). Tokia mada kažkada Europoje buvo – vaisius vadinti obuoliais. Panaši, tik itališka, ir žodžio „pomidoras“ kilmė – pomo d’oro, lietuviškai „auksinis obuolys“.

Naminė duonos gira

Naminė duonos gira 10 asm.

Vieniems gira – prisiminimuose likusios geltonos statinės ant ratų, kitiems – saldus gėrimas plastikiniame butelyje, tretiems – ąsotis ant šventinio stalo. Pastariesiems ir skirtas šis receptas.

Kokosų duona su džiovintomis spanguolėmis

Kokosų duona su džiovintomis spanguolėmis 8 asm.

Bananų duoną, ko gero, yra kepę daugelis pyragų mėgėjų, o štai kokosų duona daugeliui gali tapti malonia staigmena. Kokosų drožlės jai suteikia malonios tekstūros, o dar labiau paskanina džiovintos spanguolės. 

Desertinė bananų duona su spelta kvietiniais miltais

Desertinė bananų duona su spelta kvietiniais miltais 6 asm.

Bananų duonos receptų egzistuoja daugybė, tačiau šis išskirtinis tuo, kad recepte naudojami kvietiniai speltos miltai. 

Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais

Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais 4 asm.

Duoną galima kepti ne tik iš ruginių ar kvietinių, bet ir kitų grūdų miltų. Paragaukite duonelės iš ryžių miltų su sėklomis ir riešutais. 

Tobula bananų duona su riešutais

Tobula bananų duona su riešutais 8 asm.

Ši bananų duona gali tapti tikru „budinčiu“ saldėsio receptu – ji visada pavyksta. Pagyrimų šiai duona, o gal tiksliau – pyragui, nebus per daug: nuostabiai kvepia, yra drėgnas, purus ir, žinoma, labai skanus. Šiai bananų duonai galima sunaudoti „pavargusius“ patamsėjusius bananus, kurių nebesinori valgyti žalių.  

Vaisinis pyragas

Vaisinis pyragas 4 asm.

Supjaustykite vaisius gabalėliais ir dubenyje sumaišykite su konjaku ar sultimis. Palikite 1 val. Stačiakampę 2 litrų talpos duonos kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite duonos trupiniais. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Išsukite sviestą ir...
Pikantiškas mėsainis su svogūnais ir šonine

Pikantiškas mėsainis su svogūnais ir šonine 2 asm.

Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus. Jautienos faršą pagardinkite druska ir pipirais bei gerai išmaišykite iki lipnios masės. Iš šios masės suformuokite 2 plokščius kotletus. Nuplaukite pomidorą, pašalinkite kotelį ir supjaustykite griežinėliais....
Indiški kukuliai

Indiški kukuliai 4 asm.

Dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius ir kiaušinį. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių. Suridenkite kukulius ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos.  Įberkite prieskonių mišinio „Tikka Masala“ ir įpilkite vandens....
Silkių vėrinukai

Silkių vėrinukai 2 asm.

Supjaustykite visus ingredientus panašaus dydžio kubeliais ir užverkite ant smeigtukų. Tarkime, tokia tvarka: duona, silkė, pomidorai, agurkai ir pan. Ingredientus galite keisti savo nuožiūra, įtraukti ananasus, marinuotas morkas, vyšninius...
Užkandis „Lapeliai“

Užkandis „Lapeliai“ 2 asm.

Iš baltos duonos riekelės išpjaunami lapeliai – iš vienos riekelės išeina du lapeliai. Juos apkepkite keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Tada dalį lapelių ištrinkite (abi puses arba vieną) česnaku (bet nebūtina, jeigu nepatinka kvapas ar užkandis bus...
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką