Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makaronai - visi receptai 2 puslapis

Makaronai su vištienos, ančiuvių ir apelsinų padažu

Makaronai su vištienos, ančiuvių ir apelsinų padažu 4 asm.

Lietuvoje gyvenantis šefas italas Gian Luca Demarco nekelia triukšmo, jog jam trūksta kokių nors itališkų ingredientų – makaronų galima pasigaminti pačiam, o prie jų tiks ir lietuviška vištiena. TV laidoje jis pademonstravo, kaip pasigaminti naminių makaronų su vištiena ir netradiciniu apelsinų-ančiuvių padažu. Pastarajame, beje, nėra nei druskos, nei pipirų!

Pasta su pupelėmis pikantiškai

Pasta su pupelėmis pikantiškai 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Neapolyje vietiniai ruošia gana keistą žiemos patiekalą, kurio nevadina nei sriuba, nei makaronais. Pasta su pupelėmis – tai truputį sriuba, o gal ir ne sriuba. Kažkas ties viduriu! Na, ir dar kas tikrai keista ir gerokai prieštarauja itališkiems pastos ruošimo kanonams: pupelės ir pasta verdamos drauge – tame pačiame puode.

Kodėl taip daroma? Paaiškinimas galėtų būti toks: pastos ir pupelių išskirtas virimo metu krakmolas gerai maišosi į tvirtos konsistencijos kremą – padažą, kurį papildo pomidorų pasta ir tarkuotas sūris.

Sicilietiški makaronai su baklažanais ir rikotos sūriu

Sicilietiški makaronai su baklažanais ir rikotos sūriu 4 asm.

Paprastai pagaminamas ir labai skanus patiekalas patiks mėgstantiems itališką virtuvę. Jo receptu pasidalino restorano „Graal Club Wine Bar“ Palerme virtuvės šefas Domenico Basile.

Makaronai su saulėje džiovintais pomidorais ir ančiuviais

Makaronai su saulėje džiovintais pomidorais ir ančiuviais 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Mes siūlome paprastą, bet smagų, kupiną vasaros aromatų pastos receptą su ančiuviais. Ir su aitresnio aromato kietuoju „pecorino“ sūriu. Patarimas, kad išeitų gerai: netaupykite pastai, džiovintiems pomidorams ir alyvuogių aliejui. Ir išeis labai gerai.

Hirošimos okonomijakis

Hirošimos okonomijakis 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Okonomijakis – sudėtingas žodis. Ir patiekalas nelabai gražus: nei omletas, nei paplotis, nei koks blynas. Kažkoks neišvaizdus japoniškas kratinys. Ir vartyti jį daug reikia kepant iš keptuvės į keptuvę. Bet skanus.

Pastos patiekalas „Ajo, ojo“

Pastos patiekalas „Ajo, ojo“ 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Šį patiekalą nėra sunku pasigaminti, bet nėra lengva pasigaminti idealiai tiksliai. Vienaip ar kitaip – jeigu nemėgstate aštraus maisto, geriau nė nebandykite. Šis patiekalas subalansuotas persivalgiusiems mėsos ir tiems, kurių virškinimo sistema rodo tam tikrus tingėjimo ženklus. Galinga vitamino C ir natūralaus antibiotiko bomba! Ir žinoma, stiprus afrodiziakas (bet valgyti turėtų jis ir ji – abu).

„Piktieji pieštukai“ („penne all‘arrabbiata“)

„Piktieji pieštukai“ („penne all‘arrabbiata“) 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Šis receptas labiau skirtas pikantiško maisto pradedantiesiems. Kodėl? Yra du kvapnūs ingredientai, kurie šiek tiek prigesina „peperoncino“ pyktį. Pirmasis – kietasis avies pieno sūris „pecorino romano“. Tipiškas Lacijaus regiono sūris rodo, kad šis patiekalas priklauso Romai, ką pripažino ir Federico Fellinis. Beje, visiškai šiuo atveju netinka parmezanas, granapadanas ir kiti karvės pieno kietieji, nes jie suteiks bereikalingą saldumo pojūtį. Antrasis pikantiškumo „gesintuvas“ – šviežios, kapotos petražolės. Kuo jų daugiau, tuo mažiau pastoje jausite pykčio.

„Conchiglioni“ pasta su voveraitėmis ir pelėsiniu sūriu „gorgonzola“

„Conchiglioni“ pasta su voveraitėmis ir pelėsiniu sūriu „gorgonzola“ 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Voveraitės, sūris ir pasta – tai ideali triada „fusion“ stiliaus „Lietuva – Italija“ patiekalui. Jeigu italai turėtų po ranka lietuviškų voveraičių, kainuojančių porą eurų už litrą, manau, jas valgytų kasdien. Bet neturi. 

Šalta pasta su gražgarsčių pestu ir vynuoginiais pomidoriukais

Šalta pasta su gražgarsčių pestu ir vynuoginiais pomidoriukais 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Gražgarstės yra karčios, todėl mums jos ir patinka. Ir šis pesto variantas bus lengvai kartus, bet gaivus. Tiesa, gražgarsčių kartumas – nevienodas. Kartais darže užaugintos gražgarstės būna labai karčios, tada galima papildyti bazilikais. Kadangi ši fantazija pesto tema yra ne originalus Genujos receptas, o fantazijos žaismas, galima naudoti ne pušies pinijas, o graikinius riešutus.

Kaspinėliai su krevetėmis ir cukinijomis

Kaspinėliai su krevetėmis ir cukinijomis 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Šalta pasta dažniausiai gaminama naudojant trumpus, – „vaikiškus“ formatus. Kodėl vaikiškus? Todėl, kad primena „Lego“ kaladėles, ir norisi žaisti. Populiariausias ir Lietuvoje nesunkiai randamas formatas – kaspinėliai arba drugeliai (farfalle). Galima aptikti ir „ditalini“ – pirštelius. Arba „fusilli“ – sraigtus. Arba „mezze maniche“ (trumpos rankovės). Šaltai pastai tinka ir įvairių dydžių „penne“ (pieštukai).

„Linguine“ makaronai su Genujos pesto padažu

„Linguine“ makaronai su Genujos pesto padažu 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Genujiečiai norėtų, kad pasaulis atrastų tikrą genujietišką pesto padažą, o žalių erzacų nevadintų „pesto“. Šis receptas – kaip tik su tikru genujietišku pesto. 

Kaspinėliai su šviežios lašišos ir degtinės padažu

Kaspinėliai su šviežios lašišos ir degtinės padažu 4 asm.

Jurga Jurkevičienė: Šiame patiekale degtinės beveik nepajusite. Jos vaidmuo – specifinis: nugesinti prigimtinį lašišos riebumą, kuris, jungdamasis su grietinėle, gali būti perteklinis. Degtinė idealiai nusausina žuvį, ji tampa panaši į tuną... Aitri gražgarstė dar labiau gaivina šį patiekalą. 

Varške ir žalumynais įdarytos makaronų kriauklės

Varške ir žalumynais įdarytos makaronų kriauklės 4 asm.

Naminio pomidorų padažo „patale“ švelniai apskrudusios keptos makaronų kriauklės su varškės įdaru puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei.

Spagečiai su ančiuviais, avies pieno sūriu ir mėtomis

Spagečiai su ančiuviais, avies pieno sūriu ir mėtomis 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai Šiame patiekale yra viskas, ko mums reikia: geri riebalai (ančiuviai), baltymai (avies pieno sūris), antioksidantai (česnakas, petražolės), angliavandeniai (kietųjų kviečių pasta). Bet „solo“ partija groja ančiuviai. 

„Paccheri“ pasta su aštuonkojais

„Paccheri“ pasta su aštuonkojais 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Karštas aštuonkojis nemėgsta kompanijos. Jokių kitų jūros gėrybių, tik jis. Kriauklių – midijų, vongolių, šukučių kompanijoje niekada nenorėtų atsidurti. Jam netrukdo švelnus, šiltas pomidorų padažas ir prabangi Granjano pasta „paccheri“ (it. petukai). 

Pasileidėlių pasta

Pasileidėlių pasta 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Reikia išmokti nelabai gražų žodį. Ir tas itališkas žodis būtų šis – „puttana“ (kekšė). Ir patiekalo pavadinimas – irgi nelabai gražus: „kekšių pasta“. Tačiau tai tikras aromato, skonio ir sveiko maisto koncentratas. Jame įrašyta Viduržemio jūros dietos formulė. Pasta (lėtai džiovinta) – geri angliavandeniai, ančiuviai – omega 3, alyvuogių aliejus – omega 6, pomidorai – likopenas, „peperoncino“ pipiriukas – kapsikumas, plečiantis kraujagysles (ten, kur reikia), česnakas – bakterijų priešas, kaparėliai – antioksidantų (ypač riboflavino) bomba.

Granjano „petukai“ su artišokais ir speko kumpiu

Granjano „petukai“ su artišokais ir speko kumpiu 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Saugokite manikiūrą! Taip, – nes artišokuose yra daug geležies, kalio, fosforo. Jūsų pirštai kaipmat pajuoduos. O ir patys artišokai supjaustyti po pusvalandžio pradės keisti spalvą. Todėl juos tenka „konservuoti“ vandenyje su citrinos sultimis.

Makaronai su pomidorų ir tuno padažu

Makaronai su pomidorų ir tuno padažu 4 asm.

Makaronų dažnai griebiamės, kai neturime laiko ar tingisi gaminti ką nors sudėtingo. Tačiau paruošus įdomų padažą, kuris neatims daug laiko, vos po pusvalandžio galima mėgautis karališka vakariene. Mūsų siūlomame recepte puikiai „sužaidžia“ pomidorų, tuno ir kaparėlių derinys. Išbandykite!

Spagečiai „cacio e pepe“

Spagečiai „cacio e pepe“ 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Būti Romoje ir nepamatyti Koliziejaus (arba popiežiaus) yra du neįmanomi buvimo Romoje variantai. Būti Amžinajame mieste ir neparagauti „cacio e pepe“ būtų didžiulis gastronominis nesusipratimas. Tai, beje, vienintelis pastos patiekalas, kuriam gaminti nereikia nė lašo jokių riebalų. Netgi alyvuogių aliejaus! Jį sugalvojo Apeninų piemenys, kurių racione netrūkdavo trijų negendančių ingredientų – sausos pastos, „pecorino“ sūrio ir pipirų. 

Spagečiai su brokoliais ir Parmos kumpiu

Spagečiai su brokoliais ir Parmos kumpiu 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: jeigu norite, kad patiekalas būtų itališkas – negailėkite pinigų spagečiams. Ir, žinoma, nelaužykite jų. Jeigu norite, kad spagečiai būtų kieti „al dente“, nukoškite likus pusei minutės iki nurodyto virimo laiko. Pernelyg kruopščiai nepurtykite kiaurasamčio: pastos virimo vanduo yra gėris padažui!

Užsisakykite 15min naujienlaiškius