Dabar populiaru

Menkė - visi receptai

Menkės ir lašišos šaltiena iš Aliaskos

Menkės ir lašišos šaltiena iš Aliaskos 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): TV ekspedicijoje „Į Šiaurę“ sugalvojau, kad vėluojantį pavasarį šaltoje Aliaskoje būtų įdomu pagaminti žuvies šaltieną. Iš pradžių maniau darysiąs ją iš lašišos ir menkės, bet po ranka pasipainiojo krabas. Įdėjau jį į nuovirą ir, regis, tai suteikė šaltienai itin gero subtilaus skonio. Galvoju Lietuvoje dar pabandyti vietoje krabo panaudoti vėžius, kai juos bus galima gaudyti. Turėtų būti panašus skonis.

Lietuvoje parduotuvėse gan lengvai susiradau visus norimus ingredientus ir pagaminau žuvies šaltienos namiškiams. Beje, jei nenorite šaltienos – nedėkite želatinos. Tada vaišinsitės stipraus sultinio žuviene.

Šiaurietiški menkės kotletai

Šiaurietiški menkės kotletai 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Įvairių receptų žuvies kotletai ar kukuliai gaminami visame pasaulyje. Gerai žinomi jie ir Skandinavijoje, Britanijoje, ir, be abejo, Lietuvoje. Airijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Danijoje ar Švedijoje jie dažniausiai gaminami iš menkės ir vadinami „žuvies pyragėliais“ (angl. fish cakes) arba „žuvies kukuliais“ (dan. Fiskefrikadeller).

Žuvis su bulvytėmis pagal britišką rceptą

Žuvis su bulvytėmis pagal britišką rceptą 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Fish and chips“ – visame pasaulyje žinomas ir įvairiai gaminamas nacionalinis anglų patiekalas, gruzdinta menkė tešloje su bulvėmis. Nežinia, iš kur atsiradęs ir kieno sugalvotas, bet pirmą kartą minimas rašytiniuose šaltiniuose 1860 metais. Patyrę anglų jūreiviai visais laikais sakydavo – skaniausias „fish and chips“ yra ten, kur matosi jūra.

Menkė pagal islandišką receptą

Menkė pagal islandišką receptą 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Islandijoje galima atrasti itin netikėtų skonių. Išsaugoję nepakitusią senovės skandinavų kalbą islandai mėgaujasi ir mėgstamais vikingų patiekalais.

Žuvies ir šviežių daržovių troškinys

Žuvies ir šviežių daržovių troškinys 6 asm.

Išbandykite itin paprastą troškinį su žuvimi ir daržovėmis, tik pabaigoje nepamirškite gausiai užberti šviežių žalumynų. Rezultatas – vasaros skonių ir aromatų puokštė!

Žuvies karis

Žuvies karis 4 asm.

Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, aitriąją papriką ir sumaigytą citrinžolę pakepkite aliejuje. Kario pastą sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi, viską sukrėskite į keptuvę su svogūnais ir pakaitinkite. Žuvies filė supjaustykite...
Menkė su balzaminiu padažu

Menkė su balzaminiu padažu 2 asm.

Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, palikite 15 minučių. Svogūnus susmulkinkite, česnakus sutrinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite svogūnus,...
Menkė garuose

Menkė garuose 2 asm.

Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai. Tiekite su...
Žuvies suktinukai kiaušinių patale

Žuvies suktinukai kiaušinių patale 4 asm.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo indą ištepkite sviestu. Išvirkite kiaušinius. Žuvies filė apibarstykite druska ir pipirais (jei filė labai didelė, perpjaukite ją išilgai). Ant kiekvienos žuvies juostelės galo uždėkite po gabalėlį...
Peruietiška sevičė („ceviche“)

Peruietiška sevičė („ceviche“) 4 asm.

1. Supjaustykite mažais kvadratėliais menkę ir sudėkite į dubenį. 2. Išspauskite citrinų sultis ir užpilkite ant menkės kvadratėlių. Visi menkės kvadratėliai turi būti paskendę sultyse, priešingu atveju, žuvis neišsimarinuos. 3–4 val. padėkite...
Žuvimis įdarytos paprikos

Žuvimis įdarytos paprikos 4 asm.

1. Bulves išvirkite, nusunkite ir dar karštas sugrūskite. 2. Pieną supilkiteį nedidelį puodą, sudėkite žuvis ir užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies ir palikite aušti. 3. Kai puodas praauš tiek, kad nebebus pavojaus nusideginti, žuvis iš pieno iš...
Žuvų maltinukai

Žuvų maltinukai 10 asm.

1. Žuvis išvalykite, išrinkite kaulus ir sumalkite mėsmale. 2. Smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite su šaukštu aliejaus. 3. Į žuvų masę sudėkite svogūnus, įberkite šaukštą džiūvėsių, įdėkite grietinės, supilkite kiaušinių baltymus, pasūdykite....
Karališki kepsniai

Karališki kepsniai 4 asm.

1. Rūkytą žuvį ir lašišą sudėkite į puodą, supilkite pieną, įmeskite trečdalį svogūno, nuskustą morką, laurų lapą, suberkite pipirų grūdelius ir gvazdikėlius. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 6 min. Likusią dalį svogūno smulkiai sukapokite....
Žuvis tešloje

Žuvis tešloje 4 asm.

1. Tešlos lakštus atšildykite, perpjaukite į dvi dalis (reikės 4 lakštų). 2. Menkių filė supjaustykite maždaug 400 g gabalais, pasūdykite, apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis. 3. Špinatus kiek pasmulkinkite. Keptuvėje pakepinkite smulkintą...
Jogurte marinuotų menkių vėrinukai

Jogurte marinuotų menkių vėrinukai 4 asm.

1.  Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostomis. Sudėkite į dubenį, apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis, druska. 2. Ant viršaus sukrėskite natūralų jogurtą. Pamaišykite šaukštu....
Su pomidorais ir pievagrybiais troškinta menkė

Su pomidorais ir pievagrybiais troškinta menkė 2 asm.

1. Česnakų skilteles ir svogūną susmulkinkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmus nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas. Pievagrybius nuplaukite, nuvalykite, didesnes kepurėles pasmulkinkite. 2. Aliejų į...
Citrininė menkė

Citrininė menkė 4 asm.

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite 15 minučių. 2. Batono riekes sulaužykite, sutrinkite rankiniu ar elektriniu grūstuvu iki trupinių. Taip pat sugrūskite...
Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis

Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis 6 asm.

1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis  riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje. 2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir...
Troškintos menkės su daržovėmis

Troškintos menkės su daržovėmis 8 asm.

1.Cukinijas nuplaukite, salierus, česnako skilteles ir svogūną nulupkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmę nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas. 2.Visas daržoves smulkiai supjaustykite. Aliejų įkaitinkite...
Traškios menkės

Traškios menkės 2 asm.

1. Žuvį supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir apipilkite išspaustomis citrinų sultimis, aliejumi. Palikite pusvalandžiui pastovėti. 2. Kiaušinį išplakite su šiek tiek vandens. Dribsnius sumaišykite su sezamais. Žuvį išimkite...
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką