Siūlome išsikepti minkštą ir kvapnų pyragą, kuriame dera obuoliai, džiovintos gėrybės ir pikantiškasis imbieras. Tegul namai pakvimpa!
Obuolių pyragas visuomet primena namų jaukumą. Tiesa, ne visada pakilę nuo mamos stalo jaučiamės lengvai, todėl mažai kalorijų turintis obuolių pyragas bus puiki alternatyva pasiilgusiems tradicinių, naminių gardumynų.
Obuolių pyragų receptų yra daugybė, tačiau šis – ypatingas. Puikų derinį kuria jam naudojama trapi tešla, o obuoliams kompaniją palaiko marcipanas.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis neįprastos formos obuolių pyragas skirtas tiems, kas jau pritrūko idėjų, nes visus tradicinius obuolių pyragus jau iškepė, išbandė ir nori kažko dar nebandyto. Tai štai jums naujam gyvenimui prikeltas senoviškas kepinys – obuolių pyrago vyniotinis! „Bonusas“ – pyragas visiškai be riebalų, o tešla – tradicinė biskvitinė, tad kalorijų čia tikrai nedaug.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Rudenį labiausiai norisi obuolių pyrago, tokio visai paprasto ir jaukaus, greitai iškepamo ir primenančio nerūpestingą vaikystę. Šį obuolių pyragą patį pirmąjį išmokau vaikystėje išsikepti pati. Originalų vaikystės obuolių pyrago receptą esu surašiusi savo knygoje „Nostalgiški skanumynai“, bet receptas, kuriuo šiandien dalinuosi, kiek kitoks.
Kartais ne trūkumas, bet perteklius gali virsti problema – pavyzdžiui, kai sode užderėjo tiek obuolių, jog nebežinia, kur juos dėti. Tada praverčia receptai, kurie padeda skaniai sunaikinti kuo daugiau šių vaisių. Būtent toks yra mūsų siūlomas klasikinis vokiškas obuolių pyragas, išbandykite!
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Pagrindinis šio pyrago ingredientas – obuoliai, todėl svarbu žinoti, kad pyragams tinka ne bet kokie obuoliai. Į pyragus geriausia pjaustyti kietesnius saldžiarūgščius obuolius, labiausiai tam tinkamos senosios obuolių veislės: antaniniai ar „bogatyr“. Šį pyragą kepiau kelis kartus, pirmą kartą su kietesniais obuoliais iš vyro močiutės sodo, o antrąjį jau iš gražiųjų parduotuvinių. Skirtumas buvo didelis, nes parduotuvinai obuoliai greičiau sukepė ir patęžo, o tuo pačiu obuolių pyragas prarado savo aukštį, nors jo skanumas niekur nedingo. Taigi, obuoliai nėra visi vienodi, vieni labiau tinka valgymui, o kiti kepimui.
Ir kokiems tik kepiniams nenaudojame medaus – nuo medaus torto ir meduolių iki prancūziškų madlenų ar granolos. Rudenį, kai obuolių tiek daug, verta medumi paskaninti obuolių pyragą – tikrai nustebsite, kokių puikių skonio ir aromato natų jis suteikia!
Šio nuostabaus pyrago, kuriame obuoliai derinami su karamele, receptą pristato profesionalus konditeris Ali Gadžijevas.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Labiausiai man patinka jaukūs, paprastai ir lengvai pagaminami obuolių pyragai. O šis yra būtent toks! Jo receptą pernai rudenį parsivežiau iš kelionės po Toskaną.
Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės. Pirmą jo sluoksnį sudaro vientisa sviestinė tešla, viduryje – obuoliai, maišyti su cinamonu ir citrinos sultimis, o viršuje – traškūs sviestinės tešlos ir avižų trupiniai.
Originalus obuolių pyragas be glitimo – skanus, kvapnus ir sveikesnis. Receptas iš tinklaraščio Soulfood.lt
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Neįsivaizduoju populiaresnio pyrago nei obuolių. Kiek šeimininkių, turbūt tiek ir obuolių pyragų receptų, o jeigu jūs dar neturite savojo, galbūt nuo šiol turėsite. Tegul jūsų namuose pasklinda šio labai nesudėtingo, bet gana įspūdingo pyrago aromatas!
Miško žvėrys: Šis puošnus pyragas papuoš ne tik savaitgalio vaišių stalą, tačiau tiks ir bet kuriai šventei – ir vaikų, ir suaugusiųjų.
Miško žvėrys: Šį obuolių pyragą tinka apibarstyti perliniu cukrumi ir tiekti su vaniliniais ledais, kremu, plakta grietinėle.
Miško žvėrys: Nuotabiai atrodantis, labai skanus pyragas, kuriam prireiks labai plonai skiltelėmis pripjaustyti obuolių. Tačiau šis kepinys vertas nedidelio vargo!