Dabar populiaru
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 3
Jau įvertinote šį receptą

Apelsininės madlenos su medumi ir prieskoniais

Prancūziški pyragaičiai madlenos
Vida Press nuotr. / Prancūziški pyragaičiai madlenos

Gali būti, kad šių dailiai atrodančių biskvitinių pyragėlių nuotraukomis gėrėjotės „Instagram“ tinkle, o gal pamenate juos iš Marselio Prusto romanų ciklo „Prarasto laiko beieškant“. Jei suklusote, kuo jau jie tokie ypatingi, pasiduokite šiam smalsumui ir pagaliau išsikepkite madlenų patys!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.

2. Į kitą dubenį suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę ir pirštais ištrinkite cukrų su žievelės tarkiais, kol taps kvapnus ir drėgnas.

3. Muškite į apelsininį cukrų kiaušinius ir plakite, kol masė taps balsva ir lengva. Supilkite į ją vanilės ekstraktą, dėkite medų ir vėl paplakite, kol viskas susimaišys.

4. Lengvai maišydami suberkite sausuosius ingredientus, tada sviestą ir dar pasukite masę, kol ji taps vientisa – nebebus nei sausųjų ingredientų, nei neįmaišyto sviesto.

5. Uždenkite tešlą polietileno plėvele, taip, kad ji liestų paviršių (priešingu atveju tešla apdžius) ir dėkite dubenį su tešla į šaldytuvą bent 3 valandoms, bet galima ir per naktį.

6. Kai susiruošite kepti pyragėlius, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu). Specialios madlenoms skirtos kepimo skardos „duobutes“ kruopščiai ištepkite sviestu, tada pabarstykite miltais (jų perteklių nupurtykite).

7. Kabinkite maždaug po valgomąjį šaukštą tešlos ir pildykite duobutes – kaip nors ypatingai formuoti ir lyginti tešlos nereikia, nes karštyje ji išskys ir puikiai užpildys duobutes.

8. Kepkite 9–10 min., kol pyragėliai išsipūs ir parus.

9. Išėmę skardą, stuktelkite ją į kokį kietą paviršių – jei gerai ištepėte „duobutes“ sviestu ir pabarstėte miltais, pyragėliai mikliai atlips nuo paviršiaus.

10. Pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite dar šiltų ar atvėsusių.

Patarimai:

  • pyragėlių tešlą labai patogu užsimaišyti iš vakaro, palaikyti per naktį šaldytuve, o kepti kitą dieną, tarkime, prie savaitgalio ryto kavos.
  • madlenoms skirta kepimo forma jau ir Lietuvoje nėra jokia egzotika, pasidovanokite tokią sau (bet kokia proga) ar paprašykite dovanų iš tų, su kuriais madlenomis dalinsitės.
  • rekomendacija kruopščiai ištepti kepimo formą sviestu ir pabarstyti miltais nėra atsitiktinė – tai labai svarbu, jei norite, kad pyragėliai nepriliptų ir smagiai strykteltų iš „duobučių“, kuriose kepė.
  • kaip ir keksiukų, taip ir madlenų tešlos nereikia permaišyti – sausi ingredientai susijungė su šlapiais ir palikite tešlą ramybėje.
  • pyragėliai skaniausi tą pačią dieną!

Kategorijos

Šaltinis: 15min
Komentarai

Daugiau receptų

Pupelių ir morkų mišrainė su krapais ir migdolais

Pupelių ir morkų mišrainė su krapais ir migdolais 4 asm.

Šioje mišrainėje ryškiai „groja“ krapai, o traškumo ir papildomo skonio suteiksia pakepinti migdolai. Patiekalas kyla į visai kitą lygį, išbandykite ir įsitikinsite!

Jautienos faršu įdaryti „cannelloni“ makaronai

Jautienos faršu įdaryti „cannelloni“ makaronai 6 asm.

Nemažai itališkų patiekalų paruošiami labai greitai, tačiau yra ir tokių, kurie priverčia ilgėliau patrypčioti virtuvėje. Būtent tokį, tikrą itališkos virtuvės klasiką, TV laidoje „Gardu Gardu“ pristatė iš šios šalies kilęs virtuvės šefas Gian Luca Demarco. 

Veganiški saldūs avižinių dribsnių batonėliai be glitimo

Veganiški saldūs avižinių dribsnių batonėliai be glitimo 4 asm.

„Vegan Pipiras“: Netoleruojantiems glitimo tokio tipo batonėliai ypač tinka, o avižiniai dribsniai ir datulės dera tobulai. Be to, iš šio užkandžio gausite geros energijos, tiesa, rekomenduojame jų skanauti pirmoje dienos pusėje.

Špinatais ir mėlynėmis nuspalvintas tortas „Žalioji mėlynė“

Špinatais ir mėlynėmis nuspalvintas tortas „Žalioji mėlynė“ 12 asm.

Tortą „Žalioji Mėlynė“ projektui „100 tortų Lietuvai“ skyrė maisto tinkaraščio kumutesvirtuve.lt autorė Renata Šniolienė.

Airiškas tartas su lašiša

Airiškas tartas su lašiša 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šio patiekalo kilmė prancūziška, bet jo dažnai galima paragauti Airijos pub‘uose. Išbandykite, nes paruošimas išties yra juokingai lengvas.

 

Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis

Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis 12 asm.

Šį tortą projektui „100 tortų Lietuvai“ pristatė Druskininkų reabilitacijos centras „UPA“.

 

Granola su riešutų sviestu

Granola su riešutų sviestu 6 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Šią granolą ruošiau su žemės riešutų sviestu, bet pastarąjį jūs galite keisti bet kokių kitų riešutų sviestu – migdolų ar net anakardžių. Pridėkite mėgstamų riešutų, sėklų, taip pat klevų sirupo, druskos žiupsnį... Juk žinote, kad žemės riešutų sviestas su druska – tai klasika, lyg duona su sviestu!

Šokoladinis tortas su kremu ganaš

Šokoladinis tortas su kremu ganaš 12 asm.

Šį tortą projektui „100 tortų Lietuvai“ pristatė restorano „IDW Esperanza Resort“ konditerė Danutė Skeberienė.

Šokoladinis-karamelinis tortas su džiovintomis slyvomis

Šokoladinis-karamelinis tortas su džiovintomis slyvomis 12 asm.

Šį tortą projektui „100 tortų Lietuvai“ pristatė Druskininkų „Grand SPA Lietuva“.

Nesaldžios madlenos su lašiša

Nesaldžios madlenos su lašiša 6 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Tradiciškai šie pyragaičiai būna saldūs, jų tešla gana paprasta – iš kiaušinių, miltų, sviesto ir trupučio pieno. Pagardinti vanile ar citrinos žievele, jie išsiskiria ne tiek savo ypatingu skoniu, kiek tipiška kriauklės pavidalo formele. O šįkart aš siūlau kiek modernesnį madlenų receptą – kepsime jas su rūkyta lašiša.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką