Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.7 5 / 18
Jau įvertinote šį receptą

Blyneliai su istorija „Crepes Suzette“

Crepes Suzette
Strelkabelka nuotr. / Crepes Suzette

Strelkabelka.ltYra keletas „Crepes Suzette“ atsiradimo istorijų. Manau, kad šiame pasaulyje visi tokie geri dalykai gimsta per kokį nors atsitiktinumą, tai man visai priimtina yra istorija apie jauną prancūzą padavėją, kuriam netyčia užsidegė likeris. Aišku, stresas – reikia patiekti, o viskas sugadinta. O patiekti tai reikėjo ne šiaip sau eiliniam svečiui, o būsimam Anglijos karaliui Edvardui VII. Tad patys suprantate, kaip tuo metu turėjo jaustis jaunuolis. Bet gerai, kad jam užteko proto paragauti prieš išmetant sugadintą patiekalą… O blynelius taip pavadino dėl labai paprastos priežasties – karalius vakarieniavo su moterimi, kurios vardą galite atspėti patys.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 100 g tešlai
  • Cukrus 80 g 40 g tešlai ir 40 g apelsinų sviestui ir dar šiek tiek apibarstymui
  • Druska 1 žiupsnelis tešlai
  • Kiaušiniai 1 vnt. tešlai
  • Kiaušinių tryniai 1 vnt. tešlai
  • Apelsinai 1 vnt. nutarkuotos žievelės; perpus tešlai ir apelsinų sviestui
  • Pienas 250 ml tešlai
  • Sviestas 110 g 50 g tešlai ir 60 g kambario temperatūros apelsinų sviestui
  • Aliejus 3 valg. š. kepimui
  • Apelsinų sultys 80 ml apelsinų sviesto
  • Brendis 2 valg. š. galima keisti ir konjaku
  • Likeris 60 ml „Grand Marnier“ (bet puikiai tinka ir „Cointreau“)

Kaip gaminti

  • Miltus, cukrų, druską, kiaušinį, kiaušinio trynį ir apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną maišytuvu išplakite tešlą.
  • Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsime – beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite „pailsėti“ 30 minučių. Iškepkite lietinius.
  • Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.
  • Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 arbat. šaukšt.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite „grilio“ funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.
  • Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir „Cointreau“. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius, ir dėkite į lėkštes.

Kategorijos

Šaltinis: 15min
Komentarai

Daugiau receptų

Velykinis Krokuvos varškės pyragas

Velykinis Krokuvos varškės pyragas 10 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai):  Kad ir kiek ieškočiau, dar neradau tobulesnio Velykų skanėsto recepto už šį tradicinį Lenkijos virtuvės kepinį – Krokuvos varškės pyragą. Storas riebios, kokybiškos varškės, pagardintos džiovintais vaisiais, sluoksnis kepamas ant trapaus tešlos pagrindo, o skiriamasis šio pyrago bruožas – kvadratiniais langeliais supintos tešlos juostelės kepinio viršuje, kurios pabaigoje patepamos saldžiarūgščiu citrininiu glajumi.

Nuostabus kulinaro Pauliaus Strasevičiaus morkų tortas

Nuostabus kulinaro Pauliaus Strasevičiaus morkų tortas 10 asm.

Šį tortą projektui „100 tortų Lietuvai“ skyrė tinklaraščio „Kitchen Obsession“ ir kulinarinių knygų autorius Paulius Strasevičius.

Gaivus persikų tortas su varške

Gaivus persikų tortas su varške 10 asm.

Šį desertą projektui „100 tortų Lietuvai“ skyrė sveikatingumo centras „Dainava“, veikiantis pačiame Druskininkų miesto centre, netoli pagrindinės kurorto pėsčiųjų gatvės – Vilniaus alėjos.

 

Nekeptas Velykų varškės tortas su razinomis ir aguonomis

Nekeptas Velykų varškės tortas su razinomis ir aguonomis 12 asm.

Šį tortą projekto “100 tortų Lietuvai” proga pristatė  mokytoja Dalia Žygelienė, dirbanti profesijos mokytoja Alantos technologijos ir verslo mokykloje bei mokiusi ne kartą geriausio Lietuvos virėjo titulą pelniusį šefą Deivydą Praspaliauską.

Angliškos karštos mielinės kryžiaus bandelės

Angliškos karštos mielinės kryžiaus bandelės 5 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tradiciškai Didįjį penktadienį iškeptos kryžiaus bandelės siejamos su daugybe papročių ir prietarų – jos neva negenda, jas jūreiviai imdavo į tolimus plaukiojimus, kad laivai nesudužtų, jos apsaugodavo namus nuo gaisro, o sergančiam gabalėlis šios bandelės padėdavo išgyti.

Vieno šios bandelės recepto nėra. Jūs taip pat galite susikurti savo skonį – pasirinkite, ką dėsite į mielinę tešlą.

Saldus ir purus bulgariškas Velykų pyragas kozunakas

Saldus ir purus bulgariškas Velykų pyragas kozunakas 12 asm.

Virginija Pupeikytė-Dzhumerova (Tekstoranas): Kozunakas – neatsiejamas bulgariškų Velykų atributas. Minkštas, purus, saldus pyragas, prekybos centruose pasirodantis gerokai prieš Velykas. 

Su burokėliais marinuoti kiaušiniai

Su burokėliais marinuoti kiaušiniai 2 asm.

Marinuojant kiaušinius burokėlių sultyse jie ne tik pagražinami ryškia spalva, tačiau ir įgauna įdomių skonio atspalvių. Pats metas išbandyti!

Tortas su uogomis ir špinatais

Tortas su uogomis ir špinatais 12 asm.

Šio torto receptą projektui „100 tortų Lietuvai“ pasiūlė saldėsių gerbėja Jurgita Vilkaitė. Tortų gamyba jai – pomėgis, svajonė, atgaiva nuo kasdienių darbų bei galimybė išreikšti save kuriant bei suteikiant šventę artimiesiems.  

Spalvingi daržovių keksiukai

Spalvingi daržovių keksiukai 4 asm.

Netikėti nesaldūs keksiukai įtiks net daržovių nevalgantiems vaikams.

 

Daržovių ir sūrio apkepas

Daržovių ir sūrio apkepas 4 asm.

Šiame nesudėtingai paruošiamame patiekale puikiai dera daržovės ir sūris, verta išbandyti!

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką