Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Brandinamas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Brandintas pyragas
Vida Press nuotr. / Brandintas pyragas

Šį kepinį, turtingą džiovintų gėrybių, būtina brandinti bent mėnesį, nes tik tada atsiskleidžia visa jo skonio ir aromato jėga. Nusipirkite reikiamų ingredientų ir imkitės maišyti tešlą. Apėmus šventinės ruošos karštinei tikrai sau už tai padėkosite!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 24 cm skersmens apvaliai kepimo formai.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą išimamu dugnu išklokite dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu ir labai plonai ištepkite sviestu.

2. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, kol mišinys taps purus, švelniai rusvos kapučino spalvos. Maišydami nuolat nubraukite nuo kraštų ant jų susikaupusį mišinį.

3. Pakepinkite lazdynų riešutus stebėdami, kad nepradėtų degti. Atvėsinkite ir perpjaukite perpus.

4. Stambesnius vaisius pasmulkinkite, būtinai nupjaustykite kietus figų galiukus.

5. Kiaušinius muškite į nedidelį dubenėlį, švelniai paplakite šakute, o tuomet po truputį pilkite į sviesto-cukraus mišinį vis dar intensyviai sukdami (jei mišinys labai sluoksniuojasi, įberkite kokį šaukštą miltų).

6. Suberkite į sviesto-cukraus-kiaušinių mišinį džiovintus vaisius, uogas, brendį, citrinos ir apelsino sultis ir nutarkuotas žieveles, gerai išmaišykite.

 

7. Kruopščiai sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, o tada suberkite į bendrą mišinį, darsyk išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.

8. Suverskite gautą tirštą tešlą į paruoštą kepimo formą, palyginkite viršų, švelniai paspauskite, kad viduryje neliktų oro tarpų.

9. Kepkite pyragą apie valandą, o tada neatidarę orkaitės durelių sumažinkite kaitrą iki 150 laipsnių ir kepkite dar 2 valandas. Ar pyragas iškepė, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką – ištraukus ant jo gali būti keli trupiniai, bet jokiu būdu ne neiškepusi tešla.

10. Išimkite pyragą iš orkaitės ir atvėsinkite, o tik tada išimkite iš kepimo formos.

Pyrago brandinimas:

Teoriškai šį pyragą galima iškepti bei papuošti ir Kalėdų išvakarėse, tačiau praktiškai jis nepalyginamai skanesnis ir kvapnesnis bent mėnesį brandintas periodiškai vis sulaistant jį stipriu alkoholiu. Tam dažniausiai naudojamas brendis, tačiau tinka ir tamsusis romas.

 

Jei ryšitės pyragą brandinti, kai atvės, subadykite jo viršų stora adata ar metaliniu virbalu ir tada pašlakstykite alkoholiu. Kitas būdas – supilti alkoholį į purkštuką. Pyrago viršus, kai jį apipurkšite, turi būti drėgnas, tačiau jokiu būdu nepradėti težti ar pan.

Sulaistytą ar supurkštą pyragą kruopščiai suvyniokite į kepimo popierių, o tada dar į foliją, dėkite į tą pačią kepimo formą ar kokį kitą plokščiadugnį erdvų indą, uždenkite ir padėkite sausoje tamsioje vietoje, kur niekas jo neužtiktų. Suvilgymo/supurškimo procedūrą kartokite kas 4–5 dienas.

Pyragą puoškite Kalėdų išvakarėse, apie galimus puošybos būdus skaitykite artėjant šventėms, tačiau ir patys galite pasitelkti fantaziją!

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Persimonų pyragas su speltų miltais

Persimonų pyragas su speltų miltais 6 asm.

Siūlome sodrų ir sveikesnį pyragą, mat maišant jam tešlą naudojami speltų miltai. Tiks ir prie kavos, ir saldesniems pusryčiams, jei tokių nebijote.

Veganiški saldūs morkų rutuliukai

Veganiški saldūs morkų rutuliukai 4 asm.

Išbandykite puikų veganišką skanėstą, jo receptu dalinasi maisto tinklaraštis Follow your spoon.

 

Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru

Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Įprasta obuolienes gardinti cinamonu. Tačiau siūlau pamėginti vieną kitą indelį pasigaminti obuolienės su vanile – tokiu įdaru paskaninti jūsų obuoliniai kepiniai atsiskleis visai kitomis spalvomis.

Žiedinių kopūstų (kalafiorų sriuba) su indiškais prieskoniais

Žiedinių kopūstų (kalafiorų sriuba) su indiškais prieskoniais 4 asm.

Kai prastas oras ar nuotaika nekokia, viską gali pataisyti skanus, pikantiškas maistas. Tačiau šįkart siūlome ne dairytis saldumyno, tačiau išsivirti gardžios kalafiorų sriubos su indiškais prieskoniais.

Aromatingas moliūgų džemas su migdolais

Aromatingas moliūgų džemas su migdolais 4 asm.

Siūlome išsivirti moliūgų džemo, kurį vėliau pasimė gaudami valgysite su blynais, skrebučiais ar kitais mėgstamais užkandžiais.

 

Perlenktos mini picos „Calzone“ su sūriu ir dešra

Perlenktos mini picos „Calzone“ su sūriu ir dešra 4 asm.

Išbandykite nuostabaus itališko užkandžio receptą, kuriuo dalinasi iš šios šalies kilęs virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

 

Bolivinių balandų (kynvos) blyneliai

Bolivinių balandų (kynvos) blyneliai 3 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šį receptą man parodė Bolivijos kečujai (indėnų gentis), vyras ir žmona Guido ir Ines. Tradicinių Bolivijos patiekalų, kuriais jie vaišino, buvo dar bent dešimt, bet šie blyneliai man buvo skaniausi.

 

Veganiški žemaičių blynai

Veganiški žemaičių blynai 5 asm.

Tradicinį mėsos įdarą veganiškame žemaičių blynų variante pakeičia įvairios daržovės. Verta išbandyti! Receptu dalinasi veganinei mitybai skirtas tinklaraštis Mi ir Do virtuvei

 

Minkšti ir purūs meduoliai

Minkšti ir purūs meduoliai 8 asm.

Meduoliai – būtina kalėdinio stalo ar net eglutės puošmena, jie gali būti ne tik trapūs ar kietoki, tačiau taip pat ir minkšti bei purūs. Išbandykite naują receptą!

 

Korėjietiškos kopūstų ir ridikų kimči salotos

Korėjietiškos kopūstų ir ridikų kimči salotos 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Tradiciniai korėjietiški kimči yra gaminami iš Pekino kopūstų. Gaminimo procesas itin paprastas: tereikia supjaustytus Pekino kopūstus paslėgus palaikyti sūriame vandenyje, kad jie suminkštėtų ir prigertų šiek tiek sūrumo. Tada juos nuplauti, nusausinti, ir sumaišyti su aitrių prieskonių pasta, pagaminama iš česnakų, imbiero, čili ir žuvies padažo, sojos bei cukraus. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką