Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Brandinamas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Brandintas pyragas
Vida Press nuotr. / Brandintas pyragas

Šį kepinį, turtingą džiovintų gėrybių, būtina brandinti bent mėnesį, nes tik tada atsiskleidžia visa jo skonio ir aromato jėga. Nusipirkite reikiamų ingredientų ir imkitės maišyti tešlą. Apėmus šventinės ruošos karštinei tikrai sau už tai padėkosite!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 24 cm skersmens apvaliai kepimo formai.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą išimamu dugnu išklokite dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu ir labai plonai ištepkite sviestu.

2. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, kol mišinys taps purus, švelniai rusvos kapučino spalvos. Maišydami nuolat nubraukite nuo kraštų ant jų susikaupusį mišinį.

3. Pakepinkite lazdynų riešutus stebėdami, kad nepradėtų degti. Atvėsinkite ir perpjaukite perpus.

4. Stambesnius vaisius pasmulkinkite, būtinai nupjaustykite kietus figų galiukus.

5. Kiaušinius muškite į nedidelį dubenėlį, švelniai paplakite šakute, o tuomet po truputį pilkite į sviesto-cukraus mišinį vis dar intensyviai sukdami (jei mišinys labai sluoksniuojasi, įberkite kokį šaukštą miltų).

6. Suberkite į sviesto-cukraus-kiaušinių mišinį džiovintus vaisius, uogas, brendį, citrinos ir apelsino sultis ir nutarkuotas žieveles, gerai išmaišykite.

 

7. Kruopščiai sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, o tada suberkite į bendrą mišinį, darsyk išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.

8. Suverskite gautą tirštą tešlą į paruoštą kepimo formą, palyginkite viršų, švelniai paspauskite, kad viduryje neliktų oro tarpų.

9. Kepkite pyragą apie valandą, o tada neatidarę orkaitės durelių sumažinkite kaitrą iki 150 laipsnių ir kepkite dar 2 valandas. Ar pyragas iškepė, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką – ištraukus ant jo gali būti keli trupiniai, bet jokiu būdu ne neiškepusi tešla.

10. Išimkite pyragą iš orkaitės ir atvėsinkite, o tik tada išimkite iš kepimo formos.

Pyrago brandinimas:

Teoriškai šį pyragą galima iškepti bei papuošti ir Kalėdų išvakarėse, tačiau praktiškai jis nepalyginamai skanesnis ir kvapnesnis bent mėnesį brandintas periodiškai vis sulaistant jį stipriu alkoholiu. Tam dažniausiai naudojamas brendis, tačiau tinka ir tamsusis romas.

 

Jei ryšitės pyragą brandinti, kai atvės, subadykite jo viršų stora adata ar metaliniu virbalu ir tada pašlakstykite alkoholiu. Kitas būdas – supilti alkoholį į purkštuką. Pyrago viršus, kai jį apipurkšite, turi būti drėgnas, tačiau jokiu būdu nepradėti težti ar pan.

Sulaistytą ar supurkštą pyragą kruopščiai suvyniokite į kepimo popierių, o tada dar į foliją, dėkite į tą pačią kepimo formą ar kokį kitą plokščiadugnį erdvų indą, uždenkite ir padėkite sausoje tamsioje vietoje, kur niekas jo neužtiktų. Suvilgymo/supurškimo procedūrą kartokite kas 4–5 dienas.

Pyragą puoškite Kalėdų išvakarėse, apie galimus puošybos būdus skaitykite artėjant šventėms, tačiau ir patys galite pasitelkti fantaziją!

Kategorijos

Šaltinis: 15min
Komentarai

Daugiau receptų

Nesaldūs pikantiški sausainiai su pelėsiniu sūriu

Nesaldūs pikantiški sausainiai su pelėsiniu sūriu 6 asm.

Tokie pikantiški sausainiai patiks ir mažiems, ir dideliems. Be to, tai dar ir idealus skanėstas šventiniam stalui.

 

Šokoladiniai sausainiai su riešutais

Šokoladiniai sausainiai su riešutais 6 asm.

Šie sausainiai – neabejotina klasika, juos dar galima paskaninti ir riešutais.

 

Lengvas itališkas speltų miltų pyragas su šokolado gabaliukais

Lengvas itališkas speltų miltų pyragas su šokolado gabaliukais 6 asm.

Suteikite sau atokvėpio minutę su gardžiu naminiu pyragu, kurio gaminimas toks nesudėtingas, jog tikrai nenuvargins, čia juk ne kelių aukštų tortas!

Minkšti ir labai imbieriniai sausainiai

Minkšti ir labai imbieriniai sausainiai 6 asm.

Siūlome minkštų, aromatingų meduolinių sausainių su kristalizuoto imbiero gabaliukais receptą.

Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“

Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“ 8 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šie sausainiai kilę iš Olandijos ir Belgijos. Tradiciškai Olandijoje jie kepami šv. Mikalojaus (angl. st.Nicholas) dienai gruodžio 5-osios vakarą, o Belgijoje ta pačia proga, tik gruodžio 6-ąją. Tomis dienomis Šv.Mikalojus vaikams į batus neša dovanas.

 

Citrinomis kvepiantys migdoliniai sausainiai

Citrinomis kvepiantys migdoliniai sausainiai 6 asm.

Šie sausainiai itin tinkami skanauti žiemą, mat vien jų aromatas nuteikia jaukiai.

 

Pakepinti briuseliniai kopūstai su riešutais

Pakepinti briuseliniai kopūstai su riešutais 4 asm.

Briuseliniai kopūstai, ypač skanūs apvirti ir pakepinti, taip jie tampa puikiu garnyru ir prie šventinio kepsnio. Tačiau šįkart – dar kitoks jų receptas, kur mažas kopūstų galvutes reikės išskaidyti į lapelius.

Apelsinais kvepiantis migdolinis bananų keksas

Apelsinais kvepiantis migdolinis bananų keksas 8 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Apelsinai ir mandarinai man, kaip turbūt ir daugumai jūsų, visada asocijuojasi su švenčių laukimo sezonu. Tad šis pyragas idealiai tinka savaitgalio kepinių planams.

Azijietiško stiliaus keptos vištienos blauzdelės su migdolais

Azijietiško stiliaus keptos vištienos blauzdelės su migdolais 4 asm.

Šis receptas, kurį TV laidoje pristatė virtuvės šefas Gian Luca Demarco, puikiausiai tiktų ir  Kalėdų, ir Naujųjų metų, ir bet kurios kitos šventės stalui. Išbandykite!  

Šokoladas su spalvingais priedais kalėdinėms dovanoms

Šokoladas su spalvingais priedais kalėdinėms dovanoms 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Viena iš valgomų kalėdinių dovanų idėjų – namuose lydytas tamsus šokoladas, praturtintas maistingais riešutais, natūraliai saldžiais vaisiais ir kvapniais prieskoniais. Šį kartą šokoladą spalvinau žaliosiomis pistacijomis ir rausvaisiais pipirais, patikėkite, jie dera idealiai.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką