Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Brandintas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais

Brandintas kalėdinis pyragas
Nidos Degutienės nuotr. / Brandintas kalėdinis pyragas

Nida Degutienė (Nidos receptai): Brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmąkart jo ragavau, kai dukros studijų draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai tas, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, toks keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galima paruošti gerokai iš anksto.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Sudėkite visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilkite romu arba brendžiu ir palikite 2–3 dienom pabrinkti. Jei neturite laiko brandinti džiovintų vaisių, sudėkite juos į nedidelį puodą, užpilkite romu arba brendžiu ir pavirkite apie 5–7 minutes, kol vaisiai išbirnks, visas alkoholis bus susigėręs. Nuimkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 140C. Į elektrinio plaktuvo indą sudėkite minkštą sviestą ir cukrų, viską gerai išsukite (apie 6–8 min.), kol gausite labai šviesią kreminę masę. Įmuškite po vieną kiaušinį ir toliau plakite.

3. Kitame dideliame dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberkite riešutus. Galiausiai sudėkite visus išbrinkintus vaisius ir sumaišykite, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase.

4. Tešlą sukrėskite į gerai riebalais išteptą atskirų keksų (250 ml talpos) arba į tradicinę kekso ar torto formą. Maži keksai keps apie 35–40 min, didelis pyragas keps apie 1,5 val ir daugiau – ar iškepęs, reikia tikrinti mediniu pagaliuku – ištraukus jis nebeturi būti aplipęs tešla.

5. Išimkite iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsinkite. Pašlakstykite kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikykite uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.

Aš dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Jaučio liežuvis, ruoštas pagal Peru tradiciją

Jaučio liežuvis, ruoštas pagal Peru tradiciją 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Peru šis patiekalas labiau prisikiriamas afrikietiškam paveldui, nes vergovės laikais vergams dažnai atitekdavo tie jautienos produktai, kurių nevalgydavo plantatoriai. Taip atsirado gardūs patiekalai iš jautienos vėdarų, skrandžio, širdies ar liežuvio.

Šį patiekalą nesudėtinga pasigaminti, visų produktų gausite Lietuvoje. Svarbiausia – atmatuoti aštrumą pagal jūsų skonį.

Riešutų kremas su kriaušėmis, gervuogėmis ir lazdyno riešutais

Riešutų kremas su kriaušėmis, gervuogėmis ir lazdyno riešutais 2 asm.

FeedMySister.comLengvas desertas arba alternatyva savaitgalio pusryčiams. Riešutų kremas, saldi kriaušė ir gervuogės, kurias galite keisti šilauogėmis, jei sunku rasti.

 

Greitai paruošiama kiniška sriuba su makaronais, daržovėmis ir žalumynais

Greitai paruošiama kiniška sriuba su makaronais, daržovėmis ir žalumynais 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šią kinišką sriubą greitai išviriau iš anksčiau savo virto ir užšaldyto sultinio. Jį pašildžiusi dar trumpai paviriau su imunitetą stiprinančiais prieskoniais: imbieru, českanais, aitriąja paprika. Sultinį praturtinau plonai pjaustyta morka ir pekino kopūstu bei aromato suteikiančiais svogūnų laiškais bei kalendromis.

Aišku, vietoj naminio sultinio galima panaudoti ir kokybišką, ekologišką pirktinį sultinį (jo kubelius ar miltelius), tik iš tokio sultinio naudos bus mažiau.

Citrininis pyragas su itališku morengu

Citrininis pyragas su itališku morengu 8 asm.

Išbandykite receptą, kuriuo dalinasi profesionalus konditeris, TV laidų vedėjas Ali Gadžijevas.

 

Citrininiai varškės blyneliai su troškintais obuoliais

Citrininiai varškės blyneliai su troškintais obuoliais 4 asm.

Varškės blyneliai – dažnų namų pusryčių, o gal ir vakarienės klasika. Jei varškę pertrinsite per sietelį (arba naudosite rikotą) bei pagardinsite citrina, patiekalą kilstelėsite į naują lygį. O jei prie tokių blynelių patieksite trumpai troškintų kvapnių obuolių, mėgausitės pasakišku skanėstu. 

Persimonų pyragas su speltų miltais

Persimonų pyragas su speltų miltais 6 asm.

Siūlome sodrų ir sveikesnį pyragą, mat maišant jam tešlą naudojami speltų miltai. Tiks ir prie kavos, ir saldesniems pusryčiams, jei tokių nebijote.

Veganiški saldūs morkų rutuliukai

Veganiški saldūs morkų rutuliukai 4 asm.

Išbandykite puikų veganišką skanėstą, jo receptu dalinasi maisto tinklaraštis Follow your spoon.

 

Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru

Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Įprasta obuolienes gardinti cinamonu. Tačiau siūlau pamėginti vieną kitą indelį pasigaminti obuolienės su vanile – tokiu įdaru paskaninti jūsų obuoliniai kepiniai atsiskleis visai kitomis spalvomis.

Žiedinių kopūstų (kalafiorų sriuba) su indiškais prieskoniais

Žiedinių kopūstų (kalafiorų sriuba) su indiškais prieskoniais 4 asm.

Kai prastas oras ar nuotaika nekokia, viską gali pataisyti skanus, pikantiškas maistas. Tačiau šįkart siūlome ne dairytis saldumyno, tačiau išsivirti gardžios kalafiorų sriubos su indiškais prieskoniais.

Aromatingas moliūgų džemas su migdolais

Aromatingas moliūgų džemas su migdolais 4 asm.

Siūlome išsivirti moliūgų džemo, kurį vėliau pasimė gaudami valgysite su blynais, skrebučiais ar kitais mėgstamais užkandžiais.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką