Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 6
Jau įvertinote šį receptą

Brandintas vaisinis pyragas Kalėdoms

Brandintas pyragas
Vida Press nuotr. / Brandintas pyragas

Pyragas, kurio receptą siūlome, turi subęsti ir tai užtruks ne mažiau, kaip 4 savaites. Pagalvokit, ar ne puiku: be karštligiškos skubos iškepate pyragą jau šį savaitgalį, švelniai jį kelias savaites paglobojate, o per šventes belieka mėgautis puikiu skoniu, aromatu ir svečių žeriamais komplimentais.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Į puodą storu dugnu suberkite džiovintus vaisius (stambesniuosius supjaustykite mažesniais gabalėliais, kad visi būtų daugiau mažiau vienodi), vaisių žieveles, cukrų, sudėkite sviestą, supilkite sultis ir alkoholį. o tada ant nestiprios ugnies pakaitinkite 7 min. Nepalikite be priežiūros ir kartas nuo karto pamaišykite. Perpilkite gautą mišinį į didelį dubenį ir leiskite pravėsti (apie pusvalandį).

2. Kol masė vėsta, iki 150 C įkaitinkite orkaitę (kaitinimas viršus-apačia, be „vėjelio“). Nedidelę apvalią (idealu – 20-22 cm skersmens), tačiau gilią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

3. Į pravėsusią masę sudėkite likusius ingredientus ir išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.

4. Verskite gautą masę į paruoštą kepimo skardą, gerai išlyginkite paviršių.

5. Kepkite pyragą apie 2 valandas, kol viršus bus intensyviai rudas. Stebėkite, nes kiekviena orkaitė individuali, jei jūsų pyragas akivaizdžiai svyla, užsispyrę tų dviejų valandų nelaukite.

6. Išimkite pyragą iš orkaitės ir, kol dar šiltas, labai švariu kuo plonesniu mediniu pagaliuku jį subadykite. Leiskite visiškai atvėsti skardoje ir tik tada išimkite. O dabar metas pyragą brandinti – t.y. periodiškai jį suvilgyti alkoholiu, to nebereikės daryti tik paskutiniąją savaitę prieš šventes (apie brandinimą – patarimai žemiau).

7. Prieš patiekiant, pyragą galima papuošti mėgstama glazūra – idealiai tinka paprasčiausia, gaminama iš cukraus, sviesto ir apelsinų ar citrinų sulčių.

Svarbūs patarimai apie brandinimą:

  • Labai svarbu brandinamą pyragą tinkamai suvynioti – jo kontaktas su išoriniu pasauliu per visą brandinimo laiką galimas tik tada, kai jį „maitinsite“ alkoholiu. Idealu, jei pirmiausia pyragą suvyniosite į maistinę plėvelę, tuomet į foliją, trečias sluoksnis tebūnie didelis plastikinis maišas, o galiausiai visą šį paketą dėkite į kokią nors dėžutę ar plokščiadugnį indą aukštais kraštais.
  • Nuolat vilgyti pyragą alkoholiu labai svarbu – tai ne tik apsaugos jį nuo bakterijų dauginimosi, bet ir drėkins, užtikrins aromatingumą. Pirmąsyk suvilgykite kai pyragas bus visiškai atvėsęs, prieš suvyniojant į visus aukščiau išvardintus sluoksnius. Vėliau pyragą vilgykite kas 5-7 dienas, tik paskutiniąją savaitę to nebedarykite. Ekspertai pataria, jog geriausia pyragą alkoholiu „maitinti“ naudojant purkštuką, taip skystis tolygiausiai padengs paviršių ir per padarytas skylutes skverbsis gilyn.
  • Pyragą galite vilgyti tuo pačiu gėrimu, kurį naudojote kepdami, tačiau galite vilgyti ir kitu, pavyzdžiui, stipriuoju gėrimu su apelsinų skoniu ir aromatu.
  • Brandinamas pyragas turi būti laikomas sausoje vėsioje vietoje, šaldytuvas tam netinka. Geriausia, jei rasite tam nuošalų, toliau nuo šilumos šaltinių esantį spintelės ar spintos kampą (tokį, į kurį landieji namų smalsučiai pernelyg dažnai nelandžioja).

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Lazdyno riešutų sausainiai vos iš 4 ingredientų

Lazdyno riešutų sausainiai vos iš 4 ingredientų 4 asm.

FeedMySister.comKai pirmą kartą paragavau šių sausainių, nusikėliau į vasarą su tikrais, kreminiais itališkais lazdyno riešutų ledais. Turbūt dėl to labai aiškiai išreikšto lazdyno riešutų skonio, kurio aš visada noriu. Receptas tikrai lengvas – 4 ingredientai ir sausainiai bus padaryti. Ar gali būti geriau? 

Jautienos nugarinės kepsneliai su gorgonzolos sūriu

Jautienos nugarinės kepsneliai su gorgonzolos sūriu 4 asm.

Išbandykite receptą, kuriuo dalinasi šefas, TV laidų vedėjas Gian Luca Demarco.

 

Purus maltos avienos apkepas su daržovėmis

Purus maltos avienos apkepas su daržovėmis 6 asm.

Šį apkepą skanu valgyti ir šiltą, ir šaltą (pavyzdžiui, ruošiant sočius sumuštinius). Patiekalo receptu savo knygoje dalinasi žinomas šefas Yotamas Ottolenghi.

Raudonųjų lęšių ir pomidorų sriuba su kokosų pienu

Raudonųjų lęšių ir pomidorų sriuba su kokosų pienu 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Ši sriuba iš virtuvės spintelių atsargų: lęšių, konservuotų pomidorų, kokosų pieno ir įvairiausių prieskonių.

Sriubai patariu rinktis kuo riebesnį tirštą kokosų pieną, kuris trintai sriubai suteikia kremiškumo. Riebus kokosų pienas, kaip ir įprasta riebi grietinėlė trintoms sriuboms tinka labiausiai. Jei naudosite liesą kokosų pieną, sriubos skonis bus ne prastesnis, bet kreminės tekstūros išgauti nepavyks.

Kvapnus persimonų pyragas su riešutais ir džiovintais vaisiais

Kvapnus persimonų pyragas su riešutais ir džiovintais vaisiais 6 asm.

Jei prisivalgėte šviežių saldžiųjų persimonų, pats metas kepti su jais pyragą. Neabejojame, patiks!

Legendinis viščiukas tabaka

Legendinis viščiukas tabaka 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Žodis tabaka pavadinime visiškai niekuo nesusijęs nei su tabaku, nei su dūmais. Šiaip būtų teisingiau, jei jis būtų užrašytas tapaka, nes būtent taip vadinasi speciali keptuvė, kurią rastumėte gruziniškoje virtuvėje, ir kuri turi tokį priveržiamą sunkų įrenginį, leidžiantį daiktą, esantį keptuvėje, prispausti tarsi presu žemyn, tiesiog priklijuojant jį visu paviršiumi taip, kad visas jo plotas keptų tolygiai.

 

Orkaitėje keptas saliero gumbas su kalendrų sėklomis

Orkaitėje keptas saliero gumbas su kalendrų sėklomis 4 asm.

Tvirti, specifinio skonio saliero gumbai – dažni ingredientai įvairiuose daržovių ar mėsos patiekaluose. Tačiau ar žinojote, jog juos galima iškepti orkaitėje nė nepjaustytus (taip, šiek tiek laiko prireiks), pagardintus keliais prieskoniais, o tada paversti pagrindiniu pietų ar vakarienės herojumi? 

Keksas su šviežiomis arba šaldytomis vyšniomis

Keksas su šviežiomis arba šaldytomis vyšniomis 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Kad ir kaip keistai atrodytų recepte reikalingų produktų kiekiai, bet tų skaičiukų reikia laikytis. Paklaidos keičia rezultatą. Kaip ir krepšinyje, paskutinę akimirką neišmetus kamuolio lanko link laiku.

 

Trijų šokoladų desertas su kokosų pienu

Trijų šokoladų desertas su kokosų pienu 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šiam desertui prireiks vos kelių ingredientų: skirtingų rūšių ir spalvų kokybiško šokolado, pasirinkto riebumo kokosų pieno bei želatinos. Kokosų pieną desertui rekomenduoju rinktis vidutinio riebumo 18 proc. Kaip ir visus želė tipo desertus, šį irgi geriausiai paruošti iš vakaro, o ryte beliks atsidaryti šaldytuvą ir pradėti lengvai mėgautis savaitgaliu!

 

Skandinaviškos salotos su ruginės duonos skrebučiais

Skandinaviškos salotos su ruginės duonos skrebučiais 4 asm.

Rugiai puikiai dera su tokiais ingredientais kaip burokėliai, rūkyta žuvis, krapai, grybai, sūriai. Išbandykite skandinaviško stiliaus salotas, kuriose drąsiai eksperimentuokite su šio maisto likučiais.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką