Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“
Nidos Degutienės nuotr. / Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“

Nida Degutienė (Nidos receptai): Putpelės mane sužavėjo dar keliaujant po Prancūziją. Miniatiūrinis paukštelis, kuris telpa į vyriškos rankos saują, atrodo, turės vien vaizdą, ir jokios mėsos pasistotinimui, tačiau anaiptol taip nėra! Tad tiems, kas šventes švnčia mažesnėje kompanijoje, o ir tiems, ko negąsdina riebaluotos rankos ir kauliukų dorojimas, šis patiekalas tikrai patiks.

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

  • Jums prireiks prancūziško brioche pyrago. Tačiau jei nepavyks tokio surasti, naudokite pynutės arba ciabatta riekes.
  • Putpelių ieškokite gerose mėsinėse – jas šiais laikais augina Lietuvos ūkininkai, tad gausite jų šviežutėlių. Beje, jei niekur nerasite putpelių, griebkite tuos mažyčius prancūziškus viščiukus – spatchcock.
  • Šiam receptui jums reikės aromatingo čatnio. Jei vasarą pasigaminote pomidorų džemo, tai jis čia kuo puikiausiai pasitarnaus. Jei apieškojote savo namų lentynas ir nieko panašaus į čatnį nerasite, užsukite į artimiausią prekybos cetrą ir griebkite kurį nors kokybišką pirktinį. Aš šiam receptui naudojau aviečių su apelsinais ir čili padažą, skonis tiko tobulai, o ir aviečių bei apelsinų derinys tiesiog sukurtas didžiosioms metų šventėms!
  • Taip pat jums reikės keleto juostelių bekono (šoninės). Prisipažinsiu, kad naudojau itališką, ne lietuvišką šoninę, nes taip plonai kaip italai aš lietuviškos produkcijos supjaustytos dar neužtikau. O pati be pjaustymo mašinos taip pat taip plonai nesusipjaustyčiau. Tad kai jau rinksitės, imkite gana riebią šoninę, geriausia persipynusią su raumenuko strijomis. Ji kepdama drėkins putpelės krūtinėlę, o iškepusi bus maloniai traški ir labai skani!

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

2. Pasigaminkite įdarą: nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, česnakus, figas, razinas ir džiovintas spanguoles, kol suminkštės (apie 4 min). Supilkite actą ir dar pakepinkite maišydami apie 2 minutes. Sudėkite šiuos apkepintus ingredientus į dubenį, sumaišykite su petražolėmis, šalavijais, garstyčiomis ir pyrago gabalėliais. Pagardinkite druska ir pipirais.

3. Į kiekvienos putpelės ertmę kimškite įdaro, paspausdami, kad kuo daugiau jo sutilptų. Tada maistine virvele suriškite putpelės kojas. Patepkite putpelę iš visų pusių čatniu ir apvyniokite keliais sluoksniais bekono juostelių, kad jos šiek tiek persidengtų (vienai putpelei prireiks 3-4, bet gal ir 5 juostelių, priklausomai, kokio jos pločio).

4. Brioche pyrago riekeles išdėliokite ant gilauss kepimo indo dugno. Šias riekeles patepkite čatniu. Ant jų guldykite paruoštas putpeles, krūtinėlėmis į viršų. Kepkite apie 45-50 minučių, kol putpelės visiškai iškeps (storiausioje vietoje temperatūra bus apie 70 °C). Jei matote, kad bekonas pernelyg sukepė ir ima svilti, o putpelės dar neiškepę, pridenkite švelniai aliuminio folijos lakštu.

5. Kol putpelės kepa, mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dalimis apkepinkite šalavijų lapus, kol jie taps traškūs (užtruksite apie 30 s). Pabarstykite iškepusias putpeles šalavijų lapais, grūstais pipirais ir patiekite su čatniu, kurį naudojote kepimui.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką