Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“
Nidos Degutienės nuotr. / Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais šoninės „paltukais“

Nida Degutienė (Nidos receptai): Putpelės mane sužavėjo dar keliaujant po Prancūziją. Miniatiūrinis paukštelis, kuris telpa į vyriškos rankos saują, atrodo, turės vien vaizdą, ir jokios mėsos pasistotinimui, tačiau anaiptol taip nėra! Tad tiems, kas šventes švnčia mažesnėje kompanijoje, o ir tiems, ko negąsdina riebaluotos rankos ir kauliukų dorojimas, šis patiekalas tikrai patiks.

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

  • Jums prireiks prancūziško brioche pyrago. Tačiau jei nepavyks tokio surasti, naudokite pynutės arba ciabatta riekes.
  • Putpelių ieškokite gerose mėsinėse – jas šiais laikais augina Lietuvos ūkininkai, tad gausite jų šviežutėlių. Beje, jei niekur nerasite putpelių, griebkite tuos mažyčius prancūziškus viščiukus – spatchcock.
  • Šiam receptui jums reikės aromatingo čatnio. Jei vasarą pasigaminote pomidorų džemo, tai jis čia kuo puikiausiai pasitarnaus. Jei apieškojote savo namų lentynas ir nieko panašaus į čatnį nerasite, užsukite į artimiausią prekybos cetrą ir griebkite kurį nors kokybišką pirktinį. Aš šiam receptui naudojau aviečių su apelsinais ir čili padažą, skonis tiko tobulai, o ir aviečių bei apelsinų derinys tiesiog sukurtas didžiosioms metų šventėms!
  • Taip pat jums reikės keleto juostelių bekono (šoninės). Prisipažinsiu, kad naudojau itališką, ne lietuvišką šoninę, nes taip plonai kaip italai aš lietuviškos produkcijos supjaustytos dar neužtikau. O pati be pjaustymo mašinos taip pat taip plonai nesusipjaustyčiau. Tad kai jau rinksitės, imkite gana riebią šoninę, geriausia persipynusią su raumenuko strijomis. Ji kepdama drėkins putpelės krūtinėlę, o iškepusi bus maloniai traški ir labai skani!

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

2. Pasigaminkite įdarą: nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, česnakus, figas, razinas ir džiovintas spanguoles, kol suminkštės (apie 4 min). Supilkite actą ir dar pakepinkite maišydami apie 2 minutes. Sudėkite šiuos apkepintus ingredientus į dubenį, sumaišykite su petražolėmis, šalavijais, garstyčiomis ir pyrago gabalėliais. Pagardinkite druska ir pipirais.

3. Į kiekvienos putpelės ertmę kimškite įdaro, paspausdami, kad kuo daugiau jo sutilptų. Tada maistine virvele suriškite putpelės kojas. Patepkite putpelę iš visų pusių čatniu ir apvyniokite keliais sluoksniais bekono juostelių, kad jos šiek tiek persidengtų (vienai putpelei prireiks 3-4, bet gal ir 5 juostelių, priklausomai, kokio jos pločio).

4. Brioche pyrago riekeles išdėliokite ant gilauss kepimo indo dugno. Šias riekeles patepkite čatniu. Ant jų guldykite paruoštas putpeles, krūtinėlėmis į viršų. Kepkite apie 45-50 minučių, kol putpelės visiškai iškeps (storiausioje vietoje temperatūra bus apie 70 °C). Jei matote, kad bekonas pernelyg sukepė ir ima svilti, o putpelės dar neiškepę, pridenkite švelniai aliuminio folijos lakštu.

5. Kol putpelės kepa, mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dalimis apkepinkite šalavijų lapus, kol jie taps traškūs (užtruksite apie 30 s). Pabarstykite iškepusias putpeles šalavijų lapais, grūstais pipirais ir patiekite su čatniu, kurį naudojote kepimui.

Kategorijos

Šaltinis: 15min
Komentarai

Daugiau receptų

Orkaitėje keptos daržovės su klevų sirupo-garstyčių glajumi

Orkaitėje keptos daržovės su klevų sirupo-garstyčių glajumi 4 asm.

Šios tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės keptos daržovės gali tapti ir lengvu savarankišku patiekalu, ir garnyru prie keptos mėsos. Išbandykite, kaip jums labiau patiks!

 

Kalėdiniai baltojo šokolado triufeliai

Kalėdiniai baltojo šokolado triufeliai 6 asm.

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės triufeliai gali tapti ir puikia šventinio stalo puošmena, ir saldžia dovana. 

Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu

Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu 6 asm.

Lietuviams taip gerai pažįstamą ir mėgstamą kiaulienos nugarinę šiame Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės („Ant medinės lentelės“) recepte nuostabiai papildo apelsininis padažas.

Šventinis sūrio rutulys su riešutais ir spanguolėmis

Šventinis sūrio rutulys su riešutais ir spanguolėmis 6 asm.

Kristina Pišniukaitė-Šimkienė („Ant medinės lentelės“): Sūrio rutulys galėtų būti visai neįdomus ir paprastas užkandis, bet apvoliotas smulkintose pistacijose, karijų riešutuose, spanguolėse ir česnako laiškuose kuria visai kitokį įspūdį

Keksas su cukatais ir šokoladiniu glajumi

Keksas su cukatais ir šokoladiniu glajumi 6 asm.

Išbandykite nuostabų drėgną ir kvapnų keksą, kurio receptu dalijasi profesionalus konditeris, TV laidų vedėjas Ali Gadžijevas. 

 

Jaučio liežuvis su „Salsa Verde“ padažu ir bulvių salotomis

Jaučio liežuvis su „Salsa Verde“ padažu ir bulvių salotomis 4 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Šis patiekalas, kuris puikiai įsikompnuos ir ant Kalėdų stalo, jungia puikiai pažįstamus ir įdomesnius ingredientus. Receptą išJennifer McLagan knygos „Odd Bits“ išbandė tinklaraštininkė Laura, dabar ryžkitės ir jūs!

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Putpelės mane sužavėjo dar keliaujant po Prancūziją. Miniatiūrinis paukštelis, kuris telpa į vyriškos rankos saują, atrodo, turės vien vaizdą, ir jokios mėsos pasistotinimui, tačiau anaiptol taip nėra! Tad tiems, kas šventes švnčia mažesnėje kompanijoje, o ir tiems, ko negąsdina riebaluotos rankos ir kauliukų dorojimas, šis patiekalas tikrai patiks.

 

Veganiškas citrusinis pyragas su aguonomis

Veganiškas citrusinis pyragas su aguonomis 6 asm.

Gaivus pyragas su apelsinais ir citrinom, saldintas kokosų cukrum, su speltos miltais ir citrininiu kokosų sviesto glajumi. O šventinį akcentą suteikia su citrusais tobulai derančios aguonos!  Receptu dalinasi tinklaraštis  Follow your spoon

 

Kalėdinė bananų duona su spanguolėmis, riešutais ir aguonomis

Kalėdinė bananų duona su spanguolėmis, riešutais ir aguonomis 6 asm.

Bananinė duona gali kvepėti Kalėdomis! Ne kartą išbandytą ir seniai pamėgtą savo receptą šį kartą iškvėpinau meduolių prieskoniais bei praturtinau spanguolėmis, riešutais, aguonomis – ingredientais, kurie labiausiai primena Kalėdas. Bazinį bananų duonos receptą dažnai pritaikau prie sezono, šventės ar savo namiškių norų.

Veganiškas plovas su avinžirniais ir spanguolėmis

Veganiškas plovas su avinžirniais ir spanguolėmis 1 asm.

Follow your spoon: Tai sotus, turtingas prieskonių, spalvingas ir pikantiškas rudųjų basamati ryžių plovas su avinžirniais ir spanguolėmis. Gal atrodo kiek keistas derinys, bet tikrai labai skanus!

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką