Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.9 5 / 91
Jau įvertinote šį receptą

Graikiško jogurto tortas. Daug mažiau kalorijų!

Graikiško jogurto tortas
Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas

Iš pirmo žvilgsnio graikiško jogurto torto tikrai neatskirsite nuo klasikinio sūrio torto (cheesecake). Tik štai pagrindinis skirtumas: klasikinio sūrio torto porcijoje slepiasi apie 540 kcal ir 37 g riebalų, o štai šiame graikiško jogurto torte – dvigubai mažiau kalorijų ir tik 10 g riebalų.

 

Nepaisant stulbinamo skirtumo tarp šių skaičių, graikiško jogurto torto skonis yra labai panašus į klasikinį sūrio. Jis lengvas, kreminės konsistencijos, tirpstantis burnoje, su vos jaučiama saldžiarūgšte citrinos nata.

 

Galbūt, jei niekam neišduosite savo paslapties, smaližiai nė neįtars, kokia yra šio torto paslaptis. O jūs plačiai šypsositės ir žinosite, ką reiškia tie iki šiol buvę paslaptingi žodžiai „valgau ir lieknėju“. Na, gerai, gal ir ne visai taip, tačiau toks nekaltas (bet nuodėmingai skanus) desertas tikrai nesudarys problemų, kai galiausiai teks pradėti maudymosi kostiumėlių sezoną.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sausainiai 180 g pagrindui
  • Cukrus 50 g pagrindui, 150 g įdarui ir 1 valg. š. papuošti
  • Sviestas 115 g tirpintas – pagrindui
  • Kiaušiniai 4 vnt. įdarui
  • Kukurūzų krakmolas 2 valg. š. po 1 valg. š. įdarui ir papuošti
  • Druska 1 žiupsnelis įdarui
  • Vanilė 1 arbat. š. vanilės ekstraktas – įdarui
  • Jogurtas 600 g tirštas, graikiškas – įdarui
  • Citrinos 1 vnt. 1 valg. š. citrinos sulčių ir 1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės – įdarui
  • Braškės 250 g šviežios – papuošti
  • Vanduo 250 ml papuošti

Kaip gaminti

PARUOŠKITE TORTO PAGRINDĄ

 

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 ˚C temperatūros.

 

2. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės.

 

3. Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai būtų padengtas kepimo formos dugnas ir sienelės.

 

4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Prabėgus tiek laiko, išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

 

PARUOŠKITE TORTO ĮDARĄ

 

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai sumaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.

 

2. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 min. ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5–10 minučių. Kai kepinio konsistencija bus tokia, kokios reikia, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos torto centro – vėsdamas jis sutvirtės.

 

3. Atvėsinkite graikiško jogurto tortą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas arba visą naktį.

 

4. Prieš patiekdami, paruoškite torto papuošimą. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant torto viršaus. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Sumaišykite. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps ir masė pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies, maišydami šiek tiek atvėsinkite ir tolygiai plonu sluoksniu apipilkite braškes.

 

5. Atvėsinkite, kol torto paviršius sustings. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

 

Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas
Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas

 

Graikiško jogurto tortą kepė ir aprašė Asta Černė

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Aguonų pyragas su mandarinais

Aguonų pyragas su mandarinais 6 asm.

Šis pyragas suvienija 2 nuostabius ingredientus, siejamus su žiema ir su Kalėdomis, – mandarinus bei aguonas. Kepkite ir ragaukite!

 

Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais 6 asm.

Šį pyragą galima vadinti tikru paskutinės minutės pasiūlymu Kalėdoms, mat jo nereikia brandinti, pertepti ar ypatingai dekoruoti. Paprasta, tačiau neprasta! 

 

Šaldytų uogų ir burokėlių kokteilis

Šaldytų uogų ir burokėlių kokteilis 2 asm.

Šis ryškiai rausvas kokteilis nustebina ne tik spalva, bet ir skoniu, verta išbandyti!

 

Energijos suteikiantis obuolių kokteilis

Energijos suteikiantis obuolių kokteilis 1 asm.

3 populiarių vaisių derinys sukuria puikaus skonio, gerai atgaivinantį ir energijos suteikiantį gėrimą.

 

Gaivus mėtinis gėrimas

Gaivus mėtinis gėrimas 2 asm.

Tai puikus gaivinantis kokteilis po šventinio maratono visai šeimynai.

 

Žaliasis kivių kokteilis su špinatais

Žaliasis kivių kokteilis su špinatais 1 asm.

Ryškaus skonio, labai gaivus kokteilis padės detoksikuoti organizmą, jei kurį laiką šiek tiek piktnaudžiavote maistu.

 

Įdaryta vištos krūtinėlė su aštriais karamelizuotais obuoliais

Įdaryta vištos krūtinėlė su aštriais karamelizuotais obuoliais 4 asm.

Jei ruošiatės šventei, šefas Ruslanas Bolgovas siūlo paruošti vištienos krūtinėlę, įdarytą moliūgų sėklomis, kuskuso kruopomis bei saulėje džiovintais pomidorais. „Sotu, lengva, šventiška“, – taip trumpai šį patiekalą apibūdina jis, prie įdarytos vištienos krūtinėlės rekomenduojantis aštrius karamelizuotus obuolius.

Šventinis riešutų vyniotinis su varške

Šventinis riešutų vyniotinis su varške 10 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Gal Jums neteko varškės vyniotinio pavadinti tortu, bet manau, kad šį tikrai galima taip vadinti – nors jis neatrodo lyg tipiškas tortas, čia yra ir biskvitas, ir pertepimas, ir net papuošimas. Geriausia yra tai, jog gali būti, kad visų produktų, šiam tortui, jau turite namie, o pasigaminti jį yra labai paprasta, greita ir nereikalauja jokių ypatingų įrankių ar skardų, kurios gali būt jau užimtos kitais šventiniam stalui paruoštais patiekalais.

 

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas „Rosca de reyes“

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas „Rosca de reyes“ 10 asm.

Jolanta Vitkutė: Per Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją, meksikiečiai tradiciškai su šeima arba draugais valgo karaliaus pyragą – „rosca de reyes“ – tai tarsi didžiulis sviestinės tešlos riestainis, gardintas cukruotais vaisiais ir aplietas cukraus glajumi. Bet smagiausia, jog jame suslapstytos plastikinės lėlytės! 

 

Kepti ankštiniai pipirai su brinzos sūriu

Kepti ankštiniai pipirai su brinzos sūriu 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Anądien parduotuvėje sūrių skyriuje žvilgsnis užkliuvo už bulgariškos brinzos. Tarpušventyje dažnai norisi paklaidžioti mažiau įprastų skonių vietose. Prisiminiau, kad Bulgarija buvo bene pirmasis mano „užsienis“ ir kad ši Balkanų šalis paliko daug skanių prisiminimų. Vienas iš jų – brinza įdaryti ir apkepti ankštiniai pipirai (bulgariškai – чушки бюрек).

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką