Dabar populiaru
15min be reklamos
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.8 5 / 12
Jau įvertinote šį receptą

Grikių tortas „Dzūkorius“ su grybais

Nesaldus tortas „Dzūkorius“
Nesaldus tortas „Dzūkorius“ / Mokymo įstaigos archyvo nuotr.

Šis Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Druskininkų filialo virėjų profesijos mokytojos Danguolės Vasiliauskienės kartu su virėjų specialybės mokiniais sugalvotas ir realizuotas tortas reprezentuoja Dzūkijos kraštą.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Grikių miltai 500 g grikių biskvitui
  • Grikiai 300 g 150 g grikių biskvitu ir 150 g papuošimui
  • Kiaušiniai 2 vnt. grikių biskvitui
  • Grietinė 100 g riebios; grikių biskvitui
  • Grietinėlė 100 g riebios; grikių biskvitui
  • Pienas 400 g riebaus
  • Druska 1 arbat. š. po žiupsnį grikių biskvitui ir pertepimams
  • Juodieji pipirai 1 arbat. š. po žiupsnį grikių biskvitui ir pertepimams
  • Baravykai 750 g baravykų pertepimui
  • Svogūnai 500 g perpus baravykų ir voveraičių pertepimams
  • Krapai 100 g baravykų pertepimui
  • Jogurtas 250 g graikiško; 50 g baravykų pertepimui, 150 g voveraičių pertepimui ir 50 g papuošimui
  • Voveraitės 500 g voveraičių pertepimui
  • Morkos 250 g voveraičių pertepimui
  • Majonezas 200 g naminio; 150 g voveraičių pertepimui ir 50 g papuošimui
  • Laurų lapai 7 vnt. papuošimui
  • Čiobreliai 7 vnt. šakelės
  • Rozmarinai 5 vnt. šakelės

Kaip gaminti

1. Supilkite grikių kruopas į puodą ir apvirkite apie 10 min., kol pasidarys pusiau minkšti. Kruopas nukoškite, atšaldykite ir suberkite į grikių miltus. Įmuškite kiaušinius, lengvai šakute išplakite, sudėkite grietinę, grietinėlę, pieną, žiupsnelį druskos ir pipirų bei išmaišykite. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Kepkite tris lakštus iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 22 min.

2. Baravykus nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 7 min, nukoškite, pravėsinkite ir susmulkinkite stambokais gabaliukais. Svogūną susmulkinkite smulkiais kubeliais ir kepkite, kol suminkštės. Tada dėkite baravykus, truputi pasūdykite, įberkite pipirų. Kepkite apie 5 minutes. Atvėsinkite, o tada dėkite naminį majonezą ir graikišką jogurtą bei kapotus krapus.

3. Voveraičių pertepimą ruoškite taip pat, kaip baravykų, tik pridėkite kubeliais pjaustytų morkų, kurias kepkite, kol suminkštės.

4. Pirmą grikių biskvito lakštą pertepkite puse baravykų masės, antrą lakštą – voveraičių mase, trečią – likusiais baravykais. Paruoštą tortą aptepkite graikiško jogurto ir naminio majonezo mišiniu ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Tada tortas bus paruoštas puošybai.

5. Sustingusi tortą dekoruojame brinkintais per naktį grikiais. Viršų puošiame žalumynais, lyg būtų miško samanos, jei norite, galima „pasodinti“ vieną kitą konditerinį grybuką.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis trispalvis tortas

Šventinis trispalvis tortas 8 asm.

Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“): Kepdama šį tortą labiausiai norėjau visas tris mūsų vėliavos spalvas sukurti tik iš natūralių ingredientų, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių. Tam puikiai tiko natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai. Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai (jiems papildomo aromato suteikiau įtarkuodama apelsinų žievelės). Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai (jiems gaivos pridėjau įtarkuodama citrinos žievelės). Raudonąjį biskvitą nudažiau liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais.

 

Karka su daržovėmis

Karka su daržovėmis 4 asm.

Kviečiame pasiruošti lietuvių mėgstamą patiekalą, kurio receptu TV laidoje pasidalino virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais 4 asm.

Gamindami įvairiausius patiekalus pupeles, ko gero, renkamės dažniau, tačiau avinžirniai (kartais dar pavadinami turkiškais žirniais) irgi turi savo gerbėjų. Siūlome išsivirti sočios ir kvapnios sriubos su ankštiniais. Tikrai pasotins!

 

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos 4 asm.

Kviečiame gaminti patiekalą, vadinamą „netikru zuikiu“ – taip, jam puikiausiai tinka ir paukštiena, o ne tik kiauliena!

 

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų!  Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.

 

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais 6 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Šį veganišką pyragą labai lengva pasigaminti, o dar lengviau ir skaniau jį suvalgyti!

 

Veganinis vyšnių ir datulių keksas

Veganinis vyšnių ir datulių keksas 6 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu“: Tai minkštas ir drėgnas keksas, kuris yra saldus ne tik dėl naudoto cukraus, bet ir datulių. Toks derinys suteikia visai kitokį saldumą, o jį subalansuoja vyšnių rūgštelė. Linų sėmenys ne tik praturtina kepinį, bet padeda sukurti reikiamą tekstūrą.

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena 8 asm.

Taip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypatingai tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko.

 

Antiena su aštriu šokolado padažu

Antiena su aštriu šokolado padažu 2 asm.

Jei mėgstate antieną, tačiau jau esate prisiragavę tradicinių patiekalų, išbandykite šį. Įdomus derinys su juoduoju šokoladu atskleis visai kitokį antienos skonį. O jei mieliau renkatės kitokią paukštieną, aštrus šokolado padažas puikiai papildys vištienos troškinį ar net ryžių garnyrą.

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra 6 asm.

Kviečiame išsikepti labai purios ir gardžios, švelniai česnaku pagardintos libanietiškos duonos, kurią kildina mielės. Daug darbo nebus, prireiks tik šiek tiek kantrybės, kol tešla porąsyk pakils. Skaniuoju kepiniu galėsite mėgautis kaip užkandžiu, patiekti prie sriubos, ruošti su juo sumuštinius. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką