Dabar populiaru
15min be reklamos
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.3 5 / 12
Jau įvertinote šį receptą

Gruziniški chačiapuriai, kuriems neįmanoma atsispirti

Gruziniškas skanėstas chačiapuri
Gruziniškas skanėstas chačiapuri / Nidos Degutienės nuotr.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Tai, kad lietuviai jaučia nepaprastai didelę meilę Sakartvelui (Gruzijai) ir gruziniškiems patiekalams, niekam ne paslaptis. Gruziją iš tiesų galima įsimylėti paragavus vieną iš tipinių šios šalies užkandžių – chačiapurį. Tai ypač į picą panašus paplotėlis, kuriame dominuoja trijų rūšių sūris, o pačiame centre it saulė šviečia geltonas kiaušinio trynys!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Mielinės tešlos pagrindas ir tąsaus sūrio įdaras – tokiais kepiniais mėgaujasi toli gražu ne vien gruzinai! Pagalvokite apie italus, picų karštine užkrėtusius visą pasaulį! 

Tai štai chačiapuriai – dar viena sesė iš šios smagios užkandžių kompanijos, kuri ne tik puikiai atrodo, bet yra paprastai pagaminama ir be proto skani. Beje, chačiapuris, iš gruzinų kalbos išvertus, – tai „duona su sūriu“. Na, tokia nuodėminga duona, sakyčiau, bet kartais sau verta pasidaryti šventę! Traški plutelė, minkštutis vidus ir, aišku, tąsus sūrio įdaras, kurį valgant akys pačios užsimerkia iš palaimos…

Kaip ir picas, chačiapurius geriausia kepti iki labai aukštos temperatūros įkaistančiose krosnyse. Tokią retas kuris turi namuose. Tačiau neretas turi kokybiškų grilių, kurie laisviausiai tampa picų kepimo krosnimis, nes pagaminti iš keramikos, nebijančios karščio! Kaitinant grilių viduje reikėtų laikyti ir kepimo akmenį, ant kurio klosite paruoštą paplotį.

Beje, kad viskas būtų paprasčiau, aš chačiapurį suformuoju, pridedu įdaro ir aptepu kiaušinio plakiniu ant skiautės pergamentinio popieriaus, o tada su tuo pačiu pergamentiniu popieriumi perkeliu ant įkaitusio akmens. Taip lengviau išimti iškepusį paplotį, o ir akmuo neužsiteršia kitais maisto produktais, neapdega.

 

Tačiau chačiapurius puikiai iškepsite ir orkaitėje! Kepant orkaitėje galėsite vienu metu kepti daugiau papločių, tad pamaitinsite didesnį būrį alkanų svečių.

1. Pirmiausia užminkykite tešlą: į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą suberkite visus birius produktus (miltus, sausas mieles, cukrų ir druską). Tada viduryje padarykite duobelę ir ten supilkite šiltą vandenį ir šiltą pieną. Kablį primenančiu virtuvinio kombaino įrankiu (arba rankomis) sukite tešlą tol, kol ji pavirs vientisa, elastinga mase. Pabaigoje įmaišykite šaukštą aliejaus.

2. Tešlą suformuokite į rutulį, jį švelniai aptepkite aliejumi, tada uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite šiltai, kad tešlos masė padvigubėtų (apie 1–2 valandas).

3. Pakilusią tešlą sumaigykite ir uždengę palikite dar maždaug pusvalandžiui, kad antrą kartą pakiltų. Antras pakilimas suteiks kepiniui dar daugiau minkštumo ir purumo.

 

4. Kol tešla kyla, dubenyje sumaišykite trijų rūšių smulkintus sūrius, galite pagardinti trupučiu druskos (nepamirškite, kad fetos sūrį reikia sutrupinti) ir pipirais.

5. Įkaitinkite grilį maždaug iki 300–350 temperatūros (su konvektoriumi, grotelėmis ir kepimo akmeniu) arba orkaitę iki 230 laipsnių.

6. Tešlą padalinkite į 4 lygias dalis. Imkite vieną gabalėlį ir, suformavę rutuliuką, iškočiokite jį į apskritimą. Tada viršutinį ir apatinį kraštą dar patempkite į priešingas puses, kad iš apskritimo gautumėte tokį riebų ovalą. Visus kraštelius užlenkite maždaug 1 cm link tešlos ovalo vidurio, o kraštus sujunkite, užsukite ir stipriai sulipdykite. Taip gausite tešlos „laivelį“.

7. Jei kepsite chačiapurius grilyje, dabar pats laikas perkelti laivelį ant pergamentinio popieriaus lakšto. Jei kepsite orkaitėje – perkelkite jį į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Į laivelio vidų pridėkite 1/4 sūrių įdaro. Tešlos kraštelius aptepkite kiaušinio plakiniu (1 kiaušinį suplakite su vienu šaukštu vandens).

 

8. Kepkite chačiapurius apie 8–12 min., jei kepate grilyje, arba apie 15 minučių, jei kepate orkaitėje, arba kol tešlos krašteliai gražiai pageltonuos. Tada chačiapurio centre šaukšto nugarėle padarykite pailgą griovelį ir į jį įleiskite kiaušinį. Chačiapurio šonuose į sūrio masę įkiškite po kelis gabalėlius sviesto ir vėl pašaukite kepti. Kepkite apie 4–6 minutes, arba kol kiaušinis iškeps tiek, kad trynys dar liktų visiškai skystas, o baltymas balkšvas, bet vis dar šiek tiek skystas (nesijaudinkite, kiaušinis baigs kepti karštame sūryje).

9. Patiekite chačiapurius iškart, kuo karštesnius, pabarstę šviežiais žalumynais. Laužkite kraštelį apskrudusio pagrindo, ir juo sumaišykite kiaušinio trynį su burbuliuojančiu sūriu, kad kiaušinis iškeptų galutinai ir masė taptų labai tiršta.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis trispalvis tortas

Šventinis trispalvis tortas 8 asm.

Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“): Kepdama šį tortą labiausiai norėjau visas tris mūsų vėliavos spalvas sukurti tik iš natūralių ingredientų, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių. Tam puikiai tiko natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai. Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai (jiems papildomo aromato suteikiau įtarkuodama apelsinų žievelės). Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai (jiems gaivos pridėjau įtarkuodama citrinos žievelės). Raudonąjį biskvitą nudažiau liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais.

 

Karka su daržovėmis

Karka su daržovėmis 4 asm.

Kviečiame pasiruošti lietuvių mėgstamą patiekalą, kurio receptu TV laidoje pasidalino virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais 4 asm.

Gamindami įvairiausius patiekalus pupeles, ko gero, renkamės dažniau, tačiau avinžirniai (kartais dar pavadinami turkiškais žirniais) irgi turi savo gerbėjų. Siūlome išsivirti sočios ir kvapnios sriubos su ankštiniais. Tikrai pasotins!

 

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos 4 asm.

Kviečiame gaminti patiekalą, vadinamą „netikru zuikiu“ – taip, jam puikiausiai tinka ir paukštiena, o ne tik kiauliena!

 

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų!  Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.

 

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais 6 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Šį veganišką pyragą labai lengva pasigaminti, o dar lengviau ir skaniau jį suvalgyti!

 

Veganinis vyšnių ir datulių keksas

Veganinis vyšnių ir datulių keksas 6 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu“: Tai minkštas ir drėgnas keksas, kuris yra saldus ne tik dėl naudoto cukraus, bet ir datulių. Toks derinys suteikia visai kitokį saldumą, o jį subalansuoja vyšnių rūgštelė. Linų sėmenys ne tik praturtina kepinį, bet padeda sukurti reikiamą tekstūrą.

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena 8 asm.

Taip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypatingai tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko.

 

Antiena su aštriu šokolado padažu

Antiena su aštriu šokolado padažu 2 asm.

Jei mėgstate antieną, tačiau jau esate prisiragavę tradicinių patiekalų, išbandykite šį. Įdomus derinys su juoduoju šokoladu atskleis visai kitokį antienos skonį. O jei mieliau renkatės kitokią paukštieną, aštrus šokolado padažas puikiai papildys vištienos troškinį ar net ryžių garnyrą.

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra 6 asm.

Kviečiame išsikepti labai purios ir gardžios, švelniai česnaku pagardintos libanietiškos duonos, kurią kildina mielės. Daug darbo nebus, prireiks tik šiek tiek kantrybės, kol tešla porąsyk pakils. Skaniuoju kepiniu galėsite mėgautis kaip užkandžiu, patiekti prie sriubos, ruošti su juo sumuštinius. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką