Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.6 5 / 16
Jau įvertinote šį receptą

Itališkas baklažanų apkepas (Parmigiana di melanzane)

Itališkas baklažanų apkepas
duonosirzaidimu.wordpress.com / Itališkas baklažanų apkepas

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Konservuoti pomidorai (2 skardinės) - pomidorų padažui 800 g
  • Svogūnai 1 vnt. didelis pomidorų padažui
  • Česnakai 3 skiltelės pomidorų padažui
  • Bazilikai 1 valg. š. džiovintų pomidorų padažui
  • Raudonėliai 1 arbat. š. žiupsnelis pomidorų padažui
  • Alyvuogių aliejus 1 valg. š. pomidorų padažui ir apkepui
  • Cukrus 1 arbat. š. pagal skonį pomidorų padažui
  • Baklažanai 2 vnt. didesni apkepui
  • Mocarelos sūris 2 riekės 2 sūrio rutuliukai apkepui
  • Sūris 50 g gabalėlis Parmezano („Džiugo“ arba kito mėgstamo puskiečio sūrio) apkepui
  • Druska 1 arbat. š. pagal skonį apkepui
  • Juodieji pipirai 1 arbat. š. šviežiai maltų apkepui

Kaip gaminti

Parmigiana – mano mėgstamiausias baklažanų patiekalas, ruoštas tiek sykių, jog pagaminčiau ir užsimerkusi. Paprastai ji ruošiama pagal vieną daugiau mažiau panašų receptą visoje Pietų Italijoje, iš kurios yra kilusi, vis dėlto kai kurios šeimininkės, sluoksniuodamos apkepą, įpjausto kietai virtų kiaušinių. Nebandžiau, bet, tikiu, tiktų. Labai svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles – kepamos jos neturėtų skęsti aliejuje, atvirkščiai – vos vos apskrusti. Pomidorų padažas – paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas ruošiant daugelį Italija kvepiančių valgių. O jei įmaišysite kepintos maltos jautienos, paskaninsite puse stiklinaitės raudonojo vyno ir patroškinsite gerą valandą, gausite šauniausią mėsišką padažą.

Parmigiana skani ir karšta, ir atvėsusi.

1. Pirmiausia paruoškite baklažanus: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jas išdėliokite vieną šalia kitos ant plačių lėkščių arba didelių pjaustymo lentelių ir, apibarstę druska, palikite 15 min.

2. Ruoškite padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite, kol suminkštės ir pagels, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Neprideginkite! Supilkite pomidorus, paskaninkite bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišykite, keptuvę/puodą pridenkite ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių.

3. Nepamirškite retsykiais troškinamo padažo pamaišyti! Jei imtų per greitai tirštėti, įpilkite pusę stiklinės vandens. Paragaukite – konservuoti pomidorai gana rūgštūs, tad galite pagardinti trupučiu cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.

4. Baklažanų riekeles apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol lengvai pagels. Aliejaus naudokite visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas pavyks pernelyg riebus.

5. Kai baigsite kepti baklažanus, padažas turėtų būti paruoštas. Kepimo indo dugne paskirstykite kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos surikiuokite baklažanų riekeles. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite, pabarstykite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigęs dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilkite dar padažo, apibarstykite dalimi plėšytos mocarelos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartokite, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilikite šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui!

6. Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Šaltinis Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Kategorijos

Komentarai: 7

Daugiau receptų

Pasakiškas biskvitinis pyragas su braškėmis

Pasakiškas biskvitinis pyragas su braškėmis 8 asm.

Šią pasaką bent kartą per vasarą, vis dar siaučiant šviežių braškių karštinei, būtina susikurt. Lengvas puikaus skonio desertas nereikalauja jokio brandinimo šaldytuve – sukonstruojate visas sudėtines dalis ir iškart mėgaujatės!

Migdolinis pyragas su figomis

Migdolinis pyragas su figomis 8 asm.

Miško žvėrysPyragas labai drėgnas ir skanus, bet nestoras. Aštuoni valgytojai pyragą sudorojo akimirksniu. Jei pyrago nesuvalgysite iškart, suvyniokite ir laikykite šaldytuve, taip jis nepraras drėgmės. Figas galite keisti slyvomis, nektarinais arba vyšniomis – tik pašalinkite jų kauliukus.

Dūmų skonio žuvies užkanda

Dūmų skonio žuvies užkanda 3 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai itin greitai ir paprastai pagaminamas patiekalas, tinkantis užkandžiui arba lengvai vakarienei.

 

Veganiška kokosinė „panna cotta“

Veganiška kokosinė „panna cotta“ 4 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Ši „panna cotta“ itin kokosiška, vos salsva ir vasariška, tačiau jei jums norėsis daugiau saldumo, nesigėdykite ir įberkite cukraus.

Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais

Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Tradicinė granola (o ypač ta, kurią perkate (brangiai!) parduotuvėje) paprastai turi ir glitimo. Tačiau jūs galite turėti sveikesnę versiją visiškai be glitimo, jei gaminsite granolą būtent iš neskrudintų grikių! 

Naminis agurkų limonadas su citrina

Naminis agurkų limonadas su citrina 2 asm.

Vos keli ingredientai, porą minučių ir stiklinėse rasos puikus naminis gėrimas. Jei bazilikų dėl kokių nors priežasčių nemėgstate, pabandykite juos pakeisti tokiais lietuviškais krapais.

 

Paprastai paruošiamas kalakutienos pyragas

Paprastai paruošiamas kalakutienos pyragas 4 asm.

Miško žvėrysŠtai vienas mano mėgstamų receptų susikaupusių maisto likučių sunaudojimui. Atrodo prašmatniai, lengvai paruošiama, skanu.

Sudedate viską, ką turite, į keraminius indelius (maistas jau keptas, tai nebereikia papildomai jo ruošti), užpilate padažu arba sultiniu, užklojate tešlos kepure ir dedate ant stalo karališką patiekalą. Kukliai šypsotės priimdami komplimentus ir niekam nepasakojate, kaip išties viskas paprasta.

Pateikiu bazinį receptą, kurį būtinai keiskite pagal savo pomėgius ir šaldytuvo turinį. 

Juodos duonos ir Matjes silkės tortas

Juodos duonos ir Matjes silkės tortas 10 asm.

Šį itin originalų, nesaldų tortą projekto „100 tortų Lietuvai“ proga pristatė šefas Artūras Braslauskas.

 

Ant grilio keptos kukurūzų burbuolės su žolelėmis

Ant grilio keptos kukurūzų burbuolės su žolelėmis 5 asm.

1. Sudėkite burbuoles į pasūdytą vandenį, užvirkite ir kelias minutes apvirkite. Vėliau išimkite ir palikite, kad nuvarvėtų. Tada į kiekvieną iš abiejų galų susmeikite medinius iešmelius. 2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą su alyvuogių aliejumi. Pridė...
Ant grilio keptos saldžiosios bulvės

Ant grilio keptos saldžiosios bulvės 2 asm.

1. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros. 2. Bulvių gabalėlius sudėkite į platų dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykite visais prieskoniais. Išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų kuo tolygiau. 3. Saldžiąsias bulves dė...
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką