Dabar populiaru
15min be reklamos
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 2.6 5 / 10
Jau įvertinote šį receptą

Kepta žąsis su gardžiomis daržovėmis ir dviem padažais

Kepta žąsis su padažais ir daržovėmis
FeedMySister nuotr. / Kepta žąsis su padažais ir daržovėmis

FeedMySister.com: Tai mūsų pagrindinio šventinio stalo patiekalo pasiūlymas – klasikinė kepta žąsis, marinuota su kmynais ir česnakais, ilgai, lėtai kepta su bulvėmis. Ji patiekiama su karamelizuotomis morkomis, vyne patroškintais briuseliniais kopūstais ir dviem padažais – mandarininiu spanguolių ir mėsos. Pastarasis gaminamas iš daržovių, kurios kepa kartu su žąsimi, vyno, sultinio ir kepimo metu išsiskyrusių mėsos sulčių.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Žąsis 1 vnt. apie 4 kg svorio
  • Kmynai 2 valg. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
  • Druska 1 arbat. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
  • Česnakai 11 skiltelės 7 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms, 1 briuseliniams kopūstams
  • Juodieji pipirai 0,5 arbat. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
  • Alyvuogių aliejus 3 valg. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
  • Morkos 7 vnt. 2 keptai žąsiai ir mėsos padažui ir 5 didelės karamelizuotoms morkoms
  • Svogūnai 2 vnt. keptai žąsiai ir mėsos padažui
  • Miltai 4 valg. š. 1 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms
  • Čiobreliai 12 vnt. šakelių šviežių: 3 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 6 karamelizuotoms morkoms, 3 bulvėms
  • Vynas 200 ml baltojo; 100 ml keptai žąsiai ir mėsos padažui, 100 ml briuseliniams kopūstams
  • Sultinys 250 ml keptai žąsiai ir mėsos padažui
  • Sviestas 100 g karamelizuotoms morkoms
  • Bulvės 15 vnt. vidutinio dydžio
  • Rozmarinai 1 vnt. šakelė; bulvėms
  • Briuseliniai kopūstai 500 g
  • Spanguolės 500 g spanguolių padažui
  • Rudasis cukrus 250 g nerafinuoto; spanguolių padažui
  • Mandarinai 6 vnt.

Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruošiame marinavimuisi žąsį. Susmulkiname česnako skilteles, sumaišome su kmynais, druska ir pipirais. Į gautą mišinį įpilame porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Gauta mase ištriname žąsį ir paliekame marinuotis šaltai 24–48 valandas.

2. Šventės dieną, prieš kepdami žąsį, palaikykite ją bent 2–3 valandas kambario temperatūroje. Į kepimo skardą sudėkite morkas, svogūnus, česnaką ir čiobrelius, ant jų dėkite žąsį krūtinėle į viršų. Kepkite 3–4 valandas iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po poros valandų kepimo apverskite žąsį. Paskutinį pusvalandį orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, įjunkite vėjelio režimą ir apskrudinkite. Darsyk žąsį apverskite, kad apskrudintumėte iš abiejų pusių.

3. Iškepusią žąsį iš kepimo skardos perkelkite į kitą indą ir uždenkite folija.

4. Nupilkite kepimo skardoje susikaupusius riebalus ir juos atšaldę laikykite šaldytuve, kol prireiks. Skardoje likusias daržoves kartu su visais prikepimais (jeigu yra kokių degėsių, juos išmeskite) užpilkite vynu ir medine mentele pagramdykite dugną. Tada viską išpilkite į puodą, įdėkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Bulvių grūstuvu viską sutrinkite, įpilkite sultinio ir pavirkite 5 minutes. Nukoškite. Šį mėsos padažą svarbu patiekti karštą.

5. Žąsies kepimui einant į pabaigą, metas imtis bulvių. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai ir užpylę verdančiu vandeniu pavirkite 5 minutes skaičiuojant nuo užvirimo. Kol bulvės verda, pasiruoškite skardą jų kepimui. Dėkite šiek tiek žąsies riebalų – svarbu, kad jie padengtų visą skardą, bet jų neturi būti daug, kad bulves neplaukiotų – ir įkaitinkite orkaitėje.

6. Apvirtos bulvės turi pastovėti 10–15 minučių, kad pravėstų, po to užbarstykite ant jų miltų, druskos, pipirų ir šaukštu išmaišykite. Į įkaitintus žąsies riebalus įdėkite rozmarino ir čiobrelio šakeles, neluptas česnako skilteles ir bulvių puseles. Kepkite apie 45–60 minučių 220 laipsnių orkaitėje (20 min.) ir likusį laiką – 200 laipsnių orkaitėje (režimas su vėjeliu). Nepamirškite bulvių apversti ir patikrinkite praėjus 45 minutėms – jeigu bulvės apskrudusios ir traškios, vadinasi, jos jau paruoštos.

 

7. Karamelizuokite morkas. Į didelę keptuvę dėkite tam skirtą sviestą, čiobrelius, morkas ir porą šaukštų žąsies taukų. Troškinkite uždengę dangtį apie 40 min. Morkas kepkite vienu sluoksniu. Pagardinkite druska ir pipirais.

8. Ruošiame briuselinius kopūstus. Į keptuvėje įkaitintą aliejų įmetame vieną česnako skiltelę, šiek tiek pakaitiname ir sudedame briuselinius kopūstus. Apskrudiname ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pilame baltąjį vyną, beriame druskos ir uždengę dangtį patroškiname dar 5 minutes.

9. Ruošiame spanguolių padažą. Uogas pilame į puodą, nutarkuojame visų mandarinų žieveles, išspaudžiame sultis, supilame cukrų ir verdame. Kai užverda, paverdame apie 5 minutes ir išjungiame. Padažas paruoštas.

10. Patiekiame žąsį su bulvėmis, karamelizuotomis morkomis, briuseliniais kopūstais ir dviem padažais.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Greitas jogurto ir persimonų desertas su pistacijomis

Greitas jogurto ir persimonų desertas su pistacijomis 2 asm.

Nors šį skanėstą įvardijame kaip „desertą“, tie, kas mėgsta saldesnius pusryčius, gali juo mėgautis ir ryte. Lengvas, gaivus, elegantiškas patiekalas paruošiamas vos per kelias minutes, o svarbiausias jo akcentas – gerai prinokę, saldūs persimonai.

Itališkos lazdelės „grissini“ su rozmarinais

Itališkos lazdelės „grissini“ su rozmarinais 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Pirkti grissini yra skanūs, bet jūs vargu ar įsivaizduojat, kokie skanūs yra pačių kepti! Pasigaminti grissini yra juokų darbas, tešla užminkoma iš pačių paprasčiausių ingredientų – miltų, vandens, aliejaus... Grissini galima kaskart pagardinti vis kitais priedais – rozmarinais, pankoliais, česnakais, čiobreliais...

 

Kepti pastarnokai ir morkos su graikiniais riešutais

Kepti pastarnokai ir morkos su graikiniais riešutais 2 asm.

Tie, kas nėra nieko gaminę iš pastarnokų, turėtų juos išbandyti būtent žiemą – tuo metu, kai jie yra sukaupę daugiausiai cukrų, kurie kepant greitai karamelizuojasi. Ši kartą siūlome patiekalą, kuris gali tapti skaniu užkandžiu, priedu prie mėgstamų kruopų (pavyzdžiui, grikių), o gal net lydėti kokį paukštienos kepsnį. Pagaminkite ir įsitikinsite, kaip gardu!

Kokosiniai želė gabaliukai

Kokosiniai želė gabaliukai 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis receptas kilęs iš Kinijos ir kartais dar vadinamas kokosų pieno pudingu. Jo receptų internete radau daug ir įvairių, dažniausiai juose kokosų pienas skiedžiamas įprastu karvės pienu, bet šį kartą norėjosi tik kokosų pieno skonio.

Nostalgiškoji agurkinė sriuba

Nostalgiškoji agurkinė sriuba 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Tai sriuba, kurią pagaminti – juokų darbas, o vasario mėnuo kaip tik tinkamas tam metas, nes reikia paskubėti naikinti raugintų agurkų atsargas. Verdant šią sriubą tereikia laikytis keleto paprastų taisyklių.

Kukurūzų miltų duona su moliūgų sėklomis ir linų sėmenimis

Kukurūzų miltų duona su moliūgų sėklomis ir linų sėmenimis 6 asm.

Kviečiame išsikepti mielinės duonos iš kukurūzų miltų. Jei juos gana retai naudojate, o gal nė nebandėte, toks kepinys gali tapti skaniu netikėtumu! 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką