Dabar populiaru
15min be reklamos
2 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 2.9 5 / 14
Jau įvertinote šį receptą

Legendinis viščiukas tabaka

Viščiukas tabaka
Viščiukas tabaka / Nidos Degutienės nuotr.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Žodis tabaka pavadinime visiškai niekuo nesusijęs nei su tabaku, nei su dūmais. Šiaip būtų teisingiau, jei jis būtų užrašytas tapaka, nes būtent taip vadinasi speciali keptuvė, kurią rastumėte gruziniškoje virtuvėje, ir kuri turi tokį priveržiamą sunkų įrenginį, leidžiantį daiktą, esantį keptuvėje, prispausti tarsi presu žemyn, tiesiog priklijuojant jį visu paviršiumi taip, kad visas jo plotas keptų tolygiai.

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Keletas dalykų, ką turite žinoti prieš kepdami viščiuką tabaka:

  • Pasirinkite sunkesnę keptuvę, kuri pakelia karščio išmėginimus. Kalbu apie ketaus keptuves, jokiais būdais ne nelimpančios dangos. Aš pabijojau eksperimenuoti su savo neprisvylančiomis keptuvėmis, užtai pasirinkau sunkią ketaus.
  • Svoriui viščiukui paslėgti geriausia naudokite patį sunkiausią puodą, kokį tik turite namuose. Pripilkite jį vandens, taip pat iš kepimui skirto popieriaus iškirpkite apskritimą – tokio dydžio, kokio yra jūsų puodo dugnas. Taip puodas liks neišteptas, o ir šiaip verčiau tegul puodo dugną ir mėsą skiria popierius.
  • Marinatui naudokite pipirus, druską, čili pipirus (nebūtina, jei nemėgstate aštriai, bet gruzinų virtuvė tiesiog prašosi čili) ir daug citrinos sulčių. Nepalikite marinuotis ilgai – pakaks poros valandų, daugiausiai – pernakt.
  • Jei kitais atvejais atversdami viščiuką kaip knygą, perkerpame jo nugarėlę, tai kepant viščiuką tabaka, paguldykite paukštį krūtinėle į viršų, ir perpjaukite pusiau per abi krūtinėles skiriantį kaulą, taip atversdami abi paukšio puses, ir ištiesdami visą viščiuką ant pjaustymo lentos.

Būtiniausiai privalote viščiukui atlikti dar vieną „operaciją“: mėsos plaktuku stukltelkite per kiekvieną iš viščiuko sąnarių (visur, kur yra bet koks kaulų susijungimas – nuo sparnelių, petelių iki šlaunelių) – tai užtikrins, kad kepant šie sąnariai nepradės susitraukdami kraipytis ir nepakels vienos iš viščiuko dalių į viršų, taip iškreivindami visą jūsų mėsos „blyną“.

1. Viščiuką paruoškite kepimui kaip aprašyta viršuje (perpjaukite tarp abiejų krūtinėlių, išplokštinkite gerai prispausdami ant pjaustymo lentos, mėsos plaktuku pamuškite visus sąnarius). Paukštį apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais bei čili. Palikite pasimarinuoti porą valandų.

2. Įkaitinkite sunkią keptuvę storu dugnu. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Dėkite viščiuką kaulėta dalimi į apačią, prispauskite kokiu nors labai sunkiu daiktu (pvz., puodu, pilnu vandenes) taip, kad viščiukas per visą plotą liestų keptuvės dugną. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.

3. Apverskite viščiuką kita puse, odele į apačią, visą kaulėtą dalį pabarstykite smulkintais česnakais, vėl paslėkite sunkiu puodu ir kepkite dar apie 10–15 minučių, kol odelė labai gerai apskrus, o viščiukas bus iškepęs (patikrinkite įbesdami peiliu į storiausią vietą, ir pažiūrėdami ar mėsos sultys visai skaidrios. Taip pat patikrinti, ar mėsa iškepusi, galite termometru, jis turi rodyti ne mažiau nei 80 °C). Jei pageidaujate, dar galite abi viščiuko puses ištepti čili pasta ir trumpai jas apkepinti po kelias minutes iš abiejų pusių prieš patiekdami.

Viščiukas tabaka valgomas rankomis!

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis trispalvis tortas

Šventinis trispalvis tortas 8 asm.

Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“): Kepdama šį tortą labiausiai norėjau visas tris mūsų vėliavos spalvas sukurti tik iš natūralių ingredientų, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių. Tam puikiai tiko natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai. Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai (jiems papildomo aromato suteikiau įtarkuodama apelsinų žievelės). Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai (jiems gaivos pridėjau įtarkuodama citrinos žievelės). Raudonąjį biskvitą nudažiau liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais.

 

Karka su daržovėmis

Karka su daržovėmis 4 asm.

Kviečiame pasiruošti lietuvių mėgstamą patiekalą, kurio receptu TV laidoje pasidalino virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais 4 asm.

Gamindami įvairiausius patiekalus pupeles, ko gero, renkamės dažniau, tačiau avinžirniai (kartais dar pavadinami turkiškais žirniais) irgi turi savo gerbėjų. Siūlome išsivirti sočios ir kvapnios sriubos su ankštiniais. Tikrai pasotins!

 

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos 4 asm.

Kviečiame gaminti patiekalą, vadinamą „netikru zuikiu“ – taip, jam puikiausiai tinka ir paukštiena, o ne tik kiauliena!

 

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų!  Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.

 

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais 6 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Šį veganišką pyragą labai lengva pasigaminti, o dar lengviau ir skaniau jį suvalgyti!

 

Veganinis vyšnių ir datulių keksas

Veganinis vyšnių ir datulių keksas 6 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu“: Tai minkštas ir drėgnas keksas, kuris yra saldus ne tik dėl naudoto cukraus, bet ir datulių. Toks derinys suteikia visai kitokį saldumą, o jį subalansuoja vyšnių rūgštelė. Linų sėmenys ne tik praturtina kepinį, bet padeda sukurti reikiamą tekstūrą.

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena 8 asm.

Taip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypatingai tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko.

 

Antiena su aštriu šokolado padažu

Antiena su aštriu šokolado padažu 2 asm.

Jei mėgstate antieną, tačiau jau esate prisiragavę tradicinių patiekalų, išbandykite šį. Įdomus derinys su juoduoju šokoladu atskleis visai kitokį antienos skonį. O jei mieliau renkatės kitokią paukštieną, aštrus šokolado padažas puikiai papildys vištienos troškinį ar net ryžių garnyrą.

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra 6 asm.

Kviečiame išsikepti labai purios ir gardžios, švelniai česnaku pagardintos libanietiškos duonos, kurią kildina mielės. Daug darbo nebus, prireiks tik šiek tiek kantrybės, kol tešla porąsyk pakils. Skaniuoju kepiniu galėsite mėgautis kaip užkandžiu, patiekti prie sriubos, ruošti su juo sumuštinius. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką