Dabar populiaru
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Lengvutis šokoladinis vyniotinis su grietinėlės įdaru

Šokoladinis vyniotinis
Vida Press nuotr. / Šokoladinis vyniotinis

Šis kepinys – tikras lengvumo įsikūnijimas, nes jam nereikia nei miltų, nei sviesto. Šokoladinis biskvitas ir puri švelnaus skonio grietinėlė sulimpa į puikų derinį, kuriuo skanu mėgautis prie kavos ar arbatos puodelio.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Plačią kepimo skardą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.

2. Sulaužykite šokoladą, sudėkite į nemažą dubenį, dėkite jį ant puodo su verdančiu vandeniu (taip, kad dubens dugnas nesiektų vandens) ir ištirpinkite. Nukelkite nuo garų, supikite karštą kavą ar vandenį, išmaišykite ir atidėkite, kad kiek pravėstų.

3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų (taip, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymų masę).

4. Plakite trynius, kol masė taps blyškiai gelsva ir maždaug padvigubės, nenustodami plakti plona srovele supilkite cukrų, toliau plakite, kol cukrus ištirps. Šį plakinį sudėkite į šokoladinę masę ir švelniais judesiais išmaišykite.

4. Plakimo indą ir šluotelę kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Šį plakinį per kelis kartus kaskart atsargiai pamaišant sudėkite į šokolado ir trynių masę.

 

5. Gautą šokoladinę masę pilkite į pasiruoštą skardą, palyginkite ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 15 min. arba kol palietus biskvito viršų jis primins minkštą kempinę.

6. Išimkite skardą su biskvitu iš orkaitės, pridenkite jo viršų virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite pastovėti 10 min. Tada peiliu atsargiai atskirkite biskvito kraštelius nuo skardos šonų, jei jie kiek prikibo. Pasiruošę nemažą lygų paviršių, patieskite ant jo švarų virtuvinį rankšluostį ir šiek tiek pabarstykite kakava. Tada staigiu judesiu apverskite skardą ant pasiruoštos vietos. Jei viską darėte teisingai, biskvitas iššoks iš skardos nesuplyšęs, o jums beliks nuo dabar jau viršuje atsidūrusios pusės atsargiai nulupti kepimo popierių.

7. Aštriu peiliu kiek apipjaukite biskvito pakraštėlius, o tada dar kiek šiltą biskvitą pradėdami nuo siaurosios stačiakampio pusės ir padėdami sau rankšluosčiu suvyniokite į gana standų ritinį. Taip biskvitą „ištreniruosite“ gražiai susivynioti, kai jis jau bus apteptas kremu. Leiskite šiam ritiniui pagulėti, kol biskvitas bus visai atvėsęs, o tuo metu pasiruoškite įdarą.

8. Šaltą grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu (ar likeriu) iki standumo. Būkite atidūs, nes grietinėlę nesunku perplakti.

 

9. Kai grietinėlė bu išplakta, o biskvito ritinys atvėsęs, atsargiai išvyniokite pastarąjį ir tolygiai aptepkite kremu, o tada vėl suvyniokite, tačiau pernelyg nespauskite.

10. Vyniotinis paruoštas, jo galima skanauti iškart, tačiau likučiai puikiai išbus šaldytuve iki dviejų dienų (tiesa, kremas kiek susigers į biskvitą ir jis nebeatrodys taip gražiai). Jei vyniotinį ruošiate kokiai iškilmingesnei progai, galite jį papuošti vadovaudamiesi savo fantazija – galite aplieti tirpintu šokoladu, o tada apibarstyti drožlėmis ir pan.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“

Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Jakitori“ (japoniškai 焼き鳥, paraidžiui „kepta paukštiena“) – japoniškas vištienos patiekalas, tinkantis pavasarėjančiai Lietuvai ir pradedantiems kepsnių sezoną. Jį galima kepti ir ant kepsninės, ir orkaitėje. Dabar Lietuvoje visko gausi – net bambukinių iešmelių. Bus visai kaip Japonijoje.

Šokoladinis burokėlių pyragas su grikiais

Šokoladinis burokėlių pyragas su grikiais 8 asm.

Burokėliai ir grikiai saldžiame kepinyje? Taip, perskaitėte teisingai! Tiesą sakant, bus žmonių, kurie skanaudami šio kepinio, dalies jo ingredientų niekaip neatspės. Išbandykite šį pyragą – iškepti jį tikrai nesudėtinga, tik vieną pasiruošimo darbą teks atlikti iš vakaro. Receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms 8 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės. Pyragui daugiau skonio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę.

 

Nuostabiai šokoladinis klasikinis braunis

Nuostabiai šokoladinis klasikinis braunis 6 asm.

Geram brauniui daug nereikia: vos 10 min. paruošimo ir 25–30 min. orkaitėje. 

 

Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai

Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai 2 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Žemoje temperatūroje keptus burokėlius ar kitas daržoves galite naudoti kaip garnyrus prie mėsos ir žuvies patiekalų, kaip sudėtinę dalį salotoms arba valgyti pasibarsčius ant viršaus, pavyzdžiui, ožkos sūrio ir skrudintų riešutų.

Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi

Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi 4 asm.

Puikus vienos skardos karštas patiekalas šventiniam stalui. Ypatingo skonio mėsai suteikia glajus.

 

Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos

Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos 4 asm.

Tai gaivesnė, ryškesnė, šiek tiek sveikesnė tradicinės mišrainės versija.

 

Įdarytos kiaušinių puselės su „prosciutto“ traškučiu

Įdarytos kiaušinių puselės su „prosciutto“ traškučiu 6 asm.

Šis elegantiškas užkandis tinka ne tik šventinę dieną, bet ir rytą po jos, kuomet ant stalo lieka daug nesuvalgytų virtų kiaušinių.

Lengvai paruošiamas kokosinis kremas

Lengvai paruošiamas kokosinis kremas 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Kokosai – pavojingas riešutas, mat kasmet pasaulyje ši krentanti palmės bomba užmuša apie 150 žmonių. Bet jis gali ir išgelbėti gyvybes – anot įvairių šaltinių, Antrajame pasauliniame kare Ramiajame vandenyne šviežias kokoso vanduo, esant būtinybei, būdavo perpilamas sužeistiems kariams vietoj kraujo. Kol kas Lietuvoje kokoso riešutai ant galvų nekrenta ir jie labiau tinkami gastronomijai. Kaip ir šiame tradiciniame azijietiškame deserte.

Žymės: desertas, Kokosai
Neminkyta duona su ruginiais miltais

Neminkyta duona su ruginiais miltais 4 asm.

Duonos kepimas namuose pastaraisiais metais yra „ant bangos“. Tai nestebina, nes savo rankomis suformavus ir iškepus kepaliuką duonos, apima neprilygstamas pasididžiavimo savimi džiaugsmas, o kur dar pats kepinys – kvapnus, traškia plutele ir minkštu vidumi. Išsikepkite duonos, kuriai prireiks gana ilgos fermentacijos, tačiau neturėsite jokio vargo su tešlos minkymu! Šiuo receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką